sprawdzanie BTS-a
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
sprawdzanie BTS-a
W jaki sposób sprawdzic z jakiego aktualnie korzysta się BTS-a w modemie Siemens ES75
Ostatnio zmieniony 2006-01-21, 15:00 przez dunaj, łącznie zmieniany 1 raz.
- dreamoftheviper
- Stały użytkownik forum
Re: sprawdzanie BTS-a
Raczej sie nie da sprawdzic jeszcze takiego czegos nie wynaleziono:( Pozdrawiam
- kemott1
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Re: sprawdzanie BTS-a w Siemens ES75
Jeśli masz taką opcje jak wyświtelanie odpowiedzi z modemu to może się da ,ale o tym pózniej bo sam nie wiem jeszcze jakdunaj pisze:W jaki sposób sprawdzic z jakiego aktualnie korzysta się BTS-a w modemie Siemens ES75

Z odpowiedzi modemu mozna odczytac nazwe operatora, a o bts <font color="#FF00FF"><b>»»na razie««</b></font> nie widze zmianki, popatrze jeszcze to może coś wymysle

Ostatnio zmieniony 2006-01-23, 15:44 przez kemott1, łącznie zmieniany 1 raz.
w HyperTerminalu za pomoca komendy at^moni.
W kolumnie cell jest nr BTSa
a w kolumnie LAC jest nazwa województwa, w kodzie 16-kowym, trzeba zmienić na 10-tny i luknac na tabele bts-ów.UserT pisze:w HyperTerminalu za pomoca komendy at^moni.

a co do cell-a to trzeba tez na 10-tny zmienić i zabrać ostatnio liczbe by powstała nam liczba 4 cyfrowa i mamy bts z którym się łaczymy.,a ta ostatnia liczba to numer CID z którym jesteśmy połącznie (chybaAnonymous pisze:a w kolumnie LAC jest nazwa województwa, w kodzie 16-kowym, trzeba zmienić na 10-tny i luknac na tabele bts-ów.UserT pisze:w HyperTerminalu za pomoca komendy at^moni.

Przykład:
"at^moni
Serving Cell I Dedicated channel
chann rs dBm MCC MNC LAC cell ...
121 26 -84 260 03 7D00 9117 ... "
Zmieniamy LAC na 10-tny kod i mamy 32000 to jest województwo warmińsko-mazurskie.a jak zmienimy na cell na 10-tny to mamy 37143 (3714 to BTS ID a 3 to CID 3) i mamy miejscowosc ORACZE i znimi się łącze

- kemott1
kurcze znowu zapomniałem się zalogowac ;/,a z tym CID-em nie jestem pewien ale pózniej jak coś to napisze
a z LAC-em to jednak nie województwo ;/ ale coś w podobie.
a tu macie tą liste bts-ów: http://btsearch.org/btsearch.zip

Ostatnio zmieniony 2006-01-23, 17:15 przez kemott1, łącznie zmieniany 2 razy.
- zochel
Czy mógłby ktoś z Was przygotować instrukcję krok po kroku jak to zrobić w WinXp?
Znowu tereny wiejskie są dyskryminowane i trzeba kombinować jak złapać odpowiedni nadajnik.
Znowu tereny wiejskie są dyskryminowane i trzeba kombinować jak złapać odpowiedni nadajnik.
- etranger
- Specjalista bezprzewodowy-junior
- zochel
Dziękuje. Jak się okazuje nie zawsze skuteczne jest korzystanie z opcji "szukaj"... wystarczylo przejrzeć kilkanaście wcześniejszych tematów...
Do tego topicu już zaglądałem ale nie wniósł mi nic nowego, bo hyperterminal "ginie" po zrealizowaniu pierwszej komendy. Nie pomagają także ustawienia modemu.
To pewnie wina ustawień w WinXP, ... może ktoś ma jakieś doświadczenia?

Do tego topicu już zaglądałem ale nie wniósł mi nic nowego, bo hyperterminal "ginie" po zrealizowaniu pierwszej komendy. Nie pomagają także ustawienia modemu.
To pewnie wina ustawień w WinXP, ... może ktoś ma jakieś doświadczenia?
- etranger
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Napisz konkretniej w czym masz problem bo z Twych wypowiedzi raczej malo wynika.
Regards - etranger®
- zochel
Chcialbym za pomoca komend wymusic w modemie SE GD85 - polaczenie z nadajnikiem ktory ma edga.
W zasiegu oka - i nie tylko
- mam nadajnik tylko z GPRS - oraz drugi ok 70 stopni z boku, nadajnik z EDGE. Odleglosc ode mnie do kazdego z nich jest zblizona i karta loguje sie ku mojemu nieszczesciu na tzm z GPRS, jak przypuszczam po stalej predkosci bliskiej 50Kb.
Szukam sposobu wymuszenia BTSa wg instrukcji znalezionych na tym forum, jednak mam problemy juz z sama konfiguracja polaczenia, a dokladniej z funkcjonowaniem Hyperterminala. Czasami przy nawiazaniu polaczenia w ogole sie nie uruchomi, a czasami tylko na jedna komende...
Czuje ze czeka mnie reinstalacja okienek
W zasiegu oka - i nie tylko

Szukam sposobu wymuszenia BTSa wg instrukcji znalezionych na tym forum, jednak mam problemy juz z sama konfiguracja polaczenia, a dokladniej z funkcjonowaniem Hyperterminala. Czasami przy nawiazaniu polaczenia w ogole sie nie uruchomi, a czasami tylko na jedna komende...
Czuje ze czeka mnie reinstalacja okienek

Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez zochel, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Mistrz bezprzewodowy
Faktycznie ja też nie mogę tak korzystać zterminala pod XP według przepisu kemott (wywołanie okna terminala przed logowaniem) a pod Win 98 i ME chodzi idealnie.A tu wywala połączenie tak,że musze restartować PC. Ale można inaczej: Łączysz się normalnie zaraz rozłączasz połączenie z netem. A potem:zochel pisze: Szukam sposobu wymuszenia BTSa wg instrukcji znalezionych na tym forum, jednak mam problemy juz z sama konfiguracja polaczenia, a dokladniej z funkcjonowaniem Hyperterminala. Czasami przy nawiazaniu polaczenia w ogole sie nie uruchomi, a czasami tylko na jedna komende...
Czuje ze czeka mnie reinstalacja okienek![]()
-->Start-->Programy-->Akcesoria-->komunikacja-->Hyperterminal.exe
Zamykasz to pierwsze okno i wpisujesz na ślepo komende ATE1 i potem co chcesz
OK
AT+CREG=2
OK
AT+CREG?
+CREG: 2,1,"2B10","2C8B"
JAk się już wcześniej zalogowałeś to AT+CPIN="xxxx" nie trzeba.
Co do wymuszenia to "Takie rzeczy to tylko w Nokii"

Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez Ufo atakuje, łącznie zmieniany 1 raz.
- DJMETRIX
witam!
mam nokie 6230 (Orange).
chce sprawdzic z jakiego BTSa korzystam ale zaden podany sposob nie dziala.
Pozdro
mam nokie 6230 (Orange).
chce sprawdzic z jakiego BTSa korzystam ale zaden podany sposob nie dziala.
Pozdro
Sony Vaio VPCF11ME - Alcatel One Touch Link Y858 Orange LTE
-
- Mistrz bezprzewodowy
Na pewno działa na tym telefonie. Poszukaj tematów o obsłudze hyperterminala w FAQ.