HUAWEI E3131
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
HUAWEI E3131
Witam wszystkich!
Niedawno nabyłem modem Huawei e3131 bez simlocka, wszystko niby jest dobrze ale nie wiem jaki mogę użyć program bądź też manager gdyż poprzednio używałem iplusa i program iplus manager, teraz także mam kartę iplus ale z nowym modemem iplus manager tego nie widzi, ciągle prosi aby podłączyć modem!
Jestem laikiem w tych tematach więc proszę o wyrozumiałość!
Z góry wielkie dzięki za pomoc!!!!
Niedawno nabyłem modem Huawei e3131 bez simlocka, wszystko niby jest dobrze ale nie wiem jaki mogę użyć program bądź też manager gdyż poprzednio używałem iplusa i program iplus manager, teraz także mam kartę iplus ale z nowym modemem iplus manager tego nie widzi, ciągle prosi aby podłączyć modem!
Jestem laikiem w tych tematach więc proszę o wyrozumiałość!
Z góry wielkie dzięki za pomoc!!!!
Re: HUAWEI E3131
Usuń iplus manager i wgraj ten co jest standardowo na e3131 (jeśli jest z PLAY)
A jeśli nie, to znajdź jakiś najnowszy Mobile Partner, zainstaluj i powinien widzieć modem bez problemu z każdą kartą
A jeśli nie, to znajdź jakiś najnowszy Mobile Partner, zainstaluj i powinien widzieć modem bez problemu z każdą kartą
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Nie mniej jednak wywalenie iPlus managera jest dobrym pomysłem.rinkazki pisze: A jeśli nie, to znajdź jakiś najnowszy Mobile Partner, zainstaluj i powinien widzieć modem bez problemu z każdą kartą
Pozdrawiam YaHooo 
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)

> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
-
Dobra dzięki za korzystne rady, iplusa managera już odinstalowałem, zainstalowałem manager PLAY ONLINE gdyż jak podłączam modem do kompa to odpala mi się strona internetowa i tam widnieje napis PLAY i chyba łączy się przez 3G a ja chciałbym sprawdzić czy jest możliwość obsługi transferu HSPA+ ponieważ zarówno modem jak i karta mają taką funkcje! Aha, powracając do tematu to właśnie ten manager PLAY nie widzi modemu i teraz co mam zrobić aby zmienić stan rzeczy?
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Najpierw musisz się połączyć z siecią. Innej możliwości nie ma.massiv6 pisze:chyba łączy się przez 3G a ja chciałbym sprawdzić czy jest możliwość obsługi transferu HSPA+
A nie masz innego menadżera? Spróbuj może <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=9557" target="_blank">»Top NetInfo«</a> zobaczy modem. A modem jest widoczny w Menadżerze Urządzeń Windowsa'?massiv6 pisze:powracając do tematu to właśnie ten manager PLAY nie widzi modemu i teraz co mam zrobić aby zmienić stan rzeczy?
Pozdrawiam YaHooo 

- wojteks
- *** Administrator ***
Czy to aby nie jest e3131 HiLink?massiv6 pisze:ten manager PLAY nie widzi modem
Nie pomagam na PW!
-
No właśnie nie wiem czy HiLink, w sumie na pudłku nic nie jest napisane, a czytałem coś odnośnie tego HiLinka i z tego co się orientuje to żaden manager go nie zobaczy tylko odpala on ze strony internetowej gdzie w pasku adresów zaczyna się od numeru 192 i tak dalej, wygląda na mniej więcej numer IP urządzenia?
-
- Stały użytkownik forum
http://192.168.1.1
To nie wiesz jaki modem kupiłeś...
Hi-linki mają taki interfejs webowy do konfiguracji, ale i tak w tym wypadku musisz mieć w Menedżerze urządzeń ten modem (jako karta sieciowa) widoczny - zainstalowany.
To nie wiesz jaki modem kupiłeś...
Hi-linki mają taki interfejs webowy do konfiguracji, ale i tak w tym wypadku musisz mieć w Menedżerze urządzeń ten modem (jako karta sieciowa) widoczny - zainstalowany.
-
Wiem jaki kupiłem, na pudełku jest napisane Huawei e3131 HSPA+ USB Stick, nie ma żadnej informacji odnośnie tego iż jest to HiLink! A w menedżerze urządzeń widnieje jako NDIS based Internet Sharing Device i co mogę w tej sutyacji zrobić? Czytałem że istnieje możliwość przerobienia HiLinka na modem stały bo on cały czas łapie PLAY w 3G a chciałbym mieć możliwość przejścia na transfer HSPA+ bo nie wszędzie będę łapał PLAY 3G!
- wojteks
- *** Administrator ***
Play 3G to też HSDPA/HSPA/HSPA+ więc nie rozumiem gdzie tu problem?massiv6 pisze:cały czas łapie PLAY w 3G
Nie pomagam na PW!
-
Problem może przedstawię tak, wcześniej korzystając ze starszego modemu który nie obsługiwał HSPA+ i miałem iplus manager w domu łapał albo 3G albo HSDPA śmiagał bardzo dobrze! A tam gdzie pracuje i zabieram laptopa łapał jedynie EDGE a to dość uciążliwe rozwiązanie było, stąd nabyłem modem który obsługuje HSPA+ gdyż karta również pracuje w tym trybie! Nie wiem może problem rozwiąże się sam jeśli pojadę do pracy i będę mógł w pełni korzystać z zalet nowego modemu, chodzi mi jedynie o to aby pracował w szybszych transferach niż EDGE! Zobaczymy w niedalekiej przyszłości!
- wojteks
- *** Administrator ***
Ja bym nie liczył na to, że zmiana modemu pomoże w tym względzie, dalej będziesz miał EDGE.massiv6 pisze:A tam gdzie pracuje i zabieram laptopa łapał jedynie EDGE
Nie pomagam na PW!
-
Czyli od czego jest to uzależnione? Co zrobić aby łapał HSPA+? Sądziłem że jeżeli karta jest do tego zdolna a ja kupiłem modem który także spełnia kryteria, więc będę miał lepszy transfer!
- wojteks
- *** Administrator ***
Od zasięgu danego operatora w miejscu używania modemu.massiv6 pisze:Czyli od czego jest to uzależnione?
Jeżeli używałbyś go stacjonarnie to polecam antenę kierunkową zewnętrzną i router WiFi z obsługą modemów USB.
Nie pomagam na PW!
-
Powiem tak, pożyjemy zobaczymy, mój kolega z pracy też ma iplusa i ostatnio wymienił modem i śmiga w pracy na HSPA+ także nie narzeka! Pojadę do pracy, wezmę go na test i okaże się czy będzie łapał EDGE czy co innego! W razie jeżeli będą dalej problemy pomyślę nad kolejnymi krokami! Na razie w domu nie narzekam na szybkość pracy modemu!
-
- Stały użytkownik forum
Heh A jakiż to miał modem wcześniej? Aaa, że bez HSPA+ ... A jakąż taryfę kolega posiada/chce posiadać, żeby wykorzystać ten HSPA+? chodzi mi o prędkość?massiv6 pisze:Problem może przedstawię tak, wcześniej korzystając ze starszego modemu który nie obsługiwał HSPA+ i miałem iplus manager w domu łapał albo 3G albo HSDPA śmiagał bardzo dobrze! A tam gdzie pracuje i zabieram laptopa łapał jedynie EDGE a to dość uciążliwe rozwiązanie było, stąd nabyłem modem który obsługuje HSPA+ gdyż karta również pracuje w tym trybie! Nie wiem może problem rozwiąże się sam jeśli pojadę do pracy i będę mógł w pełni korzystać z zalet nowego modemu, chodzi mi jedynie o to aby pracował w szybszych transferach niż EDGE! Zobaczymy w niedalekiej przyszłości!
-
Trudno mi powiedzieć jaki miał modem ale wydaje mi się iż Huawei e173, a teraz jaki ma, oraz jaką taryfę posiada ciężko mi się wypowiadać na ten temat!
-
- Stały użytkownik forum
Chodzi o to, że nie wykorzystasz potencjału HSPA+, dopiero powyżej 14.4 Mbps.
-
Skoro go nie wykorzystam to mówi się trudno, chyba nie potrzebnie kupiłem nowy modem ale cóż zrobić!!!!!
- Andrzejz78
- Guru bezprzewodowy
To nie jest tak jakby ci się wydawało (7,2) (14,4) (21) (28,8) itd. to są prędkości maksymalne dla danej technologii W praktyce rzadko osiągalne górne granicelukkki pisze:nie wykorzystasz potencjału HSPA+, dopiero powyżej 14.4 Mbps
Jeśli massiv6, łapie sygnał HSPA+ to net będzie chodził mu szybciej niż gdyby w tej samej chwili łapał np. HSDPA Pingi też powinny być niższe
-
- Stały użytkownik forum
^ Nic mi się nie wydaje. Mówiłem wyraźnie przecież, że ma wykupioną taryfę u operatora i limit do jakiegoś maksimum, download i upload, wyżej nie przeskoczy. Logiczne, że np. 14,4 to tylko górna granica. Pingi może i będą niższe, ale reszta niezauważalna.
Jak to testowałem? Już mówię. Sprawdzenie co obsługuje modem komendami AT (jeśli wspierane):
AT^HSPA? - jak modem jest ustawiony
AT^HSPA=? - jakie tryby modem obsługuje
AT^HSPA=0 - WCDMA
AT^HSPA=1 - HSDPA
AT^HSPA=2 - HSPA
AT^HSPA=3 - HSPA+
(nie wiem czy dokładny opis komend)
Przy mojej taryfie zmiana z 3 (HSPA+) na np. 1 (HSDPA) nie powodowała odczuwalnie żadnych zmian w funkcjonowaniu sieci. A wiem, że komendy te funkcjonowały prawidłowo, gdyż przy ustawieniu 0 (WCDMA) modem nie przechodził z UMTS do HSPA tj. z granatowej diody na błękitną, transfery tragiczne, itd.
Jak to testowałem? Już mówię. Sprawdzenie co obsługuje modem komendami AT (jeśli wspierane):
AT^HSPA? - jak modem jest ustawiony
AT^HSPA=? - jakie tryby modem obsługuje
AT^HSPA=0 - WCDMA
AT^HSPA=1 - HSDPA
AT^HSPA=2 - HSPA
AT^HSPA=3 - HSPA+
(nie wiem czy dokładny opis komend)
Przy mojej taryfie zmiana z 3 (HSPA+) na np. 1 (HSDPA) nie powodowała odczuwalnie żadnych zmian w funkcjonowaniu sieci. A wiem, że komendy te funkcjonowały prawidłowo, gdyż przy ustawieniu 0 (WCDMA) modem nie przechodził z UMTS do HSPA tj. z granatowej diody na błękitną, transfery tragiczne, itd.
-
Wszystko fajnie, wszystko pięknie, to może ktoś mi racjonalnie wytłumaczy tak na chłopski rozum jeżeli ja ma iplusa na kartę i owa karta obsługuje HSPA+ w miejscu mojej pracy a wcześniej na starym modemie i z tą kartą łapałem EDGE to teraz na nowym modemie który ma obsługiwać HSPA+ to także będę łapał EDGE a mój kolega ma w tym samym miejscu HSPA+! Rozumiem że on może mieć a abonamencie taką usługę to dlaczego ja na kartę nie mogę mieć?
- wojteks
- *** Administrator ***
Skoro to był e173 to mógł mieć HSPA z pasma 900MHz (UMTS900) i e3131 też będzie to obsługiwał.massiv6 pisze:ale wydaje mi się iż Huawei e173
Nie pomagam na PW!
-
Mam taką nadzieję ale jedynie zależało mi na tym aby nowy modem łapał szybszy transfer niż EDGE! Oby się sprawdził ale dopiero jak będę w pracy wtedy powiem coś więcej na ten temat!