Antena kierunkowa dla Aero2 + Orange Free
Moderator: Moderatorzy
-
- Użytkownik forum
Re: Antena kierunkowa dla Aero2 + Orange Free
lukkki - ok, ale takie czynności mogą pomóc dopiero gdy uzyskam Panelem prędkość przynajmniej taką samą jak na Logu.
rafal13 - Polaryzacja jest ok.
To jest wg producenta 17dbi.
Kabla jest (na oko - teraz nie mam jak zmierzyć) 10m
Panel ustawiałem pod różnymi kątami w poziomie i w pionie - nie udało mi się przeskoczyć wyżej wspomnianej prędkości.
rafal13 - Polaryzacja jest ok.
To jest wg producenta 17dbi.
Kabla jest (na oko - teraz nie mam jak zmierzyć) 10m
Panel ustawiałem pod różnymi kątami w poziomie i w pionie - nie udało mi się przeskoczyć wyżej wspomnianej prędkości.
- Andrzejz78
- Guru bezprzewodowy
Po zakupie tego panela też miałem taki problem na początku Na ATK miałem od razu HSPA+ a na panelu HSDPAlukkki pisze:Tam widzę HSDPA.
Napisałem o tym nawet na forum(można poszukać) Okazało się że panel ma lepsze właściwości wzmacniające sygnał ale gorsze kierunkowe niż ATK
Panel zbiera więcej zakłóceń i różnych sygnałów odbitych przez co pogarsza się jakość sygnału Problem można rozwiązać ustawiając bardzo dokładnie antenę
-
- Stały użytkownik forum
Do jakiej minimalnej wartości możesz skrócić kabel(nowa wtyczka musi być fachowo zarobiona),
najlepiej jakbyś antenę przymocował zdecydowanie wyżej, może do komina, wtedy krótki kabel ant. na strych, np. przez kanał wentylacyjny, na strychu router.
Anteny Cybertecha są robione z kablem h155 on ma spore tłumienie w paśmie 2100 w stosunku np. do LMR240 oczywiście ceną też istotnie się różnią - dlatego jeżeli jest możliwość o znaczną długość go skrócić to naprawdę warto.
Patrzysz pewnie głównie na download, sugerowałby abyś wykonał pomiary najpierw na panelu obserwując upload (upload jest mniej podatny na zmiany prędkości zależne od obciążenia sieci),jak wyłapiesz najlepsze ustawienie, potem na obydwu antenach wykonaj pomiary wycelowanych dokładnie w ten sam punkt na horyzoncie. (aby zobaczyć gdzie panel patrzy przystaw sobie dwie ekierki jedną pionowo pośrodku górnej krawędzi anteny drugą poziomo aby ustalić prostopadłość w płaszczyźnie poziomej i przez ich wspólną krawędź zobacz gdzie patrzy panel)
Następnie po wykonaniu trzech do pięciu pomiarów na tym miejscu gdzie patrzyłeś po wspólnej krawędzi ekierek umieść środek ant. log i wyceluj w ten sam punkt, drugą serię pomiarów staraj się wykonać w możliwie najkrótszym odstępie czasu od pierwszej serii pomiarowej.
Pomiary wykonaj oczywiście na tarasie, potem jak przeniesiesz antenę wyżej to na pewno
sygnał się jeszcze poprawi. Ustawiając antenę patrz zawsze głównie na upload.
najlepiej jakbyś antenę przymocował zdecydowanie wyżej, może do komina, wtedy krótki kabel ant. na strych, np. przez kanał wentylacyjny, na strychu router.
Anteny Cybertecha są robione z kablem h155 on ma spore tłumienie w paśmie 2100 w stosunku np. do LMR240 oczywiście ceną też istotnie się różnią - dlatego jeżeli jest możliwość o znaczną długość go skrócić to naprawdę warto.
Patrzysz pewnie głównie na download, sugerowałby abyś wykonał pomiary najpierw na panelu obserwując upload (upload jest mniej podatny na zmiany prędkości zależne od obciążenia sieci),jak wyłapiesz najlepsze ustawienie, potem na obydwu antenach wykonaj pomiary wycelowanych dokładnie w ten sam punkt na horyzoncie. (aby zobaczyć gdzie panel patrzy przystaw sobie dwie ekierki jedną pionowo pośrodku górnej krawędzi anteny drugą poziomo aby ustalić prostopadłość w płaszczyźnie poziomej i przez ich wspólną krawędź zobacz gdzie patrzy panel)
Następnie po wykonaniu trzech do pięciu pomiarów na tym miejscu gdzie patrzyłeś po wspólnej krawędzi ekierek umieść środek ant. log i wyceluj w ten sam punkt, drugą serię pomiarów staraj się wykonać w możliwie najkrótszym odstępie czasu od pierwszej serii pomiarowej.
Pomiary wykonaj oczywiście na tarasie, potem jak przeniesiesz antenę wyżej to na pewno
sygnał się jeszcze poprawi. Ustawiając antenę patrz zawsze głównie na upload.
Rafał
-
- Użytkownik forum
Ze względu na śnieżycę dziś nie mam możliwości sprawdzenia niczego 
Nie za bardzo mam jak ją przymocować - komin mam na północnej stronie domu, a balkon i BTS na południu
Próbowałem w lecie z "Logiem" robić tego typu rzeczy jak mocowanie wyżej, ale w bliższym sąsiedztwie blachy dachowej - efekt: jeszcze gorszy odbiór niż na balkonie. Mam pewien pomysł: niedaleko domu (jakieś 3 metry) rośnie dość wysoka sosna - jakby jej wyciąć kilka gałęzi od południa i tam zamocować panel?
rafal13 - nie wiem czy tak pieczołowite pionowanie tej anteny ma jakikolwiek sens, bo jakbym jej nie obrócił to zasięg jest po prostu słaby. Prędzej obstawiam, że przeszkadzają mi w kierunkowym odbiorze balustrada balkonowa i powierzchnia dachu, która jest za anteną. Może log nie jest tak silnie kierunkowy i zbiera on wszystko "jak leci"?
Inna sprawa: W top-net-info jakoś magicznie wymuszę HSPA+, ale jak to zrobić na routerze? Wiem, że coś z tym moim E196 się robiło, aby działał w AERO2 raz właśnie w tym programiku, a później router już dawał z nim radę. Te niektóre komendy AT są zapisywane w modemie?

Nie za bardzo mam jak ją przymocować - komin mam na północnej stronie domu, a balkon i BTS na południu

rafal13 - nie wiem czy tak pieczołowite pionowanie tej anteny ma jakikolwiek sens, bo jakbym jej nie obrócił to zasięg jest po prostu słaby. Prędzej obstawiam, że przeszkadzają mi w kierunkowym odbiorze balustrada balkonowa i powierzchnia dachu, która jest za anteną. Może log nie jest tak silnie kierunkowy i zbiera on wszystko "jak leci"?
Inna sprawa: W top-net-info jakoś magicznie wymuszę HSPA+, ale jak to zrobić na routerze? Wiem, że coś z tym moim E196 się robiło, aby działał w AERO2 raz właśnie w tym programiku, a później router już dawał z nim radę. Te niektóre komendy AT są zapisywane w modemie?
- Andrzejz78
- Guru bezprzewodowy
procek, Ustaw sobie TNI tak żeby wyświetlał CID I LAC i podaj te wartości
I dla pewności w ustawieniach pasma w TNI zaznacz tylko W2100
I dla pewności w ustawieniach pasma w TNI zaznacz tylko W2100
-
- Stały użytkownik forum
Zrób szkic tego dachu i komina w dwóch płaszczyznach i zaznacz kierunek do nadajnika.
A i zrób fotkę górnej części budynku stojąc tyłem do barierki na tarasie.
Sosna jak wysoka i samotna to może dość mocno się kiwać, ale może to i dobry pomysł, tylko gdyby tam dać też router, tylko tak w zimę nie za duża szczelna skrzynka była by dobra, ale w lato jakieś chłodzenie by trzeba wymyślić.
A i zrób fotkę górnej części budynku stojąc tyłem do barierki na tarasie.
Sosna jak wysoka i samotna to może dość mocno się kiwać, ale może to i dobry pomysł, tylko gdyby tam dać też router, tylko tak w zimę nie za duża szczelna skrzynka była by dobra, ale w lato jakieś chłodzenie by trzeba wymyślić.
Rafał
-
- Użytkownik forum
Andrzejz78 - na logarytmicznej:
[CID: 12443, 3 - W (zachód), LAC: 52601]
Moc: -105dBm, 12%, CSQ 4= 2013.03.17 17:51:09, Orange: HSDPA, IP: 37.47.76.191
Szału nie ma, ale ok 2,1MBita / 0,35 dziś (ping 136) wycisnąłem. Na panelu (ustawionym na oko) 0,9MBita / 0,33 (ping 175)
No i tutaj info dla rafal13 - Upload wychodzi bardzo podobny i nie ilustruje on zbytnio różnicy w połączeniu także w moim wypadku nie mogę się nim kierować...
Szkic i kolejna sesja zdjęciowa będą za kilkanaście minut
[CID: 12443, 3 - W (zachód), LAC: 52601]
Moc: -105dBm, 12%, CSQ 4= 2013.03.17 17:51:09, Orange: HSDPA, IP: 37.47.76.191
Szału nie ma, ale ok 2,1MBita / 0,35 dziś (ping 136) wycisnąłem. Na panelu (ustawionym na oko) 0,9MBita / 0,33 (ping 175)
No i tutaj info dla rafal13 - Upload wychodzi bardzo podobny i nie ilustruje on zbytnio różnicy w połączeniu także w moim wypadku nie mogę się nim kierować...
Szkic i kolejna sesja zdjęciowa będą za kilkanaście minut

-
- Stały użytkownik forum
to mam wrażenie że ta antena marnie działa albo ma strasznie szeroką charakterystykęprocek pisze:Upload wychodzi bardzo podobny i nie ilustruje on zbytnio różnicy w połączeniu także w moim wypadku nie mogę się nim kierować...
Rafał
-
- Użytkownik forum
Mam świadomość, że jakość połączenia na tym logu nie jest zbyt dobra (w końcu dlatego szukałem czegoś lepszego), ale tego panela jakbym nie obracał zawsze łapie tak samo - tragicznie.
Obiecane zdjęcia

[ Dodano: 2013-03-17, 20:53 ]
Nowe informacje: Na Maślanej Górze od niedawna (od kilku dni) działa UMTS 2100 - wziąłem więc panelówkę do pokoju i postawiłem ją po prostu na parapecie: HSDPA podobnie - ok. 1MBita. Mam jeszcze modem CDMA na dookólnej, ale to tylko 0,5MBita czyli tyle co Aero2 za darmo...
[ Dodano: 2013-03-17, 21:15 ]
Póki co zostaję na moim Logu - jak zrobi się cieplej to będę coś kombinował w ustawianie panela, ale już widzę, że nic z tego nie będzie
Jednego tylko nie rozumiem - skoro to moje coś ma wzmocnienie ok 3dbi, a panel 17dbi to coś tu nie gra... Albo Cybertech sprzedaje ludziom złom albo Dipol robi anteny lepsze niż im się wydaje...
Obiecane zdjęcia

[ Dodano: 2013-03-17, 20:53 ]
Nowe informacje: Na Maślanej Górze od niedawna (od kilku dni) działa UMTS 2100 - wziąłem więc panelówkę do pokoju i postawiłem ją po prostu na parapecie: HSDPA podobnie - ok. 1MBita. Mam jeszcze modem CDMA na dookólnej, ale to tylko 0,5MBita czyli tyle co Aero2 za darmo...
[ Dodano: 2013-03-17, 21:15 ]
Póki co zostaję na moim Logu - jak zrobi się cieplej to będę coś kombinował w ustawianie panela, ale już widzę, że nic z tego nie będzie

Jednego tylko nie rozumiem - skoro to moje coś ma wzmocnienie ok 3dbi, a panel 17dbi to coś tu nie gra... Albo Cybertech sprzedaje ludziom złom albo Dipol robi anteny lepsze niż im się wydaje...
-
- Stały użytkownik forum
Moim zdaniem to 17 dbi to mocno przesadzona wartość w przypadku tego panela,
jeżeli masz 10m kabla to kiepski h155 zastosowany w tej antenie w paśmie 2100 daje około 5 db tłumienia,
czyli zakładając że przy ant. jest 17 to na końcu 10 m kabla jest już tylko 12.
W tym układzie proponowałbym Ci w rogu przy rynnie (fotka nr.2) dać maszt około 6m,
dwu lub trzy składowy z odciągami plus dwa solidne uchwyty do ściany,
z tych fotek to wydaje mi się że ta góra przysłania.
Żeby wybadać na jakiej wysokości masz znaczną poprawę sygnału proponuję żeby nie ładować się od razu w koszty jeżeli masz trampolinę lub ktoś ze znajomych, to do testów bardzo dobre są rurki na których trzyma się siatka zabezpieczająca, zdejmujesz gumki u podstawy zostawiając tylko na jednej która będzie na dole, jedna w drugą elegancko wchodzą sprawdziłem osobiście.
Do testów super sprawa. Myślę że do testów możesz użyć tego swojego loga
Co do anteny to testowałem ant. buro polecam na pasmo 1800 i 2100 http://buro.pl/?site=sklep&step=info&id=P00253 zamawić najlepjej z możliwie krótkim kablem takim jaki będzie potrzebny aby wejść tylko do pomieszczenia(no i odpowiedni wtyk pasujący to Twojej przejściówki), potem modem z routerem.
jeżeli masz 10m kabla to kiepski h155 zastosowany w tej antenie w paśmie 2100 daje około 5 db tłumienia,
czyli zakładając że przy ant. jest 17 to na końcu 10 m kabla jest już tylko 12.
W tym układzie proponowałbym Ci w rogu przy rynnie (fotka nr.2) dać maszt około 6m,
dwu lub trzy składowy z odciągami plus dwa solidne uchwyty do ściany,
z tych fotek to wydaje mi się że ta góra przysłania.
Żeby wybadać na jakiej wysokości masz znaczną poprawę sygnału proponuję żeby nie ładować się od razu w koszty jeżeli masz trampolinę lub ktoś ze znajomych, to do testów bardzo dobre są rurki na których trzyma się siatka zabezpieczająca, zdejmujesz gumki u podstawy zostawiając tylko na jednej która będzie na dole, jedna w drugą elegancko wchodzą sprawdziłem osobiście.
Do testów super sprawa. Myślę że do testów możesz użyć tego swojego loga
Co do anteny to testowałem ant. buro polecam na pasmo 1800 i 2100 http://buro.pl/?site=sklep&step=info&id=P00253 zamawić najlepjej z możliwie krótkim kablem takim jaki będzie potrzebny aby wejść tylko do pomieszczenia(no i odpowiedni wtyk pasujący to Twojej przejściówki), potem modem z routerem.
Rafał
-
- Użytkownik forum
rafal13, ok, ale jak zrobi się ciepło, bo obecnie tyyyyle śniegu napadało 
Myślę, że wezmę panel na kalenicę na dach i będę z niego szukał. Jeśli cokolwiek będzie lepiej to może nawet do kalenicy przyłożę jakąś rurkę. Mam teraz 2 możliwości: UMTS na Kamiennej Górze i na Maślanej Górze - myślę, że któraś będzie ok

Myślę, że wezmę panel na kalenicę na dach i będę z niego szukał. Jeśli cokolwiek będzie lepiej to może nawet do kalenicy przyłożę jakąś rurkę. Mam teraz 2 możliwości: UMTS na Kamiennej Górze i na Maślanej Górze - myślę, że któraś będzie ok

-
- Stały użytkownik forum
Pamiętaj aby tak kombinować żeby kabel od anteny był jak najkrótszy, i aby poprawnie zarobić wtyk po skróceniu kabla. Jak byś potrzebował wskazówki odnośnie zarobienia wtyku to pisz.
No zima nie chce nas opuścić
Pozdrawiam,
No zima nie chce nas opuścić

Pozdrawiam,
Rafał
-
- Użytkownik forum
Wczoraj dzięki ładnej pogodzie zrobiłem już ostateczny test anten. Mam teraz nowy modem Huwei E3131, więc działam na HSPA+. Aby zobaczyć co mogę osiągnąć wyszedłem z laptopem na szczyt górki nad moim domem.
Wyniki:
Panel wyciągał około 7.5Mbita, a Log ok. 7Mbita przy czym musiał być naprawdę dobrze ustawiony
Wniosek:
Odradzam te anteny panelowe, bo:
- mają prędkość (w przybliżeniu) identyczną jak Logi
- są cięższe przez co trudniejsze w montażu
- są droższe
- wymagają dokładnego ustawienia względem BTSa
W domu na balkonie ciągle jednak tylko ~ 3.5Mbita
Będę przedłużał komin tak, aby wystawał ponad kalenicę - może przy okazji będzie gdzie powiesić antenę
Nie omieszkam podzielić się wtedy wynikami
Dziękuję wszystkim użytkownikom forum za poświęcony czas
Wyniki:
Panel wyciągał około 7.5Mbita, a Log ok. 7Mbita przy czym musiał być naprawdę dobrze ustawiony
Wniosek:
Odradzam te anteny panelowe, bo:
- mają prędkość (w przybliżeniu) identyczną jak Logi
- są cięższe przez co trudniejsze w montażu
- są droższe
W domu na balkonie ciągle jednak tylko ~ 3.5Mbita

Będę przedłużał komin tak, aby wystawał ponad kalenicę - może przy okazji będzie gdzie powiesić antenę

Nie omieszkam podzielić się wtedy wynikami

Dziękuję wszystkim użytkownikom forum za poświęcony czas

- Andrzejz78
- Guru bezprzewodowy
Pisałem już kiedyś o tym i dlatego pozostałem przy ATK400procek pisze:- są cięższe przez co trudniejsze w montażu
- są droższe

-jest lżejsza
-jest tańsza
-po małej modyfikacji ma lepszy zysk niż panel
-
- Stały użytkownik forum
Ile wyżej byłeś niż poziom pomiarów z balkonu?
Czy balkon był w linii prostej w kierunku do nadajnika?
Jeżeli tak to zrób więcej pomiarów co 0,5 m powyżej poziomu balkonu.
Czy balkon był w linii prostej w kierunku do nadajnika?
Jeżeli tak to zrób więcej pomiarów co 0,5 m powyżej poziomu balkonu.
Rafał
-
- Użytkownik forum
rafal13 - to było SPORO wyżej - jakieś 15 - 20 metrów 
Na kominie będzie tylko troszkę wyżej, ale zdaje mi się, że blacha dachowa robi największy bałagan - odbija fale chyba...

Na kominie będzie tylko troszkę wyżej, ale zdaje mi się, że blacha dachowa robi największy bałagan - odbija fale chyba...
-
- Stały użytkownik forum
Powierzchnia Twojego dachu raczej nie wpływa negatywnie na sygnał,
to ukształtowanie terenu, dopiero dużo powyżej swojego dachu masz optyczną widoczność z BTS-em. Może powinieneś pomyśleć wyniesieniu rutera i modemu gdzieś na górkę i po wifi przekazania go do domu.
to ukształtowanie terenu, dopiero dużo powyżej swojego dachu masz optyczną widoczność z BTS-em. Może powinieneś pomyśleć wyniesieniu rutera i modemu gdzieś na górkę i po wifi przekazania go do domu.
Rafał
-
- Użytkownik forum
Nie mam jak bo ta górka nie jest już moją własnością 
Jutro testy na kalenicy, jak nie spadnę to dam znać
[ Dodano: 2013-05-11, 19:27 ]
Testy wyszły następująco:
Kalenica "z ręki"
LOG 5,5MBita Download, 1,5 Upload
Panel [i tutaj seria niecenzuralnych słów] - nie ma sensu się tym bawić...
No to teraz czeka mnie przedłużenie komina ponad poziom kalenicy i będzie sweet

Jutro testy na kalenicy, jak nie spadnę to dam znać

[ Dodano: 2013-05-11, 19:27 ]
Testy wyszły następująco:
Kalenica "z ręki"

LOG 5,5MBita Download, 1,5 Upload
Panel [i tutaj seria niecenzuralnych słów] - nie ma sensu się tym bawić...
No to teraz czeka mnie przedłużenie komina ponad poziom kalenicy i będzie sweet