Tp Link 3420 v2 + e3131-u2

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
rinkazki

Tp Link 3420 v2 + e3131-u2

Post autor: rinkazki »

Mam problem z połączeniem bezprzewodowym z routerem.

Poprzez kabel bez problemu się łączy, ale jak odłączę kabel i chcę się połączyć z siecią bezprzewodową jaka utworzyłem poprzez router podczas łączenia wszystko idzie sprawnie, łączy się siła sygnału doskonała, ale nie ma możliwości pójścia dalej - do internetu

Mianowicie jest napisane Sieć niezidentyfikowana na komórce "problem z uwierzytelnieniem"

Wcześniej mogłem się połączyć np komórka, laptopem nie sprawdzałem.

Gdzie leży problem i jak go rozwiązać? - prawdopodobnie jest to związane z zabezpieczeniami jakie dodałem :

-włączyć blokadę MAC adresów kart sieciowych - ale wpisałem mac komórki i komputera.

-wyłączyć rozgłaszanie SSID to równeiż wyłączyłem ale jak juz sieci były ustawione i zapamiętane

-wyłączenie serwera DHCP na routerze - tutaj tkwi problem?

Mógłby ktoś się wypowiedzieć jak to zrobić aby działało?
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Re: Tp Link 3420 v2 + e3131-u2

Post autor: key »

rinkazki pisze:Mógłby ktoś się wypowiedzieć jak to zrobić aby działało?
Zalczyc SSID, DHCP, wylaczyc filtr MAC. Polaczyc sie. Jak bedzie dzialac, zalaczyc filtr MAC. Wylaczenie SSID i DHCP to zadna ochrona.
rinkazki pisze:wyłączenie serwera DHCP na routerze
Sprawdz przy pomocy <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=111136#111136" target="_blank">- IPCONFIG -</a>.
Nie pomagam na PW.
rinkazki

Dzięki Wielkie za tak szybką odpowiedź!!! :ok:

Zrobiłem tak, że zresetowałem router i jeszcze raz ustawiłem sieć + połączyłem się oby dwoma urządzeniami wszystko gra.

Jeszcze teraz postaram się załączyć filtr mac... i odpowiem czy wszystko gra.

Rozumiem, żeby sprawdzić wpisuje normalnie w cmd ipconfig /all i wtedy mam mac swojej karty przy podłączonych urządzeniach?

Jeszcze raz dziękuję!

EDIT:

Połączenie z komputerem działa bez problemowo, sprawdzałem na dwóch różnych modemach, ale komórką nie mogę się połączyć...

w urządzeniach mam tę sieć, ale gdy klikam połącz nic się nie dzieje, jest tylko napisane zapisana, zabezpieczona za pomocą protokołu wpa/wpa2

EDIT2:

Mój błąd, aktualnie wszystko działa - uprzednio pomyliłem się o jedną cyferkę adresu mac komórki

Dziękuję za pomoc :)
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

rinkazki pisze:uprzednio pomyliłem się o jedną cyferkę adresu mac komórki
Filtr mac przy włączonym wpa (2) to jest jak dodatkowe podpieranie drzwi do sejfu cegłą. Dodatkowa skuteczność żadna, a tylko życie utrudnia.
Ostatnio zmieniony 2013-02-27, 16:57 przez krystianb, łącznie zmieniany 1 raz.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
rinkazki

krystianb, podoba mi się porównanie z cegłą :)

Korzystam z max trzech sprzętów, nie zależało mi więc na utrudnieniach, a przede wszystkim chciałem się czegoś nauczyć, jako, że to były pierwsze kroki z routerem ! ^^

Dzięki za zainteresowanie tematem!
ODPOWIEDZ