Huawei e587 + antena kierunkowa od wifi?
Moderator: Moderatorzy
-
- Stały użytkownik forum
Huawei e587 + antena kierunkowa od wifi?
Witam
Zastanawiam się czy jest możliwe podłączenie anteny od dawnej instalacji wifi do modemu huawei e587.Antena ta odbierała sygnał z nadajnika 2.4GHz nic więcej o tej antenie nie wiem.Kabel zakończony końcówką umożliwiającą podłączenie do karty sieciowej.I tu kolejne pytanie jaki ewentualnie konektor dokupić aby można było to jakoś sensownie podłączyć?
Pozdrawiam.
Zastanawiam się czy jest możliwe podłączenie anteny od dawnej instalacji wifi do modemu huawei e587.Antena ta odbierała sygnał z nadajnika 2.4GHz nic więcej o tej antenie nie wiem.Kabel zakończony końcówką umożliwiającą podłączenie do karty sieciowej.I tu kolejne pytanie jaki ewentualnie konektor dokupić aby można było to jakoś sensownie podłączyć?
Pozdrawiam.
-
- Mistrz bezprzewodowy
Re: Huawei e587 + antena kierunkowa od wifi?
ale to przewód koncentryczny, czy typowa skrętka sieciowa?LukeX pisze:umożliwiającą podłączenie do karty sieciowej
zakończona jakąś okrągłą wtyczką, czy prostokątną RJ45?
antena jest na 2,4 GHz, a jaka częstotliwość chciałbyś nią odbierać?
na zdjęcia widać jakąś wtyczkę od zasilacza, tak mi się wydaje, nie wyraźnie widać, zrób zdjęcie tych kabli
-
- Stały użytkownik forum
wtyczka okrągła a przewód koncentryczny.kmy pisze:zakończona jakąś okrągłą wtyczką, czy prostokątną RJ45?
zależy mi wyłącznie na DC-HSPA+ który pracuje w pasmie bodajże 2100MHz ? I tu właśnie pojawia się pytanie czy ta antena coś pomoże i nie uwali e587kmy pisze:a jaka częstotliwość chciałbyś nią odbierać?

-
- Mistrz bezprzewodowy
teoretycznie, nie nadaje się, inna częstotliwość
praktycznie, jeśli impedancja wynosi 50 ohm, a charakterystyka jest dość szeroka, to są jakieś szanse, ale zysk będzie mniejszy, no jak pisałem, jest to nie zgodne z teorią
ja używam anteny panelowej 1800MHz zarówno do LTE 1800 jak i do UMTS 2100 od ponad roku i jest OK
praktycznie, jeśli impedancja wynosi 50 ohm, a charakterystyka jest dość szeroka, to są jakieś szanse, ale zysk będzie mniejszy, no jak pisałem, jest to nie zgodne z teorią
ja używam anteny panelowej 1800MHz zarówno do LTE 1800 jak i do UMTS 2100 od ponad roku i jest OK
- Andrzejz78
- Guru bezprzewodowy
Ale sprawdza się czasami w praktyce i mogę potwierdzić Trzeba jednak liczyć się z tym że zysk będzie jak napisał już kmy, mniejszykmy pisze:jeśli impedancja wynosi 50 ohma charakterystyka jest dość szeroka, to są jakieś szanse, ale zysk będzie mniejszy, no jak pisałem, jest to nie zgodne z teorią
-
- Stały użytkownik forum
Ok czyli mam rozumieć że nie warto kombinować? Kupiłbym odpowiedni konektor i podłączył ale boje się że uwale ten modem.Ok a dodatkowo jeszcze zapytam lepsza antena kierunkowa czy dookolna? Oba btsy pracujące w 2100MHz mam oddalone o 8km .z tym że jeden odzielony lasem.Z tego drugiego łapie jedna kreskę zasięgu H+ ale czesto gubi zasięg.Ale jak już złapie pracuje wyraźnie szybciej od cdma na mv410 (+antena atk z dipola).
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Praktycznie tez nie.kmy pisze:teoretycznie, nie nadaje się, inna częstotliwość
QW najgorszym wypadku uwalisz koncowke mocy.LukeX pisze:Ok czyli mam rozumieć że nie warto kombinować?
A lepsze jest auto zielone czy kombi?LukeX pisze:dodatkowo jeszcze zapytam lepsza antena kierunkowa czy dookolna?
Nie pomagam na PW.
-
- Mistrz bezprzewodowy
na 2100 kup panelową np. cybertechLukeX pisze:antena kierunkowa czy dookolna?
- Andrzejz78
- Guru bezprzewodowy
Najlepsza kierunkowaLukeX pisze:kierunkowa czy dookolna
Ja mam 15km do BTSa i na ATK400 mam 35% po modyfikacji 45% sygnał
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Niekoniecznie. Zalezy od kątów otwarcia miedzy BTSami oraz charakterystyki anteny.Andrzejz78 pisze:Najlepsza kierunkowa
Ostatnio zmieniony 2013-03-24, 19:18 przez key, łącznie zmieniany 1 raz.
Nie pomagam na PW.