Mam problem z połączeniem bezprzewodowym z routerem.
Poprzez kabel bez problemu się łączy, ale jak odłączę kabel i chcę się połączyć z siecią bezprzewodową jaka utworzyłem poprzez router podczas łączenia wszystko idzie sprawnie, łączy się siła sygnału doskonała, ale nie ma możliwości pójścia dalej - do internetu
Mianowicie jest napisane Sieć niezidentyfikowana na komórce "problem z uwierzytelnieniem"
Wcześniej mogłem się połączyć np komórka, laptopem nie sprawdzałem.
Gdzie leży problem i jak go rozwiązać? - prawdopodobnie jest to związane z zabezpieczeniami jakie dodałem :
-włączyć blokadę MAC adresów kart sieciowych - ale wpisałem mac komórki i komputera.
-wyłączyć rozgłaszanie SSID to równeiż wyłączyłem ale jak juz sieci były ustawione i zapamiętane
-wyłączenie serwera DHCP na routerze - tutaj tkwi problem?
Mógłby ktoś się wypowiedzieć jak to zrobić aby działało?
Tp Link 3420 v2 + e3131-u2
Moderator: Moderatorzy
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Re: Tp Link 3420 v2 + e3131-u2
Zalczyc SSID, DHCP, wylaczyc filtr MAC. Polaczyc sie. Jak bedzie dzialac, zalaczyc filtr MAC. Wylaczenie SSID i DHCP to zadna ochrona.rinkazki pisze:Mógłby ktoś się wypowiedzieć jak to zrobić aby działało?
Sprawdz przy pomocy <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=111136#111136" target="_blank">- IPCONFIG -</a>.rinkazki pisze:wyłączenie serwera DHCP na routerze
Nie pomagam na PW.
Dzięki Wielkie za tak szybką odpowiedź!!!
Zrobiłem tak, że zresetowałem router i jeszcze raz ustawiłem sieć + połączyłem się oby dwoma urządzeniami wszystko gra.
Jeszcze teraz postaram się załączyć filtr mac... i odpowiem czy wszystko gra.
Rozumiem, żeby sprawdzić wpisuje normalnie w cmd ipconfig /all i wtedy mam mac swojej karty przy podłączonych urządzeniach?
Jeszcze raz dziękuję!
EDIT:
Połączenie z komputerem działa bez problemowo, sprawdzałem na dwóch różnych modemach, ale komórką nie mogę się połączyć...
w urządzeniach mam tę sieć, ale gdy klikam połącz nic się nie dzieje, jest tylko napisane zapisana, zabezpieczona za pomocą protokołu wpa/wpa2
EDIT2:
Mój błąd, aktualnie wszystko działa - uprzednio pomyliłem się o jedną cyferkę adresu mac komórki
Dziękuję za pomoc

Zrobiłem tak, że zresetowałem router i jeszcze raz ustawiłem sieć + połączyłem się oby dwoma urządzeniami wszystko gra.
Jeszcze teraz postaram się załączyć filtr mac... i odpowiem czy wszystko gra.
Rozumiem, żeby sprawdzić wpisuje normalnie w cmd ipconfig /all i wtedy mam mac swojej karty przy podłączonych urządzeniach?
Jeszcze raz dziękuję!
EDIT:
Połączenie z komputerem działa bez problemowo, sprawdzałem na dwóch różnych modemach, ale komórką nie mogę się połączyć...
w urządzeniach mam tę sieć, ale gdy klikam połącz nic się nie dzieje, jest tylko napisane zapisana, zabezpieczona za pomocą protokołu wpa/wpa2
EDIT2:
Mój błąd, aktualnie wszystko działa - uprzednio pomyliłem się o jedną cyferkę adresu mac komórki
Dziękuję za pomoc

- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Filtr mac przy włączonym wpa (2) to jest jak dodatkowe podpieranie drzwi do sejfu cegłą. Dodatkowa skuteczność żadna, a tylko życie utrudnia.rinkazki pisze:uprzednio pomyliłem się o jedną cyferkę adresu mac komórki
Ostatnio zmieniony 2013-02-27, 16:57 przez krystianb, łącznie zmieniany 1 raz.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
krystianb, podoba mi się porównanie z cegłą 
Korzystam z max trzech sprzętów, nie zależało mi więc na utrudnieniach, a przede wszystkim chciałem się czegoś nauczyć, jako, że to były pierwsze kroki z routerem ! ^^
Dzięki za zainteresowanie tematem!

Korzystam z max trzech sprzętów, nie zależało mi więc na utrudnieniach, a przede wszystkim chciałem się czegoś nauczyć, jako, że to były pierwsze kroki z routerem ! ^^
Dzięki za zainteresowanie tematem!