przy tworzeniu projektu sieci napotkałem na problem co do topologii sieci bezprzewodowej.
Sieć obejmuje 2 budynki połączone ze sobą światłowodem, do większości pomieszczeń internet oraz dostep do sieci wewnetrznej doprowadzany jest dzięki okablowaniu miedzianemu, jednak są takie piętra, na których muszę wdrożyć system sieci bezprzewodowej.
Aby administrator mógł zarządzać siecią nie wiem czy takie rozwiązanie będzie miało rację bytu. Proszę spójrzcie na poniższy schemat:

W sieci mam zdefiniowane vlany, dla sieci bezprzewodowej stworzyłem vlan 40.
I teraz nie wiem, czy mogę zdalnie zarządzać siecią bezprzewodową logując się do routera brzegowego? cisco 2921
Ogolnie jak widać połączyłem ze soba 3x accespointy na lewą i prawą część budynku,poniewaz budynek w ktorym planuje umieścic urządzenia jest bardzo długi.
Na każdym access poincie ustawiłbym ssid,kanał oraz uwierzytelnianie WPA2.
Adresy przyznawane byłyby dynamicznie dzięki usłudze dhcp skonfigurowanej na routerze brzegowym.
Teraz moje pytania:
1.czy można obejść się bez dodatkowych routerów? w każdej lokalizacji
2.czy zarezerwowana podsieć 192.168.40.0/24 na te trzy lokalizacje
była by dobrym pomysłem 254 wolne adresy czyli po 80 na kazda lokalizacje, dobrze to rozumuje?
Kod: Zaznacz cały
np. 3x smartphone z lokalizacji 1 - adresy 192.168.40.2/40.3/40.4
5 laptopow z lokalizacji 2 - adresy 192.168.40.5/40.6/40.7/40.8/40.9/40.10/40.11/40.12
itd
Czy takie rozwiazanie ma racje bytu?
Pozdrawiam
P.S access pointy jakie bym użył do AP Unifi firmy ubiquiti.