TL-WR741ND + AP60 - client mode zrywanie połączenia

Pozostałe kwestie techniczne (sprzętowe i programowe) dotyczące internetu radiowego - np. konfiguracja firewalli, antywirusów, przeglądarek internetowych.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
mts
Początkujący użytkownik forum

TL-WR741ND + AP60 - client mode zrywanie połączenia

Post autor: mts »

Witam,

Zacznę może od początku. Korzystałem w domu z routera Linksys WRT54GC, niestety TV Samsung UE46ES7000 nie najlepiej odbierał sygnał. Streaming poprzez AllShare/UPNp był raczej niemożliwy bez przycięć nawet przy małym bitrate. Filmy z Ipli można było w miarę oglądać, ale i tak pozostawiało to dużo do życzenia. Położenie urządzeń przedstawia poniższy obrazek:

Obrazek

Odległość w linii prostej od routera do TV nie powinna przekraczać 10 metrów. W związku z marnym zasięgiem postanowiłem zmienić router na Tp-link WR741ND i dokupić airlive AP60 który podłączyłem kablem do TV. W routerze i apku zmieniłem anteny na Pentagram P 6901-3. Router ustawiłem w tryb mieszany (b/g/n), a ap60 tylko w tryb N wykorzystując tryb client mode. Takie rozwiązanie pozwoliło mi osiągnąć transfer na poziomie 1400kB/s i muszę przyznać, że był to w miarę zadowalający poziom. Co prawda zrezygnowałem z szyfrowania sygnału WiFi, zostawiłem jedynie zabezpiecznie adresami MAC, ale performance>bezpieczeństwo. Właściwie wszystko byłoby super, niestety wspomniany apek rozłącza się często od routera i po paru/dziesięciu minutach podłącza ponownie. Jest to o tyle irytujące, że oglądając film zostaje on natychmiast wyłączony, a aby wrócić do poprzedniego stanu muszę go przewijać skokami co 3s. Winę za rozłączanie ponosi airlive ap60, który zrywa połączenia <45 dBi. Gdy podłączałem go do routera moc sygnału wynosiła dokładnie 45 dBi. Czytająć informację o 5460ap, podobno starszego brata ap60, znalazłem informację by obniżyć transfer w ap co wpłynie pozytywnie na stabilność połączenia, niestety zmiana na MCS4 (90mbps) niewiele zmieniła. W związku z tym ma pytanie, co zrobić by apek przestał się rozłączać od routera?

Niestety nie mam możliwości przeniesienia urządzeń, ani podłączenia kablem router-tv. W razie wątpliwości proszę pytać. Proszę o jakąkolwiek poradę, ponieważ spędziłem nad tym już dobre parę dni bez żadnych efektów.
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Re: TL-WR741ND + AP60 - client mode zrywanie połączenia

Post autor: key »

mts pisze:Co prawda zrezygnowałem z szyfrowania sygnału WiFi, zostawiłem jedynie zabezpiecznie adresami MAC
Totalna bzdura.
mts pisze:W związku z tym ma pytanie, co zrobić by apek przestał się rozłączać od routera?
Pociagnac kabel, zainwestowac w DLAN, poszukac dobrych anten dla routera i clienta. Dokladnie w kolejnosci w jakiej pisalem.
Nie pomagam na PW.
mts

Totalnie nie rozumiem, jak mam pociągnąć kabel, skoro nie mogę go pociągnąć? W takim wypadku po co mi AP, skoro mogę podpiąć go od razu kablem? A co jest nie tak z antenami, które właśnie zmieniłem? I czy totalną bzdurą jest, że szyfrowanie nie wpływa w żaden sposób ja przepustowość? I naprawdę, 10 metrów to taka odległość, że nie można bez problemu przesyłać sygnału do AP, to gdybym miał większy dom to co ile miałbym takowego umieszczać?
key
*Mistrz bezprzewodowy*

mts pisze:Totalnie nie rozumiem, jak mam pociągnąć kabel, skoro nie mogę go pociągnąć?
Nie znam lokalizacji, ale w 95% przypadkow gdzie ludzie mowia "nie da sie" mozna pociagnac niewidocznie kable bez wiekszych klopotow.

Dlan jest jak kabel bez kabla.
mts pisze:A co jest nie tak z antenami, które właśnie zmieniłem?
Nie nadaja sie do celu w ktorym chcesz je uzyc.
mts pisze:I czy totalną bzdurą jest, że szyfrowanie nie wpływa w żaden sposób ja przepustowość?
Tak. Szyfrowanie jest robione przy pomocy HW.
mts pisze:to gdybym miał większy dom to co ile miałbym takowego umieszczać?
Zalezy. Czasami zrobisz 10 km bez problemu, czasem 2 m moze sie nie udac. Nikt tu nie potrafi wrozyc z fusow.
Nie pomagam na PW.
mts

key pisze:Nie znam lokalizacji, ale w 95% przypadkow gdzie ludzie mowia "nie da sie" mozna pociagnac niewidocznie kable bez wiekszych klopotow.

Dlan jest jak kabel bez kabla.
Ja rozumiem, niestety, ale kabel z internetem jest już ciągnięty z pokoju gdzie znajduje się tv do modemu operatora, który stoi obok routera, a od niego kolejny kabel do telefonu stacjonarnego, który również znajduje się w pokoju z TV. Panele w pokoju który je oddziela już po prostu nie zmieszczą kolejnego kabla, fizycznie musiałbym je po prostu oszpecić.

DLAN z tego co się interesowałem, działa dobrze w miejscach z dobrą instalacją elektryczną, a 50 letni blok niestety takowej nie posiada, a dodatkowo każdy pokój to osobna faza. Nawet gdyby, jest to kolejny niemały wydatek do wydanej już sumy na sprzęt. Ja naprawdę nie oczekuję wróżenia z fusów, jedyne czego potrzebuje to tak coś zmienić w airlive ap60, by "widział" sygnały słabsze, niż 45. Tak to wygląda w panelu:

Obrazek

Widziałem screeny z 5460ap, który widział sygnały o mocy nawet 10. Przed chwilą przeprowadzony test pozwolił mi wyciągnąć 3MB/s, co jest wynikiem zupełnie wystarczającym i świadczy też o tym, że sieć nie jest tam słabo widziana.
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

mts pisze:a 50 letni blok niestety takowej nie posiada, a dodatkowo każdy pokój to osobna faza.
Niemożliwe, 3 fazowa instalacja w mieszkaniu z tamtych czasów jest niemożliwa, chyba że któryś pokój masz połączony do instalacji sąsiada.
mts pisze:Przed chwilą przeprowadzony test pozwolił mi wyciągnąć 3MB/s
Więcej w G nie da się przepchać.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

mts pisze:ale kabel z internetem jest już ciągnięty z pokoju gdzie znajduje się tv do modemu operatora, który stoi obok routera,
Odwróć sytuację, postaw modem i router przy TV a do pokoju połóż kabel (użyj istniejącego) i na jego końcu daj AP jak już musisz mieć po WiFi.
Nie pomagam na PW!
mts

wojteks pisze:Odwróć sytuację, postaw modem i router przy TV a do pokoju połóż kabel (użyj istniejącego) i na jego końcu daj AP jak już musisz mieć po WiFi.
Niestety, ale kabel do modemu to koncentryk, więc odpada.
Niemożliwe, 3 fazowa instalacja w mieszkaniu z tamtych czasów jest niemożliwa, chyba że któryś pokój masz połączony do instalacji sąsiada.
A jednak.
Więcej w G nie da się przepchać.
Hm, 56 mbps = 8mB. Już pomijając, że używam standardu N.

Ludzie, naprawdę, coś jak zamiennik softu lub zmiana któreś z opcji w menu będzie wystarczającą pomocą. Naprawdę przemyślałem inne opcje, jedynym problemem jest ograniczenie producenta o którym nie ma żadnych informacji, mianowicie 45 dBi sygnału by się podłączyć.

[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2013-03-09, 22:44 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=59341#59341">Panie i Panowie tniemy cytaty!</a>
Ostatnio zmieniony 2013-03-09, 22:44 przez mts, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

mts pisze:Hm, 56 mbps = 8mB.
:facepalm: Milibitów/s ? Widać jakie masz pojęcie o cieciach bezprzewodowych. 56Mb/s to jest sumaryczny przesył w obie strony z dodatkowymi danymi transmisyjnymi. W Nce jest jeszcze gorzej.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

mts pisze:Hm, 56 mbps = 8mB. Już pomijając, że używam standardu N.
Najpierw 56Mbps podziel przez 2 czyli dostaniesz 28Mbps w jedną stronę, trochę danych kontrolnych i 2.8Mb/s to właściwie maksimum dla tej technologii.
mts pisze:że używam standardu N
Ale musisz pamiętać, że WR741ND na N Draft 2.0 a AP60 to nowe urządzenie i raczej wspiera certyfikowane N, wszystko wskazuje na to że urządzenia nie są kompatybilne z sobą w trybie N.
mts pisze:ale kabel do modemu to koncentryk,
Więc spokojnie na skrętkę cat 5e da się wymienić.
Nie pomagam na PW!
mts

Dlaczego mam podzielić przez 2?

Router jest w najnowszej wersji 4.0, pomimo tego samego nazewnictwa wspiera w pełni tryb N.

Potrafię połączyć się router <-> ap, naprawdę, jak zapuściłem ping miałem w okolicach 6% start, czyli większość czasu urządzenia są podłączone. Naprawdę jedynym problemem jest ograniczenie sygnału o wartości <45. Nawet w manualu z ap60 widzę, że w site survey pokazuje im sygnały o mocy 15, tylko mi nie. Nie chcę kabla, nie chcę rozmawiać o technologii G i jej transferach. Nie dopłacę 200 zł to internetu przez gniazdko prądowe. Wasze forum nawet nazywa się bez kabli?! Ludzie, gdybym tam teraz wsadził 5460ap poszło by z miejsca, tylko z jakiegoś dziwnego powodu jego młodszy brat u mnie ma ograniczenie przyjmowanego sygnału.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

mts pisze:Dlaczego mam podzielić przez 2?
Ponieważ prędkość 56Mbps to suma prędkości upload i download. W N jest tak samo N150Mbps to N 2x75Mbps teoretycznie.
mts pisze:pomimo tego samego nazewnictwa wspiera w pełni tryb N
Z czego to wnioskujesz?

Ile sieci widzisz na AP Cliencie i na jakich kanałach?
Nie pomagam na PW!
mts

W AP60 widzę tylko swoją sieć, tak jak na załączonym obrazku. Skanując WiFI Analyzerem na Androidzie sieci jest mnóstwo, ale na szczęście pierwsze 4 kanały są wolne, dlatego też wybrałem kanał 1.

To też chciałem zaznaczyć, każde inne urządzenie widzi mnóstwo sieci, ap60 tylko moją, ew jedną sąsiada, ale to rzadko.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

mts pisze:każde inne urządzenie widzi mnóstwo sieci, ap60 tylko moją
Dziwne, może jest coś uszkodzone albo:
mts pisze:W routerze i apku zmieniłem anteny na Pentagram P 6901-3
Wyrzuć to badziewie i wróć do fabrycznych anten.
Nie pomagam na PW!
key
*Mistrz bezprzewodowy*

mts pisze: Panele w pokoju który je oddziela już po prostu nie zmieszczą kolejnego kabla,
Nie wierze. Popatrz na serwisach aukcyjnych i u dystrybutorow kabli, sa kable foliowe albo o grubosci 1mm.
mts pisze:50 letni blok niestety takowej nie posiada, a dodatkowo każdy pokój to osobna faza
Watpie. W 60-tych latach byly mieszkania robione na jednej fazie. Zreszta ja mam w mieszkaniu 3 fazy, nie spiete - dziala bez problemu. A zawsze masz mozliwosc spiecia.
mts pisze:czego potrzebuje to tak coś zmienić w airlive ap60, by "widział" sygnały słabsze, niż 45.
Grzebanie w firmware?
Nie pomagam na PW.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

key pisze:Grzebanie w firmware?
Raczej założenie sprawnej oryginalnej anteny.
Nie pomagam na PW!
key
*Mistrz bezprzewodowy*

wojteks pisze:Raczej założenie sprawnej oryginalnej anteny.
Nie bardzo rozumiem - poziom sygnalu jest mierzony na wzmacniaczu wejsciowym - w tym miejscu antena nie ma znaczenia.

BTW: moze byc, ze byl duzo lepszy SNR.
Nie pomagam na PW.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

key pisze: poziom sygnalu jest mierzony na wzmacniaczu wejsciowym - w tym miejscu antena nie ma znaczenia.
Ale skoro AP Client nie widzi mnóstwa sieci które widzi w tym samym miejscu inne urządzenie to stawiam że "antena" jest uszkodzona i widzi przypadkiem tylko najmocniejszą sieć i żadnej innej a o stabilności połączenia trzeba zapomnieć.
Nie pomagam na PW!
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Dlatego pisalem o SNR ;)

BTW: antene ciezko zepsuc, to sa zazwyczaj kawalki drutu o dlugosci lambda/4 lub lambda/2. Czesciej problemy z polaczeniem albo uwalonymi polprzewodnikami.
Nie pomagam na PW.
mts

Zmiana anten na oryginalne w routerze i ap spowodowała, że urządzenia nie widzą się już w ogóle.

Dla porównania tutaj screen z WiFi Analyzera z miejsca gdzie znajduje sie ap:

Obrazek

W związku z tym mam pytanie, dlaczego według was te anteny są niczego?
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

mts pisze:że urządzenia nie widzą się już w ogóle.
Stawiam na uszkodzony AP Client. Włącz w nim tryb AP i sprawdź zasięg jaki uzyskasz z niego.
mts pisze:tutaj screen z WiFi Analyzera z miejsca gdzie znajduje sie ap:
Więc AP Client gdyby był sprawny powinien widzieć te wszystkie sieci.
mts pisze:dlaczego według was te anteny są niczego?
Mam takiego śmiecia w domu i go rozebrałem z ciekawości.
Nie pomagam na PW!
mts

Ustawiłem w tryb AP, wyniki poniżej:

Obrazek

Test robiłem w pokoju w którym znajduje się router. W związku z tym mam pytanie, co teraz mam zrobić, uderzać do producenta czy sprzedawcy? I na co się powoływać? Słaby odbiór sygnału?
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

mts pisze:Test robiłem w pokoju w którym znajduje się router.
A jak rozumiem AP60 był w innym pokoju i to jego sygnał widać na obrazku?

Czy sprawdzałeś transfer przez niego w trybie AP?
Nie pomagam na PW!
mts

wojteks pisze:A jak rozumiem AP60 był w innym pokoju i to jego sygnał widać na obrazku?

Czy sprawdzałeś transfer przez niego w trybie AP?

MaX WiFi 2 to sygnał z AP w trybie AP, znajdował się w pokoju z TV, test robiłem w pokoju z routerem.

Na życzenie chciałem przeprowadzić test prędkości, jednak w pokoju z routerem nie dało się podłączyć do APka, pomimo, że zwolniłem mu kanał pierwszy. Test przeprowadzony w tym samym pokoju pozwolił na osiągnięcie predkości równej 1,41MB/s.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

mts pisze:jednak w pokoju z routerem nie dało się podłączyć do APka
To by potwierdzało że coś jest nie tak z układem odbiorczym AP, gwarancja albo wymiana na inny.
Nie pomagam na PW!
mts

Ok, w takim razie skontaktuje się ze sprzedawcą. Jak sprawa się wyjaśni to opiszę tutaj.

Dziękuję za pomoc :)
ODPOWIEDZ