Problemy z zasiegiem, stabilnoscia i szybkoscia lte

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
mim9140
Początkujący użytkownik forum

Problemy z zasiegiem, stabilnoscia i szybkoscia lte

Post autor: mim9140 »

Witam
Mam modem od Cyfrowego Polsatu Zte mf821 i router Edimax lt-6408n. Poniewaz mieszkam w Żółwinie (niedaleko Warszawy) mialem dostep tylko do hspa i edge. Uzywalem edge, wiec zamontowalem antene kierunkowa zewnetrzna. Internet byl bardzo wolny i niestabilny, ale nic nie moglem zrobic. Modem ciagle sie rozlaczal i nie chcial sie laczyc. Po jakims czasie wybudowali niedaleko nas (jakies 400 metrow) nadajnik lte. Kupilem wiec antene lte, bo bez niej modem nie mogl znalezc sieci. Antena to ax 16. Jest dookolna. Poniewaz w srodku modem nie mogl znalezc sieci postawilem ja na dachu. Internet jest calkiem dobry ale tylko rano tzn. jesli nie pada snieg albo deszcz to rano i w poludnie ping wynosi okolo 80ms a download 0.2 mbps. Wraz z korzystaniem ping sie zwieksza a download zmniejsza. Wieczorem jest najgorzej.Internet sie ciagle tnie i prawie nie da sie korzystac. Jak pada snieg albo deszcz modem nie moze sie polaczyc z lte pozostaje wiec edge. Dodam jeszcze, ze po paru godzinach pracy modem mocno sie grzeje co skutkuje zwolnieniem internetu i rozlaczaniem sie. Wiec teraz moje pytania:
1 Co mozna zrobic, aby modem sie nie grzal, albo zeby internet nie zwalnial?
2 Czemu wieczorem internet zawsze zwalnia?
3 Czemu modem ciagle sie rozlacza, czyli czemu nie ma stabilnego lacza?
4 Jak mozna poprawic szybkosc, stabilnosc a przede wszystkim zasieg?
Wydaje mi sie ze wszystkie moje problemy sprowadzaja sie do problemu z zasiegiem. Tylko nie wiem czemu skoro mam antene a nadajnik jest calkiem blisko. Wiem ze napisalem duzo ale bardzo prosze o jakas pomoc
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Re: Problemy z zasiegiem, stabilnoscia i szybkoscia lte

Post autor: wojteks »

mim9140 pisze:Po jakims czasie wybudowali niedaleko nas (jakies 400 metrow) nadajnik lte
Stawiam na to że nie działa jeszcze.

Ad1. Kupić dobrą antenę kierunkową.
Ad2. Wszyscy w nim siedzą więc brakuje przepustowości i serwery są obciążone.
Ad3. To ma związek z poziomem sygnału więc patrz Ad1.
Ad4. Patrz Ad1.
Nie pomagam na PW!
mim9140

Na modemie jest ustawione "tylko lte" a jak sie podlaczy modem do komputera (oczywiscie antene trzeba tez podlaczyc) to jest napisane ze sie polaczylo z lte tylko ze sygnal na balkonie wynosi -95 db na dachu moze troche wiecej. W punkcie Cyfrowego Polsatu facet nam powiedzial ze juz instalowal w okolicach wlasnie anteny lte i dzialalo normalnie. Po polaczeniu z edge internet jest bardzo niestabliny a download wynosi okolo 0.05 mbps. Skoro mamy lte to chcialbym miec dobry internet. 100 mbps nie bede mial ale 1 mbps wystarczylby mi. Moze moja antena lte jest za slaba?
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

mim9140 pisze:Moze moja antena lte jest za slaba?
Przeczytaj moją poprzednią wypowiedź ze zrozumieniem, szczególnie Ad1.
Nie pomagam na PW!
mim9140

Czyli mam kupic antene kierunkowa lte?

I mam jeszcze pytanie: czy moj router i modem jest dobry czy raczej tez nalezaloby zmienic?

I czy moglbys podac jakas przykladowa antene?
matek451
Guru bezprzewodowy

Post autor: matek451 »

Podaj parametry tego LTE, bo to chyba nie 0,2 Mbps. Jakie masz ustawienia tego modemu w aplikacji CP. Ten modem ma problemy z rozłączaniem połączeń, trwają prace nad modyfikacją firmware. W Podkowie Leśnej jest AERO2 i na UMTS powinieneś mieć zasięg. Kupując tę niby antenę wyrzuciłeś pieniądze w błoto. LTE w Żółwinie jest na mapie zasięgu CP ale trzeba przetestować ten BTS z Nadarzyńskiej. Ustaw tylko 3G w menedzerze połączeń i zobacz jak działa.

[ Dodano: 2013-02-24, 16:40 ]
Jakie masz firmware w routerze, zaktualizuj do najnowszego 1.04L. Przed zakupem konkretnej anteny musisz zrobić testy LTE i 3G. Zobaczysz wtedy jak wyglądają realne parametry internetu i będziesz mógł dokonać wyboru. Testy rób na modemie wpiętym bezpośrednio do komputera(laptopa) na zewnątrz domu.
mim9140

W aplikacji CP mam ustawione "tylko LTE" i chociaz w speedtest pokazuje mi nawet 0.5 Mbps to nigdy nie osiagam takiej predkosci w praktyce.
Po ustawieniu "tylko UMTS" wynik testu szybkosci z antena LTE wynosi: ping 554 ms, download 0.01 Mbps i upload tyle samo. Co ciekawe za pierwszym razem test sie nie powiódł.
A wynik z antena kierunkowa wynosi: ping 83 ms, download 0.11 a upload 0.16.
Za drugim razem wynik wyniosl: ping 358 ms, download 0.16 a upload 0.13.

Co dziwne to jak modem laczy sie z UMTS to swieci sie niebieska lampka, a jak polaczy sie z LTE to swieci sie zielona.

Z kolei za 4 razem wynik jest zaskakujacy - ping 115 ms, download 0.77 a upload 0.3.

[ Dodano: 2013-02-24, 17:17 ]
Niedawno aktualizowalem do wersji 1.04e tak jak sugerowal Cyfrowy Polsat. Dzialalo dokladnie tak samo jak na wersji 1.02. Zaraz zaktualizuje moze to cos pomoze. Wczesniej mialem modem Huawei i problemy z internetem byly takie same.
matek451
Guru bezprzewodowy

Post autor: matek451 »

Testuj na samym modemie na zewnątrz, daj sobie spokój z tą pseudoanteną. Te prędkości to jakaś farsa jak na LTE czy HSPA.
mim9140

Przetestowalem na zawnątrz
Wyniki:
HSDPA - ping 300 ms, download 1.3, upload 0,7.
LTE - ping 80 ms, download 1, upload 2,1.
Za drugim i trzecim razem LTE ping 80 ms download 0.2 upload 0.6.

Tylko co z tego, że na zawnątrz teoretycznie internet jest szybki, skoro po podłączeniu do anteny zwalnia.
Zaktualizowalem takze router.
Problem dalej nie rozwiazany :cry:
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

mim9140 pisze: Tylko co z tego, że na zawnątrz teoretycznie internet jest szybki, skoro po podłączeniu do anteny zwalnia.
Źle ustawiona antena lub za duże tłumienie na kablach i złączach.
ODPOWIEDZ