Jaki sprzęt do odbioru w dolinie Aero2/PlusGSM?
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Jaki sprzęt do odbioru w dolinie Aero2/PlusGSM?
Witam. Jakiś tydzień temu dotarł do mnie zasięg HSPA+ od operatora PlusGSM/Aero2.
Zakupiłem dwa dni temu modem Huawei E3131 z antena patykową niby 11dBi, który okazał się totalnym niewypałem, gdyż w miejscach gdzie telefon mi łapie 70-80% sygnału, huawei nie jest w stanie zestawić połączenia i widzi nadajnik na poziomie 100-112dB.
Na szczęście ten problem będe miał z głowy, gdyż wczoraj znalazł się kupiec na ten beznadziejny modem.
Teraz moje pytanie brzmi:
Co mam zakupić, aby w mojej lokalizacji móc swobodnie korzystać z dobrodziejstw technologii 3G czy to za pośrednictwem Aero czy też Plusa? Generalnie może byc nawet coś używanego, ale żeby się sprawdzało. Zasięg u mnie wygląda tak, że czy 3G czy 2G w pomieszczeniach zasadniczo znika- choć zauważam, że 3g jest dosyć mocne skoro telefon leżąc u mnie na biurku przy jednej kresce jest w stanie zestawić połączenie internetowe na karcie Plusa.
Proszę o porady co kupić? Jest jakaś budżetówka? A może lepiej raz a dobrze, a żeby już LTE było?
Pozdrawiam
Zakupiłem dwa dni temu modem Huawei E3131 z antena patykową niby 11dBi, który okazał się totalnym niewypałem, gdyż w miejscach gdzie telefon mi łapie 70-80% sygnału, huawei nie jest w stanie zestawić połączenia i widzi nadajnik na poziomie 100-112dB.
Na szczęście ten problem będe miał z głowy, gdyż wczoraj znalazł się kupiec na ten beznadziejny modem.
Teraz moje pytanie brzmi:
Co mam zakupić, aby w mojej lokalizacji móc swobodnie korzystać z dobrodziejstw technologii 3G czy to za pośrednictwem Aero czy też Plusa? Generalnie może byc nawet coś używanego, ale żeby się sprawdzało. Zasięg u mnie wygląda tak, że czy 3G czy 2G w pomieszczeniach zasadniczo znika- choć zauważam, że 3g jest dosyć mocne skoro telefon leżąc u mnie na biurku przy jednej kresce jest w stanie zestawić połączenie internetowe na karcie Plusa.
Proszę o porady co kupić? Jest jakaś budżetówka? A może lepiej raz a dobrze, a żeby już LTE było?
Pozdrawiam
Re: Jaki sprzęt do odbioru w dolinie Aero2/PlusGSM?
Ten patyk zadziałał, jak tłumik a nie jak antena
.

-
Także są jakieś propozycję co do sprzętu na którym coś zdziałam? I przede wszystkim o uzysku większym niż mój telefon
No bo to są jaja, a ludzie piszą, że to scierwo co modemem bym nie nazwał ma lepszą czułość od poprzedników
Jak to będe miał na stanie zrobię piękny film typu antyreklama huaweia- na modemie zero, na fonie prawie 80% i transfer piękny.
Pytanie z czego chińczyki robią te huławeje
Czekam na propozycję sprzętu. Dla ułatwienia podam przedział cenowy coś pomiędzy 100-350zł.
z ukłonem ku temu, że jednak jakbym miał dać te trzy i pół stówki to chciałbym mieć cacy wszystkie pasma i technologie

No bo to są jaja, a ludzie piszą, że to scierwo co modemem bym nie nazwał ma lepszą czułość od poprzedników

Pytanie z czego chińczyki robią te huławeje

Czekam na propozycję sprzętu. Dla ułatwienia podam przedział cenowy coś pomiędzy 100-350zł.
z ukłonem ku temu, że jednak jakbym miał dać te trzy i pół stówki to chciałbym mieć cacy wszystkie pasma i technologie

- jakubd
- Stary wyga bezprzewodowy
Tak z ciekawości - rozumiem, że modem umieściłeś dokładnie w tym samym miejscu co telefon - np. bezpośrednio anteną przy laptopie, za pomocą którego testowałeś?
-
robiłem i tak że laptop z wpiętym modem umieszczałem tam gdzie telefon łapał dobrze, jak i stawiałem samą antene- efekt w obydwu przypadkach taki sam, czyli zasięg zerowy 

- Yanusz
- Mistrz bezprzewodowy
Nie wiem, dlaczego chcesz sprzedawać modem. E3131 jest tanim i dość solidnym sprzętem. Nie wiem, co wymiana modemu ma dać..
Problem tkwi w poziomie sygnału odbieranego przez ten modem. Trzeba po prostu zainwestować w inną antenę.
Przede wszystkim należy się zorientować w którym miejscu stoi nadajnik, jak daleko do niego masz i czy na drodze do niego nie ma przeszkód terenowych. I na tej podstawie dobrać antenę zewnętrzną (bo jak widać wewnętrzna sobie nie radzi).
I jeszcze jedna rzecz. Nie ma co porównywać telefonu do modemu. Telefony z reguły mają o wiele bardziej czułą antenę niż modemy. A po drugie, nie ma co się sugerować "kreskami sygnału" na wyświetlaczu telefonu. To, że np mamy 4 kreski na 5 nie znaczy, ze sygnał jest na poziomie 80%. Zazwyczaj jest to dużo mniej.
Problem tkwi w poziomie sygnału odbieranego przez ten modem. Trzeba po prostu zainwestować w inną antenę.
Przede wszystkim należy się zorientować w którym miejscu stoi nadajnik, jak daleko do niego masz i czy na drodze do niego nie ma przeszkód terenowych. I na tej podstawie dobrać antenę zewnętrzną (bo jak widać wewnętrzna sobie nie radzi).
I jeszcze jedna rzecz. Nie ma co porównywać telefonu do modemu. Telefony z reguły mają o wiele bardziej czułą antenę niż modemy. A po drugie, nie ma co się sugerować "kreskami sygnału" na wyświetlaczu telefonu. To, że np mamy 4 kreski na 5 nie znaczy, ze sygnał jest na poziomie 80%. Zazwyczaj jest to dużo mniej.
Pomoc w doborze anten EDGE/UMTS/HSDPA/HSPA/HSPA+/LTE/CDMA
-
- Guru bezprzewodowy
Jeśli mieszkasz w okolicach Ojcowa to najbliższy zweryfikowany BTS AERO2 znajduje się w Modlicy, około 10 km od Ciebie. Bliżej w Wielkiej Wsi jest pozwolenie na AERO2 ale nie wiadomo czy już działa ale to ok. 7 km od Ciebie. Po drodze las i teren pagórkowaty. Nie ma co zwalać winy na modem, na tym dystansie konieczna dobra antena kierunkowa na 900MHz. Na dzień dzisiejszy nie kupisz modemu, który by miał taki zasięg na antenie wewnętrznej. Te dwa BTS-y na jednym kierunku.
[ Dodano: 2013-02-22, 09:18 ]
W twojej lokalizacji dużo lepszym wyborem jest Play. Najbliższe BTS PLAY UMTS900 masz w Skale i Jerzmanowicach.
[ Dodano: 2013-02-22, 09:34 ]
Skąd posiadasz informację , że w Ojcowie jest HSPA+ od Plusa? Na oficjalnych mapach zasięgu PLUS i CP na tym terenie nie ma 3G.
[ Dodano: 2013-02-22, 09:18 ]
W twojej lokalizacji dużo lepszym wyborem jest Play. Najbliższe BTS PLAY UMTS900 masz w Skale i Jerzmanowicach.
[ Dodano: 2013-02-22, 09:34 ]
Skąd posiadasz informację , że w Ojcowie jest HSPA+ od Plusa? Na oficjalnych mapach zasięgu PLUS i CP na tym terenie nie ma 3G.
-
bts na wielkiej wsi ruszył dokładnie tydzień temu i oferuje zasięg z Plusa i aero2
Yanusz, bo jest gówniany i tyle.
Na ten moment pada śnieg i z lapciakiem nie wyjdę na pole, ale jak skończy zabieram ten felerny modem i telefon i będziecie mieli namacalny dowód na to że ja dziękuje za taki szajs.
No bo modem <font color="#FF00FF"><b>»»w ogóle««</b></font> internetu nie widzi, a na telefonie mam pełne aero, a jak wrzucę Plusa to leci transfer od 140kb/s w porywach do 300kb/s
Także wątpię w to, że temu modemowi pomoże cokolwiek. 
Yanusz, bo jest gówniany i tyle.
Na ten moment pada śnieg i z lapciakiem nie wyjdę na pole, ale jak skończy zabieram ten felerny modem i telefon i będziecie mieli namacalny dowód na to że ja dziękuje za taki szajs.
No bo modem <font color="#FF00FF"><b>»»w ogóle««</b></font> internetu nie widzi, a na telefonie mam pełne aero, a jak wrzucę Plusa to leci transfer od 140kb/s w porywach do 300kb/s

- Andrzejz78
- Guru bezprzewodowy
Albo walnięta antena wew. w modemie albo przełącznik w gnieździe antenowym nie zaskoczył i nie włączył ant. wew. po wyjęciu konektorasaikolank pisze:na modemie zero, na fonie prawie 80%
-
Modem na wpiętej antenie pokazuje znikomy zasięg 3g, tak że nie chcę za bardzo zestawiać połączenia. Dioda miga na niebiesko do momentu wypięcia anteny- wtedy 3g znika zupełnieAndrzejz78 pisze:Albo walnięta antena wew. w modemie albo przełącznik w gnieździe antenowym nie zaskoczył i nie włączył ant. wew. po wyjęciu konektora
-
- Guru bezprzewodowy
Chłopie na jakiej antenie, tyn bacikiem co kupiłeś do modemu to możesz się po plecach podrapać. Mieszkasz w trudnej lokalizacji, dolina, las do BTS-a ok. 7 km więc trudno żeby modem miał dobry zasięg, cudów nie ma, modemy nie mają anten wewnętrznych, które miały by zasięg wewnątrz domu na takim dystansie . Jeśli chcesz korzystać z tego AERO2 w W.W to musisz kupić ATK-20 i ustawić ją na tym kierunku. Te prędkości na telefonie w Plusie nie powalają, skąd wiesz , że masz zasięg 80%, kreseczki w telefonie nie są miarodajne. Ten bacik przenosi tylko punkt poboru sygnału na zewnątrz, taki sam wynik uzyskasz wynosząc modem na zewnątrz.
-
Wchodziłem w netmonitor na zestawionym połączeniu i tam sprawdzałem poziom zasięgu. Poza tym jakość połączenia( niski ping, relatywnie wysoki transfer) wskazywała sama w sobie na dobry odbiór
- Andrzejz78
- Guru bezprzewodowy
Tak czy inaczej musisz kupić tą antenę niezależnie jaki modem będziesz miał Wstrzymaj się z handlem E3131 do czasu sprawdzenia go na ATK-20 Na wiosnę drzewa dostaną liści i na pewno spadnie ci siła sygnału więc tym bardzie antena będzie Ci potrzebnamatek451 pisze:musisz kupić ATK-20
-
- Guru bezprzewodowy
Co rozumiesz pod pojęciem relatywnie wysoki transfer,bo chyba nie te 300kb/s. Jeżeli BTS w W.W działa od tygodnia to jest prawdopodobnie mało obciążony i powinieneś mieć dużo większe prędkości. Ale do tego konieczna jest dobra antena kierunkowa, innej możliwości nie ma. Nie pomoże tu nawet E-3276 za 350 zł.
- Andrzejz78
- Guru bezprzewodowy
Nie zwróciłem wcześniej uwagi na pisownie jednostek ale mam nadzieje że chodzi o KB/ssaikolank pisze:od 140kb/s w porywach do 300kb/s
- Edm65
- Stały użytkownik forum
O tej antenie co piszesz to taka sobie antena ino ta antena potrzebuje sztucznego gruntu.saikolank pisze:Zakupiłem dwa dni temu modem Huawei E3131 z antena patykową niby 11dBi, który okazał się totalnym niewypałem
najłatwiej żeby go zrobić to wystarczy blacha 100cm X 100cm.
Akurat testowałem ją u kolegi i

Najlepszym nauczycielem jest życie.
- Andrzejz78
- Guru bezprzewodowy
Edm65 pisze: wystarczy blacha 100cm X 100cm

[ Dodano: 2013-02-22, 16:53 ]
Nie, te anteny potrzebują naturalnego gruntu tylko niezamarzniętego żeby głęboki dołek dla niej wykopać...Edm65 pisze:ta antena potrzebuje sztucznego gruntu

- Edm65
- Stały użytkownik forum
1.)Andrzejz78 pisze:Ciekawe gdzie byś ją postawił?
Nie, te anteny potrzebują naturalnego gruntu tylko niezamarzniętego żeby głęboki dołek dla niej wykopać...
Np.Nie jeden dom ma balkon,taras, dachu metalowym itd.Trzeba trochę pomyśleć ,a nie tylko żeby pod nos podstawiał ktoś, nie po darmo chyba nosisz głowę na karku.
2.)
Nie wiesz , piszesz bzdury.Tu poczytaj ,a dopiero pisz!
Kod: Zaznacz cały
http://www.inradio.pl/index.php/anteny-kf/akcesoria-do-pionowych-anten-kf/840/zestaw-przeciwwag-sztucznego-gruntu-butternut-grk-detail
[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2013-02-22, 17:31 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=59341#59341">Panie i Panowie tniemy cytaty!</a>
Ostatnio zmieniony 2013-02-22, 17:31 przez Edm65, łącznie zmieniany 2 razy.
Najlepszym nauczycielem jest życie.
- Yanusz
- Mistrz bezprzewodowy
Zamiast czepiać się modemu, zainwestuj w porządną antenę kierunkową. Modemy już mają taką czułość i nic na to nie poradzisz. Telefony mają o wiele większą czułość.
BTW. Nie wierzę, żebyś miał sygnał na poziomie 80%. Raz, że nadajnika nie masz pod domem, a dwa - teren jest dosyć pofalowany i zalesiony. Dodać też należy tłumienie budynku mieszkalnego.
Podłącz telefon do komputera i zobacz w programie TopNETinfo, poziom sygnału. Jestem przekonany, że to nie będzie nawet połowa z tych 80%.
Miałem kiedyś podobną sytuację. Wszystkie niby kreski zasięgu, a TNI pokazywał sygnał 43%.
BTW. Nie wierzę, żebyś miał sygnał na poziomie 80%. Raz, że nadajnika nie masz pod domem, a dwa - teren jest dosyć pofalowany i zalesiony. Dodać też należy tłumienie budynku mieszkalnego.
Podłącz telefon do komputera i zobacz w programie TopNETinfo, poziom sygnału. Jestem przekonany, że to nie będzie nawet połowa z tych 80%.
Miałem kiedyś podobną sytuację. Wszystkie niby kreski zasięgu, a TNI pokazywał sygnał 43%.
Pomoc w doborze anten EDGE/UMTS/HSDPA/HSPA/HSPA+/LTE/CDMA