Sprawdzanie zużycia danych w Plusie to kiepski żart.. :(

[Reklama] Telefony satelitarne wszystkich sieci Thuraya, Iridium, Inmarsat https://ts2.shop/pl/3-telefony-satelitarne

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Ufo atakuje
Mistrz bezprzewodowy

Sprawdzanie zużycia danych w Plusie to kiepski żart.. :(

Post autor: Ufo atakuje »

Właśnie testuje sobie słynne LTE i chociaż prędkości są dobre nie mogę się nadziwić, dlaczego nie mogę szybko i bezproblemowo sprawdzić ile zużywa to szybkie łącze. NA pytanie do BOK-u jak to sprawdzić otrzymałem dziś taką opdowiedz:
Całkowity transfer od początku okresu rozliczeniowego można sprawdzić tylko wysyłając SMS o treści U na numer 2580, koszt to 29 gr.
:szok:
Czyli nie dość ,że muszę przekłądać karte do telefonu to jeszcze to kosztuje dodatkowo. Sorry, ale w Playu jakoś mogli to rozwiązać bezproblemowo. Wystarczyło się zalogować na na swoje abonenckie konto, zeby na pie\rwszej stronie było widać aktualny stan zużycia danych. Jak dla mnie ktoś tu wyraźnie coś kręci. Dziwne, że nie potrafią normalnie rozwiązać tak podstawowej sprawy. A może mają jakiś cel w tym, żeby klient nie sprawdzał tych danych. Do tego przekroczenie dziennego limitu blokuje również pakiet nocny, mimo że nie został wykorzystany. Cała sprawa śmierdzi naciąganiem klientów na dokupywanie dodatkowych pakietów po zablokowaniu i nabijaniu rachunków w dodatkowy sposób. To jest prymitywne i prostackie naciąganie na pare PLN.. MEGA ŻENADA.. :dobani: Tak jakby kupić Ferrari z bardzo małym bakiem i żeby sprawdzić ile jest w baku musisz zadzwonić do jakiegoś żula, żeby ci łaskawie powiedział. :rotfl:

Od razu mówie, że nie mam zamiaru sam sobie zliczać licznikami, czy na kartce bo i tak to żaden dowód dla operatora w razie problemów. Jak Playowi się to udało, to nie ma powodu żeby Plusowi to nie wychodziło. Powinni tą informacje co dostałem dawać razem z reklamami LTE. :dobani:
Ostatnio zmieniony 2012-09-27, 19:32 przez Ufo atakuje, łącznie zmieniany 1 raz.
ryba825
Mistrz bezprzewodowy

Re: Sprawdzanie zużycia danych w Plusie to kiepski żart.. :(

Post autor: ryba825 »

Ufo atakuje, taka polityka. Możesz spróbować zgłosić do UKE i UOKiK.
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

Cóż w TT 4gr liczą za każde sprawdzenie konta jeśli nie ma się telefonu z jedynym słusznym systemem operacyjnym i ich aplikacji.
A co do samego zliczania pakietów, to w LTE problem jest taki, że połączenie jest szybsze od systemu bilingowego.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
marens
Guru bezprzewodowy

Post autor: marens »

krystianb pisze:A co do samego zliczania pakietów, to w LTE problem jest taki, że połączenie jest szybsze od systemu bilingowego.
Tylko jakoś w Cyfrowym Polsacie nie ma problemu aby sprawdzić pozostałą ilość danych.
Jakby nie patrzeć obydwie sieci mają z sobą dużo wspólnego.
darekka
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: darekka »

Witam najlepszym programem liczącym dane jest NetWorkx -po polsku, darmowy, możesz ustawić godziny obowiązywania limitu dziennego i osobne zliczanie danych pobranych w nocy, u mnie jest bardzo dokładny, podaje statystyki dzienne, miesięczne,roczne z podziałem na dane pobrane w szczycie(w ramach limitu dziennego) i w nocy a nawet godzinne.Polecam serdecznie.

P.S.używając programu zliczającego dane będziesz chociaż miał wiedzę ile masz jeszcze limitu do wykorzystania i rozsądnie nim gospodarując dotrwasz do nowego okresu rozliczeniowego bez dodatkowych wydatków.Możesz ograniczyć do zera limit ponad abonament.
darekka
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

Ufo atakuje pisze:Od razu mówie, że nie mam zamiaru sam sobie zliczać licznikami,
darekka i na co ten cały wywód? Wystarczy mieć router i już nic nie policzysz.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
darekka
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: darekka »

Oprócz deklaracji autora o niechęci wobec programów liczących nie widzę nic o routerze.Wywód natomiast może nakierować mniej obeznanych użytkowników na całkiem sprawny programik, a to może wystarczyć aby nie zadawano po raz n-ty pytania o takie programiki
Pozdrawiam
darekka
Ufo atakuje
Mistrz bezprzewodowy

Dzisiaj oficjalnie się dowiedziałem, że w Plusie nie ma żadnej możliwości technicznej, żeby się dowiedzieć ile jest wykorzystanego transferu z pakietu dziennego a ile z pakietu nocnego. SMS podaje zużycie łączne. :szok: I to wszystko przy najszybszym i najbardziej nowoczesnym internecie mobilnym na świecie... To podobny paradoks jak z tym dachem na stadionie. Kiedy ten kraj będzie normalny??? :(
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

Ufo atakuje pisze:Kiedy ten kraj będzie normalny?
Pewnie razem z tym pierwszym na świecie ;)
piterr
Początkujący użytkownik forum

Post autor: piterr »

Ja pozostały pakiet danych mogę sprawdzić na E BOK-u. Aktualizacja danych nastepuje około 1h ale dane są. Nie wiem jak to sie zachowuje w przypadku pracy na LTE bo u mnie jest tylko HSPA.
Ufo atakuje
Mistrz bezprzewodowy

piterr pisze:Ja pozostały pakiet danych mogę sprawdzić na E BOK-u. Aktualizacja danych nastepuje około 1h ale dane są. Nie wiem jak to sie zachowuje w przypadku pracy na LTE bo u mnie jest tylko HSPA.
No właśnie w E-boku nie pokazuje w ogóle ile zużywa LTE. Nie ma żadnej opcji, żeby sprawdząć na bieżąco zużycie pakietu dziennego, jeśłi korzystasz z LTE. Ani SMS-em, ani przez E-bok Tylko chyba zeszyt założyć i spisywać z diul-up albo z programów liczących albo do wróżki. Tragedia..
Awatar użytkownika
pogodabartek
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: pogodabartek »

Jedyny sposób uciekać do CP, bo tam w ICOK pokazuje wszystko idealnie.
jarek999
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: jarek999 »

pogodabartek pisze:Jedyny sposób uciekać do CP
A pewnie że uciekać a nie zrzędzić jak Szkoci. P.S To jest abonament i po kilku miesiącach mamy obraz zużycia na ile nam wystarcza pakietu-osobiście te dane mam osiągalne w 2 sekundy na routerze z Open-Wrt, to nie znaczy że każdego miesiąca tam zaglądam. Pracownicy Polkomtela pewnie też tu zaglądają, także proszę brać się do roboty aby nie było takich zaczepek. ;)
jareq
Awatar użytkownika
LiO19
Stały użytkownik forum

Post autor: LiO19 »

No właśnie, jest jakieś narzędzie do OpenWRT co taktowne dane zlicza? Mozna też wyłaczyć by nie liczyło danych w nocy?

Pozro ;)
Awatar użytkownika
LiO19
Stały użytkownik forum

Post autor: LiO19 »

Jest coś takiego :) Gargoyle od eko.one.pl ma taką możliwość ;)

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
kris68
Stały użytkownik forum

Post autor: kris68 »

Jak to nie ma sprawdzania transferu w Plusie w Lte - przeciez jest , ponizej screen :

Obrazek
zygzak73
Stały użytkownik forum

Post autor: zygzak73 »

kris68 pisze:Jak to nie ma sprawdzania transferu w Plusie w Lte - przeciez jest
Nie, nie wszyscy to mają. Wydaje mi się, że to się pokazuje dopiero od momentu wejścia limitowanego pobierania w nocy. Ja mam nielimitowany, umowa z grudnia 2011, w tej ramce mam napis "Brak aktywnych pakietów ".
Awatar użytkownika
kris68
Stały użytkownik forum

No ale za to masz nielimitowany w nocy mozesz ssac i sssac a ja mam 50 gb tylko.
zygzak73
Stały użytkownik forum

Post autor: zygzak73 »

Ale to nie wątek o ssakach tylko o sprawdzaniu dostępnego limitu. :facepalm:
Awatar użytkownika
kris68
Stały użytkownik forum

Po co ci limit w nocy wiedziec jak mozesz dowolnie pobierac nie rozumiem ?
marens
Guru bezprzewodowy

Post autor: marens »

Tylko mu chodzi o sprawdzenie pozostałego limitu w dzień.

Nie da się sprawdzić w normalny sposób tego w starych taryfach. Teoretycznie można było wysłać smsa, ale otrzymywało się odpowiedź z wszystkimi przetransferowanymi danymi w danym cyklu rozliczeniowym co w przypadku aktywnego iPlusopobieracza mijało się z celem.
ODPOWIEDZ