Konfiguracja SAPIDO GR-1733 + Huawei e173

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
mkurpias
Początkujący użytkownik forum

Konfiguracja SAPIDO GR-1733 + Huawei e173

Post autor: mkurpias »

Witam wszystkich
Jestem tu nowy, a do utworzenia posta zmusiło mnie niepowodzenie w podłączeniu modemu do nowego routera. Chciałem stworzyć sobie w domu sieć bezprzewodową wykorzystując posiadany już modem HUAWEI e173 z PLUS'a. Przeglądając oferty wybrałem router SAPIDO GR-1733 który na liście supportowanych urządzeń ma wpisany ten właśnie modem. Parametry routera też wyglądały obiecująco.
Po wstępnej konfiguracji udało mi się skomunikować router z komputerem, zarówno po kablu jak i przez WiFi (widzą się i pingują), jednak poległem na uruchomieniu połączenia ze światem. Wszędzie na forach czytałem, że to w sumie powinno działać zaraz po umieszczeniu modemu w gnieździe USB, ale u mnie modem cały czas miga na zielono (choć w komputerze świeci na niebiesko). Po podłączeniu modemu do routera zapala się jeszcze zielona lampka z symbolem ziemi i tyle.
Zaktualizowałem firmware najpierw do wersji GR-1733_EN_v1.1.51.bin a później do GR-1733_EN_v1.1.60.bin i nadal nic. Wiecie w czym rzecz ? Czy jest tu ktoś komu udało się zgrać te dwa urządzenia ? Z góry dzięki za pomoc.
mirekprv

Re: Konfiguracja SAPIDO GR-1733 + Huawei e173

Post autor: mirekprv »

Powinienieś sprawdzić następujące ustawienia:
1. konfiguracja sieci: ręczna lub automatyczna - ja ustawiam ręczna (odpowiedni APN, sieć 2G lub 3G, użytkownik i hasło)
2. PIN do karty - u mnie brak więc zaznaczam odpowiedni check-box

Niestety nie mam U-173 więc nie jestem w stanie na 100% stwierdzić czy ten router działa z tym modemem. Z E156G i E1820 z Play działa poprawnie (z kartami plusa) natomiast z ZTE MF669 z Plusa nie działa.
mkurpias

Post autor: mkurpias »

Dzięki za odpowiedź. Okazało się że konieczne było wpisanie PIN'u.

Teraz się tylko zastanawiam czy szybkość transmisji jest ok. Przez WiFi jak router jest w tym samym pokoju, mam 72Mb/s a jak jest na piętrze to spada do 30Mb/s.
nius666

Post autor: nius666 »

Witam posiadam taki sam sprzet jak kolega mkurpias (SAPIDO GR-1733 i HUAWEI e173) niestety pomimo rożnych ustawień nie mogę zmusić modemu do pracy z routerem. Czy ktoś z forum mógłby napisać laikowi jak to uczynic.
pozdr
ODPOWIEDZ