Witam,
Mam problem z konfiguracją sieci wi-fi. Mianowicie: Mam komputer stacjonarny połączony z routerem mv410 orange kablem RJ-45. Działa wszystko ok. Na tym routerze mam włączone wi-fi i laptop łapie je bez problemu, łączy się i wszystko działa.
Problem zaczyna się, gdy podłączam kupiony niedawno mv610R. Na komputerze wszystko działa jak trzeba. Ale w przypadku laptopa zaczyna się problem. Ikonka wi-fi wyświetla "Dostępne" ale w centrum sieci i udostępniania jest napisane : "nie ma połączenia z żadną siecią". Jak wyłączę router ikonka wi-fi zmienia się na "niedostępne". Łączenie z siecią jest ustawione na automatyczne. Nie mogę też wejść w ikonkę tej sieci wi-fi(ale to chyba problem laptopa). Próbowałem już poradników Jo_gurta i Bliska które były zamieszczone na forum i nic. Przy podłączeniu laptopa kablem ethernet wszytko śmiga.
Uprzedzając pytania: Wi-fi w ustawieniach routera włączone, na laptopie też. SSID i rozgłaszanie włączone. Dodam że telefon łapie sieć i się z nią łączy.
Na laptopie mam kartę sieciowa Qualcomm Atheros z najnowszymi sterami. OS: win 8. Proszę o pomoc bo już nie mam pomysłów co robić i co robię źle. Chyba że to wina laptopa, bo jak pisałem nie mogę wejść w ikonkę połączeń, nie działa wordpad, paint. Laptop skanowałem nie ma wirusów. Sory za taki długi post, chciałem zamieścić wszystko żeby uniknąć pytań. Jak czegoś mało ofc pytajcie to odpowiem.
Pozdrawiam.
Jak to ustawić? Dlaczego nie działa?
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
-
Re: Jak to ustawić? Dlaczego nie działa?
Dziękuję za jakikolwiek odzew! Poradziłem sobie sam, laptop po prostu miał "zapisane" łączenie się z określonym routerem. Musiałem zmienić SSID name na dokładnie taki jak na mv400, ten sam kanał i w końcu połączyło. Wina laptopa.
P.S. Czy wi-fi może mieć jakiś wpływa na to że przerywa mi połączenie co jakiś czas? Np to że sieć jest bez hasła? Mam pewność że nikt się nie połączy dlatego nie dałem hasła. Ale 200 m dalej działa sieć wi-fi też na mv610. Mogą się jakoś gryźć i dlatego mi rozłącza? Nawet kiedy wi-fi jest nieużywane.
P.S. Czy wi-fi może mieć jakiś wpływa na to że przerywa mi połączenie co jakiś czas? Np to że sieć jest bez hasła? Mam pewność że nikt się nie połączy dlatego nie dałem hasła. Ale 200 m dalej działa sieć wi-fi też na mv610. Mogą się jakoś gryźć i dlatego mi rozłącza? Nawet kiedy wi-fi jest nieużywane.
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
W sumie to można by wywalić dany profil, albo wyłączyć automatyczne łączenie do niego.g0mez pisze:Musiałem zmienić SSID name na dokładnie taki jak na mv400, ten sam kanał i w końcu połączyło. Wina laptopa.
Raczej to nie tego wina. Możliwe, że po prostu komputer wyłącza w celu oszczędzania energii kartę WiFi.g0mez pisze:Czy wi-fi może mieć jakiś wpływa na to że przerywa mi połączenie co jakiś czas? Np to że sieć jest bez hasła?
A łapiesz tamtą sieć?g0mez pisze: Mogą się jakoś gryźć i dlatego mi rozłącza?
Pozdrawiam YaHooo 
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)

> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
-
Sory, że tak długo czekacie na odpowiedź. Zapomniałem o poście.Nie sprecyzowałem pytania. Router rozłącza mi się na komputerze stacjonarnym. Jak przeglądam strony to raczej jest ok. Ale jeśli np. gram w grę która wymaga stałego połączenia, to czasami mi rozłącza internet ( w centrum sieci napisane "dostęp do internetu" ale internet nie działa.) i dopiero po jakiś 15-20 sec spowrotem zaczyna działać.
Pytam czy wi-fi może mieć wpływ, bo przed włączenie wi-fi nie zauważałem takich problemów.
Pytam czy wi-fi może mieć wpływ, bo przed włączenie wi-fi nie zauważałem takich problemów.
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Jak najbardziej może mieć. Chociaż dziwne, że LAN też się zacina. A na panel www możesz wtedy się zalogować?g0mez pisze: Pytam czy wi-fi może mieć wpływ, bo przed włączenie wi-fi nie zauważałem takich problemów.
Pozdrawiam YaHooo