Nec 313 i UMTS
Moderator: Moderatorzy
Nec 313 i UMTS
Wlasnie probuje odpalic NECa 313 do UMTS, karta SIM w BlueConneccie Ery, polaczenie przez USB. Jest to najtansza opcja modemu UMTS, na Allegro mozna kupic za niecale 200 zł. I jeszce zasila sie przez USB wiec nie trzeba go ladowac ladowarką. Niestety wiedzi tylko siec 2.5 G, pomimo ze jestem w zasiegu 3G. Pytalem w BOA Ery o USIM, dostalem po paru dniach maila z technicznego z odpowiedzią, ze "... nie ma czegos takiego jak USIM......, ...... i na tej SIM musi chodzic, bo u nich chodzi np. na Nokii 6600 ...." . Pytalem sie znajomego z Londynu (bo z tamtąd pochodzi telefon z sieci 3), że uzywal normalnego SIMa. Ale moze sie nie zna. Mam zaistalowane wszystkie drivery dobrze, niestety nie wiedzi UMTS-a. Konsultowalem sie tez z serwisem, to mi powiedzieli ze USIM jest potrzebny, jezeli operator udostepnia Videorozmowy prawdopodobnie, do transmisji danych nie jest konieczne. Jezeli na moim SIM karta Merlin chodzi to i telefon 3G tez powinien miec transmisje. Nie wiem ile w tym prawdy, moze ktos ma jakis informacje cos przeczytal
czy sie dowiedzial od operatorów! Ze swojej strony drąze temet dalej, i tez bede probowal gdzies cos doczytac...
czy sie dowiedzial od operatorów! Ze swojej strony drąze temet dalej, i tez bede probowal gdzies cos doczytac...
Re: Nec 313 i UMTS
Bardzo ciekawy temat z tymi necami,ja osobiście przymierzałem się do kupna e228 i korzystania z niego jako modemu umts ale nigdzie nie znalazłem info czy ktoś już w ten sposób korzystał z neców,są opisy jak skonfigurować gprs a nic na temat używania ich jako modemów, <font color="#FF00FF"><b>»»na razie««</b></font> czekam i szukam.....pozdro.
Jak są drivery to wszystko OK
Jak są drivery do modemu i portu, i widzi telefon to nie powinno byc problemu.... wybiera sie odpowiedni numer np. *99# i powien sie wdzwonic
Dziekuje
Dziekuje za odpowiedz na innym poscie dot Motoroli A8xx w UMTS, sprobuje na nec3g.info znalezc info dot. kodu zdjecia blokady na APN, bo to mi blokuje. Jakby ktos mial linka wczesniej do posta na forum www.nec3g.info wczesniej to prosze o podanie, nie jestem szybki w szukaniu informacji. Chodzi o kod do zdjecia blokady APN w NEC313, by ustawic polskie ustawienia APN (mam z sieci 3 UK) i nie moge ich ani wyedytowac ani zmienic, ani skasowac. podobno jest jakas blokada z kode w tych telefonach.
- dreamoftheviper
- Stały użytkownik forum
Ciekawe jak to zrobic tez sie z tym glowilem
MMS i NET w PLUSIE
1. Wpisz *#2634#
2. Menu > Settings > NetworkSetup > APN
3. Wybierasz APN2. Klikasz zeby wejsc i edit
4. Ustawiasz:
'acces point name' : mms.plusgsm.pl
'APN adress' : mms.plusgsm.pl
5. Zapisujesz i wychodzisz
[Wchodzimy Menu > Settings > NetworkSetup > APN]
6. Wybierasz APN3. Klikasz zeby wejsc i edit. Wpisujesz handset code, który standardowo jest 0000.
7. Ustawiasz:
'Acces point name' :
www.plusgsm.pl
'APN address' :
www.plusgsm.pl
8. Wchodzimy Menu > Settings > NetworkSetup > APN > Select APN i wybieramy APN3 (internet, jeœli chcesz mmsy ustaw APN2), zapisz i wyjdz
9. Menu > Messages > *** > Settings > Multimedia Msg
10.Ustawiasz:
MMS centre :
http://mms.plusgsm.pl:8002
MMS proxy :
212.002.096.016:8080
11.Uruchom ponownie telefon. Na górnym pasku pojawi ci sie znam = , który oznacza, ze masz zasieg gprs. Gdy ten znak zmieni sie w 2 zielone strzalki - masz polaczenie.
*Aby simplus dzialal z NECem musisz uaktywnic usluge 'Dostepny limit':
*101*11*99# i zadzwon.
MMS i NET w IDEA
1. Wpisz *#2634#
3. Wybierasz APN2. Klikasz ¿eby wejsc i edit
4. Ustawiasz:
'acces point name' : mms
'APN adress' : mms
6. Wybierasz APN3. Klikasz zeby wejsc i edit. Wpisujesz handset code, który standardowo jest 0000.
7. Ustawiasz:
'Acces point name' :
www.idea.pl
'APN address' :
www.idea.pl
8. Wchodzimy Menu > Settings > NetworkSetup > APN > Select APN i wybieramy APN3 (internet, jesli chcesz mmsy ustaw APN2), zapisz i wyjdz
10.Ustawiasz:
MMS centre :
http://mms.idea.pl
MMS proxy :
192.168.006.104:8080
11.Uruchom ponownie telefon. Na górnym pasku pojawi ci sie znam = , który oznacza, ze masz zasieg gprs. Gdy ten znak zmieni sie w 2 zielone strzalki - masz polaczenie.
*MMSy mozna wysylac, odbierac nie!
*Aktywacja MMS w idea:
SMS o treœci AKT MMS pod numer 1188 (dla popa i idea mix)
SMS o treœci AKT MMS pod numer 555 (reszta ofert idei) MMS i NET w HEYAH;Na poczatek wypada odwiedzic strone www.heyah.pl i przy pomocy self care uaktywnic uslugi GPRS i MMS w sieci Heyah. Dopiero jak przyjda SMSy potwierdzajace uaktywnienie danej uslugi mozecie sie zabrac za jej konfiguracje.
1. Wpisz *#2634#
4. Ustawiasz:
'acces point name' : heyahmms
'APN adress' : heyahmms
7. Ustawiasz:
'Acces point name' :
heyahinterne
'APN address' :
heyah.pl
8. Wchodzimy Menu > Settings > NetworkSetup > APN > Select APN i wybieramy APN3 (internet, jeœli chcesz mmsy ustaw APN2), zapisz i wyjdz
10.Ustawiasz:
MMS centre :
http://mms.heyah.pl/servlets/mms
MMS proxy :
213.158.194.266:8080
*MMSy mozna obierac, wysylac nie ,nie dowiedziałem się nigdzie czy ktoś w praktyce korzystał z neców jako modemów,jak by to ktoś przetestował to dajcie znać
pozdro
1. Wpisz *#2634#
4. Ustawiasz:
'acces point name' : mms.plusgsm.pl
'APN adress' : mms.plusgsm.pl
7. Ustawiasz:
'Acces point name' :
www.plusgsm.pl
'APN address' :
www.plusgsm.pl
10.Ustawiasz:
MMS centre :
http://mms.plusgsm.pl:8002
MMS proxy :
212.002.096.016:8080
*Aby simplus dzialal z NECem musisz uaktywnic usluge 'Dostepny limit':
*101*11*99# i zadzwon.
MMS i NET w IDEA
1. Wpisz *#2634#
3. Wybierasz APN2. Klikasz ¿eby wejsc i edit
4. Ustawiasz:
'acces point name' : mms
'APN adress' : mms
7. Ustawiasz:
'Acces point name' :
www.idea.pl
'APN address' :
www.idea.pl
8. Wchodzimy Menu > Settings > NetworkSetup > APN > Select APN i wybieramy APN3 (internet, jesli chcesz mmsy ustaw APN2), zapisz i wyjdz
10.Ustawiasz:
MMS centre :
http://mms.idea.pl
MMS proxy :
192.168.006.104:8080
*MMSy mozna wysylac, odbierac nie!
*Aktywacja MMS w idea:
SMS o treœci AKT MMS pod numer 1188 (dla popa i idea mix)
SMS o treœci AKT MMS pod numer 555 (reszta ofert idei) MMS i NET w HEYAH;Na poczatek wypada odwiedzic strone www.heyah.pl i przy pomocy self care uaktywnic uslugi GPRS i MMS w sieci Heyah. Dopiero jak przyjda SMSy potwierdzajace uaktywnienie danej uslugi mozecie sie zabrac za jej konfiguracje.
1. Wpisz *#2634#
4. Ustawiasz:
'acces point name' : heyahmms
'APN adress' : heyahmms
7. Ustawiasz:
'Acces point name' :
heyahinterne
'APN address' :
heyah.pl
10.Ustawiasz:
MMS centre :
http://mms.heyah.pl/servlets/mms
MMS proxy :
213.158.194.266:8080
*MMSy mozna obierac, wysylac nie ,nie dowiedziałem się nigdzie czy ktoś w praktyce korzystał z neców jako modemów,jak by to ktoś przetestował to dajcie znać

Tez juz znalazlem na forum Nec-a, zrobilem jak opisane, zdjąłem APN1 i APN3 i skonfigurowałem. Drivery modemowe zaistalowane (jakby ktos chcial to podesle). Roznica w tym ze wybiera sie numer *99#, z *99***# nie chodzi (na innych telefonach nie ma problemu). Ale to nie klopot. Wszystko ustawiona jak należy. Mam karte SIM w Blueconnekcie, chodzi OK, GPRS predkosci rzędu 40-50 kbps. Nie wiedzi UMTS-a, bo nie wiem czy jestem w zasiegu (Kraków). Generalnie to jest to wydaje mi się najtansza opcja telefonu jako modem do sieci. Telefon NEC 313 to ok. 100-150 zł, kabel USB do niego to 20-30 zł. No i co ważne to to że telefon ładuje sie przez USB (np. Nokie caly czas musze ładowac), wiec nie potrzebuje ładowarki, zważywszy na to że nosze ciezkiego notebooka. Jezeli uda mi sie odpalic na nim transmisje 3G, to chyba nie ma tańszej opcji do podłączenia. Na razie tylko mam 2.5G, nie wiem czy tam gdzie jestem jest 3G. Zaletą w stosunku do kart PCMCIA (używam Option EDGE Globetrotter) jest to, że telefon moge sobie wyłożyc, w miejscu gdzie jest lepszy zasięg (oh przydałby się bluetooth, ale co wymagac za tą cene), a PCMCIA róznie odbiera w zaleznosci gdzie sie jest, chodzi mi o pomieszczenia. Zauważyłem, że najlepiej nie mieszkac w bloku żelbetonowym, to typowa klatka Faradaya, pare kresek w zasiegu w dół. Jak odpale na nim transmisje 3G to dam znac, na razie chyba wezme sobie do testów SIMDATę, bo Plus chyba ma zasieg kolo mnie, nie wiem jak z Erą.
- klisza
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Ja uważam, ze NEC nie może służyć jako modem UMTS. Wydaje mi się, ze on wcale nie obsługuje transmisji WCDMA. To, że jest on teoretycznie telefonem UMTS to nie znaczy, ze może on służyć jako modem UMTS. Tak samo jeśli telefon jest drugiej generacji GSM to nie znaczy, że ma on GPRS. Ale są telefony GSM, ktore mogą służyć jako modem UMTS, bo obsługują WCDMA. Są to np. NOKIA 6650 lub 7600.
Ja w ogóle nie rozumiem tekstów typu "nokia 6650 nie jest telefonem UMTS ale obsługuje WCDMA" Przecież istotą systemu UMTS jest rodzaj transmisji, a jest nią technika WCDMA - nie dwadzieścia kamer i 30 wyświetlaczy wmontowanych w obudowę !
- klisza
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Owszem i NECa i tą nokie można nazwać telefonem UMTS, ale nokia nie ma takich funkcji jak wideokoferencja a NECiem jeszcze chyba nikomu nie udało się połaczyć jako modem UMTS (do 384 kb/s). To właśnie miałem na myśli. Jednak z drugiej strony rzeczywiście NECi do korzystania z wideorozmowy tez muszą się łączyć z dużymi prędkościami. Ja tylko podejrzewam, że NECa nie można użyć jako modemu UMTS. Najlepiej po prostu sprawdzić to na stronie NECa. Ja sam mając kiedyś NECa e313 nie mogłem wysłac z niego MMSa a nawet polączyc go z kompem mimo, że miałem kabel USB. Chyba po prostu pozostał mi jakiś uraz do NECów
.

Witam
Otóż prawda jest taka że NECki są telefonami UMTS, obsługują rówmnież transmisję danych 3G ale żeby te atrakcje działały w telefonie musi być karta USIM. W innym przypadku NEC zachowa się jak zwykły telefon 2G i nie będzie miał pojęcia o UMTS nawet jeśli staniemy 2 metry od BTSa 3G. Jeśli chcesz użyć NECa jako modemu 3G musisz mieć USIMa np z Orange (SIM 3G) wtedy wszystko nawet wide3orozmowy działa OK. Pozdrawiam.
Otóż prawda jest taka że NECki są telefonami UMTS, obsługują rówmnież transmisję danych 3G ale żeby te atrakcje działały w telefonie musi być karta USIM. W innym przypadku NEC zachowa się jak zwykły telefon 2G i nie będzie miał pojęcia o UMTS nawet jeśli staniemy 2 metry od BTSa 3G. Jeśli chcesz użyć NECa jako modemu 3G musisz mieć USIMa np z Orange (SIM 3G) wtedy wszystko nawet wide3orozmowy działa OK. Pozdrawiam.
Sprawdzam własnie tego NEC-a z róznymi kartami od róznych operatorów. Z kartą Ery w BlueConnekcie, taryfa data (odpowiedz z serwisu technicznego Ery: twierdzą, że nie ma czegos takiego jak USIM, wszystkie wydawane SIM w taryfach data powinny chodzic). W Plusie SIMdata tez nie widzi UMTS. Dzisiaj spróbuje z karta Idei (pozycze sie od kogoś, ktora chodzi na pewno). No i dam znac o efektach. Nie wiem czy to kwestia karty, bo USIM to wydaje mi sie taki sam SIM tylko z włączonymi opcjami transmisji prze operatora (pytalem sie kolegi z londynu, 2 lata temu wydawali karty tzw USIMowe, ale teraz wszysytkie są takie same). generalnie to porusze temat na innym nowym poscie. Moze ktos sie na tym zna.
Czy sprawdzales czy ten NEC chodzi z kartą SIM 3G Orange, czy tylko ci sie tak wydaje?
Tak sprawdzałem. Zamiast ikonki karty SIM 2,5 na wyświetlaczu są wtedy trzy kółeczka oznaczające zasięg sieci 3G. Karta testowana była z NECkiem E228 SV22. Pozdr.
aha zapo,mniałem napisać była to karta "SIM 3G" czyli Orangeowy USIM. Karty niestety są różne, USIM różni się od zwykłego SIMa. Większości telefonów to nie przeszkadza i można w nich używać UMTSu ze zwykłym SIMem ale niestety NECki są dość specyficzne i bez USIM ani rusz. Inna sprawa że aby korzystać z UMTSu w Orange i tak trzeba mieć USIMa. Sieć nie przyjmuje zwykłych SIMów, sprawdzane w 6680 i potwierdzone przez BOK.
Jezeli jest tak jak mowisz, to mam 2 wyjscia: albo wykłucic się w Erze na wymiane karty na USIM (przegladne umowe, ale wydaje mi sie że gwarantują dzisłanie UMTS na SIM), albo sprzedac w dobre rece telefon komos kto ma licencje 3G w Orangu.
Zreszta juz zadawałem pytanie do technicznego z Ery, odpowiedz byla taka, że nie ma czegos takiego jak USIM teraz, wszystkie karty wydawane przez operatorów to SIM i dotyczylo to tez Orange, bo się o to pytałem. A w miare z kumatym rozmawiałem, czail dobrze o co chodzi i nie mial powodu ściemniac, bo akurat jestem sieciowcem i dogadalismy się dobrze na ten temat.
Moze pognebic Dzialy Obsługi w sieciach, wreszcie zabiorą się konkretnie za prace, a nie tylko sprzedaż.
Nadal wydaje mi sie, że to nie kwestia karty SIM, tylko tego NEC, jest jakas blokada, czy znacznik - flaga, np. suma kontrolna karty SIM, czy jakos tak, akurat nie znam sie na kartach SIM.
Z tego co wiem w Orange karty aktywowane w licencji 3G, maja po prostu informatycznie w systemie podpięte numery, by widzialy UMTS. To tak jak włączanie odpowiednich usług u operatora jak i w telefonie. W Erze i Plusie tego nie robią. Czyli musi byc jakas blokada. Nie znam nikogo dobrego w serwisie technicznym operatora w Idei, dobrze moze wiedzialby o co chodzi. W Erze np. chcialem podmienic numery telefonów (mam pare aktywacji, chodzilo o cyferki, bardzie podobal mi sie numer z taryfy transmisji danych) i powiedziano mi że sie nie da bo system informatyczny nie pusci w tym wypadku, bo numery kart SIM w taryfach Data w Erze są w innym zbiorze. Wydawane klientom karty SIM są w pewnym stopniu pogrupowane juz w zapisie informatycznym. A nie są to żadne rózne karty pod wzgledem technicznym, są to te same karty SIM. I przypuszczam, że Orange tez tak ma tylko ściemnia klientom, żeby wziać za wymiane te paredziesiat złotych, a wystarczy tylko cos włączyc w systemi informatycznym.
Zreszta juz zadawałem pytanie do technicznego z Ery, odpowiedz byla taka, że nie ma czegos takiego jak USIM teraz, wszystkie karty wydawane przez operatorów to SIM i dotyczylo to tez Orange, bo się o to pytałem. A w miare z kumatym rozmawiałem, czail dobrze o co chodzi i nie mial powodu ściemniac, bo akurat jestem sieciowcem i dogadalismy się dobrze na ten temat.
Moze pognebic Dzialy Obsługi w sieciach, wreszcie zabiorą się konkretnie za prace, a nie tylko sprzedaż.
Nadal wydaje mi sie, że to nie kwestia karty SIM, tylko tego NEC, jest jakas blokada, czy znacznik - flaga, np. suma kontrolna karty SIM, czy jakos tak, akurat nie znam sie na kartach SIM.
Z tego co wiem w Orange karty aktywowane w licencji 3G, maja po prostu informatycznie w systemie podpięte numery, by widzialy UMTS. To tak jak włączanie odpowiednich usług u operatora jak i w telefonie. W Erze i Plusie tego nie robią. Czyli musi byc jakas blokada. Nie znam nikogo dobrego w serwisie technicznym operatora w Idei, dobrze moze wiedzialby o co chodzi. W Erze np. chcialem podmienic numery telefonów (mam pare aktywacji, chodzilo o cyferki, bardzie podobal mi sie numer z taryfy transmisji danych) i powiedziano mi że sie nie da bo system informatyczny nie pusci w tym wypadku, bo numery kart SIM w taryfach Data w Erze są w innym zbiorze. Wydawane klientom karty SIM są w pewnym stopniu pogrupowane juz w zapisie informatycznym. A nie są to żadne rózne karty pod wzgledem technicznym, są to te same karty SIM. I przypuszczam, że Orange tez tak ma tylko ściemnia klientom, żeby wziać za wymiane te paredziesiat złotych, a wystarczy tylko cos włączyc w systemi informatycznym.
Obyś miał rację bo ja jestem do swojego SIMa dość przywiązany (karta 7-letnia) i wolałbym go nie wymieniać. Robiłem dziś następne doświadczenia z NECkami. Otóż wybrałem się na wieś gdzie o 3G nikt nie słyszał a GSM chodzi tak sobie. Po włożeniu karty SIM (zwykłej) do NECka pojawia się znana ikonka 2,5g i zasięg. USIM zachowuje się inaczej, widać przekreślone trzy kółeczka i zasięg GSM. Aha i jeszcze jedno: w menu wyboru sieci przy włożonym USIMie jest aktywna funkcja trybu sieci (network mode) gdzie możesz wybrać między "auto" a "3G only". Przy zwykłym simie próba wywołania tej fubkcji powoduje wyświetlenie komunikatu "USIM not inserted" czy coś w tym stylu. Wjniski są takie że NEC jednak MUSI mieć kartę USIM żeby "widzieć" 3G. zz SIMem będzie sie zachowywać jak zwykły telefon 2G.
no to byłaby kicha jeśli necki chodzą w umtsie tylko na usimach....... 

Zgadza się kicha ale niestety wszystko na to wskazuje. Udało mi się też dogadać z człowiekiem z działu technicznego Orange, twierdzi on że ich sieć UMTS jest zamknięta tzn mogą w niej działać tylko USIMy, tzn nawet jeśli np jakiś obcokrajowiec przyjedzie do Polski z zwykłym SIMem to choćby jego sieć miała podpisany roaming 3g z Orange to i tak się nie zaloguje. Głupie to strasznie bo wychodzi na to że aby upowszechnić usługi 3g Orange będzie musiał wymienić miliony kart SIM. Choć z drugiej strony każda wymiana to 60 PLN do kasy operatora.
Ok,tak jest w orange,a jak to wygląda u innych operatorów?Też potrzebny usim?
W przypaku "zwykłych" telefonów wystarczy SIM ale NEC bezwzględnie potrzebuje USIMa.
szkoda,na razie daje sobie spokój z neckami,rozgladam się za 7600 albo 6650,pozdrawiam
Do transmisji danych polecam 6650, sam gp używam i w połączeniu z kablem lub bluetoth sprawuje się naprawdę doskonale. Transfery 45 kb/s to norma w UMTS
A czym się trzeba kierować przy kupnie 6650?Z tego co wiem one nie były w ofercie polskich operatorów.Żeby to póżniej chodziło w iplusie.
6650 była bodajże w Liberty lub innego dealera Plusa. Ponieważ jest to zwykły telefon DCT-4 nie ma problemu ze zdjęciem Simlocka, mój egzemplarz pochodził z Niemieckiej sieci Vodafone D2. Ogólnie telefon przypomina 6310i. Podobne funkcje spore rozmiary za to słabsza bateria (2-3 dni w trybie czuwania) i dużo większa czułość a to za sprawą zewnętrznej anteny. Sam się zdziwiłem gdy 25 km od Krakowa mając jedną kreskę UMTSu Plusa nawiązałem udane połączenie data. Przy zakupie zwróć uwaę aby Twóhj egzemplarz posiadał dość nowy soft, wersje starsze niż maj 2004 miały mnóstwo błędów często się restartowały, itp. Telefon nie obsługuje EDGE ale jako modem UMTS jest idealny, z kompem łączysz go przez bluetoth lub kablem DKU-2. Ogolnie polecam go jao udanego następcę 6310i oczywiście dla osób lubiących telefony w "konkretnych" rozmiarach. Kupić go można używanego od 380 PLN.
Co do 7600....cóż telefon jest po prostu....dziwny.....jeśli chcesz być hm...awangardowy kosztem wygody możesz spróbować ja jednak polecam solidną i pewną 6650 która bez żadnego problemu chodzi w iPlusie.
Pozdrawiam.
Co do 7600....cóż telefon jest po prostu....dziwny.....jeśli chcesz być hm...awangardowy kosztem wygody możesz spróbować ja jednak polecam solidną i pewną 6650 która bez żadnego problemu chodzi w iPlusie.
Pozdrawiam.
-
- Stary bywalec bezprzewodowy
Masz na myśli 45kB/s [kilo Bajtów] a nie kb/s [kilo bitów] jak rozumiem.agnyra pisze:Transfery 45 kb/s to norma w UMTS
Tak dla ścisłości

Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Dzięki,zwróce uwage na ten soft.7600 ma 30 mb pamieci i oferował ją plus,dlatego sie nad nią zastanawiałem,ale skoro piszesz że tobie działa i nie narzekasz to zaczne sie za nią rozglądac,w miare nową,sprzęge ją z kompem blutem.Najlepsza byłaby 6630,gprs,edge,umts-ale na razie za mocno cenowo stoją,trzeba poczekac.Czy przełanczanie miedzy gprs a umts nastepuje automatycznie czy trzeba samemu to w telefonie przestawiać?
Dla ścisłości mam na myśli właśnie 45 kilobajtów na sekundę :-)
6650 jak i inne telefony UMTS Nokii automatycznie wybierają UMTS lub GSM , możliwe jest też przełączanie się między sieciami podczas połączenia. W starszych wersjach była możliwość ręcznego wymuszenia trybu UMTS w nowszych nie wiem czemu nie ma, są do wyboru tylko GSM i auto. W sumie tryb tylko-UMTS byłby przydatny np gdy sygnał 3g jest dosyć słaby telefon wybierze GSM mimo tego że mógłby korzystać z 3g. Można sobie z tym poradzić za pomocą netmonitora. Pozdrawiam.
6650 jak i inne telefony UMTS Nokii automatycznie wybierają UMTS lub GSM , możliwe jest też przełączanie się między sieciami podczas połączenia. W starszych wersjach była możliwość ręcznego wymuszenia trybu UMTS w nowszych nie wiem czemu nie ma, są do wyboru tylko GSM i auto. W sumie tryb tylko-UMTS byłby przydatny np gdy sygnał 3g jest dosyć słaby telefon wybierze GSM mimo tego że mógłby korzystać z 3g. Można sobie z tym poradzić za pomocą netmonitora. Pozdrawiam.
to specjalny tryb pracy telefonu w którym ma się dostęp do wielu zwqykle niewidocznych parametrów sieci, BTSa, itp. Można go uaktywnić w wielu telefonach, ale akurat w Nokii jest bardzo rozbudowany. Umożliwia m.in wymuszenie trybu UMTS pracy telefonu. Polecam zaznajo,mić się z www.google.com, są setki stron na ten temat. Pozdr.