Wybór sprzętu, prośba o doradzenie.

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
michal28
Początkujący użytkownik forum

Wybór sprzętu, prośba o doradzenie.

Post autor: michal28 »

Witam. Obecnie posiadam internet limitowany, planuję zakupić antenę i router by móc łączyć się z darmowymi, niezabezpieczonymi sieciami WIFI.

Mieszkam nieopodal centrum miasta. W domu są dwa komputery laptop oraz blaszak, który także ma WiFi. W mieście jest całkiem sporo sieci wszelakich lokali. Jedna z tych darmowych sieci działa 24/h i dobrze by było ją złapać, ale oddalona jest ok 2 km po linii prostej. Za cel przyjąłem zakupić tą antenę http://yagi.pl/antena-panelowa-ceres-mi ... -1631.html
i chciałbym ją podłączyć do routera, a router natomiast żeby rozesłał mi wyszukane sieci na zasadzie wifi do lapka i i blaszaka. Główne pytanie jakie do Was mam, to jaki router musze kupić ? Jeśli można podesłać linka byłbym wdzięczny. Czy ktoś użytkuje tą antenę którą wskazałem pod linkiem ? Jakie ma i niej opinie ? Może jakieś inne propozycje, całkowity koszt jaki bym na ten sprzęt przewidywał to 200 zł.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Re: Wybór sprzętu, prośba o doradzenie.

Post autor: ja.michal »

O złapaniu stabilnie sieci z 2 km możesz zapomnieć. Nie ważne jaką antenę zastosujesz.
michal28

Nieraz zdarza się, że producenci podają informację, że antena umożliwia łączenie się z punktami oddalonymi o ileś km. czyli to fikcja ??? Więc jakie macie propozycje ? Jaką antenkę musiał bym nabyć do ok. 150 zł maks by mieć jak największy zasięg ?
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

To, że u siebie zainstalujesz nawet czaszę 2m nic nie da. Dany Hot Spot musi mieć też odpowiednią antenę i być na zewnątrz. Ty może zobaczysz sieć, ale sieć ciebie nie zobaczy.
michal28

Byłem dziś ze znajomym zrobić "obchód" po okolicy z telefonem z wifi, i niedaleko złapaliśmy dwie sieci które umożliwiały przeglądanie neta. Sieci te z kolei są oddalone o ok 500 metrów od mojego miejsca zamieszkania.
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: key »

michal28 pisze:Nieraz zdarza się, że producenci podają informację, że antena umożliwia łączenie się z punktami oddalonymi o ileś km. czyli to fikcja
Zazwyczaj. Nazywa sie to "kreatywny marketing".

Na ta odleglosc stawia sie linki P2P, z dobrze dobranym sprzetem i symetrycznym laczem.
michal28 pisze:Jaką antenkę musiał bym nabyć do ok. 150 zł maks by mieć jak największy zasięg ?
Zadna.
Nie pomagam na PW.
ODPOWIEDZ