Bo legalnie możesz go kupić, nie możesz tylko używać.penar pisze:Na serwisach aukcyjnych są repeatery z podpisem "legalny"
antena dookólna
Moderator: Moderatorzy
- wojteks
- *** Administrator ***
Re: antena dookólna
Nie pomagam na PW!
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Normalnie to UKE to sprawdza. Może wiedzieć operator bo możliwe, że takie urządzenie loguje się do stacji w charakterystyczny sposób.penar pisze:Kto będzie w ogóle wiedział czy mam zamontowany repeater....
Inna sprawa, że nie wiem jak to jest z jednostkami ruchomymi i to jeszcze na wodzie.

Druga sprawa to musisz odróżnić GSM od E-GSM. GSM 900 jest u Orange, Plusa i T-Mobile. E-GSM 900 ma Play. Repeater GSM 900 nie działa z E-GSM 900.
-
- Użytkownik forum
Generalnie ten repeater będzie używany sporadycznie tzn. kiedy będzie "wyjście w morze", jak stoimy w porcie to wyłączamy wszystkie niepotrzebne prądożerne urządzenia. E-GSM mnie na razie nie interesuje, nie mam pleja i wszyscy załoganci mają orange ze względu na bts na wieży wiertniczej
Lepiej byłoby mieć jeszcze umts, ale antenę mam niestety 900/1800, więc EDGE musi mi wystarczyć do sprawdzenia pogody. I pytanko jeszcze czy taka wewnętrzna antena np. 5dBi zamontowana w sterówce zaraz nad głową może jakoś szkodliwie na zdrowie wpływać 

-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Kary za uzywanie niehomologawengo sprzetu + kary za ingerencje w infrastrukutre sieci + zaplata za powstale szkody. Moze sie nazbierac paredziesiat tys. PLN.penar pisze:A jakie są konsekwencje samodzielnego montażu.
Operator sieci. Repeatery zostawiaja dosc charakterystyczne slady.penar pisze:Kto będzie w ogóle wiedział czy mam zamontowany repeater.
Powiedz prosze ze zartujeszpenar pisze:I pytanko jeszcze czy taka wewnętrzna antena np. 5dBi zamontowana w sterówce zaraz nad głową może jakoś szkodliwie na zdrowie wpływać

Nie pomagam na PW.
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Jest jeden mały szkopuł dalej niż 36 od normalnego i 72 w trybie extended range nie uda się nawiązać połączenia.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
-
- Użytkownik forum
No to troszkę mnie przystopowaliście z pomysłem repeatera
Rozumiem że nie ma innego rozwiązania aby mieć zasięg na kutrze bez kabla przy telefonie, jest teraz tyle fajnych słuchawek ale prawie żadna nie ma wyjścia na antenę zew. A znacie przypadki aby kogoś ukarano za używanie repeatera. Ja trochę tego nie rozumiem, przecież montaż takiego urządzenia tylko poprawi nam komfort no i przyniesie zyski operatorowi bo każdy załogant będzie mógł używać swojej własnej komórki.
urządzenie monitoruje naszą pozycję i prędkość - łączność satelitarna
jak ciekawi jesteście to mogę jutro fotki powrzucać, do tego ustrojstwa podłączyli nam jeszcze dziennik elektroniczny gdzie wpisujemy wyjścia i wejścia do portów, połowy itp.

Hehe, nie tak z ciekawości pytam, ponieważ mamy tzw. szpiega zamontowanego który ma antenę "grzybek" i jest na niej napisane, aby nie zbliżać się w odległości do 50cmkey pisze:penar napisał/a:
I pytanko jeszcze czy taka wewnętrzna antena np. 5dBi zamontowana w sterówce zaraz nad głową może jakoś szkodliwie na zdrowie wpływać
Powiedz prosze ze zartujesz

- krystianb
- Guru bezprzewodowy
A przy odrobinie niefarta sparaliżuje okoliczną sieć.penar pisze:przyniesie zyski operatorowi
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
zyski z pojedynczych polaczen sa znikome, szkody spowodowane rozkminionym BTSem albo paralizem polowy sieci ida w tysiace PLN.penar pisze:i przyniesie zyski operatorowi
Z jakich powodow?penar pisze:i jest na niej napisane, aby nie zbliżać się w odległości do 50cm
Nie pomagam na PW.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
penar, rozumiem, że chodzi o używanie internetu przy jakimś komputerze na pokładzie? Telefon ma być do dzwonienia tak?
Nie myślałeś po prostu o zainstalowaniu telefonu stacjonarnego GSM na pokładzie, a używać internetu osobno na modemie?
Potrzebna by była dodatkowa antena.
Telefon stacjonarny GSM ma odkręcaną antenę i można podłączyć tą co masz aktualnie na pokładzie. Ten telefon to np. coś takiego: http://allegro.pl/telefon-stacjonarny-g ... 52435.html Można też odbierać i pisać SMSy.
Do internetu praktycznie wystarczy jakikolwiek modem, który ma EDGE. Praktycznie jakikolwiek modem z wyjściem antenowym. Aktualnie można znaleźć za cenę czteropaka piwa, albo i za darmo.
Rozumie, że chciałbyś, aby każdy z załogi miał swój telefon i mógł przez niego rozmawiać. Rzucam pomysł, który może się sprawdzić i będzie legalny.
Nie myślałeś po prostu o zainstalowaniu telefonu stacjonarnego GSM na pokładzie, a używać internetu osobno na modemie?
Potrzebna by była dodatkowa antena.
Telefon stacjonarny GSM ma odkręcaną antenę i można podłączyć tą co masz aktualnie na pokładzie. Ten telefon to np. coś takiego: http://allegro.pl/telefon-stacjonarny-g ... 52435.html Można też odbierać i pisać SMSy.
Do internetu praktycznie wystarczy jakikolwiek modem, który ma EDGE. Praktycznie jakikolwiek modem z wyjściem antenowym. Aktualnie można znaleźć za cenę czteropaka piwa, albo i za darmo.

Rozumie, że chciałbyś, aby każdy z załogi miał swój telefon i mógł przez niego rozmawiać. Rzucam pomysł, który może się sprawdzić i będzie legalny.
-
- Użytkownik forum
Jestem tylko przykładem, pewnie jak ja, jest setki albo i tysiące i wtedy jest inny przelicznik.key pisze:penar napisał/a:
i przyniesie zyski operatorowi
zyski z pojedynczych polaczen sa znikome, szkody spowodowane rozkminionym BTSem albo paralizem polowy sieci ida w tysiace PLN.
Myślisz że jakimś głupim repeaterem można "popsuć" BTS?krystianb pisze: A przy odrobinie niefarta sparaliżuje okoliczną sieć.
Michał dobrze mnie rozumiesz, i widzę że masz dobry pomysł z tym tel. stacjonarnym bo podłączam antenę i już - słuchawka na kablu(kiedyś mieliśmy taką motorolę stacjonarną analogową nie pamiętam dokładnie ale coś 2000 było w modelu) działała znakomicie i rachunki były też znakomite

Co do internetu to jest EDGE właśnie na tej antenie co mam zamontowaną i działa bardzo dobrze o ile jest zasięg, tylko chciałem tę antenę wykorzystać jeszcze do telefonii kom., ale widzę że trzeba będzie nastepną dokupić

Ostatnio zmieniony 2013-03-01, 21:21 przez penar, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Ludzi zaklocajacych sieci? Watpie.penar pisze: pewnie jak ja jest setki albo i tysiące i wtedy jest inny przelicznik.
Tak. Ten sprzet nie ma ani homologacji ani nie jest wyspecyfikowany do pracy w sieciach GSM.penar pisze: Myślisz że jakimś głupim repeaterem można "popsuć" BTS?
Nie pomagam na PW.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
penar, to w tej opcji stacjonarnej jest gniazdo bodajże SMA a to jest dokręcane więc nie ma co wypaść. 
Jeśli chodzi o modem i antenę to teoretycznie można dwa urządzenia podpiąć do jednej anteny, ale pewnie jest potrzebne specjalistyczne urządzenie, które umożliwi takie działanie. Nie wiem czy się da i skąd to wziąć, ale pewnie kupno anteny to będzie 1%, jak nie mniej wartości tego urządzenia.
Jeszcze co do modemu. Poszukaj też taki, który ma dokręcany wtyk bo popularne modele na USB niestety, ale mają wsuwany i raczej będzie wypadać, jak już napisałeś, jak przy telefonie. Ze starszych modemów, też ze skręcanym gniazdem SMA jest Comander EDGE (czy jakoś tak). Nie wiem tylko jak ze sterownika na nowsze systemy operacyjne (Windows 7 i wyżej). Ten modem ma tylko EDGE, ale jest bardzo tani.
Jeszcze co do opcji ofertowej (planu data). Nie wiem ile idzie wam na ten internet na pokładzie i ile dzwonicie, ale można np. wziąć internet na kartę Orange Free, doładować np. za 100 zł, otrzymasz bonus 6 GB danych, a środki (pewnie nie na raz) przelejesz na inne konto prepaid w Orange (w domyśle z numerem na pokładzie) i w praktyce masz net za darmo.

Jeśli chodzi o modem i antenę to teoretycznie można dwa urządzenia podpiąć do jednej anteny, ale pewnie jest potrzebne specjalistyczne urządzenie, które umożliwi takie działanie. Nie wiem czy się da i skąd to wziąć, ale pewnie kupno anteny to będzie 1%, jak nie mniej wartości tego urządzenia.
Jeszcze co do modemu. Poszukaj też taki, który ma dokręcany wtyk bo popularne modele na USB niestety, ale mają wsuwany i raczej będzie wypadać, jak już napisałeś, jak przy telefonie. Ze starszych modemów, też ze skręcanym gniazdem SMA jest Comander EDGE (czy jakoś tak). Nie wiem tylko jak ze sterownika na nowsze systemy operacyjne (Windows 7 i wyżej). Ten modem ma tylko EDGE, ale jest bardzo tani.
Jeszcze co do opcji ofertowej (planu data). Nie wiem ile idzie wam na ten internet na pokładzie i ile dzwonicie, ale można np. wziąć internet na kartę Orange Free, doładować np. za 100 zł, otrzymasz bonus 6 GB danych, a środki (pewnie nie na raz) przelejesz na inne konto prepaid w Orange (w domyśle z numerem na pokładzie) i w praktyce masz net za darmo.
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Ba zamiast kupować telefon można i modem można się skusić na globesurfera II optiona, podpiąć telefon stacjonarny i mieć i neta i telefon na jednej karcie. Oryginalne złącze antenowe będzie sprawiać problemy ale można je zastąpić sma czy czymkolwiek innym, wystarczy wywiercić dziurę w obudowie i podłączyć konektor u.fl do modemu wewnątrz.ja.michal pisze:Jeszcze co do opcji ofertowej (planu data). Nie wiem ile idzie wam na ten internet na pokładzie i ile dzwonicie, ale można np. wziąć internet na kartę Orange Free, doładować np. za 100 zł, otrzymasz bonus 6 GB danych, a środki (pewnie nie na raz) przelejesz na inne konto prepaid w Orange (w domyśle z numerem na pokładzie) i w praktyce masz net za darmo.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
krystianb, też nie głupi pomysł, ale pytanie czy można dzwonić jak jest połączenie, a raczej czy się ktoś dodzwoni, a router zawiesi połączenie internetowe a po zakończeniu rozmowy odwiesi?
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Nie jestem pewien czy w ogóle potrzebne jest zawieszanie połączenia data, tam siedzi modem 4/2 to na połączenie data dalej zostaje 3/1 (ewentualnie 2/1 zależnie od konfiguracji sieci)ja.michal pisze:ale pytanie czy można dzwonić jak jest połączenie, a raczej czy się ktoś dodzwoni, a router zawiesi połączenie internetowe a po zakończeniu rozmowy odwiesi?
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
W GSM raczej to sieć tym zarządza. W E52 mam taką funkcję, ale ona jest określana jako klasa bodajże 32. Niestety w Polskich sieciach transmisja pakietowa w GSM jest zawieszana jeśli jest połączenie. W sieci 3G nie, może działać jednocześnie.
- wojteks
- *** Administrator ***
Ponieważ będziesz zakłócał działanie GPS i zwrotny kanał do satelity.penar pisze: który ma antenę "grzybek" i jest na niej napisane, aby nie zbliżać się w odległości do 50cmurządzenie monitoruje naszą pozycję i prędkość
Z typowych urządzeń to np. router Huawei który umożliwia podłączenie telefonu stacjonarnego i ma gniazdo antenowe SMA.
Nie pomagam na PW!
-
- Użytkownik forum
Noo, z tym routerem to nie głupi pomysł
, co do wyjścia na antenę zewnętrzną to problemu nie będzie bo obecnie mam optiona fusion+ i do niego podpinam konektorek (nie wypada)z wyjściem na SMA i chyba w tym globesurferze jest takie samo wyjście. Na aukcji jest ten GlobesurferII, ale od ery, czy jakiś koleś co ma serwis gsm i sciąga simlocki z tel, bez problemu zdejmie sim locka z tego routera? I jeszcze takie cacko znalazłem
GlobesurferIII
Sprawa z tel. stacjonarnym czy wystarczy taki zwykły co do tpsa pasuje czy musi być z osobnym zasilaniem.
[ Dodano: 2013-03-02, 12:01 ]
To ta antena od transpondera, jest tam napisane "Warning microwave radiation, keep distance 0.3 meters" jakos tak, bo juz wyblaklo
Podłączona jest do transpondera

No i do niego podłączyli dziennik elektroniczny

Gościu co montował nam ten dziennik, powiedział że jest możliwość odbioru internetu z tego transpondera. Trzeba tylko w Centrum Monitoringu Rybołówstwa w Gdynii odpowiednio pogadać, a jakie opłaty są to nie wiem, ale z chęcią bym się dowiedział.

Sprawa z tel. stacjonarnym czy wystarczy taki zwykły co do tpsa pasuje czy musi być z osobnym zasilaniem.
[ Dodano: 2013-03-02, 12:01 ]
wojteks pisze:penar napisał/a:
który ma antenę "grzybek" i jest na niej napisane, aby nie zbliżać się w odległości do 50cmurządzenie monitoruje naszą pozycję i prędkość
Ponieważ będziesz zakłócał działanie GPS i zwrotny kanał do satelity.

To ta antena od transpondera, jest tam napisane "Warning microwave radiation, keep distance 0.3 meters" jakos tak, bo juz wyblaklo

Podłączona jest do transpondera

No i do niego podłączyli dziennik elektroniczny

Gościu co montował nam ten dziennik, powiedział że jest możliwość odbioru internetu z tego transpondera. Trzeba tylko w Centrum Monitoringu Rybołówstwa w Gdynii odpowiednio pogadać, a jakie opłaty są to nie wiem, ale z chęcią bym się dowiedział.
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Pytanie tylko za ile, w środku siedzi modem minipciexpres gtm378.penar pisze:czy jakiś koleś co ma serwis gsm i sciąga simlocki z tel, bez problemu zdejmie sim locka z tego routera?
3 też ma gniazdo pstn, tylko brandowana może je mieć wyłączone. Oczywiście na gsm nie będzie różnicy.
Co do telefonu to potrzebny jest zwykły z wybieraniem tonowym, zasilanie routera wystarcza.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
penar, dzięki informacji kolegi marens muszę napisać poprawkę do opcji z kartą Orange Free na kartę i przelewaniem środków na inną kartę. Od 4 marca usługa ta zostanie wyłączona. Opcję roku ważności konta będą mogli włączyć użytkownicy ze stażem przynajmniej 3 miesiące.
- PC174
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Z tymi BTS'ami na morzu to myślałem, że jakiś błąd na mapie
a tu się okazuje, że są 2 z Orange: platforma Petrobaltic oraz bliżej niezidentyfikowany. Oba GSM900. Ten drugi jest nawet bliżej lądu. Użytkownicy Play'a też dostaną się do tej sieci 

Olesno - takie zacofane miasto, a tu takie zmiany...
Styczeń 2012 - uruchomienie 1. stacji UMTS2100 Plusa.
Październik - pozwolenia i start Aero² w pobliskiej wsi.
Grudzień - pozwolenie i start Aero² w samym centrum!
Styczeń 2012 - uruchomienie 1. stacji UMTS2100 Plusa.
Październik - pozwolenia i start Aero² w pobliskiej wsi.
Grudzień - pozwolenie i start Aero² w samym centrum!
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
PC174, obydwie stacje są na platformach. 

-
- Użytkownik forum
odświeżę lekko temat, na pozycjii N55.08.450 E17.40.000, lotos petrobaltic, z netem 4g
[ Dodano: 2015-07-13, 02:01 ]
=
kupiłem za 60$ + 40$ przesyłka
do tego córka połamała mi jedną przeciwwagę czy jakoś sie to nazywa- takie pręciki wystające z anteny,, antena sprawowala się świetnie, do czasu jak kpt złamał modem w kompie..
[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2015-07-20, 18:27 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=59341#59341">Panie i Panowie tniemy cytaty!</a>

[ Dodano: 2015-07-13, 02:01 ]
miszaa pisze:No i za ile jest taka antenka?

kupiłem za 60$ + 40$ przesyłka
do tego córka połamała mi jedną przeciwwagę czy jakoś sie to nazywa- takie pręciki wystające z anteny,, antena sprawowala się świetnie, do czasu jak kpt złamał modem w kompie..

[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2015-07-20, 18:27 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=59341#59341">Panie i Panowie tniemy cytaty!</a>
Ostatnio zmieniony 2015-07-20, 17:27 przez penar, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
penar, jeśli w ramach 4G masz na myśli LTE to łapiesz sygnał z lądu. Na platformach najszybsza transmisja to HSPA+ na 900 MHz.
[ Dodano: 2015-07-13, 15:28 ]
Nawet z pozycji, którą podałeś, jest bliżej do lądu.
[ Dodano: 2015-07-13, 15:28 ]
Nawet z pozycji, którą podałeś, jest bliżej do lądu.