Jaki router do sieci osiedlowej + VOIP ?

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
przemek89k
Stały użytkownik forum

Jaki router do sieci osiedlowej + VOIP ?

Post autor: przemek89k »

Witam,

posiadam internet osiedlowy LAN - łączę się za pomocą kabla RJ45 i szukam routera z WIFI i bramką VOIP - tak aby działał stabilnie i nie zrywał połączenia.

Co moglibyście polecić ?
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Re: Jaki router do sieci osiedlowej + VOIP ?

Post autor: key »

Budzet?

Ja bym celowa w ktoras z frytek (72xx, 73xx)
Nie pomagam na PW.
przemek89k
Stały użytkownik forum

Hej,

myślę tak do maksymalnie 250zł (ale dobrze byłoby mniej). Jeżeli chodzi o fritz'e to jakoś nie jestem przekonany - po pierwsze nowe są drogie, a używane niepewne....

Aktualnie jestem po wymianie Easybox 802, oraz Speedport w503v które się zawieszały - dodam, że ten drugi właśnie na oprogramowaniu Fritz'a 7270 (podejrzewam, że to może przez wbudowany modem - nie są przystosowane do obsługi kablówki i trzeba kombinować z portem LAN1).

Aktualnie zastanawiam się nad zakupem nowego urządzenia np. http://allegro.pl/d-link-dvg-g5402sp-ro ... 68184.html
key
*Mistrz bezprzewodowy*

przemek89k pisze:po pierwsze nowe są drogie
Kosztuja tyle ile sa warte.
przemek89k pisze: a używane niepewne
Dwu letnia frytka ma dluzsza gwarancje od nowego chinczyka.
przemek89k pisze:które się zawieszały
Miales przekombinowany soft.
przemek89k pisze:dodam, że ten drugi właśnie na oprogramowaniu Fritz'a 7270
Kto ci robil ten mod? Dobrze skonfigurowany freetz jest stabilny, sam mam pare frytek w moim otoczeniu z upami ponad 2 lata.
przemek89k pisze:podejrzewam, że to może przez wbudowany modem - nie są przystosowane do obsługi kablówki i trzeba kombinować z portem LAN1)
Kto ci takie bzdury naopowiadal?
przemek89k pisze:Aktualnie zastanawiam się nad zakupem nowego
Ja bym tego nie kupil - ale to tylko moje zdanie.
Nie pomagam na PW.
przemek89k
Stały użytkownik forum

Moim zdaniem Fritze kosztują zdecydowanie za dużo - przypomnę, że Speedport w503v to jest model analogiczny do Fritza 7270 (bez USB, DECT) i wyprodukowany przez tego samego producenta AVM - w związku z tym istnieje możliwość wgrania tam softu Fritz 7270v1 (taki też miałem na urządzeniu).

Miałem problemy ze zrywaniem połączenia - dlatego planuję zakup nowego urządzenia. Co mam na myśli zrywanie połączenia - otóż router się wieszał (ping na router, ani na bramę providera nie odpowiadał) i trzeba było odłączyć go od zasilania ....

Rozumiem, że ty masz 7390 ale na tak drogie urządzenie mnie nie stać ;)

Czekam w takim razie na jakieś inne propozycje - a może kupić osobno router i bramkę VOIP (chociaż z drugiej strony wolałbym chyba coś w 1 obudowie).....

Dzięki za wszystkie komentarze ;)
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

przemek89k pisze:a może kupić osobno router i bramkę VOIP
A może router i telefon VOiP, bramka wtedy nie jest potrzebna.
Nie pomagam na PW!
key
*Mistrz bezprzewodowy*

przemek89k pisze:że Speedport w503v to jest model analogiczny do Fritza
Speedport jest routerem bazujacym na 72xx, ale przygotowanym do pracy w sieci telekom - i po serii optymalizacji dla tej sieci. Nie chodzi na oryginalnym sofcie do 7270, tylko na prekompilowanym (freetz). Jakosc (i stabilnosc) zalezy co uzyles do kompilacji i jakie pakiety wybrales - latwo zbudowac sh.....
przemek89k pisze:Miałem problemy ze zrywaniem połączenia
W ktorym miejscu? Jakie sa parametry lini?
Przy odrobinie pecha problem tkwi tam, gdzie go sam nie usuniesz - po stronie ISP.
przemek89k pisze:a może kupić osobno router i bramkę VOIP
Telefon DECT Siemensa z opcja VOIP - tez bedziesz mial jedno pudelko.
Nie pomagam na PW.
przemek89k
Stały użytkownik forum

A może router i telefon VOiP, bramka wtedy nie jest potrzebna.
Patrząc na ceny telefonów VOIP, to chyba lepiej będzie kupić bramkę - chyba, że jest coś godnego polecenia do 100 zł ? I tak będę musiał kupić jeszcze router, aby rozdzielić połączenie internetowe....

Jeżeli chodzi o w503v to do flashowania użyłem ruKernelTool z firmware SP W503V FB7270v1 54.04.88 - z tego co widziałem jest to polecany soft.

Jeżeli chodzi o parametry linii to posiadam sieć osiedlową LAN, opartą na światłowodach - prędkość około 35Mb/s pobieranie i około 10 Mb/s wysyłanie (ping 17ms).

Dzisiaj wstaję rano i patrzę a na routerze (tym w503v - który jeszcze mam) nie świeci się kontrolka internetu i telefonu - znowu się zawiesił.... odłączam wtyczkę od zasilania, podłączam ponownie i wszystko działa. A może to wina zasilaczy - są zbyt słabe ?
Co może być problemem ....
key
*Mistrz bezprzewodowy*

przemek89k pisze:Jeżeli chodzi o w503v to do flashowania użyłem ruKernelTool z firmware SP W503V FB7270v1 54.04.88 - z tego co widziałem jest to polecany soft.
Dokladnie o tym pisze - wgrywasz byleco i dziwisz sie ze nie dziala.

Propozycja:
http://freetz.org/ - przekompiluj sobie paczke pod twoj router. Bez dodatkow, ale z odpowiednimi patchami. Evtl. ja ci moge przepuscic kompilacje aliena.

przemek89k pisze:A może to wina zasilaczy - są zbyt słabe ?
IMHO bardziej dzieci bawiacych sie w hackerow i softu ktory sobie z tym nie radzi.
przemek89k pisze:Co może być problemem ....
Niedopasowany soft.
Nie pomagam na PW.
przemek89k
Stały użytkownik forum

A nie jest to przypadkiem soft dla właściwych 7270 i 7170 - czy zadziała to na w503v ?

Co masz na myśli pisząc przekompilować paczkę pod mój router - co jest mi potrzebne ?
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Freetz jest zestawem do kompilacji firmware dedykowanego pod dany sprzet. Oficjalny stable jest tylko dla W501 - dla W503 moze byc cos w trunku - sprawdze.
przemek89k pisze: co jest mi potrzebne ?
Drivery do twojego sprzetu. Wgrywajac FW dla 7270 masz drivery dla innej platformy. Twoj router mam mniej RAM i Flash niz FB - to tez moze byc powodem zawieszania sie.

Jaka masz wersje (A/C/congstar????)
Nie pomagam na PW.
przemek89k
Stały użytkownik forum

Jest to Speedport w503v Typ A :)
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Cos zmienili, do 503 nie ma mozliwosci przekompilowania frytki w aktualnym stable ani trunku.

Poszukaj w sieci gotowca, ale robioonego pod 503, nie pod 7270.
Nie pomagam na PW.
przemek89k
Stały użytkownik forum

Właśnie to co mam to jest soft robiony pod w503v z Fritza 7270
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Chyba juz o tym pisalem: Speed nie jest 7270 a jedynie okrawkiem bazujacym na 7270 (i to jednej z jej 3 wersji). Potrzebujesz soft, ktory jest przygotowany do pracy z tym okrawkiem - masz mniej Flash, mniej RAM, inny HW, inne frontend DSL.....
Nie pomagam na PW.
Gregrin
Początkujący użytkownik forum

Post autor: Gregrin »

Witam.

Mam bardzo podobny problem. Szukam niedrogiego (myślę max 100zl) stabilnego routera z voip. Nie mam dużych wymagań i oprócz stabilności zależałoby mi jeszcze na dobrym zasięgu wifi. Czytałem ze właśnie fritze są dobre pod tym względem.
Ma ktoś pojecie co będzie się lepiej sprawować: oryginalny fritz 7170 w standardzie g z zewnętrzna antena czy taki speed 503 na bazie fritza z radiem N ale bez zewnętrznych anten ??
ODPOWIEDZ