Router do osiedlówki

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

Zablokowany
pawel959
Początkujący użytkownik forum

Router do osiedlówki

Post autor: pawel959 »

Witam!
Potrzebne mi są przykłady routerów do rozsyłania internetu 80mb na kilka domów, w takim razie musi on pracować w standardzie N, do którego podepnę zewnętrzną antenę. Potrzebne mi są także przykłady routerów z funkcją ap client również w standardzie N, aby ten internet odbierać (także z możliwością podpięcia zewnętrznej anteny). Do tej pory do rozsyłania (internetu 10 mb) dobrze służył mi airlive wl5460ap v2, a do odbierania tl wr543g, lecz teraz takiej prędkości nie uciągną.
Proszę o podanie modeli dobrych i stabilnych routerów. Darzę zaufaniem owe marki wspomniane wyżej czyli Tp link i AirLive.
Dziękuję za pomoc ;)
gimbus
Użytkownik forum

Re: Router do osiedlówki

Post autor: gimbus »

Na jaka odległość chcesz przesłać ten Internet? Wewnątrz czy na zewnatrz budynku?
pawel959

Na zewnątrz budynku, tak do 250-300m
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

pawel959, prosta odpowiedź brzmi: nie da się. 80Mbps nie przepchniesz choć nie wiem jak byś się gimnastykował.
Ciekawe w ogóle skąd to 80Mbps, nie mów, że neostrada VDSL :hyhy:
gimbus
Użytkownik forum

Post autor: gimbus »

Przepchniesz jeśli uzyjesz pasma 5GHz. Polecił bym Ci sixpack od MikroTika - omnitik jako stacja bazowa i 5x SXT do klientów. Bez problemu przerzuca po kilkadziesiąt megabitów a na pojedyńczej stacji możesz osiągnąć nawet 100. Konfiguracja nie jest trudna, jedyny minus to cena. Ale jeśli zanosi sie na dłuższą współpracę to dobrze zainwestować na początek kilkaset złotych a potem przez długie lata mieć święty spokój.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

gimbus pisze:Bez problemu przerzuca po kilkadziesiąt megabitów
Jak zapnie się 3-4 klientów-zasysaczy to na jednego przypadnie po max ~20Mbps. Żeby nie było niespodzianek pt "czemu mam tylko 20".
pawel959

Jo_gurt, tak, właśnie neostrada vdsl, a co z nią nie tak ?
Nie chciałbym dużo w to inwestować 200 zł max. Będzie dokładnie 4 klientów, z czego 3 tylko do przeglądania stron i filmików na yt, a jeden to wymagający klient.
A co, jakbym kupił TL-WR743ND, podpiął zewnętrzną antenę, ustawił tryb ap ?
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

pawel959 pisze:właśnie neostrada vdsl, a co z nią nie tak ?
1) Nie ma żadnych szans na osiągnięcie tych przepustowości.
2) Neostrady nie dzieli się poza lokal, zabrania tego regulamin i umowa, które podpisałeś.
Zamykam.
Zablokowany