Pomoc przy koonfiguracji repeatera

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
LuQ
Początkujący użytkownik forum

Pomoc przy koonfiguracji repeatera

Post autor: LuQ »

Siema,
Jestem w posiadaniu takiej zabawki jak AR.Drone 2.0 która do połączenia między sterującym a urządzeniem wykorzystuje sieć WiFi. Jedynym mankamentem jest słaby zasięg, bo jest on ograniczony zasięgiem samej sieci WiFi. Zastanawiałem się jakim sposobem powiększyć zasięg i przyszedł mi na myśl repeater.

Po zasięgnięciu rad u wielu osób zdecydowałem się na zakup urządzenia TP-Link WA5110G + antena TetraAnt 8dBi (75°).

Jednak mam problem z konfiguracją i bardzo proszę o pomoc
siedziałem na tym ponad godzinę i bez postępów...

Po kolei:
1. Wchodzę w konfiguracje urządzenia
2. Ustawiam tryb Repeater
3. Wyszukuję sieć WiFi którą udostępnia AR.Drone
4. Łączę się z nią

W statusie urządzenia niby wszystko ok
Operating Mode: Repeater
Signal: 52dB
SSID: LuQDrone
Channel: 1
Mode: 54Mbps (802.11g)

5. Odpalam tablet
6. Wyszukuję sieć LuQDrone
i nie mogę się z nią połączyć...

Czy problem może tkwić w tym że AR.Dron pozwala na łączenie się z nim tylko przez 1 urządzenie na raz?

Albo może najpierw muszę połączyć AR.Drona z tabletem, a dopiero potem włączyć repeater?
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Re: Pomoc przy koonfiguracji repeatera

Post autor: Jo_gurt »

LuQ pisze:Czy problem może tkwić w tym że AR.Dron pozwala na łączenie się z nim tylko przez 1 urządzenie na raz?
Może tak być. To jedno miejsce zajmuje repeater, więc nie zadziała póki nie będziesz w zasięgu tylko i wyłącznie repeatera.
LuQ pisze:Albo może najpierw muszę połączyć AR.Drona z tabletem, a dopiero potem włączyć repeater?
To na pewno nie zadziała.
LuQ

a nie powinno być tak że repeater ma się łączyć z AR.Dronem, a ja z tabletu łączę sie z repeaterem?
Zawsze zdawało mi sie że na takiej właśnie zasadzie działa repeater, w związku z czym, po połączeniu repeatera z AR.Dronem , repeater powinien udostępnić sieć wifi (o innym SSID) tak żeby łączyć sie z repeaterem a nie ponownie z AR.Dronem.

Tak jak jest to pokazane tutaj -> http://www.youtube.com/watch?v=0FhZge-gLAI (czas: 3:40)
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

a nie powinno być tak że repeater ma się łączyć z AR.Dronem, a ja z tabletu łączę sie z repeaterem?
Tak, ale jeśli obie sieci są w zasięgu z tą samą nazwą (SSID) to nie masz gwarancji z którą się połączysz.
Chyba, że masz inny SSID, ale nic nie piszesz.
LuQ

Sprawa wygląda tak że łączę repeater z AR.Dronem (AR.Drone tworzy sieć wifi o SSID: LuQDrone).
A przy wyszukiwaniu sieci wifi tabletem, nie widzę żadnej innej sieci jak tylko LuQDrone, mimo że SSID w repeaterze ustawiłem na LuQRepeater.
Wygląda to tak jakby repeater łączył się z AR.Dronem, ale nie tworzył nowej sieci (właśnie LuQRepeater) żeby ten sygnał przekazać dalej.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

LuQ pisze:Wygląda to tak jakby repeater łączył się z AR.Dronem, ale nie tworzył nowej sieci (właśnie LuQRepeater) żeby ten sygnał przekazać dalej.
Możliwe, że jest tak wymuszone w firmware, że nie zmienia SSID.
Repeater to po prostu Client + AP.
LuQ

pojawiła się kolejna ciekawa sprawa.
Dla testu ustawiłem na urządzeniu zwykły tryb Access Point (teraz utworzona została siec LuQRepeater) i próbowałem połączyć się z nim, bez skutku :szok:
O co chodzi :facepalm:
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Zależy co rozumiesz pod pojęciem "bez skutku". Zapewne nie miałeś serwera DHCP, z siecią się połączy, ale komunikacji wyżej niż warstwa 2 nie będzie.
LuQ

sorry, ale jestem zielony w temacie...
"bez skutku" oznacza, że na urządzeniu mam przez cały czas komunikat "uzyskiwanie adresu ip" i tak w nieskończoność.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

No to jest dokładnie to o czym mówię.
ODPOWIEDZ