T-mobile poprawa zasięgu.
Moderator: Moderatorzy
T-mobile poprawa zasięgu.
Witam, w mojej miejscowości złapało 3,5G w telefonie Nokia Asha. Modem znajduje sieć 3G ale nie może się z nią połączyć chyba z racji kiepskiego zasięgu. Dodaję mapę z której wynika gdzie znajduje się moja miejscowość a odległość już końca zasięgu.

- wojteks
- *** Administrator ***
Re: T-mobile poprawa zasięgu.
Daj linka, map tu nie lubimy.dexter18 pisze:Dodaję mapę
Nie pomagam na PW!
- wojteks
- *** Administrator ***
[quote="dexter18"][/quote]
Mapy PL to ja nie potrzebuję, link do Twojej okolicy jeżeli już.
Mapy PL to ja nie potrzebuję, link do Twojej okolicy jeżeli już.
Nie pomagam na PW!
Nie ma linku do mojej okolicy, jak wrzuciłem to się nie podoba. Niestety inaczej nie da rady.
- wojteks
- *** Administrator ***
No to zrób obrazek z tego wycinka mapy i daj linka do serwera obrazków na którym to umieścisz.dexter18 pisze:Nie ma linku do mojej okolicy
Nie pomagam na PW!
- wojteks
- *** Administrator ***
Podjedź do Fałkowa/Rudy Malenieckiej i sprawdź czy jest zasięg UMTS900 (stawiam jednak na to że nie ma), pamiętaj też że do Fałkowa masz jakieś 14km. Mapami operatora nadmiernie się nie sugeruj. Najbliższy UMTS2100 jest w Końskie lub Sulejów.
Nie pomagam na PW!
Właśnie, wczoraj byłem na wzniesieniu, ok 15 metrów i telefon łapał 3,5G Plus, Era i Orange. Więc chciałem kupić antenę Cybertech, mój modem obsługuje tylko UMTS2100. Jeszcze dziś pójdę z laptopem i modemem na górkę i sprawdzę co mi wyszuka i czy zaloguję się do sieci.
[ Dodano: 2012-12-02, 11:53 ]
Witam, byłem znów na tym wzniesieniu ale teraz z laptopem, ręce zmarzły ale złapałem 3G, a i z plusa złapałem 3G a nawet HSDPA
. Niestety mam tylko screen z T-mobile 3G ale nie chce mnie wpuścić do nadajnika.
Screen T-Mobile.
http://www.fotoload.pl/index.php?id=10b ... 3b5eb2d184
[ Dodano: 2012-12-02, 11:57 ]
Z Plusa złapałem sygnał z miejscowości Paradyż. Chyba kupię antenę i będziemy testować u kolegi który ma wysoki dom a mieszka może z 300 metrów od tej górki i nic mu nie zasłania. Po testach się odezwę.
[ Dodano: 2012-12-02, 11:53 ]
Witam, byłem znów na tym wzniesieniu ale teraz z laptopem, ręce zmarzły ale złapałem 3G, a i z plusa złapałem 3G a nawet HSDPA

Screen T-Mobile.
http://www.fotoload.pl/index.php?id=10b ... 3b5eb2d184
[ Dodano: 2012-12-02, 11:57 ]
Z Plusa złapałem sygnał z miejscowości Paradyż. Chyba kupię antenę i będziemy testować u kolegi który ma wysoki dom a mieszka może z 300 metrów od tej górki i nic mu nie zasłania. Po testach się odezwę.
- Pijo
- Stary wyga bezprzewodowy
To wiadomo. Opoczno, Łódzkie, ul. Przemysłowa 5 - komindexter18 pisze:29295 41070
To już networksowa stacja - obstawiam, że sygnał z Kopanin lub może Sierosławice. Ale bez podjechania pod stację pewności mieć nie będziesz.dexter18 pisze:35574 52702
Ostatnio zmieniony 2013-01-20, 13:59 przez Pijo, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Guru bezprzewodowy
Ten pierwszy to UMTS2100 T-Mobile, Opoczno ul. Przemysłowa 5.
To trochę dziwne złapać zasięg z takiej odległości
Speed test wykazywał prędkość 1,5 mb. Wystarczyło by mi to do maja a później Iplus.

-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Przydałby się piorunochron. 

- Patryk
- Guru bezprzewodowy
Zamocuj porządnie kabel antenowy
Teraz to za parę tygodni będziesz nowy kupował, a może i nową antenę

Teraz to za parę tygodni będziesz nowy kupował, a może i nową antenę

- wojteks
- *** Administrator ***
Jeszcze coś na za blisko drutów elektrycznych mi to wygląda, przy takiej wysokości już o odciągach trzeba pomyśleć.
Nie pomagam na PW!
-
- Mistrz bezprzewodowy
Kabel antenowy uziemi.ja.michal pisze:Przydałby się piorunochron.

W gminie trzeba zgłosić jako budowlę?wojteks pisze:przy takiej wysokości już o odciągach trzeba pomyśleć.
Antena umocowana jest tylko do lata, ponieważ będzie montowana przy murze na uchwytach. Więc bd jeszcze wyżej i stabilniej. Kabel poprawię jutro. Odciągi też zrobię bo mam linki już
. Dzięki za informację.

-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Modem robi za bezpiecznik.ryba825 pisze:
Kabel antenowy uziemi.![]()

dexter18, jakie osiągi z tych 17 km? Stacja jeszcze dawne T-Mobile czy już NetWorks!?
- wojteks
- *** Administrator ***
Tylko jeżeli ma 3m ponad czubek dachu/komina.ryba825 pisze:W gminie trzeba zgłosić jako budowlę?
Nie pomagam na PW!
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
wojteks, chyba do 3 m nic nie trzeba, do 6 m zgłoszenie, powyżej 6 m zgoda budowlana.
- wojteks
- *** Administrator ***
Dokładnie, powyżej 3m trzeba papier a powyżej 6 lepszy papier (droższy).ja.michal pisze: do 6 m zgłoszenie, powyżej 6 m zgoda budowlana.
Nie pomagam na PW!
Witam. ja.michal stacja to NetWorks. Osiągi to 2 mb w porywach do 3 przy Huawei E156G. Wymieniam na E3131, bo mam zamiar korzystać z Aero2, nadajniki odpowiednio 9 i 9,30 km ode mnie. Jak wykorzystam limit Ery, to z Aero dociągnę do końca miesiąca. Na razie nikt mnie nie pozwał do wójta o "maszt"
.

-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Po ładnie. Max modemu. Jak jest NetWorks! to szukałbym czegoś z HSPA+ DC.
Wierz mi, warto.
Śmiało można powiedzieć, że jest prędkość taka jak HSPA+, ale przemożona przez 2. 
Na modemie HSPA+ w T-Mobile mam koło 6-7 Mb/s, a na routerze (ta sama karta SIM, ta sama lokalizacja), który ma HSPA+ DC osiągi 12-20 Mb/s.

Na modemie HSPA+ w T-Mobile mam koło 6-7 Mb/s, a na routerze (ta sama karta SIM, ta sama lokalizacja), który ma HSPA+ DC osiągi 12-20 Mb/s.
-
- Początkujący użytkownik forum
Jestem pod wrażeniem że z takiej odległości masz internet w 3g. U mnie też po modernizacji przez Networks! i takiego szczęścia nie mam, najbliższa stacja z 3g jest oddalona o 9 km druga o 11km i nie mogę się z nimi połączyć, jedynie cholerne edge.
-
- Mistrz bezprzewodowy
może są na UMTS2100speed87k pisze:nie mogę się z nimi połączyć
aczkolwiek ja z Plusa na UMTS 2100 z 10 km odbieram, ale antena panelowa Cybertecha jest na maszcie około 10 m od poziomu gruntu, czyli ponad dachami domów w okolicy, router na strychu, aby ograniczyć długość kabla do minimum
do UMTS900 najlepsza jest antena ATK-20 Dipola, można kupić także w Cybertechu, jest taniej.
jeśli nie masz ograniczeń w terenie (lasy, pagórki, wysokie budynki) to przy odpowiednich warunkach jest do zrobienia, chyba, że nadajniki są tak obciążone, że nie nawiązują połączenia z oddalonymi modemami, bo się nie wyrabiają z tymi bliższymi.
ale to raczej w godzinach szczytu
-
- Początkujący użytkownik forum
Są na UMTS2100, modem podłączony do anteny panelowej Cybertecha 17 dBi antena umieszczona ok. 13m nad ziemią, teren płaski jedynie las oddalony ok. 6km ode mnie. Poziom sygnału wynosi -75dBm dioda w modem miga na niebiesko i tak nie mogę się połączyć. Sprawdzałem to swoją Nokią c3-01 i okazuje się że na zewnątrz mam pełny zasięg 3g i nie mogę wykonać połączeń głosowych ani połączyć się z internetem. Zgłaszałem wielokrotnie to w BOA a oni twierdzą że jestem na granicy zasięgu 0-1 kreska, że sieć działa poprawnie albo "Pomimo wskaźnika na aparacie 3G proponowałbym przełączenie trybu pracy sieci na 2G co spowoduje ustąpienie problemów. " takie skutki ich modernizacji.
W obecnej chwili router wskazuje 29% zasięgu, jutro idę do kolegi bo ma modem do sprzedania a nie pamięta modelu bo ten już nie wyrabia. Sam też się zdziwiłem, że można mieć z takiej odległości internet
. Nadajnik może być minimalnie obciążony .