Problem z internetem mobilnym IPlus
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Problem z internetem mobilnym IPlus
Witam.
Posiadam internet w Plusie, niestety osiągam tylko zasięg EDGE ze względu na miejsce zamieszkania(Hrebenne, koło Hrubieszowa). Ostatnio zainwestowałem w antenę dookólną lecz nie poprawia ona zasięgu. Chciałbym się dowiedzieć czy opłaca się w moim przypadku kupić antenę kierunkową, jeżeli widzę z domu nadajnik Plusa( 11717). Czy u mnie jest wogólę możliwe zwiększenie zasięgu?Proszę o pomoc, bo już męczy mnie słaby zasięg i jeszcze słabszy transfer.
Posiadam internet w Plusie, niestety osiągam tylko zasięg EDGE ze względu na miejsce zamieszkania(Hrebenne, koło Hrubieszowa). Ostatnio zainwestowałem w antenę dookólną lecz nie poprawia ona zasięgu. Chciałbym się dowiedzieć czy opłaca się w moim przypadku kupić antenę kierunkową, jeżeli widzę z domu nadajnik Plusa( 11717). Czy u mnie jest wogólę możliwe zwiększenie zasięgu?Proszę o pomoc, bo już męczy mnie słaby zasięg i jeszcze słabszy transfer.
- Edm65
- Stały użytkownik forum
Re: Problem z internetem mobilnym IPlus
Trochę nie rozumie do końca Twoje wypowiedzi , a dlatego że temat: Problem z internetem mobilnym IPlus antenę kupiłeś antenę dookólną to fakt że do mobili.
Mobil to inaczej samochód !
Faktycznie Twoje miejsce żeby korzystać z internetu, to w samochodzie czy w domy ?
A tu piszesz chcesz kupić antenę kierunkową , więc z precyzuj konkretną wypowiedz, to na pewno, na tym forum dostaniesz pomoc na 100%
Mobil to inaczej samochód !
Faktycznie Twoje miejsce żeby korzystać z internetu, to w samochodzie czy w domy ?
A tu piszesz chcesz kupić antenę kierunkową , więc z precyzuj konkretną wypowiedz, to na pewno, na tym forum dostaniesz pomoc na 100%
Najlepszym nauczycielem jest życie.
- Andrzejz78
- Guru bezprzewodowy
Edm65, Lepiej żebyś zaczął pomagać w konkretny sposób a nie pisał swoich dziwnych spostrzeżeń
bartektm, Twój najbliższy nadajnik UMTS2100 jest w Horodle tj. 3km więc masz szansę na 3G nawet bez anteny
Jaki masz modem?
[ Dodano: 2013-02-24, 19:36 ]
Jaki masz program do łączenia się z netem?
bartektm, Twój najbliższy nadajnik UMTS2100 jest w Horodle tj. 3km więc masz szansę na 3G nawet bez anteny
Jaki masz modem?
[ Dodano: 2013-02-24, 19:36 ]
Ten nadajnik to GSM czyli inaczej EDGE lub 2Gbartektm pisze:widzę z domu nadajnik Plusa( 11717)

Jaki masz program do łączenia się z netem?
- Edm65
- Stały użytkownik forum
Nie zrozumiałeś ,to widać!Andrzejz78 pisze:Edm65, Lepiej żebyś zaczął pomagać w konkretny sposób a nie pisał swoich dziwnych spostrzeżeń
To tłumacze jak krowie na granicy-Tobie:
Nie wiedziałem, czy chce mieć mobilny czy stacjonarny net-dlatego napisałem tak.
- Andrzejz78
- Guru bezprzewodowy
Edm65 pisze:Nie wiedziałem, czy chce mieć mobilny czy stacjonarny net-dlatego napisałem tak
Czy to aż tak ciężko zrozumieć?ze względu na miejsce zamieszkania(Hrebenne, koło Hrubieszowa)

-
- Guru bezprzewodowy
Niestety na tym terenie Plus nie ma zasięgu UMTS , tylko EDGE. BTS w Horodle to tylko pozwolenie, AERO2 tez brak. Najlepszym wyjściem zmiana operatora na T-Mobile lub Orange, NetWorks robi swoje. To jedyna twoja szansa na szybki internet. Do kiedy masz umowę? Porzuć jak najszybciej "lidera technologii LTE"-Plus.
- Edm65
- Stały użytkownik forum
Jak konkretne pytanie to konkretna odpowiedz!Andrzejz78 pisze:Czy to aż tak ciężko zrozumieć?
Nie kiedy kogoś trzeba naprowadzić, faktycznie czego i jakiej pomocy oczekuje.
matek451 Też dodał i jego odpowiedz jest na miejscu.
-
- Guru bezprzewodowy
Staram się pomagać rzeczowo, za pisanie poza tematem można dostać ostrzeżenie(bana).
- Andrzejz78
- Guru bezprzewodowy
Może jest może nie ma Wystarczy przestawić modem na WCDMA i się przekonać Po to pytałem o modem i programmatek451 pisze:na tym terenie Plus nie ma zasięgu UMTS
-
- Guru bezprzewodowy
Chodzi mi o oficjalną stronę Plusa i CP, na których w tej lokalizacji występuje tylko EDGE, więc trudno się spodziewać UMTS skoro oni sami się do niego nie przyznają. Z reguły jest odwrotnie. 

- Andrzejz78
- Guru bezprzewodowy
Ja tym mapkom nie bardzo wierzę bo kiedyś przekonałem się na własnej skórze że według mapki nie miałem żadnych szans na 3G a tak naprawdę miałem dość dobry zasięg Wolę jednak proste i darmowe sposoby sprawdzania zasięgumatek451 pisze:oficjalną stronę Plusa

-
Przepraszam za nie ścisłości,spieszyłem się pisząc to. Sprawdzałem i internet mam z Rogalina(5,5 km ode mnie)-.zastanawiam się tylko jakim cudem kiedyś na małej antenie dookólnej miałem zasięg HSDPA. prawda to parę godzin tylko, ale skądś to musiało ciągnąć.
-
- Guru bezprzewodowy
To HSDPA mogłeś mieć tylko z Hrubieszowa, ul.Zamojska 29. To około 12 km w linii prostej.
- Andrzejz78
- Guru bezprzewodowy
bartektm, Ważne że jesteś w zasięgu Proponuję np. http://www.cybertech.com.pl/p76,antena- ... fme-z.html z konektorem odpowiednim do twojego modemu oczywiście jeśli modem posiada gniazdo ant.
-
- Guru bezprzewodowy
Możesz próbować połączenia z tym BTS z Hrubieszowa ale dystans spory i na 2100 MHz mogą być trudności. Gwarancji połączenia nie ma. Na mapie zasięgu Plus(CP) HSPA jest około 2 km od Ciebie.
- Edm65
- Stały użytkownik forum
bartektm Jak wygląda teren na tym dystansie z Hrubieszowa, chodzi o lasy ,góry itd.
Oglądałem zdjęcia satelitarne, ale od kiedy powstały to zmieniło się wiele w Twojej okolicy.
Dobrze był by zobaczyć przez dobrą lunetę, lub teleskop czy widzisz z domu BTSa .
Jak tak to dobra antena kierunkowa była by rozwiązaniem dodatkowo obrotnica i w razie czego zmiana BTSa.
Oglądałem zdjęcia satelitarne, ale od kiedy powstały to zmieniło się wiele w Twojej okolicy.
Dobrze był by zobaczyć przez dobrą lunetę, lub teleskop czy widzisz z domu BTSa .
Jak tak to dobra antena kierunkowa była by rozwiązaniem dodatkowo obrotnica i w razie czego zmiana BTSa.
- Andrzejz78
- Guru bezprzewodowy
Myślę że jeśli nie ma jakiś poważniejszych przeszkód w terenie to ma spore szanse Mam do nadajnika W2100 kilka km więcej i sygnał mam 30-40% Oczywiście u bartektm, może być trochę inaczejmatek451 pisze:dystans spory i na 2100 MHz mogą być trudności
-
Do hrubieszowa nie mam większych przeszkód na drodze, jest górka ale sądzę że z dachu mieszkania powinienem widzieć nadajnik. Chociaż tak patrzyłem na mapkę i się zastanawiam czy przypadkiem nie złapałem zasięgu z nadajnika stojącego przy ul.Chełmskiej 29. Jest on także dużo wyżej położony niż ten na ul.Zamojskiej.A w razie czego jaka najlepsza była by antena kierunkowa? Taka jak proponuje użytkownik Andrzejz78 ?Być może ktoś jest w podobnej sytuacji i ma już dobre rozwiązanie na taki problem?
- Andrzejz78
- Guru bezprzewodowy
Mam dalej do nadajnika niż ty i z takim panelem mam dobry sygnał (patrz podpis)
- Edm65
- Stały użytkownik forum
bartektm Gdybyś mógł gdzieś od kogoś pożyczyć do testów to byś na 100%
wiedział jak stoisz, kupić antenę nie sztuka ,a potem zły być .
Andrzejz78 Jak masz pewności że spełni oczekiwania dla kolegi to podaj nazwę i cenę.
Bo z tego co kol. bartektm pisze i my wiemy to tylko rozwiązanie antena kierunkowa.
wiedział jak stoisz, kupić antenę nie sztuka ,a potem zły być .
Andrzejz78 Jak masz pewności że spełni oczekiwania dla kolegi to podaj nazwę i cenę.
Bo z tego co kol. bartektm pisze i my wiemy to tylko rozwiązanie antena kierunkowa.
- Andrzejz78
- Guru bezprzewodowy
Edm65 pisze:podaj nazwę i cenę

-
Możliwości pożyczyć anteny nie mam, lecz warto wydać parę zł żeby zwiększyć zasięg.A jeżeli się nie uda...no to trudno;)Jakby nie patrzeć, dziękuję wszystkim za pomoc.