Większa sieć domowa, poprawa przepustowości

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
saikolank
Początkujący użytkownik forum

Większa sieć domowa, poprawa przepustowości

Post autor: saikolank »

Witam wszystkich forumowiczów. Nie używam szukajki, bo bynajmniej problematyka mojej sieci jest specyficzna ze względu na rozległość działania sieci i tym samym ilość urządeń które w niej pracują. Docelowo rozprowadzam neostrade o porywającej prędkości 1Mbit na terenie 3 budynków, 2 garażów oraz łąki wielkości stadionu piłkarskiego( przyjmuje grupy zoorganizowane itp.) To ostatnie powiedzmy jest mało ważne- i tak sygnał dociera w tym przypadku do samego końca, a tam w terenie transfer niekoniecznie muszę mieć duży.
Ale przejdźmy do sedna sprawy, a mianowicie problemu który mnie gryzie najbardziej czyli słabej przepustowości sieci lokalnej rzędu 500kb maks. Jest to upierdliwe jak chcę sobie obejrzeć na drugim komputerze video większej rozdziałki, zgrać nowe mp3 poprzez wifi na komórkę. itp. I Wiem, że większy transfer jest raczej realny, bo sam kiedys słałem powietrzem efektywnie 11mb/s w standardzie g.
Przejdźmy do konfiguracji:
W 1szym budynku mamy liveboksa 1.8 z wyłączonym radiem i dopiętym linksysem WRT- 54GL- software Tomato, moc nadawcza 251mW- serwer DHCP na liveboksie dla wszytskich klientów. Sprzęt stoi na strychu w centralnym punkcie budynku( nad klatką schodową)- widoczność z drugim budynkiem przysłaniają jedynie suche deski o grubości około 6-7cm- tak samo jest w przypadku drugiego budynku, który cały jest z drewna
W drugim budynku oddalonym o około 30 metrów jako AP pod dachem stoi TP-LINK WA 501G i łapie sygnał z linksysa na poziomie 38-40dB.
Za nim wpięty jest kolejny Linksys, tym razem WRT 54GS z Turbo boost na sofcie DD- WRT micro( też ustawiona full TX power).Obydwa urządzenia analogicznie ustawione na strychu w centralnym punkcie domu. Klientem końcowym jest głowny komputer stacjonarny, na którym mam całą bibliotekę danych (2TB), wpięta jest do niego karta TP-Link TL-WN321G na ralinku( pokazuje link quality 97-100%, a signal na poziomie 75-97%) . Drugi komp pracuje na atherosie AR5005. I tak czy jestem wpięty pod linksysa tego samego co komputer serwer, czy też w drugim budynku, transfer nie przekracza tych 500kb i oprócz tego zauważyłem, że szybko się zapycha i jak np streamuje mp3 z komputera a do b, obok wpięty jest jeszcze komputer c wtedy mimo nie obciążania samego interenetu ping wyraźnie rośnie i spada jakość transferów. Czasem da się przeżyć, ale momentami jest mocno niestabilnie, tj internet działa powoli, stream się rwie itp. No i ten efekt zapychania- nie wiem czy to powoduje telekomuna, ale często tak mam, że po prostu sieć tak jakby przymiera. Np siedzę oglądam swobodnie youtube, puszczam film z kino pecetowiec i powiedzmy będzie szedł raz i przejdzie tak że nic się nie zawiesi. Albo nagle pokazuje się nam bufor i transfer znika. Idziemy do youtube- tam to samo, strona się ładuje, ale stream umarł. Restart całego bajzlu raz pomaga raz nie. Oprócz tego są powtarzające się problemy z łącznością Atheros -Linksys.
Często bywa tak, że komp z ath nie identyfikuje sieci, nie potrafi pobrać adresu sieciowego, kiedy to w pokoju obok komp wpięty do tego samego urządzenia ma sieć. I zasadniczo raz na czas, coś się ostro przywiesi na tyle że trzeba wsyztsko po kolei odłączyć z prądu i ponownie włączyć. Także oprócz marnego transferu sieć jest raz stabilna przez 3 miesiące, żeby potem znowu się freezować. Obydwa linksysy mają ustawiony restart codziennie o 3 w nocy.

MAm nadzieje, że troszkę przybliżyłem Wam topologię mojego sprzętu i teraz chciałbym poprosić o porady, co z tym zrobić aby miało lepszego kopa, było stabilniejsze i nie drażniło mnie w tej formie co jest. I zasadniczo bazą ma pozostać ten sprzęt który mam na stanie( Na N quadbanda dobrej jakości żeby przejść mnie nie stać, a w półśrodki to nie mam zamiaru się bawić), ewentualnie wchodzi w grę dokupienie anten( Tp-link, jeden linksys, karta TP linka mają już firmowe anteny 60cm za kwotę 230zł, oraz leży luźna kierukowa yagi o uzysku 15dBi na rp SMA), i zmiana kart sieciowych. Acha do sieci pod drugiego linksysa Dojdzie na dniach zatoka Dyskowa od Cisco 2x 2TB i to przejmie rolę serwera plików,a w dalszym planie serwera DVR.
Docelowo ta sieć w niedługim czasie będzie sobie musiała poradzić również z obsługą kilku kamer monitoringu połączonych również poprzez WLAN.
Z tego co czytam w Teorii to nie mam nawet 30% wydajności całego systemu sieciowego, a chciałbym uzyskać maksimum, gdyż jestem zdania, że jak to wyciągne do granic to da sobie radę.

I jeszcze nadmienie, żeby było jasne- zakłocenia, nakładanie się kanałów nie wchodzi w grę. Mieszkam w miejscu, gdzie nie ma sąsiadów, telefon komórkowy nie odbiera, w powietrzu nie ma nic, oprócz mojej sieci stojącej na kanale 2 i 11.

No i zagadnienie które mnie nurtuje, a mianowicie, który modowany soft jest lepszy na moich linksysach? DD- WRT czy Tomato? Z tego co czytam to ilu ludzi tyle opinii, także też chciałbym zasięgnąć opinii co w moim przypadku będzie lepszym wyjściem.

Proszę o pomoc i pozdrawiam
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Re: Większa sieć domowa, poprawa przepustowości

Post autor: key »

saikolank pisze:MAm nadzieje, że troszkę przybliżyłem Wam topologię mojego sprzętu
Nic a nic - od tej epopeja mozna dostac oczoplasu. Zrob prosty rysunek.
Nie pomagam na PW.
saikolank

nie umiem rysować więc daje zdjęcie:
http://img705.imageshack.us/img705/5135/20130221045.jpg

2 budynek tam jest ADSL, Livebox i router linksys na tomato
3 budynek tam nie ma nic
1 budynek kliencki TP-LINK plus Linksys na DD-WRT i do niego po wifi wpięty komputer- serwer multimediów
Warto zauważyć że wszystkie budynki mają spadziste dachy z blachy falistej co na pewno skutkuje interferencjami. :cwaniak:
key
*Mistrz bezprzewodowy*

saikolank pisze:nie umiem rysować więc daje zdjęcie:
Daj wieksze powiekszenie, nie za bardzo widac sprzet.

Ps:mi chodzilo o cos w stylu: http://www.axis.com/de/products/print_s ... mg/how.gif - pogladowo, co sie z czym i na jakim medium laczy.

-------
:cry:
saikolank pisze:co na pewno skutkuje interferencjami.
Raczej kontradyfuzja izobaryczna. SCNR :gwiazdki:
Nie pomagam na PW.
saikolank

No przecież napisałem powyżej w pierwszym poście :zdziwko:
przeklejam z początku i pytam która części jest niezrozumiała?
W 1szym budynku mamy liveboksa 1.8 z wyłączonym radiem i dopiętym linksysem WRT- 54GL- software Tomato, moc nadawcza 251mW- serwer DHCP na liveboksie dla wszytskich klientów. Sprzęt stoi na strychu w centralnym punkcie budynku( nad klatką schodową)- widoczność z drugim budynkiem przysłaniają jedynie suche deski o grubości około 6-7cm- tak samo jest w przypadku drugiego budynku, który cały jest z drewna
W drugim budynku oddalonym o około 30 metrów jako AP pod dachem stoi TP-LINK WA 501G i łapie sygnał z linksysa na poziomie 38-40dB.
Za nim wpięty jest kolejny Linksys, tym razem WRT 54GS z Turbo boost na sofcie DD- WRT micro( też ustawiona full TX power).Obydwa urządzenia analogicznie ustawione na strychu w centralnym punkcie domu. Klientem końcowym jest głowny komputer stacjonarny, na którym mam całą bibliotekę danych (2TB), wpięta jest do niego karta TP-Link TL-WN321G na ralinku( pokazuje link quality 97-100%, a signal na poziomie 75-97%) . Drugi komp pracuje na atherosie AR5005

Chyba nie da się bardziej łopatologicznie :niepewny:
Ale jakby nadal był problem najkrócej jak się da:
Livebox 1.8(brama)+ Linksys WRT 54GL Tomato(AP)
TP-link (klient)+ Linksys WRT 54 GS DDWRT(AP)
key
*Mistrz bezprzewodowy*

saikolank pisze:przeklejam z początku
Przewinac sam sobie potrafie :dobani:

saikolank pisze:pytam która części jest niezrozumiała?
Calosci. W twoim poscie brakuje jakichkolwiek informacji. To tak jakby na pytanie "jak naprawic gaznik" dostales odpowiedz "przekrec to szesciokatne".

Powtorze pytanie: Media, porty, adresy?
Nie pomagam na PW.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

Połóż między budynkami kabel ethernet, zlikwiduj markowe anteny Tp-Linka, leżące yagi itp.
Wyłącz turbo boosty i inne niestandardowe tryby i moce.
Nie pomagam na PW!
saikolank

Tak to zrobię w ostateczności :roll:
Ale póki co chciałbym aby ktoś mnie naprowadził, dlaczego uzyskując na wszystkcih urządzeniach sygnał w miarę dobrej jakości nie mogę uzyskać, choć połowy teoretycznej przepustowości. No bo coś chyba jest na rzeczy jak pod jednego Ap podłączone są dwa urządzenia , wykazują jakość sygnału na poziomie 70-90% a transfer tragedia, bo tylko 500Kb/s. I raczej chyba coś jest na rzeczy, skoro kiedyś w szkole za pośrednictwem sieci w standardzie G przesyłałem dane z prędkością 11-12mb/s pomiędzy laptopami.
Po prostu chcę uniknąć plątaniny kabli.
Co do turbo boosta,jest wyłączony

Także słucham propozycji jak to zrekonfigurować, aby było przystosowane do szybszej pracy i się nie zapychało. Nie wierze, że na sprzęcie, który posiadam nie da się uzyskać większej przepustowości.
A jakby komuś się chciało przeczytać moje wypociny w pierwszym poście nadmieniłem tam, że sieć, mimo stabilnych mocy sygnałow itp. momentami pracuje mocno niestabilnie, co chyba łopatologicznie wskazuje na konflikt sprzętowy/ błędną konfigurację.

Z TX rate też raczej nie zejdę- bo co jak co mocniejsze nadawanie zwiększyło o 20% areał na którym można zestawić połączenie wokoło domu :cwaniak:
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

saikolank pisze:Tak to zrobię w ostateczności
Od tego powinieneś zacząć. Droższa i gorsza opcja to przejść na 5GHz z łączem między budynkami.
saikolank pisze:Z TX rate też raczej nie zejdę
No cóż, to że masz moc nadawania to nie znaczy że będziesz słyszał urządzenia które mają standardową moc. Urządzenia mają mieć symetryczny i odpowiedni poziom sygnału. AP Client wykrywa AP na pewnym poziomie sygnału i AP powinno na podobnym poziomie wykrywać AP Clienta.
Nie pomagam na PW!
key
*Mistrz bezprzewodowy*

saikolank pisze:Ale póki co chciałbym aby ktoś mnie naprowadził,
Probowalem, ale ty nie jestes w stanie dostarczyc paru prostych odpowiedzi.
Nie pomagam na PW.
saikolank

Proszę bardzo jak to nie pomoże to ja już nie wiem jak to zoobrazować :niepewny:Obrazek
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Tak jest dobrze, tyle tylko ze dalej nie podales tego o co cie prosilem - adresow IP.

Mimo wszystko, pierwszy punkt do poprawki:
- dedykowany router do bridge WLAN + dobre panelowki - ja bym robil to na nanostation.
Nie pomagam na PW.
saikolank

adresy IP są przydzielane dla klientów poprzez DHCP liveboksa
Natomiast statyczne adresy mają wszytskie urządzenia sieciowe:
Livebox 192.168.1.1
Linksys pod liveboxem 192.168.1.4 ( doszedł najpóźniej z całego sprzętu- nie chciało mi się zmieniać adresacji)
TP-LINK CLient 192.168.1.2
Linksys za tp-linkiem 192.168.1.3

Jako ciekawostkę dodam że wszystko zaczynało się od samego liveboksa plus yagi 18dB, a w drugim domku był sam TP-link ustawiony na repeater i transfery od tamtego momentu prawie wcale nie skoczyły :facepalm:
key
*Mistrz bezprzewodowy*

saikolank pisze:transfery od tamtego momentu prawie wcale nie skoczyły
Wcale mnie nie dziwi - na linksysie podpietym do LB masz mase klientow miedzy ktorymi dzielisz pasmo. A powinienes miec dedykowany most.
Nie pomagam na PW.
saikolank

hmm tych klientów to dopisałem hipotetycznie. Generalnie jest tak że cała szerokość pasma to jest 500-600kb, przy dwóch klientach podłączonych obojętnie pod które ap. Jakby doszedł 3ci klient to już robią się schody, bo wtedy transfer leci na 300-400kb i wzrastają drastycznie opóźnienia
bdkacz
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: bdkacz »

Kolega saikolank pisze o liveboxie czyli chce Neo dzielić poza lokal......
saikolank

bdkacz pisze:Kolega saikolank pisze o liveboxie czyli chce Neo dzielić poza lokal......
Gościu jakby chciało Ci się przeczytać pierwszy post to wiedziałbys że żadne dzielenie poza lokal nie wchodzi w grę :dobani: Ale jak widać nikomu nie chcę się czytać- albo czytają bez zrozumienia.
Poza tym bdkacz, poważnie myślisz, że dzieliłbym z kimś internet 1mBit :szok:
Wiesz kolego nie każdy w tym kraju spędza całe życie na 40 metrach kwadratowych w bloku marząc o kawałku skażonej podmiejskim powietrzem działki z altanką. W moim przypadku dysponuje najwiekszą działką z budynkami na terenie całego Ojcowiskiego Parku narodowego, także proszę mi nie wyjeżdżać z takimi insynuacjami :facepalm:

Chloera wiem, że jestem świeżakiem, ale odkąd tutaj jestem dostałem praktycznie tylko jedną sensowną odpowiedź- ażby pociągnać wszystko w kablu. Także wszystko fajnie, ale czemu forum bez kabli promuje kable?!
Co do anten panelowych- PROSZĘ O CZYTANIE PIERWSZEGO POSTU TAM WSZYSTKO PRZECIEŻ JEST :cry: I nadmieniłem tam jakim sprzętem dysponuje wyjsciowo, i że inwestycje w kolejne elementy nie wchodzą w grę.
Da ktoś wreszcie jakieś konkrety? Czy to forum to kolejny przystań wiedzy kompletnie bezużytecznej i klepę na darmo kloejny raz klawiaturę :niepewny:
Nikt nadal nie wypowiedział się o sofcie Tomato i DDWRT na 54GL/GS
key
*Mistrz bezprzewodowy*

saikolank pisze:albo czytają bez zrozumienia.
O sobie piszesz?
saikolank pisze:Co do anten panelowych
key pisze: dedykowany router do bridge WLAN + dobre panelowki - ja bym robil to na nanostation.
Skoro nie jestes w stanie przeczytac ze zrozumieniem, jeszcze raz zakresle to co istotne.
saikolank pisze:Także wszystko fajnie, ale czemu forum bez kabli promuje kable?!
Bo to jest najbardziej sensowne rozwiazanie.
saikolank pisze:że inwestycje w kolejne elementy nie wchodzą w grę.
A na tym co masz jest tak jak jest i lepiej nie bedzie. Zrozumiales wreszcie czy napisac ci to wiekszymi literami?
saikolank pisze:Da ktoś wreszcie jakieś konkrety?
Konkrety masz wyzej - czytaj ze zrozumieniem. Dostales dokladnie finger-point na miejsce gdzie jest ciasno oraz dwa (albo i trzy) sposoby jak to rozwiazac. Czego jeszcze potrzebujesz? Zeby ktos przyjechal i przytulil cie?
saikolank pisze:Nikt nadal nie wypowiedział się o sofcie Tomato i DDWRT na 54GL/GS
Ale co chcesz wiedziec? To sa dwa rozne frontendy z tym samym systemem w tle. Sprawa gustu - tak samo jakby dyskutowac, czy Maryska to lepsza mama w czarnej czy rudej peruce.
Nie pomagam na PW.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

saikolank pisze:ale czemu forum bez kabli promuje kable
Ponieważ kabel to najlepsze i najczęściej najtańsze rozwiązanie na niewielkie odległości.
saikolank pisze:TAM WSZYSTKO PRZECIEŻ JEST
Tam nie ma prawie żadnych informacji a na dodatkowe pytania nie bardzo odpowiadasz.
saikolank pisze:Nikt nadal nie wypowiedział się o sofcie Tomato i DDWRT na 54GL/GS
A o czym tu się wypowiadać jak nie dałeś podstawowych informacji o wersji oprogramowania.
Nie pomagam na PW!
adixm
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: adixm »

Chloera wiem, że jestem świeżakiem, ale odkąd tutaj jestem dostałem praktycznie tylko jedną sensowną odpowiedź- ażby pociągnać wszystko w kablu.
Jeśli jest taka możliwość to najlepsze i najtańsze rozwiązanie, na radiu zrobić porządną sieć jest dużo drożej. Nie wiem czy dobrze rozumiem, ale jeśli ten linksys w pierwszym budynku na antenie (jakiej?dookolnej?) obsługuje jednocześnie budynek w którym sie znajduje i budynek znajdujacy sie 30m dalej to musi sie zawieszać - daje na to głowe. urządzenie znajdujace sie 30m musi być obsługiwane osobnym urzadzeniem na osobnym kanale, na jakichs antenach kierunkowych w bezposredniej widoczności (moga byc mocniejsze tylko wtedy trzeba wyregulowac moc urzadzeń). Od tego bym zaczal bo teraz to masz bardzo źle zaplanowane od samego początku.
Ostatnio zmieniony 2013-02-23, 18:00 przez adixm, łącznie zmieniany 1 raz.
bdkacz
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: bdkacz »

saikolank pisze:Gościu jakby chciało Ci się przeczytać pierwszy post to wiedziałbys że żadne dzielenie poza lokal nie wchodzi w grę :dobani:
Oczywiście,że wchodzi. Piszesz
3 budynków, 2 garażów oraz łąki wielkości stadionu piłkarskiego
A te 3 budynki mają 3 różne adresy, umowę na neo podpisujesz na adres "Pcim dolny 36",a nie "pcim dolny" 36-39". Wszystko dzielone poza "pcim dolny 36" jest dzieleniem poza lokal

Z regulaminu neo :

regulamin świadczenia usługi neostrada tp

§ 1
Użyte w Regulaminie pojęcia oznaczają:
(...)
Lokal – miejsce, w którym świadczona jest Usługa, wskazane
przez Abonenta w Umowie.
(...)
W umowie masz te 3 budynki ? :>
Ostatnio zmieniony 2013-02-23, 22:26 przez bdkacz, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ