Huawei E173-u2 zrywanie połączenia.

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
piotreek
Początkujący użytkownik forum

Huawei E173-u2 zrywanie połączenia.

Post autor: piotreek »

Cześć :)
Przeszukałem googlacza i wasze forum i nie znalazłem odpowiedzi..chce się właściwie upewnić zanim pójdę do serwisu..
Mam E173-u2 z blueconnectem na kartę.

Kod: Zaznacz cały

Manufacturer: huawei
Model: E173
Revision: 11.126.85.00.209
IMEI: 8698780****
+GCAP: +CGSM,+DS,+ES
I teraz problem jest taki iż modem notorycznie się rozłącza. Udaje mi się odtworzyć problem przy ściąganiu dużych plików. Np. zaczynam ciągnąć 500MB z noc.gts.pl ciągnie 10 minut zonk,potem ciągnie godzinę i znów zonk. Dzieje się to tylko w trybie pracy WCDMA. Na samym GSM-ie modem działa stabilnie. Próbowałem wszystkiego łącznie z nowszym firmware. Problem dzieje się na różnych komputerach w rożnych lokalizacjach. Sygnał z TNI mam na poziomie 30-40% (na zewnętrznej antenie takiej zwykłej czarnej ;)) a i tak zerwie. Praca z takim czymś na VPN-enie to jakaś porażka...dobrze myślę iż modem nadaje się do reklamacji?
P.S Zauważyłem że strasznie się grzeje ;).
Z góry dzięki!!
Pozdrawiam
Piotrek
rafal13
Stały użytkownik forum

Re: Huawei E173-u2 zrywanie połączenia.

Post autor: rafal13 »

Witam,
Myślę że może być problem związany z temperaturą, ale nie koniecznie to musi być uszkodzenie modemu.
Piszesz o różnych lokalizacjach, w nich zawsze masz poziom 30-40%?
to przegrzewanie może być związane z uszkodzoną pseudo anteną lub jej marną jakością,
na jakim poziomie masz upload?
zobacz jak się zachowuje w lepszym zasięgu na antenie wbudowanej w modem, jeżeli będzie ok, to powinieneś pomyśleć nad profesjonalną anteną zewnętrzną.
Rafał
piotreek

Hej,
Z tego co czytałem te modemy tak się grzeją. :) Nie jest jakoś przesadnie gorący ale czuć pod palcem. Z zasięgiem jest różnie wiadomo jak jest w blokowisku :) to przeważnie nie przekracza 20% czasami jest mniej. Wydaje mi się iż problemem jest blue connect na kartę. Masa ludzi pisze w google iż rozłącza ich po ściągnięciu np. 10MB. Nic dziś rprzyjdzie jeszcze aktywny HUB USB :) a i skocze kupić jakiego innego operatora na kartę. Zresztą chba coś jest na rzeczy bo z telefonu (abonament) też mam jakieś problemy z transmisją danych. Dam znać co ustaliłem :))

Aby zobrazować problem :) wygląda to tak jak na tym filmiku
https://www.youtube.com/watch?v=5aHFkRYCT9k
rafal13
Stały użytkownik forum

Powinieneś spróbować wymusić pracę w tni na konkretnej technologii, na którą najczęściej modem Ci się ustawia.
Rafał
piotreek

Na GSM nie zrywa. Na WCDMA zrywa aż miło. Generalnie blue connect wylatuje bo skończyła się promocja na doładowania. Jak nie ściągam plików tylko surfuje po WWW to jest OK.
rafal13
Stały użytkownik forum

Tak, ale na filmiku wydawało mi się że zerwanie nastąpiło przy zmianie technologii,
nie da się tego ustawić na sztywno.
Rafał
piotreek

No właśnie u mnie nie zmienia technologii :) nawet ten sam BTS jest podpięty. Wygląda na to że operator ma jakąś blokadę i jak ktoś za dużo ciągnie na kartę to out. Nic dziś kupię plusa na kartę to przetestuję. Bo to tylko przy ściąganiu pliku lub oglądaniu YT występuje.
W Sylwestra miałem to samo :) myślalem że to przeciążenie BTS-a. Jak włożyłem kartę do mojego LG O2X i zrobiłem hot spota to też zrywało..bo połączenie siadało co jakiś czas.

@Edyta zaczynam się upewniać iż to jest problem z T-Mobile
https://www.youtube.com/watch?v=g5Na6hL2aWE

@Edyta 2
Play Online na kartę załadowany. Niebo ziemia. Zasięg nie spada poniżej 60% i nie zrywa :brawa: Tak więc na razie wygląda na to że T-mobile daje ciała. Na moje pytanie do BOA nie dostałem odpowiedzi.
ODPOWIEDZ