Option GlobeTrotter Express 7.2 czy OPTION GT MAX 7.2 READY

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
mauy
Początkujący użytkownik forum

Option GlobeTrotter Express 7.2 czy OPTION GT MAX 7.2 READY

Post autor: mauy »

Witajcie,

Przymierzam sie do zakupu (wymiany starego) modemu na coś nowszego. Zainteresowały mnie te dwa modele:
Option GlobeTrotter Express 7.2
OPTION GT MAX 7.2 READY
(linki przypadkowe, nie patrząc na cenę)

I tu do Was pytanie, jako do ekspertów - co byście wybrali? Który bardziej się opłaca?

Na dzień dzisiejszy jest mi to bez znaczenia, czy będzie to modem na Express Card, czy na PCMCIA, bo mam oba porty w lapku. Głównie chodzi mi jakość, funkcjonalność, niezawodność.

A może jest jeszcze coś innego wartego uwagi?

Z góry dzięki za wszystkie opinie.
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Re: Option GlobeTrotter Express 7.2 czy OPTION GT MAX 7.2 RE

Post autor: Jaco »

mauy pisze:A może jest jeszcze coś innego wartego uwagi?
Przede wszystkim na kompatybilność sprzętu,dostępności sterowników.Poczytaj dobrze forum zwłaszcza jeśli masz Viste bo mogą być problemy z zainstalowaniem.
Proponuję również aby udając się po zakup wziąć ze sobą lapka o ile to będzie możliwe.Nikt na forum nie da ci 100% gwarancji że będzie działał z twoim sprzętem modem X czy Y.
mauy

Re: Option GlobeTrotter Express 7.2 czy OPTION GT MAX 7.2 READY

Mam Windowsa XP, do tej pory używałem modemu Option Globetrotter 3G EDGE i wszystko działało, tyle, że modem się rozpadł i muszę kupić nowy.

Co do zakupu razem z lepkiem, to raczej takowej możliwości nie ma, bo zakup chcę dokonać przez internet
Awatar użytkownika
Jaco

Skoro miałeś już Optiona to raczej przy nim pozostań.Co do modemu to już sam wybierz.Ja kiedyś posiadłem GT Max ale z dobrodziejstw HSDPA nigdy nie skorzystałem bo nie mieszkam w zasięgu tej technologi.Bynajmniej sprawował się dobrze.
Awatar użytkownika
mar_kow
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: mar_kow »

Jaco pisze: ale z dobrodziejstw HSDPA nigdy nie skorzystałem bo nie mieszkam w zasięgu tej technologi.Bynajmniej sprawował się dobrze.
...To fakt - nie warto wydawać pieniędzy skoro to nie przyniesie wymiernych korzyści... W moim przypadku zmiana z EDGE na HSDPA przynajmniej pozwoliła korzystać z dobrodziejstw HSDPA bo często jestem w Wawie a i w innych większych miastach czasami bywam...
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Post autor: zDaleKi »

mauy pisze:Przymierzam sie do zakupu (wymiany starego) modemu na coś nowszego. Zainteresowały mnie te dwa modele:
Option GlobeTrotter Express 7.2
OPTION GT MAX 7.2 READY
(linki przypadkowe, nie patrząc na cenę)
Witaj Mauy, kupe lat :)

Co do modemów, jak już rozmawialiśmy istotne jest to czy modem będzie na ExpressCard czy na PCMCIA. Ale to jak już wiem w Twoim przypadku nie ma znaczenia, gdyż masz obydwa sloty.

Jak już powyżej koledzy napisali najlepiej jest sprawdzić z notebookiem, czy dany modem na nim zadziała. Dlatego jeżeli chcesz kupować przez internet, to upewnij się w jakimś salonie, że dany modem będzie u Ciebie działał. Były już różne przypadki, że modemy z danym modelem notka się gryzły.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
mauy

BliSki pisze:Witaj Mauy, kupe lat :)
Witaj, witaj ;)

BliSki pisze:Co do modemów, jak już rozmawialiśmy istotne jest to czy modem będzie na ExpressCard czy na PCMCIA. Ale to jak już wiem w Twoim przypadku nie ma znaczenia, gdyż masz obydwa sloty.
Dokładnie tak jest
BliSki pisze:Jak już powyżej koledzy napisali najlepiej jest sprawdzić z notebookiem, czy dany modem na nim zadziała. Dlatego jeżeli chcesz kupować przez internet, to upewnij się w jakimś salonie, że dany modem będzie u Ciebie działał. Były już różne przypadki, że modemy z danym modelem notka się gryzły
Tyle, że będzie problem ze znalezieniem tych modemów do sprawdzenia - zakładam, że będą działać ;)

Chodzi mi głównie, który jest lepszy, który jesteście w stanie polecić - jeżeli to wszystko jedno, to wybiorę "ładniejszy" ;)
Awatar użytkownika
Jaco

Ja bym nadal obstawiał na GT niż modemy innej marki bo już Option ci działał na kompie.Teraz co do wyboru to obydwa mają wyjścia antenowe aby podpiąć do nich antenę zewnętrzną. GT Max chowa się cały w gnieździe i prawie go nie widać.Jednak trzeba uważać na rozkładane antenki bo jak się wyłamią to za bardzo nie będzie można tego na własną rękę naprawić.Znów z ExpresCard ma również antenkę ale on dość sporo wystaje z lapka i to jest dość nie wygodne jeśli wejście jest z prawej strony na dole.

Osobiście wybrał bym GT Max. Wybór jednak należy do ciebie.
mauy

Jaco pisze:GT Max chowa się cały w gnieździe i prawie go nie widać.Jednak trzeba uważać na rozkładane antenki bo jak się wyłamią to za bardzo nie będzie można tego na własną rękę naprawić
No to jest bardzo duży jej PLUS tylko właśnie obawiam się jej "delikatności" - łatwo jest tą antenkę rozwalić?
Jaco pisze:Znów z ExpresCard ma również antenkę ale on dość sporo wystaje z lapka i to jest dość nie wygodne jeśli wejście jest z prawej strony na dole.
Wejście jest z lewej strony, więc nie jest najgorzej - poprzedni modem również wystawał i jakoś sobie z tym radziłem, choć najwygodniej nie było
Awatar użytkownika
mar_kow
Mistrz bezprzewodowy

...Z tymi antenkami GT ktoś się wypowiadał że to bajka...
...No to polecam AirCard 875 - używam go i nie narzekam. Tutaj można poczytać: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=7507
...Jedyne co to trzeba zainwestować trochę, bo żaden z operatorów nie oferuje go w abonamencie... A na Allegro zauważyłem zwyżkę ceny...
zDaleKi

Jednym z argumentów z modemem na ExpresCard może być to, że ten standard niedługo będzie jedynym w nowych lapkach a tym samym ceny tych modemów będą się utrzymywały a takie na PCMCIA po 2 latach może sporo stracić na wartości. Ale to tylko moje spekulacje.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Awatar użytkownika
mar_kow
Mistrz bezprzewodowy

BliSki pisze:Jednym z argumentów z modemem na ExpresCard może być to, że ten standard niedługo będzie jedynym w nowych lapkach ...
...To fakt, choć jak na razie szanująca się firma montuje obydwa sloty do swojego sprzętu. Ale jednak ze względu na przepustowość łącza ExpressCard ma większą przyszłość...
zDaleKi

mar_kow pisze:Ale jednak ze względu na przepustowość łącza ExpressCard ma większą przyszłość...
Chodzi o przepustowość jak też o koszty. Takie podwójne "sloty" to strata dla firm produkujących notki. Więc za parę lat będą tylko EC :)
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Awatar użytkownika
mar_kow
Mistrz bezprzewodowy

BliSki pisze:Chodzi o przepustowość jak też o koszty. Takie podwójne "sloty" to strata dla firm produkujących notki. Więc za parę lat będą tylko EC :)
...Niestety... Mój AirCard jest na PCIMCIA, co prawda mam podwójny zestaw slotów w laptopie ale jak kupowałem wcześniej modem to wszystkie na ExpressCard były grubo powyżej 1000 zł, teraz ceny znacznie spadły i pojawiło się znacznie więcej sprzętu... Ale takie są prawa rynku...
mauy

Mi na dzień dzisiejszy nie chodzi o przyszłość i lepsze rozwiązanie - mam oba sloty w lapku i jest mi bez znaczenia czy modem będzie na PCMCIA czy na Express Card - jak za jakiś czas się coś zmieni, to i modem się wymieni ;)

Na dzień dzisiejszy chodzi mi o wydajność, stabilność i mobilność - i nadal nie wiem, na co się zdecydować...
Awatar użytkownika
mar_kow
Mistrz bezprzewodowy

mauy pisze:Na dzień dzisiejszy chodzi mi o wydajność, stabilność i mobilność - i nadal nie wiem, na co się zdecydować...
...Chyba każdy przez to przechodził... Najważniejsze jest odpowiedzieć sobie na pytanie gdzie, do czego i ile będzie wykorzystywany modem i ewentualnie operator... W przypadku abonamentu dobrze zabrać laptopa do salonu żeby od razu sprawdzili czy dany sprzęt sprawnie pracuje... Ale te tematy są ciągle "wałkowane" na FORUM... Trzeba mocno przysiąść, poczytać i podjąć męską decyzję...
mauy

Gdzie: Trójmiasto + okolice, czyli zasięg HSDPA, UMTS, EDGE, GPRS
Ile: mało, a przynajmniej na dzień dzisiejszy - głównie chodzi o możliwość posiadania internetu poza pracą i domem
Do czego: poczta, prowadzenie sklepu + ogólny kontakt ze światem wirtualnym

Na chwilę obecną jest to iPlus, bo jak dla mnie taniej wychodzi, ale z tego co obserwuję, to coraz częściej korzystam, więc w niedalekiej przyszłości pewnie będzie to jakiś abonament - a jaki, to jeszcze nie wiem - dlatego chcę kupić jakiś modem bez simlocka aby potem podpisać umowę z którąś z sieci i wziąć samą aktywację (bez modemu)
Awatar użytkownika
Jaco

mauy pisze: kupić jakiś modem bez simlocka aby potem podpisać umowę z którąś z sieci i wziąć samą aktywację (bez modemu)
Nie wiem jak obecnie się przedstawia oferta innych operatorów ale Era ma dość dobrą ofertę za 79 netto z umową na 1 rok i limitem danych 4 GB. Korzystałem z tej oferty całą umowę czyli 1 rok. Żeby potraktowali mnie przy przedłużeniu umowy jak stałego klienta i obniżyli koszt abonamentu pewnie bym został.Niestety było inaczej i zrezygnowałem na rzecz neta drogą radiową.I to był dobry wybór bo akurat w mojej miejscowości była taka możliwość.
Jedynie modem zakupiłem u nich (Era) ale że jako nie był kupiony z żadną promocją czy umową bez problemu zdjęli z niego simlocka.
Awatar użytkownika
mar_kow
Mistrz bezprzewodowy

...Niestety PlusGSM też nie traktuje dobrze swoich stałych klientów. Mam u nich telefon od '96 roku a zniżek prawie żadnych. Tłumaczenie że w międzyczasie były zmieniane taryfy nie stanowi żadnych podstaw... Przecież nie nikt nie zostałby przy stawkach 3,6 zł/min jak było kiedyś... :lol: Dlatego też utrzymuję tylko numer a sprzęt kupuję poza siecią...
zDaleKi

mauy pisze:Na dzień dzisiejszy chodzi mi o wydajność, stabilność i mobilność - i nadal nie wiem, na co się zdecydować...
-Wydajność - oba modemy (przynajmniej teoretycznie) mają taką samą,
-stabilność - hmmm tu się nie wypowiem, bo nie testowałem,
-mobilność - to ten na PCMCIA mniej wystaje, więc chyba jest bardziej mobilny,

i jeszcze
-awaryjność - ciężko mi ocenić bez danych z serwisu.

mauy pisze:Gdzie: Trójmiasto + okolice, czyli zasięg HSDPA, UMTS, EDGE, GPRS
Ile: mało, a przynajmniej na dzień dzisiejszy - głównie chodzi o możliwość posiadania internetu poza pracą i domem
Do czego: poczta, prowadzenie sklepu + ogólny kontakt ze światem wirtualnym
Do tego to spokojnie wystarczą :)
mauy pisze:... w niedalekiej przyszłości pewnie będzie to jakiś abonament - a jaki, to jeszcze nie wiem - dlatego chcę kupić jakiś modem bez simlocka aby potem podpisać umowę z którąś z sieci i wziąć samą aktywację (bez modemu)
Musisz przeliczyć w takim razie, czy bardziej nie opłaca się Tobie abonament + modem. Bo może wyjść tak, że przy umowie na rok cena będzie o wiele niższa, niż ta z Allegro :)
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
mauy

BliSki pisze:Musisz przeliczyć w takim razie, czy bardziej nie opłaca się Tobie abonament + modem. Bo może wyjść tak, że przy umowie na rok cena będzie o wiele niższa, niż ta z Allegro Smile
Jakoś nie chce mi się tego przeliczać, bo różnica 200 czy 300zł nie będzie problemem - a na dzień dzisiejszy nawet nie wiem, kiedy podpiszę umowę stałą - na dzień dzisiejszy bardziej mi się opłaca używać iPlusa, bo wychodzi mi ok 50-70zł miesięcznie - tyle, że z miesiąca na miesiąc korzystam coraz więcej, więc jap przekroczy 100zł/miesiąc, to będę się zastanawiał nad umową - może to być za miesiąc jak i za rok, dlatego na dzień dzisiejszy kupuję sam modem...
ODPOWIEDZ