Huawei e173 - Błąd dial-up nr 720
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Huawei e173 - Błąd dial-up nr 720
Witam, konfiguruję internet mobilny na tym "urządzeniu", korzystając zarówno z aplikacji iPlus Menager jak również z TopNet Info, lecz bezskutecznie.
Na Windowsie Vista i XP taki sam objaw w programie TopNet Info, "Błąd dial-up nr 720. No PPP control protocols configured." Kartę SIM wykluczam jako, że jest internet, gdy karta siedzi w telefonie. Konfigurowałem według poradników, na różne sposoby, bez efektu. Zwracam się z prośbą o pomoc.
Pozdrawiam.
Na Windowsie Vista i XP taki sam objaw w programie TopNet Info, "Błąd dial-up nr 720. No PPP control protocols configured." Kartę SIM wykluczam jako, że jest internet, gdy karta siedzi w telefonie. Konfigurowałem według poradników, na różne sposoby, bez efektu. Zwracam się z prośbą o pomoc.
Pozdrawiam.
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Re: Huawei e173 - Błąd dial-up nr 720
Modem nie jest zalogowany do sieci, przynajmniej na screenie.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
-
A błąd logowania wynika z?
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Szklanej kuli nie mam, skąd mam wiedzieć co zrobiłeś z modemem.dominik555 pisze:A błąd logowania wynika z?
-
Zrobiłem w sensie uszkodziłem? Podstawiłbym inny w celu sprawdzenia, ale niestety nie mam. Jakie kroki muszę wykonać by połączyć się z siecią?
-
Witam ponownie. Niestety problemu nie rozwiązałem. Czy jest ktoś w stanie pomóc?
- KrissTofferr
- Mistrz bezprzewodowy
W TNI - Ustawienia,
w zakładce GPRS/UMTS:
Zaznacz - Preferowany UMTS/HSDPA,
Zaznacz - Pasma pracy modemu : "Wszystkie"
w zakładce Komunikacja AT i PIN:
przycisk - Reset modemu : AT+CFUN=1,1
w zakładce GPRS/UMTS:
Zaznacz - Preferowany UMTS/HSDPA,
Zaznacz - Pasma pracy modemu : "Wszystkie"
w zakładce Komunikacja AT i PIN:
przycisk - Reset modemu : AT+CFUN=1,1
-
Witam, dziękuje za odzew w temacie.
Korzystam, albo raczej korzystałem z wersji 3.65 jednak opcja "Preferowany UMTS/HSDPA" nie była dostępna. Pobrałem wersje 3.50 ustawiłem wszystko jak kolega napisał, reset modemu ale dalej bez zmian. Ten sam błąd występuje. Dodam, że modem wyświetla 2 krótkie zielone mignięcia w odstępach 4 sekundowych. Załączam historię połączenia (tą z wersji 3.65)
[ Dodano: 2013-02-11, 15:04 ]
Witam, próbowałem połączyć się z internetem z poziomu Windowsa Visty. Przez pewien krótki okres czasu pojawił się w Top_NetInfo sygnał. Potem wyskoczyły następujące błędy:
Korzystam, albo raczej korzystałem z wersji 3.65 jednak opcja "Preferowany UMTS/HSDPA" nie była dostępna. Pobrałem wersje 3.50 ustawiłem wszystko jak kolega napisał, reset modemu ale dalej bez zmian. Ten sam błąd występuje. Dodam, że modem wyświetla 2 krótkie zielone mignięcia w odstępach 4 sekundowych. Załączam historię połączenia (tą z wersji 3.65)
Identyfikator Czas otwarcia Czas ostatniej edycji Wysłanych bajtów Odebranych bajtów Stan Sesji Suma transferu
1 2013.01.23 11:54:23 2013.01.23 11:55:06 2143 1821 Zakończona 3,87 KB
[ Dodano: 2013-02-11, 15:04 ]
Witam, próbowałem połączyć się z internetem z poziomu Windowsa Visty. Przez pewien krótki okres czasu pojawił się w Top_NetInfo sygnał. Potem wyskoczyły następujące błędy:
- KrissTofferr
- Mistrz bezprzewodowy
We właściwościach profilu połączenia "iPlus" usuń zaznaczenie protokołu TCP/IPv6.dominik555 pisze:Potem wyskoczyły następujące błędy
[ Dodano: 2013-02-11, 17:17 ]
Przydałby się też log z Wiresharka żeby podejrzeć negocjacje protokołów na początku połączenia, wtedy widać jakie opcje protokołów są odrzucane.
Niestety w Windows Vista to będzie niemożliwe - według odpowiedzi na pytanie nr 5 faq winpcap.
-
Log z WireShark, proszę bardzo szanowny kolego
Oczywiście próba uruchomienia internetu z Windows XP.
Oczywiście próba uruchomienia internetu z Windows XP.
- KrissTofferr
- Mistrz bezprzewodowy
Ok, czyli w Windows XP, wyświetl właściwości profilu tego połączenia i w zakładce "Sieci" usuń zaznaczenie przy protokole "IPX".
Następnie, nadal w tej samej zakładce, kliknij przycisk "Ustawienia" i usuń zaznaczenia przy wszystkich trzech opcjach : "Włącz rozszerzenia LCP", "Włącz kompresję programową", "Negocjuj łącza wielokrotne".
Następnie, nadal w tej samej zakładce, zaznacz protokół TCP/IP, kliknij Właściwości, kliknij Zaawansowane i usuń zaznaczenie przy opcji "Użyj kompresji nagłówka IP".
Następnie, nadal w tej samej zakładce, kliknij przycisk "Ustawienia" i usuń zaznaczenia przy wszystkich trzech opcjach : "Włącz rozszerzenia LCP", "Włącz kompresję programową", "Negocjuj łącza wielokrotne".
Następnie, nadal w tej samej zakładce, zaznacz protokół TCP/IP, kliknij Właściwości, kliknij Zaawansowane i usuń zaznaczenie przy opcji "Użyj kompresji nagłówka IP".
-
Witam, zrobiłem jak kolega radził, lecz teraz wyskakuje błąd 692: Wystąpiła awaria sprzętowa w modemie (lub innym urządzeniu łączącym). Chyba jednak jest coś nie tak z tym modemem.
- KrissTofferr
- Mistrz bezprzewodowy
Czy w trakcie nawiązywania połączenia pojawiają się pakiety w Wiresharku? Bo, jeśli do tego nie dochodzi to rzeczywiście błąd sprzętowy (modemu lub systemu) a wtedy sprawdź w pliku ModemLog_* (ostatnio zmodyfikowanym) w katalogu windows czy jakiekolwiek polecenia AT modem potwierdził przez odpowiedź "OK"(?) i zresetuj modem poleceniem AT+CFUN=1 lub uruchom ponownie komputer (bez podłączonego modemu) i odinstaluj "zachłannego" menedżera połączeń który rezerwuje sobie port modemu (TNI otwiera automatycznie tylko port konfiguracyjny więc on tu nie przeszkadza).dominik555 pisze:Wystąpiła awaria sprzętowa w modemie (lub innym urządzeniu łączącym)
-
Witam, pakiety w WireShark'u się nie pojawiały. Sprawdziłem LOG z Windowsa jak kolega podpowiedział i wywnioskowałem, że jest błąd PIN. Pozbyłem się go za pomocą TNI. Modem resetowałem, nie odinstalowałem jeszcze Menedżera Połączeń.
Na chwilę obecną "jest poprawa" coś się tam dzieje. Wrzucam logi w jednej paczce.
Dziękuje z góry za dalsze instrukcje.
Na chwilę obecną "jest poprawa" coś się tam dzieje. Wrzucam logi w jednej paczce.
Dziękuje z góry za dalsze instrukcje.
- KrissTofferr
- Mistrz bezprzewodowy
Z zapisów ostatniego logu Wireshark'a wynika że sieć operatora nie pozwala klientowi uzyskać adresów IP, DNS, WINS.
Poza tym w logu komend AT nie widzę polecenia AT+CGDCONT=1,"IP","internet" więc po pierwsze sprawdź jaki aktualnie kontekst PDP jest w pamięci modemu, poleceniem AT+CGDCONT? w terminalu TNI.
Gdyby okazało się że APN jest jednak właściwy to pozostaje mi tylko pomysł wypróbowania połączenia w trybie NDIS modemu.
Poza tym w logu komend AT nie widzę polecenia AT+CGDCONT=1,"IP","internet" więc po pierwsze sprawdź jaki aktualnie kontekst PDP jest w pamięci modemu, poleceniem AT+CGDCONT? w terminalu TNI.
Gdyby okazało się że APN jest jednak właściwy to pozostaje mi tylko pomysł wypróbowania połączenia w trybie NDIS modemu.
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Do tej pory to się nie zmieniło? Bo w takim wypadku cała ta rzeźba nie ma najmniejszego sensu, bo modem jeszcze się do sieci nie zalogował.dominik555 pisze:Dodam, że modem wyświetla 2 krótkie zielone mignięcia w odstępach 4 sekundowych.
- KrissTofferr
- Mistrz bezprzewodowy
krystianb, niezalogowany był pod Vistą a logi z Wiresharka są z XP.
Gdzie ta rzeźba?
Gdzie ta rzeźba?

- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Szansa na to, że to wina systemu jest bliska 0, chyba że pin jest na karcie. Bez pinu e173 loguje się do sieci po podłączeniu do zasilania...KrissTofferr pisze:niezalogowany był pod Vistą a logi z Wiresharka są z XP.
-
Poddałem się, podstawiłem inny modem. Polepszyło się z zasięgiem, lecz z internetem nie łączyło. Udanie się do większej miejscowości rozwiązało problem, a problemem okazał niewystarczający zasięg i uszkodzony modem e173. Mimo wszystko bardzo dziękuje koledze KrissTofferr za niebagatelną pomoc.
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.