Aero2 vs. UMTS2100 Plusa

[Reklama] Telefony satelitarne wszystkich sieci Thuraya, Iridium, Inmarsat https://ts2.shop/pl/3-telefony-satelitarne

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
PC174
Specjalista bezprzewodowy-junior

Aero2 vs. UMTS2100 Plusa

Post autor: PC174 »

Za namową kilku osób postanowiłem wprowadzić małe zamieszanie z Aero² :cfaniak:

4 luty: korzystając z karty Aero² rozłączyło mnie na chwilę o godz. 23:58, a następnie połączyło z plusowym UMTS2100! Dziwiły mnie wskazania netmonitora, ale to prawda - przeglądałem strony i wszystko działało przez kilkanaście minut, jeszcze dochodzi spadek sygnału do charakterystycznego poziomu (niskiego w moim przypadku), więc to było na 100% przejście na sygnał Plusa. Być może coś robili, ale o tej porze?!
Dla dociekliwych dane, które pokazał netmonitor: LAC: 21017 CID: 64006 - lokalizacja także się pokazała - integracja z bazą BTSearch. Z tych samych anten leci Aero².
Wniosek: netmonitor nie pokazałby tych danych jeśli nie zalogowałby się do sieci, więc...
Olesno - takie zacofane miasto, a tu takie zmiany...
Styczeń 2012 - uruchomienie 1. stacji UMTS2100 Plusa.
Październik - pozwolenia i start Aero² w pobliskiej wsi.
Grudzień - pozwolenie i start Aero² w samym centrum!
dexter18

Re: Aero2 vs. UMTS2100 Plusa

Post autor: dexter18 »

Czyżby Roaming był w Aero i przełączyło Cię na Plusa?
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

dexter18, raczej dla modemu nie jest to roaming a własna sieć. Stacje Aero2 mają już MNC Plusa.
Awatar użytkownika
PC174

Dodam, że wszystko odbywało się na telefonie z Androidem, z którego właśnie piszę wiadomość.
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Post autor: Patryk »

Proponuję traktować z solidna rezerwą wskazania programów typu Parizene Netmonitor itp. w czasie aktywnego połączenia.
Na 2100 telefon z kartą BDI może na chwilę "wskoczyć", ale zaraz (w kilka sekund) się wyloguje i wszystkie połączenia zostaną zerwane.
Awatar użytkownika
PC174

Właśnie udokumentowałem zjawisko: Wnioski: po przejściu można przeglądać strony, spada zasięg (charakterystyczne dla częstotliwości 2100 MHz), nie zmienia się RNC (w bazie RNC 3G z Plusa jest inne), widoczne przechodzenie pomiędzy UMTS/HSPA+ bez rozłączania się, na sygnał Aero² przeszło dopiero przy ręcznym wyszukiwaniu sieci.
Awatar użytkownika
Yanusz
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Yanusz »

Ponieważ dyskusja na temat Aero2 została jakiś czas temu zamknięta, żeby nie zakładać kolejnego tematu, pozwoliłem sobie na "doczepienie się".
Mianowicie jakiś rok temu zamówiłem kartę Aero2, ale ponieważ nie było zasięgu, odesłałem ją i otrzymałem zwrot depozytu. Teraz zasięg na 100% mam i chciałbym zamówić nową, jednakże ktoś może wie, czy Aero2 nie będzie robiło problemu z wyrobieniem nowej karty na ten sam PESEL, na który została wyrobiona poprzednia?
Pomoc w doborze anten EDGE/UMTS/HSDPA/HSPA/HSPA+/LTE/CDMA
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Nie powinno być problemu bo możesz mieć jedną kartę na dany PESEL, a tym nie masz żadnej karty bo zwróciłeś tamtą.
Zastanawiam się nad sensem zwrotu tej karty przez ciebie skoro i tak się za nią nic nie płaciło. :P
Awatar użytkownika
Yanusz
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Yanusz »

ja.michal pisze: Zastanawiam się nad sensem zwrotu tej karty przez ciebie skoro i tak się za nią nic nie płaciło. :P
Mądry człowiek po szkodzie :)
Moja "logika" pewnie wzięła się z tego, że rok temu zasięgu nie było. Nie było również nowych pozwoleń na nowe nadajniki w mojej okolicy, ani jakichkolwiek zapowiedzi, że mogłyby one w tym miejscu powstać. Ponadto wówczas jeszcze usługa miała być świadczona tylko do 2014 roku, więc suma summarum - zwróciłem kartę, wszak 2 dychy piechotą nie chodzą :)
Pomoc w doborze anten EDGE/UMTS/HSDPA/HSPA/HSPA+/LTE/CDMA
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Rozumiem. Pewnie pocztą kartę odbierałeś i odsyłałeś? ;)
ODPOWIEDZ