Podłączenie routera z adsl co Livbox 2.0

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
normalnyzzz
Początkujący użytkownik forum

Podłączenie routera z adsl co Livbox 2.0

Post autor: normalnyzzz »

Jak skonfigurować router PENTAGRAM Cerberus P 6331-42 Adsl Wifi , który będzie podłączony kablem LAN do Live Boxa W celu uruchomienia na routerze Pentagram sieci Wifi z internetem. Jaki wybrać tryb podany w obrazku (tryb schemat.jpg) na Pentagramie.

Dziękuje z góry za pomoc.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Re: Podłączenie routera z adsl co Livbox 2.0

Post autor: wojteks »

normalnyzzz pisze:Jaki wybrać tryb podany w obrazku
Żaden, do pentagrama nie podłączysz przecież kabla telefonicznego.
Nie pomagam na PW!
normalnyzzz

W taki razie jaki muszę kupić najtańszy router do tego livebox 2.0 żeby działał ? Musi mieć odkręcaną antenę ze złączem rp-sma.

Dziękuje Ci za odpowiedz.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

normalnyzzz pisze:muszę kupić najtańszy router do tego livebox 2.0 żeby działał ?
Jeżeli nie potrzebujesz dodatkowej podsieci to zmień IP Pentagrama na o 1 większe od LB, wyłącz w nim DHCP po stronie LAN, połącz kablem a LB do portu LAN. IP ma przydzielać LB.
Nie pomagam na PW!
normalnyzzz

Czyli w Pentagramie mam tak ustawić jak to ukazałem na obrazku załączonym. Czy w liveboksie mam coś jeszcze ustawić ? Jak ustawić w LiveBox żeby przydzielał IP ? Czy może jest to już włączone w standardowych ustawieniach te przydzielanie IP.
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

wojteks pisze:1 większe od LB
Najlepsze było by spoza puli przyznawanej przez lb, bo o 1 większe może być zajęte, i nie wiem jak sobie wtedy lb z problemem poradzi.
normalnyzzz pisze:Czyli w Pentagramie mam tak ustawić jak to ukazałem na obrazku załączonym.
Zdaje się, że tak, jeszcze jeśli router ma funkcję izolacji AP to trzeba ją wyłączyć.
normalnyzzz pisze: Czy w liveboksie mam coś jeszcze ustawić ?
LB można zostawić w spokoju, wszystko samo powinno działać.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
normalnyzzz

krystianb pisze: Zdaje się, że tak, jeszcze jeśli router ma funkcję izolacji AP to trzeba ją wyłączyć.
Czyli co przestawić. Jak to się nazywa w języku angielskim. W jakich opcjach tego szukać. Korzystam z tej instrukcji obsługi http://www.google.pl/url?sa=t&rct=j&q=& ... 3238,d.bGE
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

normalnyzzz pisze:Jak to się nazywa w języku angielskim.
AP isolation czasem clients isolatnion, ale chyba ten wynalazek tego nie ma. Wyjdzie w praniu jak nie będzie działać.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
normalnyzzz

krystianb pisze:AP isolation czasem clients isolatnion, ale chyba ten wynalazek tego nie ma. Wyjdzie w praniu jak nie będzie działać.
Niestety nie udało mi się rozwiązać mojego problemu z tym routerem Pentagram. Chyba tak jak piszesz że ma on w standardzie włączone AP isolation i nie da rady tego wyłączyć. Mam jeszcze drugi router adsl z wifi D-link G604T. Zastosuje wasze wskazówki co do tego routera.

Dziękuje wam za pomoc.

[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2013-02-15, 18:58 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=59341#59341">Panie i Panowie tniemy cytaty!</a>
Ostatnio zmieniony 2013-02-16, 17:04 przez normalnyzzz, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

normalnyzzz pisze:Chyba tak jak piszesz że ma on w standardzie włączone AP isolation i nie da rady tego wyłączyć.
Nie wierzę, to domowy routerek i musi działać.

Do kabla do którego podłączasz Pentagrama podłącz komputer i daj tekstowo wynik <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=111136#111136" target="_blank">- IPCONFIG -</a> z parametrem /all.
Nie pomagam na PW!
normalnyzzz

Zastosowałem się do waszych wskazówek. I uruchomiłem INTERNET na Pentagramie a tak że na D-Linku. W pentagramie miałem problemy z zapisywaniem ustawień. Ale po paru twardych resetach i próbach zapisu INTERNET przez wifi zaczął funkcjonować. Tak że sieć INTERNET działa na portach lan w Pentagramie i D-linku.

Dziękuje wam za pomoc.
ODPOWIEDZ