E398 i restart przez SMS

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
encholex
Stały użytkownik forum

E398 i restart przez SMS

Post autor: encholex »

Witam,

Wstępnie szukałem i nie znalazłem.
Czy istnieje coś takiego co pozwoli mi zdalnie zrestartować modem np. za pomocą SMS'a ?
Mam gdzieś komputer na którym działam za pomocą pulpitu zdalnego poprzez iPlusa ze stałym IP. Niestety czasem nie mogę się połączyć i jak później patrzę, to po prostu modem się rozłącza i tak sobie siedzi. Program używany to mobile partner z CP i ma on ustawione że jak tylko modem się włoży, to uruchamia się program i automatycznie się łączy. Pewnie standard.
Modem jest bezpośrednio podłączony do kompa. Nie mam tam żadnego routera typu Dovado czy coś, które ponoć mają coś takiego...

Ale co z tym restartem poprzez SMS ? Jest coś takiego ?
marens
Guru bezprzewodowy

Re: E398 i restart przez SMS

Post autor: marens »

Spróbuj zmienić program na <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=9557" target="_blank">»Top NetInfo«</a> i ustaw na automatyczne połączenie w przypadku rozłączenia. Ewentualnie ustawiłbym <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=7211" target="_blank">»Dial-up«</a> oraz program autoconnect. Dodatkowo wyłącz opcje oszczędzania energii dla USB.

Odnośnie restartera to rutery Dovado mają taką funkcję, jak to działa niestety Ci nie powiem. Teoretycznie jest coś takiego jak resterter GSM (zasilania) ale wymagałoby to zwykłego rutera w połączeniu z modemem, ale jeśli chodzi o koszty to bardziej opłaca się jak już ruter Dovado.
encholex
Stały użytkownik forum

Re: E398 i restart przez SMS

Post autor: encholex »

Wyłączanie USB w celu oszczędzania energii jest wyłączone od początku praktycznie.

No ok spróbuję. Na CP lecę już ponad rok i bardzo rzadko zdarzają się takie jazdy. Generalnie TPN jeszcze nie próbowałem, bo jakoś słabo go znam i nie wiedziałem czy ma opcje automatycznego uruchamiania i łączenia gdy modem pojawi się w systemie.
Myślałem że jest jakiś myk z komendą AT przesłaną przez sms'a, którą weźmie za rozkaz resetu tego portu USB. Skoro TPN tak szybko się rozwija, to może oni wymyślą coś podobnego co ma Dovado, że dopiero odebranie sms'a konkretnej treści resetuje modem, bo nie wiem czy windows łyknął by reset jednego konkretnego czy wszystkich USB. Reset modemu TPN ma, obsługę sms również... ;)
ODPOWIEDZ