Iplus czy T-Mobile
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Iplus czy T-Mobile
Witam,
aktualnie jestem abonentem T-Mobile (telefon) zrezygnowałem neta stacjonarnego umowa kończy mi się 23 marca. Teraz chciałbym wybrać internet bezprzewodowy.
Mam do wyboru:
- T-Mobile (stały abonent) 8GB ~40zł + BC noc ~10zł
- przeniesienie abonamentu telefonu do Plusa (stały abonent) + internet 40zł w tym 10GB + 50GB Noc
- pozostać w T-Mobile + internet kupiony przez internet = 50zł 12GB = 10GB + 2GB (kupno przez neta) + 50GB Noc
Internet będzie użytkowany w Bydgoszczy oraz Świeciu (chyba oba miasta w zasięgu LTE w Plusie, a HSDPA w T-Mobile).
W T-Mobile modem - Huawei E3131, w Plusie ZTE MF821.
To chyba na tyle, nie wiem co jeszcze jest ważne. Aha Blueconnect Noc to 50GB czy rzeczywiście nielimitowany internet i jak ten nocny transfer wygląda w obu sieciach czy transfer nie jest tragiczny? W ciągu dnia również jak wygląda transfer?
aktualnie jestem abonentem T-Mobile (telefon) zrezygnowałem neta stacjonarnego umowa kończy mi się 23 marca. Teraz chciałbym wybrać internet bezprzewodowy.
Mam do wyboru:
- T-Mobile (stały abonent) 8GB ~40zł + BC noc ~10zł
- przeniesienie abonamentu telefonu do Plusa (stały abonent) + internet 40zł w tym 10GB + 50GB Noc
- pozostać w T-Mobile + internet kupiony przez internet = 50zł 12GB = 10GB + 2GB (kupno przez neta) + 50GB Noc
Internet będzie użytkowany w Bydgoszczy oraz Świeciu (chyba oba miasta w zasięgu LTE w Plusie, a HSDPA w T-Mobile).
W T-Mobile modem - Huawei E3131, w Plusie ZTE MF821.
To chyba na tyle, nie wiem co jeszcze jest ważne. Aha Blueconnect Noc to 50GB czy rzeczywiście nielimitowany internet i jak ten nocny transfer wygląda w obu sieciach czy transfer nie jest tragiczny? W ciągu dnia również jak wygląda transfer?
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Re: Iplus czy T-Mobile
W T-Mobile BC noc jest bez limitu. Noc bez limitu w Plusie to w praktyce 50 GB. Co do osiągów mogę się wypowiedzieć do swojej lokalizacji i T-Mobile w HSPA+ DC. Z ponad 1,7 km mam osiągi 6-10 Mb/s w nocy.
W T-Mobile polecam wybrać modem z HSPA+ DC. Praktycznie dwa razy większe osiągi, zwłaszcza jeśli już to jest sieć w ramach modernizacji NetWorks!. Rejon o którym piszesz będzie modernizowany w tym kwartale, albo następnym.
Co do samej oferty to raczej nikt ci nie pomoże bo sam musisz wiedzieć ile danych zużywasz.
Mogę jeszcze tylko zwrócić uwagę na wybór modemu, a raczej jego zakup i długość umowy. Zastanów się czy nie lepiej kupić modem na wolnym rynku i wybrać umowę, która jest krótsza (12 miesięcy) i nieco tańsza.
Zakup najpierw samego modemu da ci też możliwość sprawdzenia osiągów i jakości danej sieci za pomocą kart prepaid obydwu operatorów i dopiero później związanie się z daną siecią.
W T-Mobile polecam wybrać modem z HSPA+ DC. Praktycznie dwa razy większe osiągi, zwłaszcza jeśli już to jest sieć w ramach modernizacji NetWorks!. Rejon o którym piszesz będzie modernizowany w tym kwartale, albo następnym.
Co do samej oferty to raczej nikt ci nie pomoże bo sam musisz wiedzieć ile danych zużywasz.
Mogę jeszcze tylko zwrócić uwagę na wybór modemu, a raczej jego zakup i długość umowy. Zastanów się czy nie lepiej kupić modem na wolnym rynku i wybrać umowę, która jest krótsza (12 miesięcy) i nieco tańsza.
Zakup najpierw samego modemu da ci też możliwość sprawdzenia osiągów i jakości danej sieci za pomocą kart prepaid obydwu operatorów i dopiero później związanie się z daną siecią.
-
W T-Mobile, które modemy to te z HSPA+ DC? i w ogóle co to to DC?
Może mógłby się też ktoś wypowiedzieć jak wygląda nocne ściąganie w Iplusie?
W Świeciu dodam tylko, że do przekaźnika Plusa mam z 200-300m w linii prostej. Do nadajnika T-Mobile jednak dalej i w domu mam zwykle z 2 kreski. Plusa nie miałem możliwości testowania, ale teoretycznie ze względu na bliższą odległość powinienem mieć sporo lepszy zasięg niż 2 kreski.
Co do ilości transferu bardziej interesuje mnie dzienny transfer. 50GB w nocy mi w zupełności starczy. Najbliżej mi w sumie do oferty kupna przez Internet 12GB za 50zł. Wolę 10zł więcej płacić, ale mieć 2GB więcej i nie musiałbym się bawić w przenosiny z T-Mobile z numerem telefonu. Chyba, że net z T-Mobile jednak stabilniejszy.
Może mógłby się też ktoś wypowiedzieć jak wygląda nocne ściąganie w Iplusie?
W Świeciu dodam tylko, że do przekaźnika Plusa mam z 200-300m w linii prostej. Do nadajnika T-Mobile jednak dalej i w domu mam zwykle z 2 kreski. Plusa nie miałem możliwości testowania, ale teoretycznie ze względu na bliższą odległość powinienem mieć sporo lepszy zasięg niż 2 kreski.
Co do ilości transferu bardziej interesuje mnie dzienny transfer. 50GB w nocy mi w zupełności starczy. Najbliżej mi w sumie do oferty kupna przez Internet 12GB za 50zł. Wolę 10zł więcej płacić, ale mieć 2GB więcej i nie musiałbym się bawić w przenosiny z T-Mobile z numerem telefonu. Chyba, że net z T-Mobile jednak stabilniejszy.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Te mające prędkość pobierania do 42 Mb/s. HSPA+ DC to inaczej HSPA+ Dual Carrier. Technologia Dual Carrier polega na jednoczesnym wykorzystaniu dwóch kanałów transmisji.max003 pisze:W T-Mobile, które modemy to te z HSPA+ DC? i w ogóle co to to DC?
Niestety nie bo nie mam Plusa już, a miałem go jeszcze przed CP więc doświadczenia nieadekwatne i na pewno mocno nieaktualne.max003 pisze: Może mógłby się też ktoś wypowiedzieć jak wygląda nocne ściąganie w Iplusie?
Musisz sam sprawdzić co lepiej działa.max003 pisze:W Świeciu dodam tylko, że do przekaźnika Plusa mam z 200-300m w linii prostej. Do nadajnika T-Mobile jednak dalej i w domu mam zwykle z 2 kreski. Plusa nie miałem możliwości testowania, ale teoretycznie ze względu na bliższą odległość powinienem mieć sporo lepszy zasięg niż 2 kreski.
Tylko dlaczego chcesz przenosić telefon do tego samego operatora jeśli chcesz tylko internet?max003 pisze: Co do ilości transferu bardziej interesuje mnie dzienny transfer. 50GB w nocy mi w zupełności starczy. Najbliżej mi w sumie do oferty kupna przez Internet 12GB za 50zł. Wolę 10zł więcej płacić, ale mieć 2GB więcej i nie musiałbym się bawić w przenosiny z T-Mobile z numerem telefonu. Chyba, że net z T-Mobile jednak stabilniejszy.
T-Mobile w ramach NetWorks! jest stabilniejszy aniżeli Plus/CP. Wszystko zależy jednak od lokalizacji. Musisz sam sprawdzić.
No i jednak zastanów się (policz) czy jednak nie lepiej wybrać opcję bez modemu. W T-Mobile masz za 59,90 zł 20 GB i umowa na 15 miesięcy (możesz zrobić manewr z podpisaniem umowy na 2 GB na 12 miesięcy, a po miesiącu zmienić na 20 GB i będziesz miał umowę 12 miesięczną, ale z limitem 20 GB za 59,90 zł - ja tam zrobiłem

http://www.t-mobile.pl/pl/indywidualni/ ... urzadzenia
W Plusie masz opcje większych limitów i zniżki masz abonament na telefon u nich: http://internet.plus.pl/indywidualni/pr ... plus-karta Abonament jest na czas nieoznaczony, możesz w każdej chwili zrezygnować.
W Cyfrowym Polsacie (sieć ta sama co Plus) masz za 49,90 zł 10 GB + 50 GB noc: http://www.cyfrowypolsat.pl/oferta/internet/index.cp Umowa na 12 miesięcy.
-
Jako stały abonent mam zniżkę w kwocie 10zł w Plusie. Zresztą w T-Mobile również.ja.michal pisze:Tylko dlaczego chcesz przenosić telefon do tego samego operatora jeśli chcesz tylko internet?
Planuję się zamknąć w kwocie 50zł. Ta oferta przewyższa mój budżet.ja.michal pisze:No i jednak zastanów się (policz) czy jednak nie lepiej wybrać opcję bez modemu. W T-Mobile masz za 59,90 zł 20 GB i umowa na 15 miesięcy (możesz zrobić manewr z podpisaniem umowy na 2 GB na 12 miesięcy, a po miesiącu zmienić na 20 GB i będziesz miał umowę 12 miesięczną, ale z limitem 20 GB za 59,90 zł - ja tam zrobiłem ). BC noc + 9,08 zł.
To chyba nie ma takich w ogóle u nich w ofercie, bo widzę tylko 3 modemy do wyboru, czy to możliwe?ja.michal pisze:Te mające prędkość pobierania do 42 Mb/s. HSPA+ DC to inaczej HSPA+ Dual Carrier. Technologia Dual Carrier polega na jednoczesnym wykorzystaniu dwóch kanałów transmisji.
https://sklep.t-mobile.pl/eshop/wizard. ... 36T104&m=P
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Może nie ma w sklepie online i trzeba dzwonić. Model E372 ma HSPA+ DC.
http://apps.t-mobile.pl/productApp-web/ ... P&type=all
W regulaminie jest od dostępny.
http://www.t-mobile.pl/r/repo1/document ... modemy.pdf
http://apps.t-mobile.pl/productApp-web/ ... P&type=all
W regulaminie jest od dostępny.
http://www.t-mobile.pl/r/repo1/document ... modemy.pdf