Czy 12.5 km jest do zrobienia?

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
Edm65
Stały użytkownik forum

Re: Czy 12.5 km jest do zrobienia?

Post autor: Edm65 »

matek451 Włodowicach(Urząd Gminy) ,komin firmy Światowit 7,5km
Sygnał z anteną ,dziś o 19:30 małe poprawki zrobiłem, modem jest obok anteny 20cm kabla to straty zerowe,modem zabezpieczony w pudełku,ino kabel USB długi dobrej jakości i od razu poprawa.
Obrazek
Obrazek
Na samym modemie testów nie robię, tylko z anteną.
Ps.mam kilka modemów e3131 kupiłem dziś na zapas i taniej.Bo mam znajomych tu co też chcą mieć neta.
Ostatnio zmieniony 2013-02-15, 23:04 przez Edm65, łącznie zmieniany 1 raz.
Najlepszym nauczycielem jest życie.
matek451
Guru bezprzewodowy

Post autor: matek451 »

Ta poprawa związana jest z tym, że wystawiłeś modem na zewnątrz (przedłużacz USB), przeniosłeś punkt poboru sygnału. Jeśli chcesz się przekonać to odłącz antenę od modemu i dokonaj pomiaru za pomocą TNI( Te kreski z Mobile Partnera są mało wiarygodne). W ten sposób porównasz dwa wyniki :modem+antena i sam modem. Zobaczysz wtedy jaki jest faktyczny zysk tej anteny. Ja gdy nie miałem anteny zewnętrznej używałem aktywnego przedłużacza USB-10m.Jednak jest to rozwiązanie , w którym modem jest narażony na działanie czynników atmosferycznych(deszcz, śnieg ,mróz , wilgoć a latem wysoka temperatura w słońcu). Jeszcze pytanie, jeśli skróciłeś kabel to jak połączyłeś złącze z kablem?
Awatar użytkownika
Edm65
Stały użytkownik forum

matek451 pisze: Jeszcze pytanie, jeśli skróciłeś kabel to jak połączyłeś złącze z kablem?
Miałem kawałek kabla z wtyczką , rozebrałem pudło-obudowę anteny i wymieniłem kabel na ten z wtyczką .Modem zabezpieczony dobrze deszcz mróz nic mu nie zrobi choć dach wystaje,
to akurat na szczęście.
matek451
Guru bezprzewodowy

Co to był za kabel(impedancja) i jakim złączem zakończony? Jak dalej połączyłeś z modemem? Musisz wiedzieć , że modem ma określone warunki pracy. Ogólnie jak każde urządzenie jest wrażliwy na wilgoć, czy słyszałeś o obudowach bryzgoszczelnych(IP66)? Latem może się przegrzewać.
Awatar użytkownika
Edm65
Stały użytkownik forum

matek451 pisze:Co to był za kabel(impedancja) i jakim złączem zakończony? Jak dalej połączyłeś z modemem? Musisz wiedzieć , że modem ma określone warunki pracy. Ogólnie jak każde urządzenie jest wrażliwy na wilgoć, czy słyszałeś o obudowach bryzgoszczelnych(IP66)? Latem może się przegrzewać.
Tym postem to mnie rozbawiłeś do łez :D
Kabel 50Ω odpowiedni do tych częstotliwości,a złącze nawet tu na forum są podane do montażu do kabla.
Jak bym chciał to bym gniazdo wlutował i podpoił kabel bezpośrednio,mam do tego sprzęt odpowiedni i tez warsztat i odpowiednie narzędzia do pracy.
Tam jest technika SMD i wszystko miniaturka wiec tez trzeba mieć do tego mikroskop lupa nie za bardzo pomaga.
Próbujesz mnie uczyć elektroniki lub sprawdzasz ???
matek451
Guru bezprzewodowy

Nie, tylko napisałeś "miałem kabel z wtyczką" i zabrzmiało to trochę groźnie :) ,rzadko ktoś ma kabel tego typu z odpowiednim złączem pod ręką, raczej nie są to przedmioty pierwszej potrzeby. Często ludzie tego typu rzeczy robią z koncentryka i na dodatek niechlujnie, widziałem już takie rozwiązania. Efekt wtedy mizerny , stąd moje pytanie.
Awatar użytkownika
Edm65
Stały użytkownik forum

matek451 pisze:Nie, tylko napisałeś "miałem kabel z wtyczką" i zabrzmiało to trochę groźnie :)
Po pierwsze to nawyk po drugie najprościej napisać ,a jeszcze prościej drugiemu zrozumieć,
Kiedyś w czasopismach Radioamator bardzo dobrze opisywali ,a dziś faktycznie , w czasopismach to więcej po łebkach i mnóstwo reklam. A pro po większości części zamawiam w ELFA i jestem naprawdę zadowolony z ich oferty.
Wracając do tematu, to z moją anteną, nie koniec modernizacji ,ino zima krzyżuje plany,
ale stanę na głowie i zrobię cztery takie anteny i podłącze je razem,tak jak to robią krótkofalowcy i dopiero będą test ,ale trochę to czasu potrwa ,a tez jest najważniejsza rodzina i dom ,a nie tylko elektronika i net itd.
Awatar użytkownika
Andrzejz78
Guru bezprzewodowy

Post autor: Andrzejz78 »

Edm65 pisze:zrobię cztery takie anteny i podłącze je razem
Już kiedyś było na forum o łączeniu anten Poszukaj sobie to może zaoszczędzisz czasu i nerwów
Awatar użytkownika
Edm65
Stały użytkownik forum

Andrzejz78 Ale ja lubię wyzwania,bo do odważnych świat należy.
Andrzejz78 pisze: zaoszczędzisz czasu i nerwów
Jak ktoś ma nerwy to odradzam za elektronikę się brać , to faktycznie szkoda czasu nerwów i co najważniejsze kasy.
Awatar użytkownika
Andrzejz78
Guru bezprzewodowy

Post autor: Andrzejz78 »

Edm65 pisze:i co najważniejsze kasy
Tylko stracisz ją jak usmażysz modem ;)
Awatar użytkownika
Edm65
Stały użytkownik forum

Andrzejz78 pisze:Tylko stracisz ją jak usmażysz modem ;)
Więcej wydaje na papierosy niż on kosztuje. Jak mnie stać na A190 to na te modemy też na pewno :D
dexter18

Post autor: dexter18 »

Edm65 pisze:
Andrzejz78 pisze: <font color="#FF0000"><b>[...]</b></font>
Więcej wydaje na papierosy niż on kosztuje. Jak mnie stać na A190 to na te modemy też na pewno :D

Jednego stać na Opla a drugiego na Mercedesa.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez dexter18, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ