Co bedzie mialo najwiekszy zasieg?
Moderator: Moderatorzy
-
- Użytkownik forum
Co bedzie mialo najwiekszy zasieg?
Witam,
Kiedys chcialem Express Card, aczkolwiek watpie zeby zasieg wygral z modemem standardowym badz telefonem komorkowym. Plywam po Renie i mam internet Lidl/Aldi. Aczkolwiek aktualnie uzywam go w ten sposob, ze z komorki (LG GT540) robie ap i lacze sie z nim laptopem. Komorke klade na okno i mam internet. Tyle, ze komorki nie moge uzywac i teraz nasuwa sie pytanie. Jesli chce teraz wydac okolo 120zl to albo kupie modem normalny z kablem, albo zwykla komorke zebym mial z czego dzwonic jak bede w niemczech. I teraz pytanie do Was, co bedzie mialo lepszy zasieg? Ten telefon czy modem? Jesli chodzi o uzytecznosc to z pewnoscia najlepiej byloby jakis modem E1750 naprzyklad kupic, a komorke uzywac jak uzywalem.. Ale z kolei jesli bedzie duzo gorszy zasieg takiego modemu to i tak bede wracac do komorki, a modem bedzie lezec gdyz na rzece jest naprawde kiepsko z zasiegiem ;/ Jesli natomiast ma taki sam zasieg taki modem jak telefon to wygodniejsze bedzie kupic modem i kabelkiem podlaczyc.
Pozdrawiam
Kiedys chcialem Express Card, aczkolwiek watpie zeby zasieg wygral z modemem standardowym badz telefonem komorkowym. Plywam po Renie i mam internet Lidl/Aldi. Aczkolwiek aktualnie uzywam go w ten sposob, ze z komorki (LG GT540) robie ap i lacze sie z nim laptopem. Komorke klade na okno i mam internet. Tyle, ze komorki nie moge uzywac i teraz nasuwa sie pytanie. Jesli chce teraz wydac okolo 120zl to albo kupie modem normalny z kablem, albo zwykla komorke zebym mial z czego dzwonic jak bede w niemczech. I teraz pytanie do Was, co bedzie mialo lepszy zasieg? Ten telefon czy modem? Jesli chodzi o uzytecznosc to z pewnoscia najlepiej byloby jakis modem E1750 naprzyklad kupic, a komorke uzywac jak uzywalem.. Ale z kolei jesli bedzie duzo gorszy zasieg takiego modemu to i tak bede wracac do komorki, a modem bedzie lezec gdyz na rzece jest naprawde kiepsko z zasiegiem ;/ Jesli natomiast ma taki sam zasieg taki modem jak telefon to wygodniejsze bedzie kupic modem i kabelkiem podlaczyc.
Pozdrawiam
- wojteks
- *** Administrator ***
Re: Co bedzie mialo najwiekszy zasieg?
Jeżeli już to e173u-2 (lub sierra 307) ponieważ ma gniazdo anteny zewnętrznej.Arucard pisze:najlepiej byloby jakis modem E1750 naprzyklad kupic
Do tego dokup antenę dookólną (taki patyk/drut do drapania po plecach) z 5m kablem. Antena ma podstawę magnetyczną i jeżeli wystawisz ją gdzieś wyżej za okno to przeniesie punkt odbioru z modemu na dach kabiny. Zasięg na zewnątrz i wyżej powinien być zdecydowanie lepszy.
Druga opcja to router z wbudowanym modemem 3G albo router obsługujący modem 3G podłączony na USB.
Nie pomagam na PW!
-
- Użytkownik forum
Hej, znalazlem mase anten na allegro
moglbys polecic, ktoras konkretniej? Tylko tez taka zebym nie spadl z krzesla 

- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Tu jest test porządnej anteny dookólnej, działającej na 3g http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=18516
Na allegro jedna firma sprzedaje chyba identycznie wyglądające, ale nie ma gwarancji, że to to samo.
Ogólnie ciężko o coś działającego na 3g.
Na allegro jedna firma sprzedaje chyba identycznie wyglądające, ale nie ma gwarancji, że to to samo.
Ogólnie ciężko o coś działającego na 3g.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
-
- Użytkownik forum
W sumie po dluzszych przemysleniach, antena odpada. Co wobec tego bedzie mialo lepszy zasieg, taki telefon czy modem pod usb? Czy roznica bedzie duza czy mala?
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
Najlepszym rozwiązaniem w przypadku skrajnie niskiego poziomu sygnału jest starsza Nokia, np. 6120c czy E51 - byle nie była zakatowana.
Nowe telefony z antenami pod baterią są już wyraźnie gorsze.
Nowe telefony z antenami pod baterią są już wyraźnie gorsze.
-
- Użytkownik forum
Czyli kupie sobie ten modemik co kolega polecal wyzej, a kiedys moze antenke dokupie jak bedzie sposobnosc dobrego jej umieszczenia
Pozdro i dzieks

-
- Użytkownik forum
Witam ponownie, przez ten caly czas uzywalem starego LG GT540 jako modemu
jednak telefonik padl. Wiec teraz przyszla pora na naprawde porzadny zestaw. Wiele razy w kabinie mialem brak zasiegu, a na dachu normalnie H ( 2mbit ) wiec potrzebuje cos z antena. Pewnie troche sie pozmienialo przez ostatni rok wiec ponawiam pytanie. Jaki modem USB z antena wybrac do odbierania internetu na rzece w Niemczech w roznych miejscach. Poki co zalozmy budzet nieograniczony bo mysle, ze komplet wyjdzie nie wiecej niz kilkaset zlotych. Pozdrawiam

Ostatnio zmieniony 2013-02-22, 12:07 przez Arucard, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Stały użytkownik forum
Co do anteny to może taka by się sprawdziła http://www.dipol.com.pl/antena_trans-da ... 741006.htm
tylko koniecznie z kablem dobrej jakości z małym tłumieniem, no i długość konieczne minimum.
Ja testowałem anteny kierunkowe TRANS-DATA wypadły nieźle,
Czy ktoś z Was testował tą dookólną?
Pozdrawiam,
tylko koniecznie z kablem dobrej jakości z małym tłumieniem, no i długość konieczne minimum.
Ja testowałem anteny kierunkowe TRANS-DATA wypadły nieźle,
Czy ktoś z Was testował tą dookólną?
Pozdrawiam,
Rafał
-
- Użytkownik forum
Moze, ale czy nie jest ona za duza?
a jaki modem polecicie? To moze chociaz kupie modem na cito, a nad antenka zastanowie sie po powrocie z Niemiec. Mam internet z Lidla ( O2 ).