Od dłuższego czasu (ale nie od początku) mam problem z routerem WDR4300. Problem polega na tym, że router miał wcześniej podłączonych 5 urządzeń w technologii 2.4 GHz i 5 GHz. Na początku poustawiałem wszystko - przypisałem kompy w DHCP, uruchomiłem 500GB dysk oraz go udostępniłem w internecie, a tak cała reszta pozostała bez większych zmian. Bez żadnego podziału łącza, blokowania wybranych stron itd. Mam najnowsze oprogramowanie ze strony producenta, które wgrałem w dniu kupna routera. Problem pojawił się SAM jakieś 3 tyg temu. Na początku NOD zaczął informować mnie pare razy w dniu o tym, że nastąpił atak ze skanowaniem portów, ale został zablokowany. Za każdym razem z innego IP. W routerze uruchomiłem wszystkie firewalle i włączyłem ochronę przed Dos, niestety przez to na jednym z komputerów ciągle rozłączało neta przy próbie ściągania poprzez jakiegokolwiek klienta torrent. Ataki ustały ale teraz mam większy problem. Router co jakiś czas rozłącza wybrane komputery od internetu, ale nie z sieci. Połączenie pomiędzy komputerem a routerem jest cały czas (mam ostatnio cały czas włączony ping), ale w wybranych urządzeniach rozłącza internet. Przykładowo w 1 laptopie nagle znika internet (zaznaczę, że te przerwy nie trwają dłużej niż minutę) a w tym czasie osoba używająca tabletu obok nadal śmiga na necie. Czasami rozłączy wszystkich, ale to sporadycznie. Internet w wybranym urządzeniu rozłącza co najmniej z 10 razy dziennie. Zresetowałem urządzenie do fabrycznych ustawień i nie ustawiłem nic, poza hasłem do sieci, zakresem IP DHCP i nic więcej. I wydawałoby się, że rzadziej, ale nadal problem występuje. To wygląda tak, jakby na podstawie jakiejś reguły router rozłączał neta dla wybranego kompa (bo internet na pewno jest bo pinguje np google z routera to nie ma problemu) a po chwili orientował się, że reguły nie ma i neta przywraca

Zastanawiałem się nad wgraniem gargoyle tylko do końca nie wiem jak. Chyba wystarczy załadować plik gargoyle-1.5.9.6-ar71xx-tl-wdr4300-v1-squashfs-factory.bin (jeśli ktoś może to proszę o potwierdzenie czy to takie proste) jak oryginalną aktualizacje, ale z tego co czytałem to obsługa jak open, czyli obsługa przez terminal, no chyba, że dla takiego w sumie zwykłego użytkownika jak ja, standardowa konfiguracja i menu graficzne wystarczy (chyba, że możecie polecić inną dystrybucje)