Dociągnięcie kabla telefonicznego
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Dociągnięcie kabla telefonicznego
Witam! Mieszkam na wsi i nie mam możliwości podłączenia neostrady, a radiówka to niestety ścierwo
. Był monter i mówił, że TP wszystko sprzeda, ale nie patrzy na warunki. Mam do skrzynki TPSA ok. 470m. Gość mówił, że można zawsze zrobić to "po cichu". Może znacie jakieś sposoby, żeby dogadać się z Orange w sprawie dociągnięcia tego kabla? Mógłbym wziąć internet na np. 3 lata, 10 Mbps, byle tylko oderwać się od radiówki. W mojej okolicy ok. 3 rodziny mogłyby wziąć taki internet, ale to już kabel 600m (wieś :<). Potrafi ktoś podrzucić pomysł?

-
- Mistrz bezprzewodowy
Re: Dociągnięcie kabla telefonicznego
Trzeba złożyć zamówienie i czekać.
-
Na co czekać? Miałem zamówiony DSL 10 Mb, ale monter powiedział, że nie, że za drogo dla Orange. Mówił, że po cichu może to zrobić, ale to więcej niż 2 000 zł :C
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
Najlepiej jakby wszystko było za darmo, czy się stoi czy się leży internet się należy.
Przecież to oczywiste, że się nie opłaca, dla przychodu z abonenta grubo poniżej 100 zł ?
Jakby to było 500 zł to by można rozmawiać.
TP nie jest już operatorem świadczącym usługę powszechną, więc nie ma na dzień dzisiejszy obowiązku podpięcia nawet telefonu, a co dopiero ADSL. Jedyna nadzieja w porozumieniu z UKE i inwestycjach z tym związanych - dane na ten temat są dostępne publicznie, poszukaj sobie czy jakieś prace w Twojej miejscowości były/są/będą planowane/wykonywane.
I wtedy zamawiaj do skutku.
Na dziko nikt już kabla dziś nie pociągnie, chyba że chodzi o dołożenie równoległych par na istniejących słupach.
2000 zł za 470 m ?
2000 to potrafi przyłącze napowietrzne 50 m kosztować, z jednym słupem.
Przecież to oczywiste, że się nie opłaca, dla przychodu z abonenta grubo poniżej 100 zł ?
Jakby to było 500 zł to by można rozmawiać.
TP nie jest już operatorem świadczącym usługę powszechną, więc nie ma na dzień dzisiejszy obowiązku podpięcia nawet telefonu, a co dopiero ADSL. Jedyna nadzieja w porozumieniu z UKE i inwestycjach z tym związanych - dane na ten temat są dostępne publicznie, poszukaj sobie czy jakieś prace w Twojej miejscowości były/są/będą planowane/wykonywane.
I wtedy zamawiaj do skutku.
Na dziko nikt już kabla dziś nie pociągnie, chyba że chodzi o dołożenie równoległych par na istniejących słupach.
2000 zł za 470 m ?

2000 to potrafi przyłącze napowietrzne 50 m kosztować, z jednym słupem.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
TE 2k to pewnie "bonus do pensji montera" za pociagniecie rownolegle do istniejacego juz kabla.Patryk pisze:2000 to potrafi przyłącze napowietrzne 50 m kosztować, z jednym słupem.
Nie pomagam na PW.
- Andrzejz78
- Guru bezprzewodowy
Czegoś tu nie rozumiem Jest wiele przypadków że ktoś chce mieć neta z kabla ale się nie opłaca to dla operatora bo za duży koszt położenia kabla itp. Ale są też przypadki które idą całkowicie w drugą stronę Dla przykłady moje okolice: gmina Stanin woj. lubelskie Rok temu kładli kabel w moich stronach Doprowadzali wszędzie gdzie tylko się dało Do starych rozpadających się domów gdzie dziadek już liczył swoje dni, do dwóch budynków w polach odległych o 1km od głównej linii i nawet do starego budynku świetlicy gdzie budynek jak i działka nie mają uregulowań prawnych (na chwilę obecną są bezpańskie
)
Gdzie tu logika żeby jednym odmawiać przyłącza a drugich uszczęśliwiać z urzędu?

Gdzie tu logika żeby jednym odmawiać przyłącza a drugich uszczęśliwiać z urzędu?
- Orange Ekspert
- Pracownik operatora
bartezo332, prosimy o przesłanie bardziej szczegółowego opisu sprawy przez zakładkę Pomoc Orange- korzystając z formularza pomocy : http://on.fb.me/RwMSRZ Przeanalizujemy sprawę i postaramy się pomóc w rozwiązaniu.
-
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Taka sama sytuacja w mojej okolicy . Nikt nie nie przeprowadził przed ułożeniem kabli ankiety kto posiada internet mobilny. Natomiast po inwestycji tyle ofert po kablu. Niestety prawie wszędzie sterczą przed domami kikuty kabli zabezpieczone taśmą. A jak zobaczyłem połączenie kabli w uszkodzonym betonowym słupku o zgrozo! Myślę,że być może Gminy, Urzędy znalazły sposób na pieniążki z Unii.Andrzejz78 pisze: Dla przykłady moje okolice: gmina Stanin woj. lubelskie Rok temu kładli kabel w moich stronach.
Nie ma takiej fantazji której wola i rozum ludzi nie zdołałby przekształcić w rzeczywistość
- Orange Ekspert
- Pracownik operatora
viktor, tak samo prośba o przesłanie bardziej szczegółowego opisu sprawy przez zakładkę Pomoc Orange, postaramy się pomóc w rozwiązaniu sprawy.
-
Niestety, facebook'a nie posiadam
. Może jakiś kontakt email? U mnie było tak, że wszystkie rzeczy, lampy, kabel itd. ciągnęli do sołtysa, a dalszą okolicę to nasz ukochany sołtys miał, za przeproszeniem, w <font color="#FF0000"><b>***Cenzura***</b></font>.
PS. Monter mówił, że to wyniesie więcej niż 2 000 zł, a nie że równo. On jest jakąś moją rodziną. Liczył tam, metr kabla 2 zł itd..

PS. Monter mówił, że to wyniesie więcej niż 2 000 zł, a nie że równo. On jest jakąś moją rodziną. Liczył tam, metr kabla 2 zł itd..
- Orange Ekspert
- Pracownik operatora
bartezo332, prześlij bezpośrednio na adres mailowy Orange Pomoc : [email protected]
-
Napisane, mam nadzieję, że uda nam się rozwiązać ten problem.
[ Dodano: 2013-02-09, 16:28 ]
Napisałem i odpisano mi, że mam skierować gdzieś pismo -,-. Jednak nic mi nie pomogliście...
Mam inne pytanie, ile Mb poszłoby mi w odległości 3km od centrali?
[ Dodano: 2013-02-09, 16:28 ]
Napisałem i odpisano mi, że mam skierować gdzieś pismo -,-. Jednak nic mi nie pomogliście...
Mam inne pytanie, ile Mb poszłoby mi w odległości 3km od centrali?