Blueconnect i huawei e353s-2 - zawieszanie się internetu

Kwestie techniczne, konfiguracja telefonów do współpracy z internetem, rozwiązywanie problemów z tym związanych... itp.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
homo.economicus
Początkujący użytkownik forum

Blueconnect i huawei e353s-2 - zawieszanie się internetu

Post autor: homo.economicus »

Witam serdecznie.

Posiadam modem huawei e353-s2 i niestety często zawiesza mi się internet.
Z tego co do tej pory udało mi się wyczytać na tym forum i innych stronach, to problemem może być wchodzenie modemu w stan bezczynności, zmiana hspa++ na umts.

Ponadto modem przełącza się między kilkoma NodeB, co wnioskuję z informacji z TNI - fotki poniżej.

Dodam, że zmuszony jestem korzystać ze starej karty Globe Trotter GT max bo ona działa bez najmniejszego problemu.
Sprawdzałem na innym modemie, tj. Huawei e3131 i zacinanie się również występuje...

Co z tym fantem zrobić?:) Czy jest jakaś szansa, żeby ten "niedobry" nodeB pominąć przy połączeniu?
matek451
Guru bezprzewodowy

Re: Blueconnect i huawei e353s-2 - zawieszanie się internetu

Post autor: matek451 »

W twoim przypadku dwa pierwsze BTS-y mają te samą lokalizację, ul. Miedziana 11, stąd takie zachowania modemu. Jedyne wyjście to wymuszenie nośnej 10663 dla pierwszego BTS o CID:2623 za pomocą TNI. Ten drugi ma nośną 10668. Jak działa Ci net na tym trzecim, podaj jego CID, bo na screene go brak.
homo.economicus
Początkujący użytkownik forum

Re: Blueconnect i huawei e353s-2 - zawieszanie się internetu

Post autor: homo.economicus »

Bardzo dziękuję zainteresowanie.

Nie wiem czy prawidłowo zrobiłem, ale w czasie, gdy modem zalogował się do stacji o CID:26236 ustawiłem wymuszenie nośnej.
Modem utrzymuje połączenie z 26236 i nic nie przycina się.

Czy to wymuszenie nośnej funkcjonuje na stałe czy może trzeba po każdym połączeniu wymusić? Pytam, bo nie widziałem tego nigdzie na forum.

Co do trzeciego nadajnika to zawsze wyświetlało się bdbd...
ODPOWIEDZ