Problem z wyborem internetu. Plus vs Play.

[Reklama] Telefony satelitarne wszystkich sieci Thuraya, Iridium, Inmarsat https://ts2.shop/pl/3-telefony-satelitarne

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Xelidrus
Stały użytkownik forum

Problem z wyborem internetu. Plus vs Play.

Post autor: Xelidrus »

Witam, od 3 lat jestem nieszczęśliwym posiadaczem internetu z ORANGE FREEDOM PRO, nie przedłużam umowy od października, ciągle szukam nowego internetu. Niedawno wziąłem na próbę internet z Plusa z modemem ZTE. Internet na początku praktycznie nie chodził, dopóki nie podłączyłem go do portu USB 3.0. Na którym ku mojemu zdziwieniu złapał nawet LTE chociaż podobno nie jestem w jego zasięgu. Jednak internet nie jest stabilny zasięg skacze pomiędzy 3G, HSPA+, a LTE. Planuję przetestować też Router Huawei B593 z anteną zewnętrzną. I tu moje pytania:

1.Czy zauważę różnicę z anteną zewnętrzną na dachu podłączoną do modemu Huawei?
2.Jak zwiększyć zasilanie USB, podobno to ma zwiększyć jego wydajność oraz poprawić działanie internetu, jednak czy to nie spali mi modemu?
3.Co dzieję się po przekroczeniu limitu bo podobno prędkość nie spada tylko naliczane są koszta za każdy przekroczony mb? Czy da się to jakoś zablokować, żeby nie przyszedł do domu rachunek o znacznej kwocie?

Interesująco przedstawia się też oferta internetu z Play'a "Play Online" i tu moje pytania:
1.Jaka jest prędkość tego internetu i czy złapię zasięg w miejscu mojego zamieszkania?
2.FORMUŁA WWW - jeżeli nie nalicza limitu podczas chodzenia po stronach to kiedy on jest naliczany? Tylko gdy coś ściągam i oglądam filmy?
Ochrona Internetu pierwszy miesiąc za 0 zł potem 9 zł/m-c - na czym ona polega?
Pakiet społecznościowy za 0 zł - czyż tego nie obejmuje formuła www?
DANE ZAMIESZKANIA:
Brzozie
kod pocztowy: 87-313
Czy może zdecydować się na inny internet? Co polecacie?
Pozdrawiam i liczę na waszą pomoc.
matek451
Guru bezprzewodowy

Re: Problem z wyborem internetu. Plus vs Play.

Post autor: matek451 »

Twoja miejscowość znajduje się w zasięgu HSPA Plusa. Najprawdopodobniej korzystasz z BTS AERO2 na 900MHz. Najbliższe nadajniki(niezweryfikowane) to Mroczno( 6km) i Kurzętnik (ok.7 km). To niestabilne LTE prawdopodobnie z Kurzętnika. Możesz próbować poprawić jego zasięg za pomocą anteny kierunkowej na 1800MHz( potrzebne dwie ) .Potrzebne dokładniejsze testy. To HSPA+ jest pewne w celu poprawy działania potrzebna antena kierunkowa na 900MHz. Jeśli oddałeś modem po testach w Plusie to możesz wziąć ponownie w CP na próbę( to jedna sieć z Plusem). Jeśli chcesz sprawdzić Play to kup starter i przetestuj na modemie z Orange( musi mieć UMTS900 MHz). Wtedy zobaczysz jak z zasięgiem i działaniem tego internetu. Oferta Play jest atrakcyjna cenowo, w większych pakietach prędkość do 6Mbps.
Xelidrus
Stały użytkownik forum

To co byś mi poradził? Próbować złapać LTE tymi dwoma antenami? (czy są w ogóle szanse, jeśli tak to jakie?). Czy może zakupić 2 anteny 900 MHz i spokojnie złapać HSPA+?

W playu skoro jestem w jego zasięgu osiągnął bym te 6Mbps? Może to jest najlepsze rozwiązanie?

Słyszałem, że HSPA+ ma max prędkość 5.7Mbps a nie jak podają na opakowaniu 21Mbps?
matek451
Guru bezprzewodowy

Do 900MHz potrzebujesz tylko jednej anteny, w swojej lokalizacji możesz korzystać z niej w Plusie, Play i CP. Na mapie zasięgu Play jesteś na krawędzi zasięgu HSPA na 900MHz , może być konieczna antena. Oferta Play kusi tymi www za free. Za 59,90 możesz mieć 15GB(+3GB przy zakupie przez internet) i noce bez limitu no i umowa 12 mcy i E3131 za 19zł.Wada to ograniczenie prędkości do 4Mbps. HSPA+ ma teoretycznie prędkość 21,6Mbps.Potrzebny modem obsługujący takie prędkości. W rzeczywistości zależy to od nadajnika, jego obciążenia, zasięgu itp. To ograniczenie, które podałeś ok.6Mbps to dla modemów 7,2Mbps. Jaki modem masz w Orange? Czemu rezygnujesz z Orange? LTE kusi ale w Plusie nocny limit( 6H) tylko 50GB i jego działanie zależy od lokalizacji. Musiał byś zrobić testy udając się z laptopem w pobliże BTS-a (Kurzętnik).
cintal
Stały użytkownik forum

Post autor: cintal »

Myślę że masz szanse uzyskać 6Mbps ale jak kupisz startówkę na próbę to maksymalnie wyciągniesz na niej 1Mbps.

Ja od 2 miesięcy mam play z prędkością 4Mbps i praktycznie zawsze mam maksymalny transfer jaki można wyciągnąć. W top_netinfo pokazuje mi że mam siłę połączenia w granicach 30-50%.

W plusie i orange na kartę nie ma ograniczeń prędkości.
Xelidrus
Stały użytkownik forum

Z Orange mam axesstel 410 R. Plusa testuje do poniedziałku, udałem się dziś do Kurzętnika oraz Nowego Miasta, prędkość na speedtescie z 3kreskami LTE 3-5 Mbps, lecz plik 270 Mb
ściągnęło mi w 3 minuty. Srednia prędkość pobierania 3Mbps. Martwi mnie jednak to, że często gubi zasięg na modemie ZTE. Przez chwile mam LTE, potem spadnie do HSPA+, za chwilę nic nie ma.

Wolałbym mieć stabilniej działającego Play'a. Te strony WWW kuszą, lecz powiedz jeżeli limit nie idzie na przeglądanie tych stron to na co jest on zużywany? Tylko ściąganie plików i oglądanie filmów?
cintal pisze:Myślę że masz szanse uzyskać 6Mbps ale jak kupisz startówkę na próbę to maksymalnie wyciągniesz na niej 1Mbps.

Ja od 2 miesięcy mam play z prędkością 4Mbps i praktycznie zawsze mam maksymalny transfer jaki można wyciągnąć. W top_netinfo pokazuje mi że mam siłę połączenia w granicach 30-50%.

W plusie i orange na kartę nie ma ograniczeń prędkości.
I właśnie ja bym wolał mieć tak, wole stabilne 4Mbps, niż skaczący internet z 0.2Mbps na 10 Mbps. No chyba, że są szanse na dobre stabilne osiągi w Plusie.
cintal
Stały użytkownik forum

Akurat jak podpisywałem umowę to nie było jeszcze tego darmowego przeglądania stron. Z tego co się orientuje to tak jak piszesz transfer jest naliczany przy sciąganiu plików, oglądaniu filmików, rozmowach na skype itp.

Jeśli przetestujesz na startówce i będzie stabilnie działał to raczej nie powinno być kłopotów z netem w abonamencie.
matek451
Guru bezprzewodowy

Te Prędkości LTE to 3-5Mbps czy 3-5MBps? Strony www w Play nie obciążaja limitu w Play, to nowa oferta i Play jest znów innowacyjny.W Plusie zaś odwrotnie, nocny limit 50GB i to kulejące LTE w miastach. Jeśli jesteś w Orange to powinieneś być w zasięgu NetWorks z Orange i T-Mobile. Na twoim terenie prace sie zakończyły. Powinien działać BTS Orange w Wielkim Głęboczku. Dzięki HSPA+DC możesz mieć duże prędkości. Potrzebny jednak modem E-372. Zapytaj się o ofertę w tej sieci. A najlepiej złóż wymówienie tego OFP. Powinni Ci przedstawić korzystną ofertę , negocjuj oczywiście OrangeFree z modemem. Dotychczas korzystałeś z CDMA z Lipowca, w porównaniu do HSPA+DC to przepaść. Możliwości wyboru masz wiele. ;)
Xelidrus
Stały użytkownik forum

matek451 pisze:Te Prędkości LTE to 3-5Mbps czy 3-5MBps?
Prędkość pokazało 3-5 megabitów, a ściągało 3.3 megabajty na sekundę :d.

Skoro mówisz o Orange, może masz i racje posiadam w ich firmie 3 telefony i ten nieszczęsny internet więc może uda mi się wynegocjować coś fajnego. Na jakie prędkości mogę tam liczyć? Sam nie wiem co mam zrobić mam już niezły mętlik. Podoba mi w playu te darmowe przeglądanie stron oraz nocna taryfa 50GB, oraz ta umowa na 12m-cy. W plusie to, że jest szansa ściągać LTE dziś jak testowałem i pobierało mi 3megabajty na sekundę to aż się miło patrzyło na rozpędzony pasek downloadu.
matek451
Guru bezprzewodowy

Wybór masz niełatwy, sprawdź to Orange.. Nie składali Ci żadnej propozycji przedłużenia? Najwięcej uzyskasz po złożeniu wypowiedzenia. Dowiedz sie czy jesteś w zasięgu NetWorks. Ludzie, którzy z niego korzystają są zadowoleni, transfery podobne do tego twojego LTE i stabilnie, możesz korzystać też z BTS-ów T-Mobile.
Xelidrus
Stały użytkownik forum

Właśnie chodzi o to, że nic nie składali, a ja sam nie przedłużałem bo czekałem na coś lepszego. (nieustające marzenia o kablu). Ale teraz postanowiłem się porozglądać bo tak nie może dłużej być. Mam w domu jeszcze jeden modem Huawei E1752 mogę na nim jakoś przetestować orange free? Zależało by mi jednak na routerze ponieważ internet podzielić bym chciał na 2 komputery oraz podłączyć internet to PS3 i TV.
matek451
Guru bezprzewodowy

W Orange Free możesz wziąć modem E-372 obsługujący HSPA+DC i do tego dokupić router stacjonarny z obsługą 3G kompatybilny z tym modemem(WiFi i LAN). Inny wybór to router mobilny z Orange E-587, tylko WiFi. Do twoich zastosowań wybrałbym pierwsze rozwiązanie. Spróbuj połączyć się na obecnej karcie OFP połączyć się z siecią 3G za pomocą tego E1752.
marens
Guru bezprzewodowy

Post autor: marens »

matek451 pisze:możesz korzystać też z BTS-ów T-Mobile.
Nie może korzystać z T-Mobile, pomieszałeś pojęcia. NetWorks polega na współdzieleniu lokalizacji stacji bazowych nie natomiast sieci.
matek451 pisze:Spróbuj połączyć się na obecnej karcie OFP połączyć się z siecią 3G za pomocą tego E1752.
Nie uda się tego dokonać, bo ma taryfę Orange Freedom Pro.
Xelidrus pisze:Mam w domu jeszcze jeden modem Huawei E1752 mogę na nim jakoś przetestować orange free?
Tak, musisz kupić starter Orange Free na kartę lub jakkikolwiek inny i zmienić taryfę. Tylko na tym modemie osiągniesz maksymalnie 6Mbit/s. Ten modem pochodzi z jakiej sieci? Jeśli z Orange to najprawdopodobniej obsługuje również UMTS900 i będziesz mógł przetestować na nim Play.
matek451 pisze:Ochrona Internetu pierwszy miesiąc za 0 zł potem 9 zł/m-c - na czym ona polega?
Subskrypcja antywirusa F-Secure, usługa nie jest warta uwagi.
http://www.play.pl/obsluga-klienta/uslu ... internetu/
matek451
Guru bezprzewodowy

NetWorks to budowa wspólnej sieci a nie korzystanie z lokalizacji stacji bazowych. Info http://gsmonline.pl/portal/news/news.jsp?s0n_id=31113 i http://techmobile.pl/2011/09/orange-i-t ... a-900-mhz/

[ Dodano: 2013-02-23, 23:36 ]
Play na nim nie przetestujesz, problem simlocka w Orange, ta sieć już tak ma.
marens
Guru bezprzewodowy

Myślę że masz szanse uzyskać 6Mbps ale jak kupisz startówkę na próbę to maksymalnie wyciągniesz na niej 1Mbps.
Można dokupić 4Mbit/s na 30dni za 10zł
Jenak do testów bardziej opłaca się starter voice (np. LubieTo) gdzie prędkość jest ograniczana do 7,2Mbit/s
matek451 pisze:NetWorks to budowa wspólnej sieci a nie korzystanie z lokalizacji stacji bazowych.
matek451 pisze: możesz korzystać też z BTS-ów T-Mobile.
Chyba w zbyt dużym skrócie myślowym to napisałem, bo Twoją wypowiedź zinterpretowałem że masz na myśli korzystanie z zasięgu. Generalnie miałem na myśli współdzielenie sprzętu nie natomiast częstotliwości że tak powiem (przynajmniej na początku).
matek451 pisze:Play na nim nie przetestujesz, problem simlocka w Orange, ta sieć już tak ma.
Większość tak, ale nie wszystkie. Zresztą do E1752 można w miarę bezproblemowo wygenerować kod do ściągnięcia simlocka
Xelidrus
Stały użytkownik forum

A nie mogę po prostu wziąć na próbę tego internetu z orange, tylko bawić się w te startery? Modem ma simlocka ponieważ jak podłączałem kartę z plusa wyszukało połączenie jednak nie chciało się połączyć.
marens
Guru bezprzewodowy

Xelidrus pisze:A nie mogę po prostu wziąć na próbę tego internetu z orange
Teoretycznie tak: http://www.orange.pl/binaries/PL/Binary ... 484604.pdf
Tylko z tego co widzę nie ma w przypadku opcji testuj modemu HSPA+ DC
cintal
Stały użytkownik forum

Biorąc na próbę internet w orange będziesz musiał zapłacić aktywację a nie jest ona zwracana więc taniej wyniesie kupienie startera.
Xelidrus
Stały użytkownik forum

cintal pisze:Biorąc na próbę internet w orange będziesz musiał zapłacić aktywację a nie jest ona zwracana więc taniej wyniesie kupienie startera.
Mógłbyś powiedzieć jaki starter? Zwykły z orange za 5zł? I na ile on mi starczy?
matek451
Guru bezprzewodowy

Ważny 2 dni i limit 200MB, do testów wystarczy.

[ Dodano: 2013-02-24, 16:48 ]
Oczywiście starter Orange Free na kartę.
cintal
Stały użytkownik forum

Ja kupowałem na szybkiego i akurat był starter za 20zł a na nim 1GB ale na pewno są też tańsze.

W sumie to kupiłem startery z orange, playa, plusa i t-mobile i to wszystko kosztowało mnie jakoś 50zł a z tego co mi powiedzieli w punkcie orange to podobną kwotę bym musiał stracić jeśli bym brał na testy neta z orange (aktywacja).
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

Orange Free na kartę występuje tylko w dwóch starterach. Pierwszy za 20 zł z 1 GB, drugi za 199 zł z 1 GB i modemem.
Za 5 zł można kupić inny starter Orange na kartę (GO, POP) i zmienić taryfę na OFnK. Wtedy masz 5 zł na transmisję i ewentualne doładowanie za 5 zł po zmianie taryfy da ci bonus 152 MB (z 5 zł razem będzie 200 MB). W sumie za 10 zł miałbyś koło 245 MB.

Podobnie można zrobić z kartą prepaid Plusa. Niestety w Plusie migracja kosztuje 1,5 zł. Dodatkowo doładowanie za 5 zł nie daje bonusów. Dopiero od doładowania za 10 zł jest bonus.

Szczegóły masz na naszej wiki: http://wiki.bez-kabli.pl/index.php?titl ... we_prepaid
matek451
Guru bezprzewodowy

Oto oferta OF na kartę http://www.orange.pl/kid,4002009309,id, ... ticle.html
Kabryś
Początkujący użytkownik forum

Post autor: Kabryś »

matek451 pisze: Na twoim terenie prace sie zakończyły. Powinien działać BTS Orange w Wielkim Głęboczku.
Według BOA Prace zaczynają się w tej miejscowości na początku marca (za tydzień) i chyba mają racje bo LAC bez zmian. Jestem w zasięgu tego btsa i czekam niecierpliwie na umts900, Pozdrawiam.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

Kabryś pisze:czekam niecierpliwie na umts900
Niestety możesz długo czekać. Na razie nic nie wskazuje, że odpalą UMTS900 gdziekolwiek. W ramach NetWorks! stacje są konsolidowane i robiony update do HSPA+ DC tylko 2100 MHz.
ODPOWIEDZ