Dziwny problem z anteną ATK20
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Dziwny problem z anteną ATK20
Jestem posiadaczem modemu NetBox z EDGE w sieci Plus wraz z anteną kierunkową ATK20. Ustawiam antenę kierunkową w kierunku najbliższego według BOK-u nadajnika z EDGE tj. Świecie nad Osą. Natomiast przy wpisaniu komendy AT+CREG? do terminala wyskakuje mi CID BFF6(49142 - sektor 2) czyli miejscowość Biskupiec koło Iławy. Jak to możliwe skoro są to dwa różne kierunki. Dodam że moje położenie to Płowęż i z mapki na stronie plusa wynika że go granicy EDGE na zachód mam jakieś 4km.
Jest ktoś w stanie mi pomóc??
Jest ktoś w stanie mi pomóc??
iPlus Modem USB NetBox EDGE + ATK20
- mar_kow
- Mistrz bezprzewodowy
Re: Dziwny problem z anteną ATK20
...Jest to możliwe ze względu na charakter propagacji fal. Nawet antena kierunkowa wytwarza coś takiego jak "listki boczne" po obu stronach głównej fali. Propagacja jest znacznie słabsza ale widocznie najbliższy BTS się łapie. Ewentualnie można przekręcić antenę w którymś z kierunków aby wyjść z bocznego promieniowania... Taki przypadek jest rzadki ale trochę kłopotliwy. Kiedyś się spotkałem z przypadkiem jak przypadkowo rozwieszona na krzewie linia przewodowa PKL-2 (wojskowa) stworzyła coś na podobieństwo anteny V i złapała jakieś niemieckie radio na urządzeniu głośno mówiącym...
- Jaco
- Mistrz bezprzewodowy - moderator
U mnie było tak że na wyświetlaczu fona o lokalizacji nadajnika była i jest cały czas ta sama miejscowość i udając się tam w poszukiwaniu nadajnika mojej sieci okazało sie że jest ale nadajnik Orange (ja miałem wówczas BC Era). Wziąłem wtedy lapka i za pomocą komend AT namierzyłem swój nadajnik. Był w przeciwnym kierunku. Tak że wszystko jest możliwe gdy zasięg tego drugiego może jest mocniejszy.
- Fanta
- Mistrz bezprzewodowy
A skąd to wiesz? Jaką masz pewność że BTS z CID'em BFF6 nie jest czasami tym co mówili z BOK'u. Jeśli wnioskujesz to z bazy BTSearch.org to pamiętaj że budują ją normalni ludzi, sam dodałem kilka nadajników, ale byłem pewny co do ich danych i miejsca ustawienia. W Twoim przypadku mógł się ktoś pomylić, znam takie przypadki...Togashi pisze:CID BFF6(49142 - sektor 2) czyli miejscowość Biskupiec
-
To co mam z tym zrobić na dach na razie nie wejdę bo padał deszcz i jest dość ślizgo. Jednak Wcześniej podczas przekręcania anteny w terminalu pokazał się również CID - ACDD z sektoru 3 Z BTSearch.org wynika że to jest Łąkorz najbliższa miejscowość ok 8km odemnie jednak nie wiem czy to jest nadajnik z EDGE jak to można sprawdzić??
- Jaco
Ustaw w tym kierunku gdzie będziesz miał najlepszy transfer.Jeśli pliki pobierają ci sie ok 25 kB/s to jest super.
Ponadto poczytaj ten wątek: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=3571
Ponadto poczytaj ten wątek: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=3571
- Fanta
- Mistrz bezprzewodowy
Jeśli transfer DL będzie powyżej 7 KB/s to będzie EDGE.
-
Czytałem.Jaco pisze: Ponadto poczytaj ten wątek: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=3571
Mój transfer utrzymuje się w granicach 6 KB/s. Dowiedziałem się tylko tyle że W Świeciu to jest jedyny BTS z EDGE mają postawić pod koniec roku w Miejscowości Jabłonowo Pomorskie 9km od mojego miejsca zamieszkania mam nadzieje że mnie obejmie.Fanta pisze:Jeśli transfer DL będzie powyżej 7 KB/s to będzie EDGE.
Nie wiecie czy istnieje sposób na zamiane operatora bez ponoszenia kosztów zerwania umowy bo po roku okazało się że ORANGE koło mnie postawiło 2 nadajniki z EDGE w pomieszczeniu na E50 mam 5 kresek zasięgu z EDGE

EDIT:
Ale może jeszcze jest nadzieja może uda mi się uzyskać zasięg z miejscowości Łasin która jest oddalona o ok. 12km przez las:/ najprawdopodobniej są tam dwa BTS z EDGE jutro to zobaczę i jak będzie działać to gitara:D
- Jaco
Z mapki plusa i po twoim transferze wynika że masz tylko GPRS.Sprawdź dokładnie po komendach AT z którego nadajnika masz najlepsze pobieranie plików i w tym kierunku ustaw antenę.To że będzie wyższy parametr CSQ nie oznacza że transfer również będzie lepszy.Zwykle jak nadajniki stoją w małych miejscowościach są mniej obciążone.
Tu twoja mapka gdzie ewidentnie widać że do granicy EDGE trochę ci brakuje.Ponadto mapką bym się nie sugerował.
Tu twoja mapka gdzie ewidentnie widać że do granicy EDGE trochę ci brakuje.Ponadto mapką bym się nie sugerował.
Ostatnio zmieniony 2008-10-03, 12:20 przez Jaco, łącznie zmieniany 2 razy.
-
Jaco pisze:]Z mapki plusa i po twoim transferze wynika że masz tylko GPRS.Sprawdź dokładnie po komendach AT z którego nadajnika masz najlepsze pobieranie........
Jest możliwość wymuszenia w terminalu pobierania sygnału z konkretnego nadajnika?
I jak możesz to podaj mi te komendy AT.
- Jaco
Mamy dobre FAQ a tobie nawet nie chce się poszukać.
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=38084#38084
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=38084#38084
-
- Jaco
Komendy ustawiasz przez hiperterminal.Również znajdziesz w FAQ.Togashi pisze:Tylko co tu wybrać żeby zobaczyć te komendy:/
-
- Mistrz bezprzewodowy
Nie ma takiej możliwości w modemach, tylko antena kierunkowa może coś zmienić.Togashi pisze: Jest możliwość wymuszenia w terminalu pobierania sygnału z konkretnego nadajnika? I jak możesz to podaj mi te komendy AT.
Z mapy zasięgu wynika, że fale spłatały Ci figla. Zasięg z tego BTS-a z Świecia nad Osą kończy się kilkaset metrów przed twoją miejscowością (ten języczek).

Ten nadajnik w Świeciu to twoja raczej jedyna szansa na EDGE (choć sprawdż jeszcze ten ACDD czy nie ma EDGE). Jeśli będzie wskakiwał nadajnik z Biskupca ustaw antenę tak, żeby była cała zasłonięta od tamtej strony np.ścianą szczytu domu. Jeśłi nie możesz ustaw też tak, żeby była ustawiona jak najbardziej w poprzek do Biskupca. Spróbuj też prowizorycznie założyć antenę na jakiś drąg i ustaw jak najwyżej nad dachem, kierująć dokładnie na Świecie. Powinieneś prawdopodobnie złapać sektor 1 z tego nadajnika.
Ostatnio zmieniony 2007-08-05, 16:48 przez Ufo atakuje, łącznie zmieniany 2 razy.
-
I BTS z Świecia nadal płata figla raczej nie uda mi się złapać zasięgu z niego:/ Na drodze stoi kilka dość wysokich pagórków:/
Sprawdziłem też ACDD nie posiada EDGE,
Ale jest jeszcze jedna sprawa ok 12km odemnie jest nadajnik w miejscowości Łasin na drodze nie ma górek jest tylko jezioro i trochę lasu jutro(znaczy się dziś) spróbuje ustawić w tamtym kierunku antenę i zobacze jak to będzie.
Jeśli macie jeszcze pomysły co mogę wykombinować to proszę o pomoc.
Sprawdziłem też ACDD nie posiada EDGE,
Ale jest jeszcze jedna sprawa ok 12km odemnie jest nadajnik w miejscowości Łasin na drodze nie ma górek jest tylko jezioro i trochę lasu jutro(znaczy się dziś) spróbuje ustawić w tamtym kierunku antenę i zobacze jak to będzie.
Jeśli macie jeszcze pomysły co mogę wykombinować to proszę o pomoc.
- Jaco
Ile masz tego kabla od anteny?
-
10 metrów ale pojawił się jeszcze jeden problem mam na maszcie na którym jest antena telewizyjna i zakłóca jej prace po skierowaniu kierunkowej na Świeccie.
- Jaco
Jeśli są dość blisko siebie to normalne że będzie zakłócać.Pytałem o kabel bo niekiedy braknie to standardowe 10 m i ktoś dodaje jeszcze kilka nie informując o tym i pisze że mu sygnał spadł.
Wydzieliłem wątek o simlocku do odpowiedniego działu.Dalszą dyskusję na jego temat proszę prowadzić tutaj: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=44117#44117 Moderator Jaco
Wydzieliłem wątek o simlocku do odpowiedniego działu.Dalszą dyskusję na jego temat proszę prowadzić tutaj: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=44117#44117 Moderator Jaco
-
Jabłonowo Pomorskie, Radzyń Chełmiński, Książki - te miejscowości od kilku dni leżą w zasięgu EDGE więc chyba na tym kończy się kłopot, o którym mowa w tym temacie. Pozdrawiam
- reilord
- Specjalista bezprzewodowy-senior
W Świeciu od niedawna jest prawie pelne pokrycie UMTS'em z ERY. Sciagam sygnal SE K610i z Nowej Wsi Chelminskiej (mapa.szukacz.pl - pisane niera razem Nowawies Chelminska) i to bez anten itp. Po prostu pewnego dnia zobaczylem na wyswietlaczu dwie kreski UMTS. Sprawdzilem i ciagnie faktycznie z predkoscia UMTS'owa. najdziwniejsze jednak jest to, ze nadajniki - internet dzialaja ale dzwoniac do biura obslugi i piszac do dzialu obslugi technicznej nikt nie chce sie przyznac do tego UMTS'a w ŚwieciuMój transfer utrzymuje się w granicach 6 KB/s. Dowiedziałem się tylko tyle że W Świeciu to jest jedyny BTS z EDGE mają postawić pod koniec roku w Miejscowości Jabłonowo Pomorskie 9km od mojego miejsca zamieszkania mam nadzieje że mnie obejmie.