iPlus na kartę, jaki modem i router

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
qwertyyyy5
Początkujący użytkownik forum

iPlus na kartę, jaki modem i router

Post autor: qwertyyyy5 »

Witam wszystkich.
Jako, że przewertowałem tematy na forum wzdłuż i wstecz i nie znalazłem konkretnej odpowiedzi na taki oto problem

Mam zamiar kupić starter w Plusie i korzystać z Internetu mobilnego na kartę, bez abonamentu. Po prostu co miesiąc sobie doładuje konto za 100zł i będę miał 15GB transferu.
I teraz takie pytanie. Chciałbym korzystać z HSPA+ Zasięg będę miał bo mieszkam w centrum Krakowa. Jaki modem kupić, powiedzmy do 150zł, żeby działał w HSPA+ Może Huawei E3131?

Druga sprawa to to, że muszę podzielić ten Internet na 2 komputery, jeden na WIFI a drugi na kabel. Do tego celu mam zamiar użyć routera z USB, np takiego: http://allegro.pl/mr3420-router-3g-usb- ... 39965.html

Czy to będzie w ogóle działać w takiej konfiguracji?
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Re: iPlus na kartę, jaki modem i router

Post autor: wojteks »

qwertyyyy5 pisze:Może Huawei E3131?
Może być.
Czy to będzie w ogóle działać w takiej konfiguracji?
Powinno.
Nie pomagam na PW!
qwertyyyy5

a może coś by ktoś polecił? Jakąś sprawdzoną konfigurację Modem HSPA+ i router ust do tego w iPlusie? :)
Awatar użytkownika
pogodabartek
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: pogodabartek »

Huawei E3131+TP Link TL-MR3420+ oprogramowanie Gargoyle:

http://eko.one.pl/?p=openwrt-mr3420#gargoylepl
qwertyyyy5

przepraszam, że zadam to pytanie, ale jestem laikiem w kwestii neta gsm
W takiej konfiguracji jak napisałeś powyżej będzie to działać tak, że siadam przed jednego kompa i net od razu chodzi, i tak samo na drugim? oba są od siebie niezależne i nic później nie trzeba już ustawiać?

Jeszcze drugie pytanko, E3131 czy E3131s-2 czy może ZTE MF669, choć ten chyba nie jest obsługiwany przez router
Awatar użytkownika
pogodabartek
Stary wyga bezprzewodowy

Wersja E3131 z salonu Play bez Hi-Link, a komputery chodzą albo po wifi albo po kablu sieciowym.

Modemy te maja prawie w każdym salonie za 129zł i dają gratis kartę SIM Play z 1GB transferu.
qwertyyyy5

Ok w takim razie zamiast bawić się w kupno przez allegro, wezmę w Playu E3131 bez Hi-Link, rozumiem, że nie ma on simlocka i bez problemu iPlus pójdzie na tym modemie? o coś takiego chodzi?: http://allegro.pl/modem-huawei-e3131-1g ... 55294.html

Albo po wifi albo po kablu, w sumie jeden chciałbym na kablu a drugi komp na wifi ;) mam nadzieje ze sie tak da :)
Awatar użytkownika
pogodabartek
Stary wyga bezprzewodowy

Tak ten zestaw.
matek451
Guru bezprzewodowy

Post autor: matek451 »

Spokojnie kupuj E3131 w PLAY, do tego TP-LINK MR3220.Taki zestaw dobrze działa zarówno na oprogramowaniu z TP-LINK jak i na open.Nie kupuj ZTE MF669 bo on nie jest kompatybilny na dzień dzisiejszy z TP-LINK MR3420. Router jest prosty w konfiguracji, pięć minut i net w iPlusie będzie śmigać.Ten zestaw to najlepszy wybór pod względem cena/jakość,sprawdzony przez wielu i polecany,nie szukaj innych rozwiązań.Czy rozważałeś możliwość podpisania umowy z PLUS na internet bez modemu na 18-mcy.Wówczas za 79,90 masz 18GB i 50GB transferu nocnego.
Awatar użytkownika
pogodabartek
Stary wyga bezprzewodowy

Nie wciskaj mu szajsu umowy w Plusie, bo tam nie sprawdzi pozostałego limitu dzień/noc i też tego routera 3220, bo on ma słabszy zasięg wifi bo tylko N-lite do 150Mbit/s, a model 3420 ma przepustowość wifi do 300Mbit/s i lepszy zasięg.

Modem jaki On ma kupić to wiadomo,że Huawei E3131 z Play bez Hi-Link.
Abonament jaki mógłby już brać to w Cyfrowym Polsacie i to jak najmniejszy, bo by sobie sam zwiększał co miesiąc w ramach potrzeb ilość GB.
W CP poprawnie w ICOK pokazuje pozostały limit dzień/noc tylko trzeba sobie ustawić limit internet 0.

Za 14,90 miałby 1GB, tylko by musiał wyłączać sobie darmowe noce, bo są dodatkowo płatne i wtedy w ramach potrzeb 4GB=29,90/8GB=49,90 itd. w zwyż.
Tyle w temacie.
qwertyyyy5

ok czyli w kwestii sprzętu E3131 z Playa + MR3420
Co do samego neta to właśnie myślę nad iPlusem na kartę, za 100zł 15GB to myślę, że w granicach przyzwoitości, tym bardziej biorąc pod uwagę fakt braku umowy
Panowie dzięki jeszcze raz za pomoc :) w razie jeszcze jakiś wątpliwości będę pytał :)
matek451
Guru bezprzewodowy

Nie wciskam mu umowy w PLUSIE ,tylko zauważ ,że chce korzystać ogólnie z PLUSA (pisze o ofercie na kartę za 100zł 15GB i musi dopłacić 10zł za transfer nocny ,co jest dość drogie) i jest na nią zdecydowany.Stąd moja sugestia o umowie ,która jest korzystniejsza.Sam osobiście mam internet w CP bez modemu i korzystam z możliwości sprawdzenia limitu.Nie masz racji ,że trzeba mieć ustawioną usługe LIMIT 0.Ja mam Limit25 i sprawdzam wykorzystanie pokietów:dziennego, nocnego (50GB) i z tytułu posiadania TV w CP(tzw."cross promocja")-5GB.Nie wprowadzaj więc w błąd ,że trzeba ustawić limit internet na 0 zł.Lepiej się zabezpieczyć i ustawić limit25, aby gdy przeoczysz sprawdzenie limitów nie spotkała cię niespodzianka.Jeśli będzie chciał to faktycznie lepsza dla niego będzie umowa z CP" tylko SIM" gdzie jest możliwość zmian limitu,a za 16GB+50GB(noc)zapłaci 69,90.Co do routera to po prostu pomyłka we wpisywaniu cyfr(myślałem o MR3420).
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

qwertyyyy5 mam taką małą informację. Na naszym forum panuje zasada, że w wątku przydzielamy dla danego użytkownika max 1 punt. Dlatego usunąłem nadmiarowe punkty.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
qwertyyyy5

YaHooo pisze:qwertyyyy5 mam taką małą informację. Na naszym forum panuje zasada, że w wątku przydzielamy dla danego użytkownika max 1 punt. Dlatego usunąłem nadmiarowe punkty.
Ok, przepraszam, mój błąd.

Kurcze, zaczynam się zastanawiać jednak nad tym co wybrać :)
T-mobile odrzucam od razu bo pomimo, że mieszkam w centrum miasta to zasięg był tragiczny, miałem 2 lata BlueConnecta.
Teraz mam Orange, kończy się właśnie umowa i też nie jestem do końca zadowolony.
Dlatego myślę o iPlusie.

[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2012-10-21, 21:16 ]
Nic się nie stało :ok:
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

qwertyyyy5 pisze:Dlatego myślę o iPlusie.
Też nie będziesz zadowolony ale jak nie przetestujesz to się nie dowiesz.
Nie pomagam na PW!
qwertyyyy5

Nie za bardzo mam alternatywę, T-mobile nie działa, Orange jako tako ale moim zdaniem kiepsko, Play...nie było zasięgu nawet w telefonie i to nie jednym, pozostaje Plus
Oczywiście najbardziej byłbym zadowolony z kabla, ale niestety TPsa (Orange) nie przeciągną kabla na własny koszt, chyba, że zapłace sam - 5000zł

A jaką antenke polecalibyście do tego E3131? Mam w domu jakąś taką małą ze 20cm taką zwykłą jeszcze z modemu z Ery, ale myślę że to się nie nada
matek451
Guru bezprzewodowy

Proponuję ci sprawdzenie zasięgu w CP.Bierzesz od nich internet na próbę na 7 dni.Testujesz zasięg , możesz skorzystać z TNI i wtedy odczytasz z jakim BTS się łączysz.Możesz tez skorzystać z mapy BTS-ów.Pozwoli to poznać moc sygnału i częstotliwość , na której się połączysz.Jest to istotne przy wyborze anteny.Jeśli na UMTS 900 to antena na 900MHz ,najlepiej ATK-20 lub ATK-10.Jeśli UMTS 2100 to antena na 2100 MHz, polecam panelową UMTS CT-17 -2 lub YAGI ATK-16.Wszystkie kupisz w CYBERTECHU.Potrzebny będzie ci też konektor.Do E3131 pasuje ze złączem CRC9.Po teście z CP będziesz mógł dokonać wyboru między CP a Plusem(obie sieci pracują na tych samych nadajnikach , jeśli masz zasięg CP to pokrywa się on z Plusem).Przy wyborze PLUSA masz jeszcze opcje umowa czy "na kartę".Jeśli zdecydujesz się na próbę w CP to bierz modem z LTE, może będziesz w jego zasięgu,mieszkasz przecież w Krakowie.
qwertyyyy5

Ok zakupilem Tp Linka MR3420 + E3131 z Playa + karta z Plusa
Skonfigurowałem, działa ok z tym, że jest mały problem.
Np oglądając film przez vod po ok 10min jest rozłączone połączenie i po jakiś 2 min znów nawiązane, za jakieś kolejne 10min znów to samo
zauważyłem że dzieje się tak podczas właśnie oglądania VOD
modem świeci na taki jasnoniebieski/morski kolor wiec jest zasieg hspa
Jak to ustawić żeby połączenie było stałe i nic nie rozłączało? Podejrzewam, że to wina routera, ale nie bardzo się znam na jego ustawieniach, firmware jest najnowsze, zaktualizowane
mantesinf
Użytkownik forum

Post autor: mantesinf »

Ja też mam zamiar kupić router TP-Link MR3420 i mam modem Huawei E1820 ale nie jestem pewien czy na 100% będzie działał z tym routerkiem i czy będę miał stałe pingi (w granicach chociaż 70~150ms) :( . Przy tym rozważaniu zakupu już tyle postów że chyba znam przyczynę twojego problemu:
1. Być może spowodowane jest to tym, automatyczne DNS modemu nie są poprawne. Wejdź w ten link do polskich adresów DNS i najlepiej w konfiguracji routera wpisz adres DNS twojej sieci (konkretnie gdzie nie pamiętam bo tyle postów przeczytałem że się połapać nie mogę :D ) .
2. Być może za mała moc napięcia jest przekazywana z routera do modemu i być może trzeba się szykować na Aktywnego HUB-a USB z zasilaczem 5V (cena sprzętu o dobrej jakości w granicach 50zł).
3. Aktualizacja firmware routera na najnowszy. Aktualizację do tego modemu można pobrać ze strony producenta.

Mam nadzieję, że pomogłem i będzie śmigać aż miło ^^.

Jeśli ktoś może to niech też coś opowie o mojej sytuacji jakby działał mój modem (na zwykłej karcie SIM firmy Plus). Karta obsługuje sieć HSPA+, w której mam najlepszy zasięg (sprawdzany na Sony Xperia Tipo i modemie Huawei 1820,ale na modemie była 1kreska zasięgu HSPA+ a w Sony Xperia Tipo mam Max(4kreski).
Ogólnie mam pytanie: Czy router wzmocnił by moc sygnału HSPA+ i czy po wykorzystanym limicie transferu pingi by były stałe tak jak wyżej wymienione na początku posta i prędkość pobierania byłaby w przedziale minimum 10KB/s?? (bo teraz mam przez modem normalnie bez anteny zewnętrznej bo ten modem nie obsługuje anteny)
@edit
Z pakietem transferu danych pingi mam 50~z porywami do 100 tylko mnie to bez pakietu denerwuje:D
Z góry dzięki ^^.
jarek999
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: jarek999 »

mantesinf pisze: Ogólnie mam pytanie: Czy router wzmocnił by moc sygnału HSPA+ i czy po wykorzystanym limicie transferu pingi by były stałe tak jak wyżej wymienione na początku posta i prędkość pobierania byłaby w przedziale minimum 10KB/s?? (bo teraz mam przez modem normalnie bez anteny zewnętrznej bo ten modem nie obsługuje anteny)
@edit
Z pakietem transferu danych pingi mam 50~z porywami do 100 tylko mnie to bez pakietu denerwuje:D
.
Router nie wzmocni sygnału, E1820 co prawda nie ma w pełni sprawne gniazdo antenowe (tzn. modem nie przełączy się na sygnał zewnętrzny ale podłączenie anteny zewnętrznej wskazane i to na swój sposób działa- we wrześniu sprzedałem taki zestaw MR3420+E1820, modem spisywał się bdb a router z aktywnym HUB-em też. Dziś mamy lepszy wybór- jeżeli wystarcza nam jeden LAN to MR3020 lub WR703N a jak potrzebujemy więcej LAN to bdb wyborem jest AirRouter http://www.ubnt.com/airrouter ma o wiele lepsze zasilanie po USB i 8MB pamięci flash. ;)
jareq
mantesinf
Użytkownik forum

podłączenie anteny zewnętrznej wskazane i to na swój sposób działa
A jaki to sposób jeśli można wiedzieć?:)
we wrześniu sprzedałem taki zestaw MR3420+E1820, modem spisywał się bdb a router z aktywnym HUB-em też
Czyli sprzedał Pan taki router z modemem Huawei E1820? Był on ogólnie kompatybilny z tym routerem?? I czy był potrzebny aktywny HUB?
Dziś mamy lepszy wybór- jeżeli wystarcza nam jeden LAN to MR3020 lub WR703N a jak potrzebujemy więcej LAN to bdb wyborem jest AirRouter http://www.ubnt.com/airrouter ma o wiele lepsze zasilanie po USB i 8MB pamięci flash. ;)
Owszem... router ma być pod 1 komp LAN-em doprowadzony a 2 laptopy WiFi. Ale chciałem ten router gdyż:
1. Laptopy mają być podłączone przez ściany ~20-35cm grubości.
2. Przydały by się antenki WiFi w routerze aby polepszyć moc sygnału.
3. Chciałbym zakupić MR3420 gdyż to jest jedyny pasujący mi model dostępny u mnie w sklepie w Kielcach. Po zapoznaniu się z nim doszedłem do wniosku że to jeden z najlepszych i najtańszych routerów tej firmy i że też działa z nim (podobno bo nie wiem jak w praktyce) Huawei e1820. Ten model najtaniej widziałem w sklepie do tej pory (wszystkich sklepów nie obejrzałem, także mogą być i tańsze) za 149 zł (Media Markt).

Czy taki zestaw by mi działał? I ogólnie niech Pan podzieli się ze mną informacją jak podłączyć antenę zewnętrzną do modemu Huawei e1820 na "swój sposób":)

@edit
Czy Huawei E1820 będzie działał na 100% z TL-MR3420 na oryginalnym Firmware (oczywiście zaktualizowanym do najnowszego)?? Czy muszę wgrać Open-WRT?? O tą odpowiedź mi najbardziej zależy:)

Z góry Dziękuję:D
mantesinf
Użytkownik forum

Witam ponownie.
Przepraszam za za tą natarczywość, ale właśnie się dowiedziałem że mój modem będzie działał na tym routerze:) Wcześniej nie obejrzałem dokładnie pudełka od routera a tam pisało że mój modem jest kompatybilny. Jedyne co mi zostało to kupic aktywny hub do tego routerka i śmgać na nim (po kupnie oczywiście) :) Po zakupie a obawiam się że to szybko nie nastąpi gdyż oszczędności musiałem przeznaczyć na coś innego... Po kupnie napisze tutaj jak się sprawuje taki zestaw ^^.
jarek999
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: jarek999 »

mantesinf pisze: A jaki to sposób jeśli można wiedzieć?:)
Czyli sprzedał Pan taki router z modemem Huawei E1820? Był on ogólnie kompatybilny z tym routerem?? I czy był potrzebny aktywny HUB?
Czy taki zestaw by mi działał? I ogólnie niech Pan podzieli się ze mną informacją jak podłączyć antenę zewnętrzną do modemu Huawei e1820 na "swój sposób":)
Czy Huawei E1820 będzie działał na 100% z TL-MR3420 na oryginalnym Firmware (oczywiście zaktualizowanym do najnowszego)?? Czy muszę wgrać Open-WRT?? O tą odpowiedź mi najbardziej zależy:)
Modem ma przecież wejście antenowe CRC9 chyba-więcej info http://cybertech.com.pl/ . Sprzedałem w zestawie router+modem+jeszcze klientowi skonfigurowałem pod Play. Czy działa pod oryginalnym firmware to nawet nie wiem bo oryginał miałem w nim może 10 minut (świetnie spisuje się pod Open-Wrt Gargoyle). Bez HUB-a będą cyrki i restartowania połączenia. ;)
jareq
mantesinf
Użytkownik forum

A więc zakupiłem już TP-Linka MR3420 i prócz rozłączania (z powodu brakującego jeszcze Aktywnego HUB-a) nie ma bardzo strasznych rzeczy... Nawet wczoraj wystawiłem go koło okna piętro wyżej (co prawda zimno i wilgotno bo nie ma ogrzewania jeszcze) tam gdzie zawsze miałem najsilniejszy zasięg i proszę: pingi stały stabilnie na HSPA+ 80~90 z wykończonym transferem danych po stronkach śmigał aż miło :) prosto z laptopa zawsze miałem niestabilny zasięg i pingi... ale może to o to że śnieg spadł bo zawsze gdy zima mam najlepszy zasięg :) anteny zewnętrznej nie kupowałem bo mam urwane gniazdo antenowe w modemie. Jak ktoś rozbierał ten model modemu (Huawei E1820) proszę go o podanie jak mógłbym podłączyć wejście na antenę (lub zdjęcia rozebranego modemu ze sposobem podłączenia) lub jakiś konektor indukcyjny który by działał. Ale podobno słyszałem że w tym modemie jest 2 wejście na antenę... jakby działało nie musiałbym tracić pieniędzy na indukcyjny :D Proszę o odpowiedź co o tym sądzicie.
qwertyyyy5

Mam jeszcze pytanie co to tego jak można ograniczyć ilość pobieranych danych? Optimizer w Plusie już podobno nie działa. Może zna ktoś i mógłby polecić jakiś program typu TrafficCompressor?
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

qwertyyyy5 takie programy nie działają za dobrze. Jak serwery będą obciążone to będzie Ci "lagował" internet. Największą oszczędność będziesz miał jak użyjesz przeglądarki z zainstalowanym narzędziem do blokowania flasha, reklam itp. No i warto nie chodzić za bardzo po portalach typu Nasza Klasa, Facebook i oglądać godzinami zdjęć, czy oglądać za dużo YouTube.
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
qwertyyyy5

YouTube, smog, wrzute zablokowałem na routerze i dostęp jest tam tylko w godz. 00:00 do 08:00 kiedy jest pakiet 50GB transferu nocnego.
Natomiast zainstalowałem wtyczki do Firefoxa Adblock i NoScript i jak na razie widzę że faktycznie sporo mniej transferu idzie
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

qwertyyyy5 pisze:jak na razie widzę że faktycznie sporo mniej transferu idzie
Ja u siebie też tak zrobiłem i nawet wygodniej się czyta www.
ODPOWIEDZ