Jaki modem od UPC?

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
piterq1991
Początkujący użytkownik forum

Jaki modem od UPC?

Post autor: piterq1991 »

Witam!

Mam u siebie FB 30mb z UPC. Dziś miałem wizytę serwisu bo padł mi rozdzielacz. Serwisant stwierdził, że modem jest już stary (fakt, jest u mnie od 8 lat)
Modem to Arris CM450B, a do niego jest podłączony Linksys WRT160NL.
Chcę zgłosić wymianę modemu tylko nie wiem na jaki..?
Nie chce modemu z WIFI ponieważ mam dobry ruter. Na jaki modem się upierać?
Zdarzają się problemy z nierównym transferem. Serwisant stwierdził, że to wina modemu dlatego chciałbym go wymienić na nowy.

Proszę o pomoc
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Re: Jaki modem od UPC?

Post autor: key »

Masz dwie mozliwosci - modem z lub bez wifi. W twoim wypadku musisz zamowic to pierwsze. Nie masz wplywu jaki sprzet dostaniesz - nie ma to tez najmniejszego znaczenia. Modem jest przezroczysty.
Nie pomagam na PW.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

U siebie mam UPC założone ponad rok temu i modem jaki mi dali to Scientific Atlanta EPC2203. Ma jedno wyjście Ethnernet, dwa wyjścia do linii telefonicznej (VoIP od UPC), USB i oczywiście wejście koncentryka od kablówi. VoIPa nie mam.
Podpięty do routera Linksys WAG320N. Chodzi wszystko ok. Maksymalna prędkość łącza od UPC (25/1,5).
piterq1991

Post autor: piterq1991 »

ja bym chciał modem bez wifi ponieważ mam swój router z którego chcę korzystać. chciałbym tylko, żeby wymieniony został modem na nowszy, bardziej przystosowany do obecnych prędkości internetu
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

ja.michal pisze:Maksymalna prędkość łącza od UPC (25/1,5).
To jest już wina warunków lokalnych, na dobrym niezatłoczonym kablu ten modem potrafi dużo więcej pociągnąć. Na downloadzie potrafi wyjść ponad 30Mb/s (przy zamówionych 30).

A co do modemu jak nie ma problemów z netem to nie widzę sensu wymiany, no chyba że chcesz się przesiąść wyższą prędkość bądź wziąć voipa, wtedy sami wymienią. A tak to ja bym nie zmieniał, i tak pewnie używkę dadzą, bo rynek jest już raczej wysycony i klienci przemieszają się tylko pomiędzy operatorami, możesz trafić na gorszy sprzęt niż masz.
Wifi od operatora odradzam, wystarczy google zapytać, co użytkownicy sądzą o tomsonach z wifi...
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

krystianb, mam łącze 25/1,5. Nie brałem 30 tylko 10, którą potem podnosili do 25 lub zerwanie umowy bez kary.
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Aha, cóż w ofercie takiego łącza nie ma.
tkirmuc

Post autor: tkirmuc »

Mógłbyś zdradzić ustawienia WAG320N? Nie potrafię zmusić mojego do współpracy z modemem od UPC (Cisco EPC3208).
ja.michal pisze:U siebie mam UPC założone ponad rok temu i modem jaki mi dali to Scientific Atlanta EPC2203. Ma jedno wyjście Ethnernet, dwa wyjścia do linii telefonicznej (VoIP od UPC), USB i oczywiście wejście koncentryka od kablówi. VoIPa nie mam.
Podpięty do routera Linksys WAG320N. Chodzi wszystko ok. Maksymalna prędkość łącza od UPC (25/1,5).
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Trzeba przestawić pierwszy port Ethernet w WAN i pod ten pierwszy port podpiąć kabel RJ45 od tego Cisco. Reszta powinna działać z automatu.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

Może być ewentualnie wymagany restart modemu z podłączonym routerem.
tkirmuc

OK, w końcu udało się zestawić Cisco EPC3208 i Linksys WAG320N, żeby działa. Smutny problem jest tylko taki, że pomimo tego, że mam łącze 60 Mbps to w takiej konfiguracji uzyskuję maksymalnie jedynie 25 Mbps (po WiFi jeszcze gorzej). Gdy komputer połączę bezpośrednio z modeme Cisco jest OK. Wniosek - nie zawsze warto wydawać pieniądze na drogie/markowe routery.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

tkirmuc pisze:nie zawsze warto wydawać pieniądze na drogie/markowe routery
WAG320N to ani nie drogi ani nie markowy router. Ale na pewno niezbyt świeży.
Ostatnio zmieniony 2013-03-08, 11:37 przez Jo_gurt, łącznie zmieniany 1 raz.
tkirmuc

P.S.: W tym restartem modemu po podłączeniu wszystkiego to prawda. Cenna uwaga.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

tkirmuc, coś masz nie tak. Powinno szybciej działać. Zwłaszcza po kablu. Mam ten router i nie miałem problemów z prędkością. Po WiFi czasem wolniej chodziło, ale miałem straszny bałagan w eterze w okolicy.
Masz najnowszy firmware?
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

ja.michal pisze:Mam ten router i nie miałem problemów z prędkością.
W sensie routował więcej niż 25Mbps?
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Przekraczał te 25 Mb/s. Dochodził do 30 tak jak łącze miało być. UPC nie dawało mi w praktyce tych 30. Po sieci chodziło do 6-8 MB/s.
Nie miałem szybszego łącza. Na ADSL miałem Neo 20 i chodziło koło 17-18.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

No właśnie obawiam się, że to może być granica :/
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Teoretycznie ADSL2+ jest do 25 Mb/s. Może być coś na rzeczy. Niestety w tym momencie nie mam możliwości sprawdzenia czy da się szybciej. Możliwe, że będę miał za jakiś miesiąc, dwa.
gorus1
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: gorus1 »

Witam!
Podłączę się pod temat z podobnym problemem tj. mam modem Cisco od UPC i wykryłem, że ten modem szwankuje, dopiero jak się go zresetuje to łącze zaczyna być stabilne.
Pytanie brzmi w jaki sposób zalogować się na ten modem zza routera, który jest podłączony do tego modemu? Mam stałe IP wykupione w UPC i to IP jest wpisane jest do routera. Jeżeli modem podłączę bezpośrednio pod PC to mogę się zalogować na modem przez adres 192.168.100.1 problem w tym, że z hosta zza routera nie mogę się zalgować na modem. Potrzebuję to robić by móc resetować zdalnie modem co mi pozwoli udowodnić UPC, że tylko po resecie modemu łącze jest stabilne i po jakimś czasie zaczynają się problemy. UPC nie wierzy i nie chce wymienić tego modemu.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Dorzuć drugi adres na WAN routera, np. 192.168.100.2.
Swoją drogą modem ma swoje logi, w których powinno być widać skąd te problemy.
gorus1
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: gorus1 »

Jo_gurt pisze:Dorzuć drugi adres na WAN routera, np. 192.168.100.2.
Router od strony WAN ma wpisane statyczne IP i jakoś nie widzę tam opcji na drugi adres... Możesz coś bliżej podpowiedzieć gdzie ew. powinienem na rotuerze wpisać ten adres? Dodam, że oprogramowanie routera to openwrt (gargoyle).
Co do logów z modemu to konsultant UPC podczas mojego telefonicznego zgłoszenia sam stwierdził, że coś jest nie tak być może z modemem i przysłał technika. Technik UPC przyjechał, zresetował modem i powiedział, że już powinno być ok. Jednak tak nie jest, a po każdym resecie modemu sytuacja się poprawia, ale tylko na jakiś czas. Co do logów to nie wiem gdzie ich szukać na tym modemie oraz jak je interpretować, ale to już inna kwestia.
Pozdr
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Miałem taką samą sytuację w UPC. Problemem było ustawienie linii. Nie pamiętam co to było, ale jakiś skok ponad ustawienia, które są na routerze i był efekt sypania się połączenia. Reset załatwiał sprawę, ale na trochę. Musisz maglować UPC. Powinien technik coś na skrzynce w budynku coś przestawić dla twojej linii.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

gorus1 pisze:Możesz coś bliżej podpowiedzieć gdzie ew. powinienem na rotuerze wpisać ten adres? Dodam, że oprogramowanie routera to openwrt (gargoyle).
http://wiki.openwrt.org/doc/uci/network#aliases
maczet

Post autor: maczet »

Witam.
Dostałem od UPC modem z routerem Technicolor.
Straszne badziew z tego urządzenia. Mam lagi do onetu średnie 60 ms.
Technik z upc proponuje restart.
Osobiście chce wymiany tego urządzenia na jakiś zwykły modem bez wifi.
Może wie ktoś jak wymusić na upc wymiane modemu na urządzenia bez wifi.
Mogę jeszcze odstąpić od umowy, ale technik powiedział, że obecnie są instalowane urządzenia tylko z wifi Thomson lub Technicolor.
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

maczet pisze:Może wie ktoś jak wymusić na upc wymiane modemu na urządzenia bez wifi.
Zdaje się, że w regulaminie jest, że klient otrzymuje zewnętrzny IP :cwaniak: Chyba, że zmienili.
ODPOWIEDZ