Oferty modemów u operatorów.

Pozostałe zagadnienia (sprzętowe i programowe), które nie pasują do powyższych kategorii np. optymalizacja łącza, liczniki danych, bezpieczeństwo w sieci, informacje podstawowe.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Oferty modemów u operatorów.

Post autor: Jaco »

Czy wiecie że Era jako jedyna nie oferuje już w swojej sprzedaży żadnego modemu obsługującego tylko GPRS/EDGE.Postawili na UMST/HSDPA.
W Orange Free i w iPlus są jeszcze dostępne.

Jak myślicie nie za szybko je wycofali?Nie sądzę aby dla przykładu pod koniec tego roku ani następnych lat kilku w naszym kraju wszędzie był zasięg UMTS nie mówiąc już o HSDPA w Erze.
Przez takie poczynania tracą trochę na mniej zamożnych klientów.Nie mając innej możliwości założenia neta, a wiedząc że w ich okolicach zasięg UMTS lub HSDPA bardzo długo nie zagości, nie mają wyboru i muszą podpisać umowę na 2 lata i zapłacić za modem z którego pełne możliwości można osiągnąć w miejscach gdzie pozwala na to technologia.

Jednym słowem ,,Takie rzeczy tylko w Erze,, :lol:
damis
Stały użytkownik forum

Re: Oferty modemów u operatorów.

Post autor: damis »

Oj Jaco :)

Przecież te modemy jak nie są w zasięgu UMTS/HSDPA to przełączają się na EDGE lub GPRS. Więc wykorzystują każdą dostępną technologię
A przecież w sprzedaży można je już kupić od 1 zł, więc i cena wejściowa nie powinna być barierą.

EDGE dalej jest rozwijany zarówno przez Orange jak i Erę.
Orange ma już chyba prawie 95% a Era 85% populacji. Plus nie podaje swoich danych - ale z mapek wynika na oko, że ma gdzieś ok 60%.

No i UMTS - też rozwija się dość mocno. Plus idzie na ilość i stawia po kilka node'ow w mieście a potem szybko wrzuca to miasto na strony, ale nie ma wszędzie HSDPA. W Erze z mapki trudno zobaczyć ten zasięg, ale z komunikatów wynika, że UMTS/HSDPA (3.6-7,2) jest pokryte ponad 23%. Orange chyba trochę odstaje, ale też buduje i dobija ze swoim UMTS/HSDPA (3.6) do 17%.

Także dzieje się dużo i tylko się z tego powodu trzeba cieszyć. A obstawiać chyba raczej powinno się urządzenia UMTS/HSDPA - wszak dostęp jest mobilny. I jeśli dziś jesteś w jakimś miejscu gdzie masz tylko EDGE'a to wcale nie jest powiedziane, że za tydzień nie znajdziesz się w miejscu gdzie jest UMTS. I wtedy z Edziową kartą byłbys dopiero frustrat :P
Awatar użytkownika
Jaco

damis pisze: Przecież te modemy jak nie są w zasięgu UMTS/HSDPA to przełączają się na EDGE lub GPRS.
@damis z całym szacunkiem ale mi chodziło oto że Era nie ma w swojej ofercie modemów z GPRS/EDGE.Co komu po karcie z 1 zeta jak nie będzie mógł wykorzystać jej możliwości w swojej małej miejscowości.
damis pisze: I jeśli dziś jesteś w jakimś miejscu gdzie masz tylko EDGE'a to wcale nie jest powiedziane, że za tydzień nie znajdziesz się w miejscu gdzie jest UMTS. I wtedy z Edziową kartą byłbys dopiero frustrat
Ja dopiero wywalczyłem aby postawili nadajnik żeby z komóry można było się normalnie dogadać a ty piszesz że będzie UMTS :lol:
Zapomniałem dodać że ma to być w roku 2008 i to pod koniec jego jeśli w ogóle dojdzie do postawienia nadajnika bo znów będą protesty ludzi.
Szkoda gadać.

Nie te czasy. W dużym mieście owszem ale w mniejszych miejscowościach ?
Chyba świat @damis oglądasz w różowych okularach. :lol:
Awatar użytkownika
Fanta
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Fanta »

Jaco pisze:Co komu po karcie z 1 zeta jak nie będzie mógł wykorzystać jej możliwości w swojej małej miejscowości.
Jaco, ja akurat bym się nie obraził dostając kartę UMTS/HSDPA za 1 zł, wolał bym to niż aby miała GPRS/EDGE, kto wie może bym się przeprowadził do Warszawy... ;)

Co do reszty artykułu to zgadzam się z Jaco, bo jednak wycofanie modemów GPRS/EDGE było chyba złym posunięciem Ery i może się to odbić na ilości podpisanych umów.
[center]!! Zaczynaj od: FAQ -> Szukaj tematów-> GOOGLE
Regulamin i Netykieta[/center]
Awatar użytkownika
Jaco

Fanta pisze: ja akurat bym się nie obraził dostając kartę UMTS/HSDPA za 1 zł, wolał bym to niż aby miała GPRS/EDGE,
Ja również ale...
Dla przykładu idę kupić sobie BC i pytam się o zasięg UMTS w mojej miejscowości gdzie mieszkam bo kupuję kartę dla przykładu z UMTS/HSDPA co słyszę w odpowiedzi?
Jak na razie Era nie planuje rozbudowy nadajników obsługujących tę technologię w pańskiej miejscowości.Pytam kiedy ? W odpowiedzi dostaję :shock: :shock: :shock:

Dobre i bez gadania. :lol:

Z niecierpliwością czekam na budowę tego nowego nadajnika żebym nie musiał ganiać po mieszkaniu i szukać lepszego pola(zasięgu) :lol:

Tylko nie piszcie jaki to problem przejść do innego operatora skoro się mieszka w takim trójkącie bermudzkim gdzie z innymi operatorami jest tak samo.
RUMCAJS

Post autor: RUMCAJS »

Dołączę się do wypowiedzi Jaco.
Zaczynając przygodę z netem komórkowym miałem kartę tylko z EDGE/GPRS i później dostalem super kartę GT Max i nawet nie wiecie jak się cieszyłem.Nareszcie UMTS/HSDPA .Tak ale tylko w dużych miastach.Poza nimi już cała reszta.Era obiecuje tylko rozwój sieci i możemy sobie to damis tylko poczytać a w praktyce jest całkiem inaczej.

Net komórkowy dla domu to już ostateczność.Mobilnie jak najbardziej.
Awatar użytkownika
Fanta
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Fanta »

Mam pomysł Jaco. Konektor już masz, teraz tylko zakup ATK 20, zarzuć na plecy i gdzie byś nie był to masz (mocnego)fulla... ;)
[center]!! Zaczynaj od: FAQ -> Szukaj tematów-> GOOGLE
Regulamin i Netykieta[/center]
Awatar użytkownika
Jaco

Fanta pisze: zakup ATK 20,
Było i to w planach ale nie wypaliło bo trafiła się promocja u mojego dostawcy i jak to @damis napisała
byłbys dopiero frustrat
gdybym nie skorzystał :P
Awatar użytkownika
mar_kow
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: mar_kow »

Jaco pisze:Jak myślicie nie za szybko je wycofali?Nie sądzę aby dla przykładu pod koniec tego roku ani następnych lat kilku w naszym kraju wszędzie był zasięg UMTS nie mówiąc już o HSDPA w Erze.
Przez takie poczynania tracą trochę na mniej zamożnych klientów.
... Jest to raczej czysty chwyt marketingowy - stwarza pozory szerokiego dostępu do szybkiego netu... Uruchomienie prędkości 7,2 Mb/s technologii HSUPA potrzebnej niewielkiemu gronu użytkowników ma taki sam cel. Odwiedzam mozna powiedzieć duży obszar Polski i tylko w dużych miastach korzystam z HSDPA i to czasami w ograniczonym stopniu... Najczęściej jest to jednak GPRS i tu pochwały dla Plusa coraz gęściej EDGE...
...Z drugiej strony ERA ma jakieś problemy techniczne z nadajnikami lub oprogramowaniem - dużo moich znajomych narzeka na usługi i przechodzi do innych operatorów. To samo jest w byłym woj. chełmskim gdzie mam całą rodzinę...
...Ciekawe co będzie dalej...
Awatar użytkownika
wlodus
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: wlodus »

szczerze powiem nie wiem czy era faktycznie wywalila z oferty te modemy, nic o tym nie slyszalem a oferte konkurencji musiimy znac ale ok co moderator to moderator wierze:)

w kazdym razie uwazam to za absolutna bzdure!!
jeszcze dlugo nie bedzie netu (hsdpa/umts) gdzies dalej od duzych miast.
u nas w plusie jak i w kazdej sieci sa instrukcje wystawiennicze i zrobili to tak ze w miejscowosciach gdzie nie ma umts nie trzeba wystwiac takich modemow tylko edge.
i one naprawde dobrze sie sprzedaja...

poza tym jakby nie bylo sa duzo tansze.
wiele osob robi tez tak ze kupuje taki modem np gc89 lub option globe edge i sprzedaja a pozniej kupuja telefony z umts.
jest to coraz czestsze zjawisko :)
i dobrze ;)

ogolnie mowiac uwazam takie posuniecie ery za absolutny absurd...
znow liczy sie klient bogaty i "miastowy"
ale coz dla mnie lepiej, niedosc ze mnostwo ludzi ucieka z ery z powodu zasiegu to jeszcze teraz wiecej iplusow bede sprzedawal :) nice:)

pozdrawiam
nie wszystko złoto co się świeci, nie każdy chłop z widłami to Posejdon...
Awatar użytkownika
Jaco

wlodus pisze:szczerze powiem nie wiem czy era faktycznie wywalila z oferty te modemy, nic o tym nie slyszalem a oferte konkurencji musiimy znac ale ok co moderator to moderator wierze:)
Nic prostszego jak zajrzeć co aktualnie oferują a co mają w archiwum i jest nie dostępne.

Tu skrót:
Oferta na dziś

Modemy

Archiwum--Nie dostępne
Awatar użytkownika
wlodus
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: wlodus »

zazwyczaj takie info dostaje na maila dlatego bardzo rzadko wchodze na ich strony :)
ale tak jak powiedzialem co moderator to moderator wierze :)

pozdrawiam

maly dopisek
dzis gadalem z chlopakami z ery i orange no i ci z ery sa w ogole wkurzeni tym faktem choc niektorzy twierdza ze to dobre po co sprzedawac starocie ale przeciez jeszcze dlugo w wielu miejscach nawet edga nie bedzie, natomiast ci z orange sie ciesza :) bedzie wiecej klientow u nas i u orange ;)
nie wszystko złoto co się świeci, nie każdy chłop z widłami to Posejdon...
ODPOWIEDZ