Modem wewnetrzny Sierra Wireless MC7710 - działa na LTE CP!

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
hedm
Użytkownik forum

Modem wewnetrzny Sierra Wireless MC7710 - działa na LTE CP!

Post autor: hedm »

Moje perypetie z próbą odpalenia LTE na tym modemie wewnętrznym zakończyły się w końcu sukcesem.(Inna sprawa że na kilka miesięcy porzuciłem temat -a także nie miałem karty CP lub iplus LTE)
Metodą prób i błędów doszedłem że należy zrobić:
1.Wymienić firmware na :
SWI9200X_03.00.08.02 (jeden z wcześniejszych firmware z poziomu Watchera nie widział wcale sieci 4G)
2.Wywalić wszystkie profile ,wyłączyć komputer,włożyć sim,odpalić Watcher
3.APN ustawić na:internet.cp (na multi.internet nie działa!-tak samo jak nie działa(!) gdy korzystam z niebrandowanego Mobile Partnera na E398)

Efekt:

Obrazek
Obrazek
Maksymalnie na -106dBm uzyskałem 24Mb/s
Wydaje mi się że anteny w moim DELL STUDIO XPS 1640 w porównaniu do Huawei E398 dają nieco gorsze rezultaty.
Ostatnio zmieniony 2012-06-23, 15:35 przez hedm, łącznie zmieniany 1 raz.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Re: Modem wewnetrzny Sierra Wireless MC7710 - działa na LTE CP!

Post autor: ja.michal »

No to fajnie. :ok:
Czyli już wiadomo, że są modemy LTE, które działają z CP.
Fajnie by było jakbyś jeszcze złapał BDI na LTE. :) Wtedy byłoby potwierdzenie, że moduł się nadaje też do tego. :)
wojjjtek13
Początkujący użytkownik forum

Post autor: wojjjtek13 »

Do hedm i innych użytkowników modemu MC 7710 -> Też mam ten modem Sierry ale niestety nie mogę się połączyć za jego momocą w technologii LTE. Po 3G jest wszystko w porządku. Watcher pokazuje 4G, modem próbuje nawiązać połączenie, ale nie może się połączyć z siecią Plusa. Przeczytałem wszystkie posty odnośnie tego modemu i perypetie kolegi hedm z tym modemem.

Moje pytanie -> Czy firmware SWI9200X_03.00.08.02 to to samo co firmware SWI9200X_03.00.08.02AP. W moim modemie jest to drugie a data to 11/14/11.
Jeśli miałby ktoś nowsze oprogramowanie do tego modemu to prosiłbym o przesłanie
na [email protected]
encholex
Stały użytkownik forum

Post autor: encholex »

Panowie, czy jest szansa by ten modem zadziałał w HP Elitebook 8540W ?
Obecnie mam wsadzonego un2420..
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Jeśli nie ma blokady w BIOS (tzw. white list - brandowane moduły jakie zadziałają) to zadziała.
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

ja.michal pisze:Jeśli nie ma blokady w BIOS
Na 99.(9)% jest.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
encholex
Stały użytkownik forum

ja.michal pisze:Jeśli nie ma blokady w BIOS (tzw. white list - brandowane moduły jakie zadziałają) to zadziała.
Jak to można sprawdzić ?

I jak się ma UMTS do LTE jeśli chodzi o anteny wbudowane w ekran laptopa. Będzie działać na nich czy nie będzie to mieć wpływu ? Obecny modem ma standardowe złącza AUX i MAIN. MC 7710 ma AUX, MAIN i GPS ? W necie pisze że ma MIMO więc jak jest ono realizowane bo jakoś zawsze mi się MIMO kojarzyło z dwiema polaryzacjami, więc gdzie tu druga antenka? Bo raczej nie używa jako drugiej tej od GPS ;) Obecnie posiadany un2420 nie ma złącza GPS, a GPS działa..

Edit:
krystianb pisze:Na 99.(9)% jest.
Wobec tego istnieje sposób na pozbycie się jej ? Jakiś alternatywny BIOS ? Jest coś takiego ? i co wtedy z gwarancją ?

[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2013-03-16, 16:57 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=59341#59341">Panie i Panowie tniemy cytaty!</a>
Ostatnio zmieniony 2013-03-16, 16:56 przez encholex, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

encholex pisze:I jak się ma UMTS do LTE jeśli chodzi o anteny wbudowane w ekran laptopa. Będzie działać na nich czy nie będzie to mieć wpływu ?
Powinno, serwisant źle mi podpiął optiona (bo ma gniazda odwrotnie niż dellowe) to modem bez problemu działał. Tylko gps fixa nie chciał złapać.
encholex pisze:W necie pisze że ma MIMO więc jak jest ono realizowane bo jakoś zawsze mi się MIMO kojarzyło z dwiema polaryzacjami,
Przy takich antenkach przesłuchy z innych polaryzacji są takie, że nie warto tym sobie głowy zawracać.
encholex pisze: Obecnie posiadany un2420 nie ma złącza GPS, a GPS działa..
GPS idzie po AUX, antenka jest podwójna GSM+ GPS z polaryzacją kołową. Z modemem lte będzie wybór albo gps albo mimo. Choć co do tego mimo to nie jestem taki pewien, oglądając jakiś modem, opis anten wskazywał, że jest to raczej terminal MISO.

Co do biosu to może być ciężko, zdaje się, że HP cyfrowo podpisuje swoje twory...
encholex
Stały użytkownik forum

krystianb pisze:GPS idzie po AUX, antenka jest podwójna GSM+ GPS z polaryzacją kołową. Z modemem lte będzie wybór albo gps albo mimo.
Czy na takiej antence działało by LTE ?
krystianb pisze:Co do biosu to może być ciężko, zdaje się, że HP cyfrowo podpisuje swoje twory...
co to znaczy? że nie zainstaluję innego biosu niż ich ?
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Antenki są na pewno również do GSM 1800 MHz. Z racji, że LTE w Polsce też jest na 1800 MHz to będzie działać. Antena jest na daną częstotliwość a nie na technologię.

Niestety pozostaje tylko łamanie BIOSu czyli wgranie alternatywnego firmware. Nie wiem czy do HP jest. Do Lenovo są. Są też instrukcje zrobienia tego samemu (do Lenovo). Oczywiście z gwarancją można się pożegnać.
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

ja.michal pisze:Antena jest na daną częstotliwość a nie na technologię.
Wiesz, chodzi o antenę aux, czy da radę z niej nadawać jeśli to faktycznie modem MIMO.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

krystianb, nie wiem. Mam porównanie tylko do anteny w Dellu i one są symetrycznie wykonane. Nie mierzyłem oczywiście suwmiarką, ale raczej są bo specjalnie zmieniałem podpięcie kabli i miałem te same parametry i osiągi.
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

W teorii aux może mieć gorszy współczynnik dopasowania. W hp mogą być różne anteny. W moim dellu różnica była taka, że po zamianie anten gps widział ze 3 satelity i nie chciał fixa złapać, w normalnych warunkach na zimno w góra 2 minuty w tym samym miejscu łapał i po zmianie anten tak samo się zaczął zachowywać.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Możliwe. Jak napisałem to było na oko i w Dellu. Satelity nie łapałem bo mam wycięty programowo GPS.
Jak w HP trzeba samemu sprawdzić.
encholex
Stały użytkownik forum

W sumie z ciekawości sprawdzę w wolnym czasie jak wpływa zamiana anten. Pewnie spróbuję się zwrócić do serwisu HP po odpowiedź czy będzie kompatybilny oraz czy są w stanie mi go odblokować. Próba nie strzelba, może a nóż trafię na dobry dzień.
ODPOWIEDZ