TL-MR3420 modem Huawei E3131 raz widzi modem raz nie ?
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
TL-MR3420 modem Huawei E3131 raz widzi modem raz nie ?
Witam mam problem z tym routerem bo działał bez problemu na tym modemie , ale dziś go nie widzi wcale . Wgrałem na początku nowe oprogramowanie ze strony Tp linka i było dobrze . Teraz po włożeniu modemu zapala się na chwile dioda od usb i po chwili gaśnie . Dodam że mam trzy modemy dwa Huawei e 3131 i 1 175 i na każdym jest tak samo , widzi przez chwile i koniec . Co mam zrobić z tym problemem ? Dziś zauważyłem , że jak podepnę modem na 3 metrowym przewodzie i położe go nisko a modem na szafie to ikona usb się pali , a jak jest wszystko u góry i modem wpięty bezpośrednio do routera to go nie widzi . Co mam zrobić ? 

Ostatnio zmieniony 2013-02-26, 19:58 przez ceber1, łącznie zmieniany 2 razy.
- wojteks
- *** Administrator ***
Re: TL-MR3420 modem Huawei E3131 raz widzi modem raz nie ?
Sprawdzić z aktywnym HUBem USB.ceber1 pisze:Co mam zrobić ?
Nie pomagam na PW!
-
Nie mam takiego , czyli będę musiał kupić . Czy możesz mi powiedzieć jakiego szukać by w końcu to zadziałało mi jak należy ? Czy może ten zasilacz zwiększyć o większym A , bo gdzieś czytałem na forum ?

- wojteks
- *** Administrator ***
Który zasilacz? Jeżeli ten od Tp-Linka to nic to nie da, problem zasilania jest spowodowany wewnętrzną przetwornicą.ceber1 pisze:Czy może ten zasilacz zwiększyć o większym A
Nie pomagam na PW!
-
Więc co mam zrobić problemem tego routera ????
-
- Stały użytkownik forum
To by wskazywało na wzajemne zakłócenia.ceber1 pisze:Dziś zauważyłem , że jak podepnę modem na 3 metrowym przewodzie i położe go nisko a modem na szafie to ikona usb się pali , a jak jest wszystko u góry i modem wpięty bezpośrednio do routera to go nie widzi . Co mam zrobić ?
Odnośnie zasilacza, ja osobiście miałem taki przypadek, że w zasilaczu kondensator elektrolityczny z czasem stracił parametry, a co za tym idzie zasilacz wydajność prądową.
No i początkowo router dziwnie się zachowywał, aż w końcu przestał działać, ale ledy na nim świeciły, tylko nie tak jak powinny.
Co prawda dotyczyło to routera Asus 500, który obsługiwał modem Sferii ADU530c.
Takie zjawisko może wystąpić również w urządzeniach innych firm.
Elektrolity tak mają, zwłaszcza jeśli pracują z małym zapasem napięciowym.
Rafał
-
Wczoraj zrobiłem tak : Wgrałem fw wcześniejszy i zacząłem testować działał pół godziny i przerwał . Zastanawia mnie jeden fakt , bo to chodzi w Aero i czy się nie blokuje modem z zasięgiem radiowym z routerem z tej sieci , bo jak są oddalone od siebie to lepiej działa . Nie zmienia to faktu że dziś np jest 3 modem założony E 3131 i na razie działa . Choć nic nie ściągam teraz . Nie mam tego aktywnego Huba bo bym wiedział czy to coś da w takim przypadku . Widzę natomiast tez jedno , że starszy router jest cięższy wiec zapewne jak i w tunerach telewizyjnych , robią coraz mniejsze i chudsze rzeczy . Właśnie to mnie dziwi , bo tak się dzieje po jakimś czasie tak jak by zanikał prąd
-
- Stały użytkownik forum
Sprawdź wydajność prądową zasilacza.
Wzajemne zakłócenia modemu i routera oczywiście będą występować w trakcie intensywnej transmisji.
Ile czasu używasz tego routera, to był nowy?
Wzajemne zakłócenia modemu i routera oczywiście będą występować w trakcie intensywnej transmisji.
Ile czasu używasz tego routera, to był nowy?
Rafał
-
Tak kupiłem nowy v 2 w Awansie I właśnie dziś zobaczę jak one są oddzielnie. Na razie jest tak że trochę po chodzi i koniec potem .
Zapomniałem dodać że sieć Aero 2 sama rozłącza na chwilę internet co godzinę i ponownie włącza , ale przecież router ma ustawione automatyczne łączenie .
To wszystko razem stoi na szafie . Co mnie właśnie zdziwiło to to że jak stoi na podłodze a modem na 3 metrowym przedłużaczu Usb na szafie to go widzi , tylko ciekawe czy długo , muszę to zobaczyć .
Zapomniałem dodać że sieć Aero 2 sama rozłącza na chwilę internet co godzinę i ponownie włącza , ale przecież router ma ustawione automatyczne łączenie .
To wszystko razem stoi na szafie . Co mnie właśnie zdziwiło to to że jak stoi na podłodze a modem na 3 metrowym przedłużaczu Usb na szafie to go widzi , tylko ciekawe czy długo , muszę to zobaczyć .
-
- Stały użytkownik forum
Nie odpowiedziałeś ile czasu używasz ten router?
W pierwszym poście pisałeś, że działał i przestał.
W pierwszym poście pisałeś, że działał i przestał.
Rafał
-
Działał kilka godzin potem nic . Potem się rozłączał co jakiś czas Dziś Podłączyłem zasilacz 1.5 ampera 12 wolt i tez chwile chodził . Tak sie zastanawiam czy dobrze go konfiguruje bo zawsze na końcu konfiguracji wyskakuje mi finisch , a czytałem że powinno być inne słowo a potem się sam załaduje . On tego właśnie nie zrobił i dodam że to jest sieć aero 2 i mam dwie kreski zasięgu i z pozycji do kompa przez usb modem działa wyśmienicie . Nie wiem co robić bo nie znam się za bardzo na tym
-
- Stały użytkownik forum
Na pewno postaw modem i router na różnych poziomach.
zanim tak ustawisz to sprawdź zasięg w miejscu w którym zamierzasz umieścić modem po podłączeniu do routera, na tym samym kablu co ma łączyć modem z routerem ale w trakcie pomiaru kabel zamiast do routera to prosto do kompa.
Może okazać się że nieraz zmiana miejsca o 0,5 1 czy 2 metry w tym samym pomieszczeniu może znacznie zmieniać poziom sygnału, zwłaszcza przy takim poziomie jaki jest u Ciebie.
Jeżeli pomiary wyjdą pozytywnie, przepnij pod router nie zmieniając już miejsca usytuowania modemu.
Jeżeli będzie kiepski sygnał to sugerował bym antenę zewnętrzną.
Mogę odsprzedać atk-20 nowa w dobrej cenie.
Jeżeli pomimo dobrego sygnału będzie dalej kłopot to sugerował bym tak jak kolega wcześniej aktywnego huba wpiąć pomiędzy router a modem.
A czy to jest pomieszczenie na poddaszu, dach czym kryty?
Pozdrawiam,
zanim tak ustawisz to sprawdź zasięg w miejscu w którym zamierzasz umieścić modem po podłączeniu do routera, na tym samym kablu co ma łączyć modem z routerem ale w trakcie pomiaru kabel zamiast do routera to prosto do kompa.
Może okazać się że nieraz zmiana miejsca o 0,5 1 czy 2 metry w tym samym pomieszczeniu może znacznie zmieniać poziom sygnału, zwłaszcza przy takim poziomie jaki jest u Ciebie.
Jeżeli pomiary wyjdą pozytywnie, przepnij pod router nie zmieniając już miejsca usytuowania modemu.
Jeżeli będzie kiepski sygnał to sugerował bym antenę zewnętrzną.
Mogę odsprzedać atk-20 nowa w dobrej cenie.
Jeżeli pomimo dobrego sygnału będzie dalej kłopot to sugerował bym tak jak kolega wcześniej aktywnego huba wpiąć pomiędzy router a modem.
A czy to jest pomieszczenie na poddaszu, dach czym kryty?
Pozdrawiam,
Rafał
-
Dom jest odkryty wszystko stoi od strony nadajnika ściana zewnętrza na której stoi na szafie . Zasięg z programu play mam na 4 kreski Teraz mam przez kompa to pokazuje 2 choć tak samo podłączony teraz na kablu 3 metry usb . Na mobile partner tez były 4 kreski i na Tni tez 4 kreski .
Myślałem ze jak kupie router to On sam wystarczy bo chyba tp link powinien zapewnić w sprzęcie maksymalne obciążenie prądu dla sprzętu w takim razie a nie jak jest słaby zasięg co widzę problem u wszystkich to nie daje rady
[ Dodano: 2013-03-01, 01:02 ]
Mam jeszcze jedno istotne pytanie zakupiłem go w czwartek tydzień temu w awansie czy oddać go i kupić coś lepszego czy bawić się dalej Bo kupno anteny i huba lub prostownika 10 amper to mnie wyniesie wszystko 300 zł Już nie wspomne o zmarnowanym czasie i nerwach ??
Myślałem ze jak kupie router to On sam wystarczy bo chyba tp link powinien zapewnić w sprzęcie maksymalne obciążenie prądu dla sprzętu w takim razie a nie jak jest słaby zasięg co widzę problem u wszystkich to nie daje rady
[ Dodano: 2013-03-01, 01:02 ]
Mam jeszcze jedno istotne pytanie zakupiłem go w czwartek tydzień temu w awansie czy oddać go i kupić coś lepszego czy bawić się dalej Bo kupno anteny i huba lub prostownika 10 amper to mnie wyniesie wszystko 300 zł Już nie wspomne o zmarnowanym czasie i nerwach ??
-
- Stały użytkownik forum
3metry kabel usb może powodować spadek napięcia,
dobrze by było do tego celu zastosować dobrej jakości przewód max 1,5m
dobrze by było do tego celu zastosować dobrej jakości przewód max 1,5m
Rafał
-
Zastosuj antenę zewnętrzną.
-
- Stały użytkownik forum
Kolego sonnen_x przeczytaj dokładnie cały wątek zanim coś napiszesz.
Przecież ja o tym między innymi pisałem nieco wcześniej.
Przecież ja o tym między innymi pisałem nieco wcześniej.
Rafał
-
Kolego rafal13, napisałem o tym, ponieważ Twoja porada dotycząca anteny zaginęła gdzieś w gmatwaninie tematu. Poszedłeś z tematem w niewłaściwą stronę. Żadne Huby USB, kable USB itp nie pomogą.
-
- Stały użytkownik forum
Zależy w jakiej sytuacji,jeżeli sygnał od BTS-a nie jest zbyt mocny, ale wystarczający do poprawnej transmisji, znam z doświadczenia, modem wpięty bezpośrednio w router może się wzajemnie zakłócać, za długi kabel usb powoduje spadek mocy dostarczanej do modemu, optymalny sprawia że urządzenia przestają szkodliwie na siebie oddziaływać.sonnen_x pisze:Żadne Huby USB, kable USB itp nie pomogą.
Rafał
-
Dlatego antena będzie lepsza inwestycją niż kabel USB.
-
- Stały użytkownik forum
Tylko jeżeli nie jest konieczna antena, to prościej podłączyć kabel, tym bardziej że niektóre modemy mają taki specjalny przewód usb na wyposażeniu.
Rafał
-
Ale nie 3 metrowy;)
Poza tym, to co chcesz zyskać takim manewrem? przeniesienie modemu wraz z wbudowaną w niego anteną w miejsce z lepszym zasięgiem?
Poza tym, to co chcesz zyskać takim manewrem? przeniesienie modemu wraz z wbudowaną w niego anteną w miejsce z lepszym zasięgiem?
-
- Stały użytkownik forum
to nie moje słowa, czytaj dokładniej, ja sugerowałem krótki.sonnen_x pisze:Ale nie 3 metrowy;)
Rafał
-
OK, 1,5m, reszta pytania taka sama.
-
- Stały użytkownik forum
Router rozsiewa sygnał po domu, więc jest możliwość wybrania optymalnego miejsca dla modemu,
to prostsze i tańsze rozwiązanie niż montaż anteny, zwłaszcza zimą.
to prostsze i tańsze rozwiązanie niż montaż anteny, zwłaszcza zimą.
Rafał
-
Wyłącz zatem Wi-fi, zapnij kabel i przekonasz, się, że różnicy nie będzie.
-
- Stały użytkownik forum
Bywają różne przypadki.
Mam sporo doświadczenia.
Kolego masz swoje rację, a ja mam swoją, niech tak zostanie.
Pozdrawiam,
Mam sporo doświadczenia.
Kolego masz swoje rację, a ja mam swoją, niech tak zostanie.
Pozdrawiam,
Rafał
-
rafal13, nie kwestionuję Twojego doświadczenia. ceber1 zanim popadnie w koszty powinien wypróbować przynajmniej jakąś antenę dookólną, może miałby jakąś możliwość wypożyczenia do testów.
ceber1 jaki status ma modem tuż po podłączeniu do USB routera, a jaki po tym, jak dioda USB zgaśnie? Jak zachowuje się dioda modemu?
ceber1 jaki status ma modem tuż po podłączeniu do USB routera, a jaki po tym, jak dioda USB zgaśnie? Jak zachowuje się dioda modemu?