Play online vs Orange free abonament

[Reklama] Telefony satelitarne wszystkich sieci Thuraya, Iridium, Inmarsat https://ts2.shop/pl/3-telefony-satelitarne

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
marekm
Początkujący użytkownik forum

Play online vs Orange free abonament

Post autor: marekm »

Witam!
obecnie mam internet na kartę w play,jestem z niego bardzo zadowolony,internet jest stabilny,świetny zasięg,download zawsze idzie max łącza a nawet nieco powyżej 4 Mbit/s z doładowania zwiększam prędkość i uruchamiam nocny transfer,wszystko jest dobrze rozliczane,tylko mało jest GB,dlatego zdecydowałem się na abonament i mam lekki dylemat bo kupiłem starter Orange i po testach wyszły mi takie wyniki:
Obrazek
Obrazek
abonament w Play 49,90 (Orange 50,48)tylko karta sim,umowa na rok
po Play wiem czego mogę się spodziewać a co z Orange?
wiem że w Orange jest kompresja zdjęć(brzydko to wygląda) ale co ze stabilnością połączeń,czy transfer jest dobrze rozliczany? itp.
pozdrawiam i czekam na odpowiedż
fulo
Specjalista bezprzewodowy-junior

Re: Play online vs Orange free abonament

Post autor: fulo »

Nie wydaje mi się by w Orange była kompresja zdjęć, a co do rozliczania to z nawet co sesje widać ile zużyto danych, więc chyba poprawnie to robią.
Awatar użytkownika
bluecrush
Stały użytkownik forum

Post autor: bluecrush »

wiem że w Orange jest kompresja zdjęć(brzydko to wygląda) ale co ze stabilnością połączeń,czy transfer jest dobrze rozliczany? itp.
W ofercie na Abonament tego nie ma (na 99%) na kartę jest, ale wystarczy wtedy tylko F5 w przeglądarce nacisnąć i jest zdjęcie w dobrej jakości.
Samsung Galaxy S6 | OFnK
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

Orange steruje kompresją danych. W abonamencie może być mniejsza, a na kartę większa. Na pewno na Euro2012 ustawili wszędzie mocną kompresję, żeby zmniejszyć ruch na łączach głównych.
Abramek
Użytkownik forum

Post autor: Abramek »

W abonamencie można bezpłatnie włączyć APN: VPN i wtedy mamy czyste IP, bez NATu, z otwartymi portami, oraz brak kompresji. Oczywiście w abonamencie na osobę indywidualna.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

Abramek, ale przy VPN nie działają Szczęśliwe Godziny.
marekm

Witam :)
Zdecydowałem się na Orange.
W abonamencie jest kompresja ,polega to na tym że przeglądając miniatury zdjęć np. w grafice Google zdjęcia są w niskiej rozdzielczości,na szczęście wystarczy kliknąć w konkretne zdjęcie a ono się wygładza i jest w oryginalnej rozdzielczości to był minus,teraz plusy:
abonament za 50,56zł na rok,14GB limitu(15GB za zakup przez internet) i w moim przypadku dobry transfer,najlepszy wynik to nieco ponad 15Mbit/s a średni to około 14mbit/s modem Huawei e3131
Obrazek
Obrazek
pozdrawiam
marens
Guru bezprzewodowy

Post autor: marens »

Zadzwoń na 510800800 lub *800 i poproś o uruchomienie usługi vpn.
Musisz być stanowczy lub dzwonić do skutku, bo konsultanci niechętnie uruchamiają usługę.
Jak już uruchomią to musisz podmienić apn z internet na vpn i pozbędziesz się raz a dobrze kompresji. Musisz mieć na uwadze, że wg. regulaminu na vpn nie działają Szczęśliwe Godziny.
xyy333
Stały użytkownik forum

Post autor: xyy333 »

Ja włączyłem u siebie usługę VPN w orange na firmę, zdjęcia idą bez kompresji, ale gdy wykonałem skanowanie portów stroną testującą bezpieczeństwo to wszystkie mam zaznaczone jako zamknięte - czy tak ma być z VPN?
marekm

marens pisze:...Musisz mieć na uwadze, że wg. regulaminu na vpn nie działają Szczęśliwe Godziny.
Witam
Chcę zachować Szczęśliwe Godziny,więc na razie zostaje tak jak jest ale chciałbym się jeszcze poradzić w pewnej sprawie,w pokoju w którym jest komputer zasięg mam taki:
-71dBm 67% CSQ21 - czasami jest to -69dBm,download około 14Mbit/s,po przeciwnej stronie mieszkania z okna w salonie widzę maszt,odległość 300m,przeniosłem kompa na próbę pod okno i zasięg skoczył na 97%,download około 17Mbit/s.
komp nie może stać w salonie,jak to rozwiązać?,czy kupić antenę kierunkową(jaką)czy router(jaki) jak to połączyć?. Jestem laikiem w tych sprawach,proszę o wyrozumiałość i pomoc.
pozdrawiam
chemik89
Stały użytkownik forum

Post autor: chemik89 »

lepiej router - jakiś co dobrze współpracuje z modemem (6200n na pewno dziala bo uzywam, inne pewnie też) i łapać internet po wifi ;)
Przynajmniej lapek nie będzie na smyczy ^^
Dell axim x50v
Trium Mars->Nokia 3210->Siemens c60->Siemens mc60[RIP]->Siemens s65->Siemens sx1[RIP]->Nokia 6310i->SonyErricson k750i->SonyErricson k800i->LG GT540
HSPA+ 40ms (internet mobilny 15GB -50% 29.90zł)
Buashy
Stały użytkownik forum

Post autor: Buashy »

Chyba się spóźniłem, ale Orange to porażka...

Od października ich internet mobilny ciągle się zacina mimo bardzo dobrego zasięgu (300m od nadajnika). Na moje reklamacje BOK ciągle odpowiada, że to pewnie pogoda albo inne czynniki od nich nie zależne i zalecają korzystanie z trybu 2G. Do tej pory z internetu nie da się normalnie korzystać ani Orange Free ani w telefonie (zasięg jest, a żadna strona się nie otwiera). Sprawa poszła do UKE i jak tylko się uda uciekam z Orange. Żeby móc normalnie pracować musiałem sobie kupić Play Online na kartę i na tym śmigam.
Orange najprawdopodobniej ma słabe łącza podciągnięte do BTS i nie wyrabiają przy większej liczbie użytkowników na raz. Jak ktoś ma szczęście mieszkać w zasięgu nadajników postawionych przez Networks! to pewnie nie ma pojęcia o czym piszę i puka się w czoło, ale poza tymi nadajnikami jest po prostu padaka.
Dodatkowo niedługo firmy PTK Centertel i TPSA połączą się w jedną i wtedy to już w ogóle będzie kanał. Mam nadzieję, że uda mi się zwiać do tego czasu.
mcore

Post autor: mcore »

Czesc zobacz jak dzisiaj działa i napisz czy jest lepiej. Zostały wprowadzone pewne zmiany w parametrach sieci. Powinno działac lepiej - u mnie (to samo miasto - widzę róznice).
Ale tak naprawde bedzie lepiej w Warszawie gdy siec radiowa NSN zostanie wymieniona na Huawei czyli w wakacje.
Jak można sobie łatwo wyobrazic problem tkwi w niedorobionym software radiowym firmy Nokia Siemens Networks ktore pojawilo sie "[...]w pazdzierniku". Obecnie producent pracuje nad rozwiązaniem problemu i jeszcze troche mu to zajmie.
Co do łączy podociąganych do BTS, to niech cie o to głowa nie boli, wszędzie jest światłowód, pamietaj ze stacje robione sa dla dwoch firmy Orange + TMobile. .. To nie P4 :-) gdzie sie tnie koszty na maxa

Pozdro

Buashy pisze:Chyba się spóźniłem, ale Orange to porażka...

Od października ich internet mobilny ciągle się zacina mimo bardzo dobrego zasięgu (300m od nadajnika). Na moje reklamacje BOK ciągle odpowiada, że to pewnie pogoda albo inne czynniki od nich nie zależne i zalecają korzystanie z trybu 2G. Do tej pory z internetu nie da się normalnie korzystać ani Orange Free ani w telefonie (zasięg jest, a żadna strona się nie otwiera). Sprawa poszła do UKE i jak tylko się uda uciekam z Orange. Żeby móc normalnie pracować musiałem sobie kupić Play Online na kartę i na tym śmigam.
Orange najprawdopodobniej ma słabe łącza podciągnięte do BTS i nie wyrabiają przy większej liczbie użytkowników na raz. Jak ktoś ma szczęście mieszkać w zasięgu nadajników postawionych przez Networks! to pewnie nie ma pojęcia o czym piszę i puka się w czoło, ale poza tymi nadajnikami jest po prostu padaka.
Dodatkowo niedługo firmy PTK Centertel i TPSA połączą się w jedną i wtedy to już w ogóle będzie kanał. Mam nadzieję, że uda mi się zwiać do tego czasu.
Buashy
Stały użytkownik forum

mcore pisze:Czesc zobacz jak dzisiaj działa i napisz czy jest lepiej. Zostały wprowadzone pewne zmiany w parametrach sieci. Powinno działac lepiej - u mnie (to samo miasto - widzę róznice).
No niestety, u mnie nadal słabo:
Odpowied« z 8.8.8.8: bajt˘w=32 czas=3405ms TTL=42
Odpowied« z 8.8.8.8: bajt˘w=32 czas=80ms TTL=42
UpˆynĄˆ limit czasu ľĄdania.
Odpowied« z 8.8.8.8: bajt˘w=32 czas=1426ms TTL=42
Odpowied« z 8.8.8.8: bajt˘w=32 czas=61ms TTL=42
Odpowied« z 8.8.8.8: bajt˘w=32 czas=3480ms TTL=42
Odpowied« z 8.8.8.8: bajt˘w=32 czas=73ms TTL=43
Odpowied« z 8.8.8.8: bajt˘w=32 czas=1252ms TTL=43
Odpowied« z 8.8.8.8: bajt˘w=32 czas=69ms TTL=43

Statystyka badania ping dla 8.8.8.8:
Pakiety: Wysˆane = 2894, Odebrane = 2769, Utracone = 125
(4% straty),
Szacunkowy czas bˆĄdzenia pakiet˘w w millisekundach:
Minimum = 50 ms, Maksimum = 3480 ms, Czas ˜redni = 175 ms
Choć może "ciut" lepiej, bo przerwy są dzisiaj krótsze, ale i wcześniej takie lepsze dni się zdarzały.
mcore pisze: Ale tak naprawde bedzie lepiej w Warszawie gdy siec radiowa NSN zostanie wymieniona na Huawei czyli w wakacje.
Jak można sobie łatwo wyobrazic problem tkwi w niedorobionym software radiowym firmy Nokia Siemens Networks ktore pojawilo sie "[...]w pazdzierniku". Obecnie producent pracuje nad rozwiązaniem problemu i jeszcze troche mu to zajmie.
Obyś miał rację, choć nie wiem czy wytrzymam do wakacji. Nie wiem co bardziej mnie wpienia, przerwy w działaniu sieci, czy spychologia BOK, a jednak z tego co piszesz wyraźnie wynika, że problem jest po stronie operatora. A skąd masz takie informacje, pracujesz dla nich ? Jeśli nie możesz na forum do odpowiedz na priv :)
mcore

Buashy pisze:No niestety, u mnie nadal słabo:
Widać że coś jest najprawdopodobniej nie tak z modemem albo z ruterem do którego masz wpięty ten ruter. Widać zmianę parametru TTL (time to live) - raz jest TTL=42 a raz TTL=43. Pakiet "błądzi" w sieci (prawdopodobnie twoim LAN). U mnie gdy robie ping 8.8.8.8 aplikacją na smartfonie jest cały czas TTL=43, time poniżej 200ms.
Proponuję abyś przełożył kartę do innego modemu, bez użycia rutera i przetestował jeszcze raz. Coś jest nie tak z konfiguracją sieciową na twoim komupterze, jakbyś miał inne połączenie sieciowe aktywne na komputerze lub aktywujące się co chwile (powoduje problemy z powrotnym pingiem).

[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2013-02-15, 18:48 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=59341#59341">Panie i Panowie tniemy cytaty!</a>
Ostatnio zmieniony 2013-02-15, 18:48 przez mcore, łącznie zmieniany 1 raz.
xyy333
Stały użytkownik forum

Czesc zobacz jak dzisiaj działa i napisz czy jest lepiej. Zostały wprowadzone pewne zmiany w parametrach sieci. Powinno działac lepiej - u mnie (to samo miasto - widzę róznice).
Ale tak naprawde bedzie lepiej w Warszawie gdy siec radiowa NSN zostanie wymieniona na Huawei czyli w wakacje.
U mnie w Gdansku sa takie same problemy, zapis pingu niemal identyczny, sygnal -89dbm, stabilny, transfery bardzo dobre, pinh idzie na moment w setki, potem pakiety gubione, jest to co kilka-kilkanascie minut, trwa od 1 do kulkunastu sek (ping 1/sek). Problem nie trwa non-stop, ale sesjami co kilka godzin, ciekawe tez to że problemy sa wyraznie wieksze na e3131 hspa+ (czipset hisililon) czy sierra wireless usb307 HSPA+ (qualcomm mdm8200) niż na starszym e173u-2 hspa (qualcomm msm6290), a najmniej problemu jest na starych hsdpa e220 i icon225 bez obslugi hsupa. Problem nie jest nowy, z podobna sila wystepowal w Gdansku przed pol roku, trwalo to okolo miesiaca. Moj LAC to 35009, bts 37337.
Jak ktos MA kontakty z centertelem to niech podesle komu trzeba.

Pozdrowienia
Awatar użytkownika
Pijo
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: Pijo »

mcore, a jak Ty oceniasz sprzęt Huawei i NSN? Który się lepiej sprawuje? Jak z supportem?

Moje podejrzenia budzi to, że w PTC/PTK(N!) NSN pakuje do "Polski B". W ważniejszych regionach będzie Huawei. Daje to do myślenia...
mcore

xyy333 pisze:
[...]ping idzie na moment w setki, potem pakiety gubione, jest to co kilka-kilkanascie minut, trwa od 1 do kulkunastu sek (ping 1/sek). Problem nie trwa non-stop, ale sesjami co kilka godzin[...].[/b]
To jest własnie ten problem który ma poprawic NSN. Dotyczy on "zasobow w downlinku HSPA". Co do jakosci sprzetu NSN. Czasy gdy coś europejskiego było lepszego od chińskiego dawno już minęły, należy sobie z tego zdawac sprawe. Teraz chinczyki przoduja w wielu dziedzinach. Co do NSN to akurat tutaj cały rozwój oprogramowania jest w Indiach, w europie to już sami sprzedawcy i "project managerowie" zostali.
A hindusi jak to hindusi, piszą soft na odwal i za pare dolarów więcej przechodzą do konkurencji. Taka jest niestety prawda o NSN,.
Buashy
Stały użytkownik forum

mcore pisze:Widać że coś jest najprawdopodobnije nie tak z modemem albo z ruterem do którego masz wpięty ten ruter. Widać zmianę parametru TTL (time to live) - raz jest TTL=42 a raz TTL=43. Pakiet "błądzi" w sieci (prawdopodobnie twoim LAN). U mnie gdy robie ping 8.8.8.8 aplikacją na smartfonie jest cały czas TTL=43, time poniżej 200ms.
Proponuję abyś przełożył kartę do innego modemu, bez użycia rutera i przetestował jeszcze raz. Coś jest nie tak z konfiguracją sieciową na twoim komupterze, jakbyś miał inne połączenie sieciowe aktywne na komputerze lub aktywujące się co chwile (powoduje problemy z powrotnym pingiem).
Dziękuję, że próbujesz pomóc, to dla mnie miła odmiana po spychologii BOK Orange :)
Przez ostatnie kilka miesięcy testowałem różne konfiguracje, żeby wykluczyć problemy po mojej stronie.
Przestałem używać routera odkąd zaczęły się te problemy i wpinam modem bezpośrednio do komputera. Na codzień używam modemu Huawei E367, ale sprawdzałem działanie internetu również na kilku telefonach podpiętych do komputera jako modem:
- Samsung Galaxy Note
- Samsung s7220
- Blackberry Bold 9780
oraz na Tablecie Samsung Galaxy Tab II 10.1. Wszędzie te same problemy.
Mam również Netbook'a Samsung N10 z zainstalowanym linuksem i zarówno na jego wbudowanym modemie jak i przy podłączeniu do niego E367 objawy są takie same.
Na wszystkich tych urządzeniach występują takie same objawy.
Korzystam w sumie z 4 kart SIM:
- Orange Free
- Orange Smartplan Multi x2
- Orange dla firm
Na każdej z nich występują takie same obiawy.
Ponadto jak na komputerze z modemem Huawei E367 pojawia się: "Upłynął limit czasu żądania" to w tym samym czasie nie mogę również otworzyć żadnej strony na żadnym z powyższy trzech telefonów komórkowych, każdy z inną kartą SIM.
No i w końcu zdesperowany kupiłem starter Play Online, włożyłem do mojego E367 i wszystko śmiga aż miło :)
Jeśli masz jeszcze jakieś pomysły co mógłbym przetestować to chętnie spróbuję, ale moim zdaniem to wszystko wskazuje, że u mnie jest OK.
xyy333
Stały użytkownik forum

To jest własnie ten problem który ma poprawic NSN. Dotyczy on "zasobow w downlinku HSPA"
Problem jest naprawde dokuczliwy, wieksze pobierania wtedy zwykle zwracaja bledy sum kontrolnych, marnuje sie kupe transferu i nerwow.

pozdrowienia
Buashy
Stały użytkownik forum

mcore pisze:To jest własnie ten problem który ma poprawic NSN. Dotyczy on "zasobow w downlinku HSPA".
Dodam jeszcze jedno, skoro mowa o problemach z HSPA. Orange zaleca mi korzystanie z trybu 2G, ale kiedy przełączę się na 2G to nie jest tak znowu dużo lepiej. Pakiety giną rzadziej, ale też giną, no i pingi nie schodzą poniżej 300ms a najczęściej oscylują wokół 3000ms.
mcore

Buashy pisze: Ponadto jak na komputerze z modemem Huawei E367 pojawia się: "Upłynął limit czasu żądania" to w tym samym czasie nie mogę również otworzyć żadnej strony na żadnym z powyższy trzech telefonów komórkowych, każdy z inną kartą SIM.
No i w końcu zdesperowany kupiłem starter Play Online, włożyłem do mojego E367 i wszystko śmiga aż miło :)
Jedyne co mi przychodzi to problem z zasięgiem, bardziej chodzi o zbyt silną moc (piszesz ze jestes blisko nadajnika) niz zbyt słabą moc. Pomogłaby antena kierunkowa i skierowanie na inna stacje. Do Huawei E367 są po złączu CRC9 przypinalne anteny z ebay'a (takie wyglądające jak batonik - prostokątne, nie zaś w formie długopisu).
np. taka za 7 dolcow (wliczona przesylka do PL :-)
http://www.ebay.com/itm/CRC9-12-dBi-3G- ... 3cc0c37a95

Mogłoby to trochę pomóc.
Aczkolwiek jeśli to ten problem wyskakujący co pare godzin j/w to za wiele to nie da, trzeba poczekac jakies 2m-ce na patch softu NSN

[ Dodano: 2013-02-15, 18:21 ]
Buashy pisze:Dodam jeszcze jedno, skoro mowa o problemach z HSPA. Orange zaleca mi korzystanie z trybu 2G, ale kiedy przełączę się na 2G to nie jest tak znowu dużo lepiej. Pakiety giną rzadziej, ale też giną, no i pingi nie schodzą poniżej 300ms a najczęściej oscylują wokół 3000ms.
2G to inna siec, zupelnie inne urzadzenia - zalecenie sluszne ale ktoma cierpliwosc do uzywania EDGE w dobie HSPA+ DC. Pomogloby korzystanie z samego trybu Rel99 czyli 3G (bez HSPA). Ale nie da sie tego wymusic w zwyklym modemie.

[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2013-02-15, 18:49 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=59341#59341">Panie i Panowie tniemy cytaty!</a>
Ostatnio zmieniony 2013-02-15, 18:49 przez mcore, łącznie zmieniany 1 raz.
Buashy
Stały użytkownik forum

mcore pisze:Jedyne co mi przychodzi to problem z zasięgiem, bardziej chodzi o zbyt silną moc (piszesz ze jestes blisko nadajnika) niz zbyt słabą moc.
Moc sygnału mam w granicach -75dBm / -85dBm w zależności od tego, gdzie stoi komputer, jak na oknie od strony nadajnika to nawet -73 dBm, ale nie widzę nadajnika z okna bezpośrednio. Mam do niego jakieś 300m, ale oddziela mnie od niego 4 piętrowy blok. Następny najbliższy nadajnik jest jakieś 800m ode mnie i pytanie czy antena kierunkowa go wyłapie.
Zastanawia mnie jeszcze jedno. Sąsiad ma na balkonie obok zainstalowane coś, co wygląda jak antena panelowa. Czy on tą anteną może zakłócać mi sygnał i powodować takie cyrki ?
mcore

raczej nie tamta antena. aczkolwiek problem w nsn jest podobno czesciowo zwiazany z interferencjami.
Buashy pisze: Zastanawia mnie jeszcze jedno. Sąsiad ma na balkonie obok zainstalowane coś, co wygląda jak antena panelowa. Czy on tą anteną może zakłócać mi sygnał i powodować takie cyrki ?
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Post autor: Patryk »

Ostatnimi czasy wg mojego informatora (co prawda z Polkomtela) NSN wydaje patche średnio co dwa tygodnie :rotfl: , które to poprawki potrafią więcej zepsuć, niż poprawić.
A krytykowany za pozornie fatalną jakość przez niektóre portaliki "branżowe" (takie zazwyczaj z ładną panią na głównej stronie) i wyśmiewany przez gimnazjalistów z for internetowych Huawei działa...po prostu działa. Jak należy.
tomi81
Stały użytkownik forum

Post autor: tomi81 »

Pijo pisze: Moje podejrzenia budzi to, że w PTC/PTK(N!) NSN pakuje do "Polski B". W ważniejszych regionach będzie Huawei. Daje to do myślenia...
Polkomtel w przypadku NS zrobi (robi?) tak samo....
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Post autor: Patryk »

tomi81 pisze:Polkomtel w przypadku NS zrobi (robi?) tak samo....
Zależy, co się rozumie przez "Polskę B" :hyhy:
Priorytetowe strefy dla Polkomtela to zawsze były 1 i 4, a traktowane po macoszemu 2 i 3 - w drugim regionie była Nokia i niestety na Nokię flexi swapują.

http://btsearch.pl/galeria/main.php?g2_itemId=15278
http://btsearch.pl/galeria/main.php?g2_itemId=15522
tomi81
Stały użytkownik forum

Post autor: tomi81 »

Patryk pisze:Zależy, co się rozumie przez "Polskę B" :hyhy:
Priorytetowe strefy dla Polkomtela to zawsze były 1 i 4, a traktowane po macoszemu 2 i 3 - w drugim regionie była Nokia i niestety na Nokię flexi swapują.
Zapewne chodzi o Polskę na wschód od Wisły ;) (Mazury, Podlasie, Lubelszczyzna, Podkarpacie), co mniej więcej pokrywa się z podziałem w Networks! Z tego co wiem to na Podlasiu SWAP w Polkomtelu również ma się odbyć na NS, choć to jest strefa 1.

[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2013-02-18, 18:17 ]
Ostatnio zmieniony 2013-02-18, 18:17 przez tomi81, łącznie zmieniany 1 raz.
Buashy
Stały użytkownik forum

SUKCES !!! Dzisiaj dostałem odpowiedź z UKE, że Orange rozwiązał że mną umowę na Orange Free z dniem 18.02.2013 bez naliczania kary :-) Jednocześnie w odpowiedzi do UKE Orange przyznał, że problemy z działaniem internetu wynikają z problemów z oprogramowaniem stacji bazowych i czekają na aktualizacje oprogramowania przez producenta.
ODPOWIEDZ