Niesprawna nowa wersja Mobile Partnera- powrót do starej

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
ftalo
Początkujący użytkownik forum

Niesprawna nowa wersja Mobile Partnera- powrót do starej

Post autor: ftalo »

Niedawno ściągnąłem Mobile Partner 23 podczas gdy w moim modemie do aero2 było jeszcze playonline z 2010 roku. No i się zaczęły problemy. Program bez żadnego pytania zainstalował się w modemie.
1)Program bardzo długo się uruchamia i długo się wyłącza,ogólnie pożera więcej zasobów komputera.
2)Posiadam model huawei E169 i jak wiadomo są różne problemy z logowaniem do sieci,tak już mają te modele.W programie playonline po kliknięciu połącz dostaję kolejne komunikaty "łączenie,uwierzytelnianie" i dalej jest albo "uwierzytelniono" albo "błąd 720" .To jest normalne że czasem trzeba tak kilka razy
Natomiast w mobile partner 23 dzieje jest tak :połącz ,czekanie ,przywieszka programu na 15 sekund,a potem "nie znaleziono urządzenia",znowu czekanie 15s i komnikat gotowości
.Program jest bardzo perfidny ,bo uruchamia się po każdym podłączeniu modemu do komputera,przy czym nie robi tego natychmiast,tylko ładuje się ze 25 sekund i ja nie mam żadnej możliwości jego wyłączenia z autostartu.Nie mogę przerwać jego uruchamiania,ani załączyć alternatywnej aplikacji np topnet-info ,tylko mam czekać aż się wreszcie załączy.

Jedyna jego zaleta nad playonline 11 to automatyczne wznawianie połączeń,które oczywiście niezawsze działa,bo jak wiadomo połączenie może się skończyć komunikatem "nie znaleziono urządzenia" i przywiechą programu.

Jedyne co mam to sam katalog z zainstalowanym playonline,ale to mi nie wystarczy
Nie chcę sprowadzać tematu to dyskusji o wadach modemu i ustawieniach bo wszystkie już testowałem,porady czytałem i nic z tym się nie zrobi,tanie modemy tak po prostu mają.

Mam więc 2 pytania:
1)jak to ścierwo(bo nie umiem inaczej określić tego programu) odinstalować i sprawić by się więcej nie uruchamiało
2)skąd ściągnąć instalkę do play online 11 lub nowsza jeśli jest sprawna
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Re: Niesprawna nowa wersja Mobile Partnera- powrót do starej

Post autor: YaHooo »

ftalo pisze: 1)jak to ścierwo(bo nie umiem inaczej określić tego programu) odinstalować i sprawić by się więcej nie uruchamiało
Odinstalowanie jest proste. W Panelu sterowania masz Dodaj Usuń programy.
ftalo pisze: 2)skąd ściągnąć instalkę do play online 11 lub nowsza jeśli jest sprawna
A Ty pobrałeś dashboard, czy tylko sam menadżer? Odinstaluj modem i zainstaluj ponownie z wirtualnego cd-romu jaki się pojawi. Być może pobrałeś sam menadżer połączeń, a nie wgrałeś dashboard do modemu.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
ftalo

Zdaje się że znalazłem to czego szukałem
http://huaweifirmware.blogspot.com/search/label/E169

Teraz mam pytanie,której z tych aplikacji potrzebuję?Jeżeli już mam zainstalowany manager,to co mam wybrać? Odinstalować całkiem mobile partnera i instalować dashboard ,czy nie i wybrać aktualizację?
I jak usunąć z modemu to co siedzi teraz a zastąpić tym stąd?
Czy wersja 11(tak jak widać na tej stronie) posiada najnowsze sterowniki do mojego modemu,czy mam je jeszcze aktualizować?
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

ftalo pisze:Zdaje się że znalazłem to czego szukałem
Ale to są tylko dashboardy, a Ty nie powiedziałeś czy zainstalowałeś dashboard, czy tylko menadżer do komputera. A w modemie dalej siedzi stary menadżer.
ftalo pisze:?Jeżeli już mam zainstalowany manager,to co mam wybrać? Odinstalować całkiem mobile partnera i instalować dashboard ,czy nie i wybrać aktualizację?
Najpierw wywal wszystko co masz zainstalowane w systemie i sprawdź co się zainstaluje z modemu.
ftalo pisze: I jak usunąć z modemu to co siedzi teraz a zastąpić tym stąd?
Tylko zauważ, że oprogramowania Playa raczej nie znajdziesz w sieci, bo to jest oprogramowanie typu custom. Ale na chomiku możesz spróbować poszukać.
ftalo pisze: Czy wersja 11(tak jak widać na tej stronie) posiada najnowsze sterowniki do mojego modemu,czy mam je jeszcze aktualizować?
Siłą rzeczy wersja 11 nie posiada najnowszych sterowników.
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
lukkki
Stały użytkownik forum

Post autor: lukkki »

Tam nie są same dashboardy :) Widzę tam firmware update i właśnie dashboard update. Tylko jest to w wersji 11 - dosyć leciwej już.
Na stronie huaweidevice jest do pobrania update Mobile Partnera w wersji dashboardowej (ta wersja pod Win8).

Podstawa to odinstaluj z systemu Play Online i wszelkie Mobile Partnery, a nawet sterowniki od modemu i wyrzuć też z autostartu niepotrzebne menedżery połączeń. To może być powodem "kaszanienia" się wszystkiego w systemie przy autostarcie.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

lukkki pisze:Tam nie są same dashboardy :) Widzę tam firmware update i właśnie dashboard update.
Tylko nas wcale nie interesuje firmware ;) Ja na miejscu kolegi, jeśli modem działa stabilnie nie zmieniał go. Temu piszę cały czas o dashboardzie.
lukkki pisze:Podstawa to odinstaluj z systemu Play Online i wszelkie Mobile Partnery, a nawet sterowniki od modemu i wyrzuć też z autostartu niepotrzebne menedżery połączeń.
Dokładnie. Ale wciąż nie wiemy czy ftalo wgrał dashboard do modemu, czy sam menadżer zainstalował w systemie.
lukkki
Stały użytkownik forum

Post autor: lukkki »

W kwestii sprostowania. Widzę, że kolega "cytatów wycinacz".
Napisałem wyraźnie:
lukkki pisze:i właśnie dashboard update.
ftalo

Nie mam dashboardu w wersji 23,a jedynie ten programik z małym prostokątnym panelem z wielkim przyciskiem "połącz" oraz ikonkami do różnych stron,między innymi do tego forum. Sam nie wiem co chodzi stabilniej,na każdym z 3 programów łączy mnie z internetem,w wersji 11 mi skacze czasem po BTS-ach nie wiem dlaczego.Na obu modem zmienia kolory z turkusowego na niebieski w czasie połączenia.
Nic nie chodzi stabilnie,cały ten modem to tania chińszczyzna,ale na porządny mnie niestety nie stać.
Jedna z rzeczy które mnie najbardziej irytują to brak istnienia dookólnych anten innych niż magnetycznych aby umieścić na zewnątrz.No i mam efekty propagacji,a z kolei kable antenowe to porażka ,bo zjadają sygnał i jedyna mądra rzecz to wystawienie modemu na jakiś wysoki maszt i dociągnięcie kabla 10m i wtedy pewnie by to stabilniej chodziło,a ponadto modem byłby stale chłodzony.Ale jak się okazało,to nie z powodu gorąca jest niestabilny,ten czynnik wykluczyłem
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

ftalo pisze:Sam nie wiem co chodzi stabilniej,na każdym z 3 programów łączy mnie z internetem,w wersji 11 mi skacze czasem po BTS-ach nie wiem dlaczego.Na obu modem zmienia kolory z turkusowego na niebieski w czasie połączenia.
Ale program do łączenia z internetem nie ma nic wspólnego ze stabilnością połączenia. Tak samo zmiana koloru diody jest prawidłowa. Po pewnym czasie bezczynności modem przechodzi z HSDPA na UMTS i tym steruje sieć. Nic na to nie da się poradzić poza wymuszeniem ciągłego ruchu. Np za pomocą komendy <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=44678#44678" target="_blank">»PING«</a>. Spróbuj wymusić pingowanie paczką 500 bajtów za pomocą:

Kod: Zaznacz cały

ping www.google.pl -l 500 -t
Awatar użytkownika
Andrzejz78
Guru bezprzewodowy

Post autor: Andrzejz78 »

ftalo pisze:to brak istnienia dookólnych anten innych niż magnetycznych aby umieścić na zewnątrz
No to zastosuj antenę ATK10 lub 20 (zależy jaki sygnał) i problem sygnału i strat masz rozwiązany
ftalo pisze:jedyna mądra rzecz to wystawienie modemu na jakiś wysoki maszt i dociągnięcie kabla 10m
Przy takiej kombinacji potrzebne dodatkowe zasilanie bo za długi kabel USB a poza tym modem na maszcie to niezbyt mądre rozwiązanie
ftalo

Właśnie usunąłem mobile partnera 23 i zainstalowałem 11 i chodzi doskonale.Mam dashboard.Teraz podczas próby łączenia mam natychmiastowy i wielokrotny komunikat błąd 619(zdalny serwer nie osiągalny) ale po 5 do 10 prób udaje się połączyć i nic się już nie zawiesza podczas łączenia.Żadnych restartów ani resetów czy wyciągania modemu już nie musze robić.I to jest dla mnie najważniejsze,że teraz zawsze wiem co się dzieje z modemem.
Nowa wersja mobile partnera wprowadziła niesprawny system prób kolejnych połączeń w razie niepowodzenia,co prowadziło do zawieszenia modemu oraz programu.Dokładnie to samo zrobili w programie topnet.info.w domyślnej konfiguracji.
W modemie chyba wciąż siedzi wersja 23 i po każdym podłączeniu modemu dostaję komunikat "na komputerze wykryto inną wersję mobile partnera,czy chcesz ją usunąć?".
Żadne autouruchamianie nie pomaga,bo windowsie xp jest ogólnie uszkodzona obługa autouruchamiania i tego się nie da w normalny sposób naprawić,co było szeroko omawiane na wielu forach

Druga awaria ,o której wspomniałem,czyli znikanie syngału sieci na długo towarzyszące zmianie koloru diody było prawdopodobnie spowodowane wymuszeniem sieci WCDMA 900,zamiast automatycznego.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

ftalo pisze:W modemie chyba wciąż siedzi wersja 23 i po każdym podłączeniu modemu dostaję komunikat "na komputerze wykryto inną wersję mobile partnera,czy chcesz ją usunąć?".
Zatem musisz poszukać starszego dashboardu. Być może na chomiku coś będzie.
ftalo pisze:Druga awaria ,o której wspomniałem,czyli znikanie syngału sieci na długo towarzyszące zmianie koloru diody było prawdopodobnie spowodowane wymuszeniem sieci WCDMA 900,zamiast automatycznego.
Warto za pomocą np <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=9557" target="_blank">»Top NetInfo«</a> sprawdzić, czy modem nie przełącza się pomiędzy stacjami.
ftalo

Ale ja już zainstalowałem wersję 11 i to jest właśnie dashboard(ten z wielkim oknem w niebieskich barwach).To ja wymusiłem w ustawieniach tylko WCDMA900. Owszem przeskakuje po BTS-ach,bo widzę momentalną zmianę np mam 6 kresek na HDSPA i za chwilę jest 0 ,ale to tylko na chwilę i wraca z powrotem. Ten program jest stabilniejszy od tamtego rebrandowanego z play-a,choć data pokazuje 2009 rok.
Niestety nie ogarniam top netinfo,przydałby się jakiś porządny tutorial do tego programu z wykładem pojęć od zera dla początkujących,to bym się pobawił.A tak to na nic się nie przyda,zwiesza się przy nieudanej próbie połaczenia,zamiast wywalić błąd.Więc go także usuwam
Awatar użytkownika
Andrzejz78
Guru bezprzewodowy

Post autor: Andrzejz78 »

Niestety nie ogarniam top netinfo
Obsługa programu jest bardzo prosta Wystarczy poczytać wątek o tym programie http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=9557&start=0 a resztę możesz zawsze dopytać
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

ftalo pisze:Owszem przeskakuje po BTS-ach,bo widzę momentalną zmianę np mam 6 kresek na HDSPA i za chwilę jest 0 ,ale to tylko na chwilę i wraca z powrotem.
I to jest przyczyną takiego zamieszania.
ftalo

Przyczyną zamieszania są różne technologie BTS-ów,bo jak inaczej wyjaśnić że wersja 11 nie jest w stanie połączyć się BTS-em X,natomiast 23 idzie bez problemu.Natomiast przy BTS-ie Y wersja 23 ulega zawieszeniu , a 11 łączy się po 1 lub kilku próbach?
To chyba żart abym czytał 78 stron dyskusji aby nauczyć się obsługi programu.Po prostu sprawdzi się on wtedy gdy wersja 11 nie da rady i wzajemnie i to mi wystarczy.Jest zamiennikiem wersji 23,ulega zawieszeniu dokładnie w tej samej sytuacji jak wersja 23.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

ftalo a patrzyłeś na mapce http://mapa.btsearch.pl/ na jakich częstotliwościach pracują te stacje?
ODPOWIEDZ