Czy warto pozostać dalej w orange?
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Czy warto pozostać dalej w orange?
Witam po praz pierwszy na tym forum
Mieszkam niedaleko Białegostoku i do tej pory korzystałem z Orange free.
Plus ma słaby zasięg wiec odpadł, play także, Korzystam z anteny kierunkowej, modemu E1172u i TPLinka MR3420. Zauważyłem, że od 9 miesięcy drastycznie spadła mi prędkość z 6 Mb do około 2, w porywach do 3Mb /s.
Dzwoniłem juz w tej sprawie kilkanascie razy na infolinie, i cały czas w kółko słyszę to samo, że trwają prace jakieś tam konsolidacyjne i inne problemy techniczne, i że owe prace niebawem się zakończą -- to niebawem słysze od sierpnia 2012. Przed awarią brałem internet z nadajnika znajdującego się o wiele dalej ( 3,5km w linii prostej) ze średnia prędkością 5,7Mb/s. Obecnie widzę z dachu BTS, oddalony o 1,6km z którego pobierany jest sygnał 3g. Siła sygnału na 67% , wczęsniej była ok 75%, dokonywana kilkanaście razy korekta ustawienia tuby w celu poprawienia siły sygnału. Umowa kończy się na koniec marca, wiec nie moge czekac w nieskończonośc, dzisiaj dzwoniłem po raz ostatni do nich, i znowu słysze to słodkie pierdzenie że konca tygodnia będzie sygnał poprawiony. Wypowiedziałem umowe, wczesniej przedstawiono mi 77zł za 24GB na 16 miesięcy bez modemu. To słaba oferta, zważywszy za to że te 24 to nie tak dużo jak dla mnie.
Dzisiaj zostawiłem info w t-mobile, oddzwonił konsultant i zaproponował 36GB za 89,9 z routerem na dwa lata, jak sie wachałem to skrócił od razu do 16miesięcy i powiedział, że może to zaoferować tylko do końca tego tygodnia, później nie gwarantuje, ma oddzwonic za kilka dni. ZTE MF60 nie potrzebny, ale na aledrogo 250 to bez problemu sprzedam.
No i co robić? Czy to dobra oferta, czy czekać?
Plus ma słaby zasięg wiec odpadł, play także, Korzystam z anteny kierunkowej, modemu E1172u i TPLinka MR3420. Zauważyłem, że od 9 miesięcy drastycznie spadła mi prędkość z 6 Mb do około 2, w porywach do 3Mb /s.
Dzwoniłem juz w tej sprawie kilkanascie razy na infolinie, i cały czas w kółko słyszę to samo, że trwają prace jakieś tam konsolidacyjne i inne problemy techniczne, i że owe prace niebawem się zakończą -- to niebawem słysze od sierpnia 2012. Przed awarią brałem internet z nadajnika znajdującego się o wiele dalej ( 3,5km w linii prostej) ze średnia prędkością 5,7Mb/s. Obecnie widzę z dachu BTS, oddalony o 1,6km z którego pobierany jest sygnał 3g. Siła sygnału na 67% , wczęsniej była ok 75%, dokonywana kilkanaście razy korekta ustawienia tuby w celu poprawienia siły sygnału. Umowa kończy się na koniec marca, wiec nie moge czekac w nieskończonośc, dzisiaj dzwoniłem po raz ostatni do nich, i znowu słysze to słodkie pierdzenie że konca tygodnia będzie sygnał poprawiony. Wypowiedziałem umowe, wczesniej przedstawiono mi 77zł za 24GB na 16 miesięcy bez modemu. To słaba oferta, zważywszy za to że te 24 to nie tak dużo jak dla mnie.
Dzisiaj zostawiłem info w t-mobile, oddzwonił konsultant i zaproponował 36GB za 89,9 z routerem na dwa lata, jak sie wachałem to skrócił od razu do 16miesięcy i powiedział, że może to zaoferować tylko do końca tego tygodnia, później nie gwarantuje, ma oddzwonic za kilka dni. ZTE MF60 nie potrzebny, ale na aledrogo 250 to bez problemu sprzedam.
No i co robić? Czy to dobra oferta, czy czekać?
-
- Guru bezprzewodowy
Re: Czy warto pozostać dalej w orange?
Kup starter T-Mobile i przetestuj , zobaczysz jak działa. Dopiero wtedy możesz decydować o zmianie operatora.
-
testowałem na karcie sąsiada, prędkość nie jet rewelacyjna bo tylko 4,5Mbps, przy czym u niego 6MBps, bez żadnej anteny zewnetrznej. Sąsiad oddalony ode mnie 400m, domek umiejscowiony na górce, może to dlatego taka drastyczna różnica, a może nowego modemu, który niedawno dostał od tmobile, hmmm
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
vulpecula, pewnie aktualnie trwają prace w ramach NetWorks! i to ci piszą/mówią jest raczej prawdą. Jeśli to NetWorks! to zarówno Orange jak i T-Mobile będą działać podobnie jak nie tak samo.
Jeśli masz zamiar testować T-Mobile to bierz pod uwagę, że pewnie będziesz miał również problemy z dobrym połączaniem i test nie będzie wiarygodny.
Co do oferty się nie wypowiem bo to już ty musisz ocenić co ci potrzeba.
Jeśli masz zamiar testować T-Mobile to bierz pod uwagę, że pewnie będziesz miał również problemy z dobrym połączaniem i test nie będzie wiarygodny.
Co do oferty się nie wypowiem bo to już ty musisz ocenić co ci potrzeba.
-
- Guru bezprzewodowy
Na tym E172 to dużo więcej nie pociągniesz. W twoim rejonie trwają prace przy NetWorks i pewnie wkrótce parametry poprawia się, ale do tego potrzebna wymiana modemu na coś z HSPA+DC. Jeśli chcesz pozostać w Orange to złóż wypowiedzenie i negocjuj z DUK, może wywalczysz korzystną ofertę z modemem E372.
-
- Stały użytkownik forum
Gdzie dokładnie mieszkasz? Na większości podlasia (tym bardziej w okolicach Białegostoku) konsolidacja już się zakończyła. Napisz co to za lokalizacja to zobaczymyvulpecula pisze:Witam po praz pierwszy na tym forum

-
Wiem że mój modem szarpnie tylko do 7,2Mbps, choć i tak byłbym szczęśliwy żeby było 6.
Miejscowość Solniczki, tak jak mówiłem szczyt maszt widzę z czubka dachu. Jeśli juz dzisiaj zakończyly sie prace konsolidacyjne to sprawdzę zaraz po przybyciu do domu czy cos sie poprawiło. Ciekawe tylko kiedy i czy w ogóle zadzwonią z DUK, bo okaże się ze właduje się w tmobile a po 10 dniach to już wycofac sie nie można.
Miejscowość Solniczki, tak jak mówiłem szczyt maszt widzę z czubka dachu. Jeśli juz dzisiaj zakończyly sie prace konsolidacyjne to sprawdzę zaraz po przybyciu do domu czy cos sie poprawiło. Ciekawe tylko kiedy i czy w ogóle zadzwonią z DUK, bo okaże się ze właduje się w tmobile a po 10 dniach to już wycofac sie nie można.
-
- Stały użytkownik forum
Wczoraj jechałem do Bielska, specjalnie pojechałem przez Stanisławowo - w samym Stanisławowie, na SG III, miałem download na poziomie 8,2 Mbps, upload 2,3 Mbps. W trakcie modernizacji sieci zmieniły się azymuty sektorów (m.in. na tym Nodzie), dlatego też możesz obserwować pogorszenie sygnału i osiąganych prędkości. Twoja lokalizacja wydaje się być (niestety) pomiędzy sektorami, stąd mogą być takie problemy.vulpecula pisze: Miejscowość Solniczki, tak jak mówiłem szczyt maszt widzę z czubka dachu. Jeśli juz dzisiaj zakończyly sie prace konsolidacyjne to sprawdzę zaraz po przybyciu do domu czy cos sie poprawiło. Ciekawe tylko kiedy i czy w ogóle zadzwonią z DUK, bo okaże się ze właduje się w tmobile a po 10 dniach to już wycofac sie nie można.
-
- Guru bezprzewodowy
Po złożeniu wypowiedzenia( minimum miesiąc przed końcem umowy) nadal korzystasz z Orange. W tym czasie zadzwoni do Ciebie DUK. Z reguły najlepsza ofertę przedstawiają pod koniec. Dobrze mieć sprecyzowane oczekiwania wobec nich (wysokość limitu, cena, modem) i przedstawić je. Pomocne może być forum i wyniki negocjacji innych ludzi. Wypowiedzenie zawsze możesz wycofać przed upływem terminu. Nic nie stracisz, bez obaw. To najlepszy sposób na operatorów, realna groźba odejścia do konkurencji robi swoje. Z T-Mobile podpiszesz umowę jeśli Orange Ci nie będzie odpowiadał. Jeśli chcesz sprawdzić tę sieć to weź internet na próbę na 7 dni z modemem E-372( wadą jest limit 25MB). Tutaj masz regulamin http://www.t-mobile.pl/r/repo1/document ... _probe.pdf
-
Podnoszę temat po dokładnych testach
Sprawa wygląda nieco inaczej niż zakładałem na początku. Okazało się, że Iplus najlepiej sobie radzi(której w ogóle nie zakładałem), troche gożejj bluconnect i orange free najwolniej.
Oto wyniki testów:

Testy wykonywane kilkanascie razy, a wyniki średnie, Pingi troche sie różnia, ale download róźni się dość mocno. I co dziwne jak odepne antene zewnętrzną to w przypadku plusa spada tylko do 6Mb/s, a orange i t-mobile prawie nie ma zasięgu 3g w budynku. Antena skierowanan na Bts orange/t-mobile oddalony. Gdybym odkręcił antenę na zachód na nadajnik plusa to pewnie miałbym jeszcze lepsze wyniki. Nadajnik Plusa zlokalizowany dwukrotnie dalej niż konkurencji, a mimo to wyniki download najlepsze. Jak to rozumiec? Czy tylko tym sie sugerować?
Testowałemna E3131 orz na także na słabszym modemie E173-u2, wyniki nieco lepsze dla orange, ale i z wiadomych względów w przymadku iplsa jest ogranczenie do7,2
Co do ofert to przedstawiaą sę następująco
plus - 30GB za 99zł na 12 miesiecy
t-mobile- 35GB za 89zł na 15miesiecy
Orange - 29GB za 38zł na 24miesiace (może uda się zmniejszyć do 18miesiecy)
play - nie działa 3g
No i co tutaj kurcze zrobić?
Sprawa wygląda nieco inaczej niż zakładałem na początku. Okazało się, że Iplus najlepiej sobie radzi(której w ogóle nie zakładałem), troche gożejj bluconnect i orange free najwolniej.
Oto wyniki testów:

Testy wykonywane kilkanascie razy, a wyniki średnie, Pingi troche sie różnia, ale download róźni się dość mocno. I co dziwne jak odepne antene zewnętrzną to w przypadku plusa spada tylko do 6Mb/s, a orange i t-mobile prawie nie ma zasięgu 3g w budynku. Antena skierowanan na Bts orange/t-mobile oddalony. Gdybym odkręcił antenę na zachód na nadajnik plusa to pewnie miałbym jeszcze lepsze wyniki. Nadajnik Plusa zlokalizowany dwukrotnie dalej niż konkurencji, a mimo to wyniki download najlepsze. Jak to rozumiec? Czy tylko tym sie sugerować?
Testowałemna E3131 orz na także na słabszym modemie E173-u2, wyniki nieco lepsze dla orange, ale i z wiadomych względów w przymadku iplsa jest ogranczenie do7,2
Co do ofert to przedstawiaą sę następująco
plus - 30GB za 99zł na 12 miesiecy
t-mobile- 35GB za 89zł na 15miesiecy
Orange - 29GB za 38zł na 24miesiace (może uda się zmniejszyć do 18miesiecy)
play - nie działa 3g
No i co tutaj kurcze zrobić?
-
- Guru bezprzewodowy
Podejrzewam, że w Plusie korzystasz z BTS-a AERO2 UMTS900, nadajnik nie obciążony stąd taki transfer.
-
- Stały użytkownik forum
vulpecula, czy to nie pomyłka - w orange 29 GB za 38 zl???
-
Nie, to nie pomyłka, dokładnie 38,50 - tyle mi zaproponowała Pani z biura utrzymania klienta po tym gdy wypowiedziałem umowę ( ewentualnie 5Gb mniej plus modem z jakąś antenką zewnętrzną) Myślę że to konkurencyjna oferta w porówaniu do konkurencji, gdyby nie tak mała prędkość.
-
- Guru bezprzewodowy
Masz aktywacje na firmę czy osobę indywidualną?vulpecula pisze: Myślę że to konkurencyjna oferta w porówaniu do konkurencji, gdyby nie tak mała prędkość.
Cena w połączeniu z jakimiś zniżkami typu Orange Combo i Open?
-
Mam w orendzu oprócz internetu jeszcze dwie aktywne karty sim na abonament