Licznik bije jak oszalały!
Moderator: Moderatorzy
-
- Stały użytkownik forum
Licznik bije jak oszalały!
Korzystam z pakietów w mixie i przed chwilką zauważyłem że cały czas coś zasysa (no i kb lecą). Miałem otwartego tylko firefoxa i dałem zatrzymaj na wszystkie strony jednak dalej ciągło. Po zresetowaniu połączenia wszystko ok
jednak chciałbym wiedzieć czym to jest spowodowane i chciałbym jakoś takim rzeczom zapobiec bo coś szybko kasa ubywa (w porównaniu do simdaty)!
Przenoszę do właściwego działu. Jaco
jednak chciałbym wiedzieć czym to jest spowodowane i chciałbym jakoś takim rzeczom zapobiec bo coś szybko kasa ubywa (w porównaniu do simdaty)!
Przenoszę do właściwego działu. Jaco
- Darecky
- Stary wyga bezprzewodowy
Re: Licznik bije jak oszalały!
Własnie ja też coś takiego miałem jak korzystałem z pakietów w Jedna Idea na kartę. I czasami na chwile wyszedłem z pokoju po herbatę, patrze na licznik a tu ostro idą kB i tylko restart zostawał. Od tamtego czasu cały czas zerkałem na licznik, czy sytuacja sie nie powtórzy i kilka razy tak było. Ale to tak miałem tyko na 98 i 2000. Na XP rzadko.
- Jaco
- Mistrz bezprzewodowy - moderator
Czy masz wyłączone aktualizacje automatyczne?piotrekp2507 pisze:chciałbym wiedzieć czym to jest spowodowane
Masz zainstalowany anty wir. Zwykle anty wiry same sobie pobierają aktualizacje i być może tak jest w tym wypadku.
- Sundance_kid
- Guru bezprzewodowy
Powyłączaj we wszystkich programach aktualizacje. U mnie najczęściej jak jest taka sytuacja to albo FF pobiera aktualizacje (ewentualnie WMP lub Winamp)
-
- Stały użytkownik forum
Aktualizacja systemowa wyłączona, w innych programach chyba też, antywira nie posiadam
. A może jest jakiś program albo sposób jak sprawdzić wszystkie połączenia wychodzące?

-
- Stary bywalec bezprzewodowy
A to błądpiotrekp2507 pisze:antywira nie posiadam

Bo może jakiś trojan tak coś wysyła

Najprostszy sposób to chyba netstat (z wiersza poleceń) - opcji nie pamiętam, bo siedzę teraz pod Linuksem. Ale chyba netstat -a - pokaże Ci wszystkie aktywne połączenia.piotrekp2507 pisze:A może jest jakiś program albo sposób jak sprawdzić wszystkie połączenia wychodzące?
A jak nie to netstat /? powinno wszystko pokazać.
Jakiś program do monitoringu procesów też pokazywał która aplikacja się w danym momencie łączy z siecią, proces explorer czy jakoś tak.
Do tego jeżeli masz FF i wtyczkę FasterFox, to ona w tle może pobierać wszystkie odnośniki z danej strony (w celu szybszego przeglądania tych w przyszłości).
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
-
- Stały użytkownik forum
Ale w fasterfoxie trzeba włączyć tą funkcje, to się nazywa chyba prefeching (a ja mam wyłączoną). A jakiś firewall by nie poskutkował?
No a ten netstat za bardzo mi nic nie mówi. Jakieś localhost itp, mi właśnie chodziło by o konkretną nazwę programu albo miejsce instalacji!
No a ten netstat za bardzo mi nic nie mówi. Jakieś localhost itp, mi właśnie chodziło by o konkretną nazwę programu albo miejsce instalacji!
- reilord
- Specjalista bezprzewodowy-senior
O ile dobrze pamietam to powinien zadowolic cie programik Active Ports (http://www.tucows.com/preview/213738)
-
Ja nawet zaryzykuję stwierdzenie, że firewall jest do tego najlepszy.piotrekp2507 pisze:A jakiś firewall by nie poskutkował?
1) poda Ci dokładnie jaki program się łączy,
2) ile danych już ściągnął,
3) pozwoli go zablokować.
Zainstaluj sobie np. Comodo Firewalla -> http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t ... ght=comodo
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
-
- Stały użytkownik forum
No i już chyba wyczaiłem program (gg ver 7.7.0) tylko nigdzie w nim nie ma funkcji wyłączania aktualizacji. Może ktoś poratuje?
- Fanta
- Mistrz bezprzewodowy
Z tego co ja wiem to GG nie ma opcji aktualizacji, ruch w sieci może być spowodowany tym że dostajesz co raz informację że na przykład ktoś jest dostępny...
- regedit
Najprościej będzie zablokować wszystkie porty w firewallu i zostawić tylko te niezbędne czyli np:
80 - http
20,21 - ftp
1550 - gg
25,110 - e-mail
80 - http
20,21 - ftp
1550 - gg
25,110 - e-mail
ZTE MF60 HSPA+ @ T-Mobile
Linksys WAG200G & Neostrada 10Mb/s
Linksys WAG200G & Neostrada 10Mb/s
-
GG, tak to już powiedziano albo zbiera info o dostępności, albo zasysa reklamy. Nie wiem jak z aktualizacjami, bo nigdy nie używałem tej wersji GG i nie zamierzam. I tak jak to już zostało powiedziane najlepiej jakimś firewallem poblokować co zbędne 

Pozdr, (R) BliSki. (tm)
- wlodus
a czy tlen ma jakis osobny port czy tez bedzie taki jak w gg 1550??regedit pisze:Najprościej będzie zablokować wszystkie porty w firewallu i zostawić tylko te niezbędne czyli np:
80 - http
20,21 - ftp
1550 - gg
25,110 - e-mail
nie wszystko złoto co się świeci, nie każdy chłop z widłami to Posejdon...
-
- Stały użytkownik forum
A starsze wersje gadu nie zasysają tak bez potrzeby i wiedzy użytkownika?
- Fanta
- Mistrz bezprzewodowy
Każde GG zasysa info o dostępności co powoduje ruch w sieci, ale pobiera to minimalne ilości danych więc to nie to zjada Ci dane. Masz reklamy w GG? Jeśli tak to [>TUTAJ<] masz opisane jak je wyłączyć...piotrekp2507 pisze:A starsze wersje gadu nie zasysają tak bez potrzeby i wiedzy użytkownika?
-
Wiem, że w wersji 6.x był plik - update.dll, którego wystarczyło zablokować na firewallu. Można chyba było też ten plik skasować, ale nie jestem pewien, czy samo GG nie sprawdzało tego czy on jest i nie "krzyczało" z tego powodupiotrekp2507 pisze:A starsze wersje gadu nie zasysają tak bez potrzeby i wiedzy użytkownika?

Pozdr, (R) BliSki. (tm)
-
- Stały użytkownik forum
Fanta 
Reklam już od dawna nie mam!
Ale nie wiem czy tak mało ciągnie, ostatnio 700 kilo, tak więc nie jest liczba którą można łatwo przeoczyć w tego typie łącza
A może inne komunikatory nie zasysaja tak strasznie? Może tlen?

Reklam już od dawna nie mam!
Ale nie wiem czy tak mało ciągnie, ostatnio 700 kilo, tak więc nie jest liczba którą można łatwo przeoczyć w tego typie łącza

A może inne komunikatory nie zasysaja tak strasznie? Może tlen?
- Fanta
- Mistrz bezprzewodowy
Ja Ci powiem że kiedyś jak miałem internet za 20 gr -> 100 KB to jak włączyłem tylko GG i wszystko inne było po blokowane, to przez godzinę pisania (nie mówiąc o samym czuwaniu) nie nabiło mi 100 KB. Tylko że to chyba była wersja GG 6.0, może i Ty z nią spróbuj...
-
- Początkujący użytkownik forum
Nie używaj badziewia jakim jest firefox. To WINA PRZEGLĄDARKI INTERNETOWEJ. Jeśli będziesz używał IE problem zniknie. U mnie było tak samo.
- wlodus
no to mnie rozbawileskrzysiek08020 pisze:Nie używaj badziewia jakim jest firefox. To WINA PRZEGLĄDARKI INTERNETOWEJ. Jeśli będziesz używał IE problem zniknie. U mnie było tak samo.

nie wszystko złoto co się świeci, nie każdy chłop z widłami to Posejdon...
- Sundance_kid
- Guru bezprzewodowy
Nie tylko Ciebie.wlodus pisze: no to mnie rozbawiles
krzysiek08020 możesz uzasadnić to twierdzenie? Dlaczego FF to badziewie?
- Fanta
- Mistrz bezprzewodowy
Może po prostu kolega @krzysiek08020 na FF miał włączoną aktualizację lub zainstalowaną wtyczkę FasterFox z włączoną opcją "wstępne pobieranie poleceń". Ja wiem że jak wejdę na jakąś stronę i ona się w całości zapisze to licznik stoi i nic nie pobiera, to kwestia ustawienia przeglądarki. Dodam jeszcze że w moim przypadki IE to maluch, a FF ferrari...krzysiek08020 pisze:Nie używaj badziewia jakim jest firefox. To WINA PRZEGLĄDARKI INTERNETOWEJ. Jeśli będziesz używał IE problem zniknie. U mnie było tak samo.