Awaria Routera TP Link 3420

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
trybun
Specjalista bezprzewodowy-senior

Awaria Routera TP Link 3420

Post autor: trybun »

Witam. Mam ten router od 5 miesięcy, i jak dotąd poza problemami z początkową konfiguracją chodził jak zegarek. Aż do dzisiaj, bo dzisiaj rano zastrajkował. Jest on użytkowany w parze z modemem Huawei 3131 i kartą Aero2, modem do routera jest podłączony przez aktywny hub usb. Problem polega z tym że w momencie przechodzenia modemu w tryb pracy router się restartuje. Może stać godzinę i nic się nie dzieje, kontrolki świecą normalnie, a gdy tylko podłączę modem, a ten połączy się z netem to następuje restart routera. Co by można z tym fantem zrobić? Na gwarancję nie mogę oddać bo mam wgrane oprogramowanie Gargoyle, a na domiar złego zapomniałem hasła do panelu sterowania. Próby resetów i doprowadzenia do ustawień domyślnych spełzły na niczym - domyślne hasło "password" nie jest rozpoznawane. Nadmienię jeszcze że modem jest sprawny. Czy ktoś z Was miałby pomysł jak rozwiązać ten problem?
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Re: Awaria Routera TP Link 3420

Post autor: key »

Sprawdz inny HUB.
Nie pomagam na PW.
Awatar użytkownika
trybun

key pisze:Sprawdz inny HUB.
Nie mam drugiego huba, ale sprawdzałem router z pominięciem huba, podłączyłem modem bezpośrednie pod router - efekty takie same - w chwili nawiązania połączenia z netem przez modem następuje restart routera. Za ten hub zapłaciłem prawie tyle samo co za router - 120zł, a więc to chyba nie jest jakieś badziewie. Czy to możliwe że prąd z huba "wypalił" port usb w routerze?
key
*Mistrz bezprzewodowy*

trybun pisze:Nie mam drugiego huba
Tego nie zmienie.
trybun pisze:Czy to możliwe że prąd z huba "wypalił" port usb w routerze?
Nie. Natomiast jest mozliwe ze padl zasilacz w hubie i w tej chwili zasilasz modem i hub z routera.
Nie pomagam na PW.
Awatar użytkownika
trybun

key pisze: Nie. Natomiast jest mozliwe ze padl zasilacz w hubie i w tej chwili zasilasz modem i hub z routera.
Możliwości awarii jest więcej, a więc raczej nie ma co inwestować w ciemno. W pobliskim miasteczku nawet nie ma zasilacza który by pasował do tego huba. jest tylko jakiś uniwersalny, do wszystkiego, czyli najprawdopodobniej do niczego - za 60 zł. A poza tym co mi po zasilaczu skoro nie mam pewności czy tymi kilkudziesięciu resetami routera, on bez nowych ustawień nie nadaje się tylko na śmietnik.. Tak więc miałbym prośbę o doradztwo jak wejść do panelu sterowania routera, ew. w zakupie nowego routera, ale już takiego który obejdzie się bez podłączania hubów pod usb. Bo takie kosztowne eliminowanie elementów w sytuacji gdy nie wiadomo o co chodzi mi się nie opłaci.
kmy
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: kmy »

trybun pisze:mam wgrane oprogramowanie Gargoyle,
jak masz Gargoyla, to pomocy szukaj na forum eko.one.pl

http://eko.one.pl/?p=openwrt-failsafe

.
Darek.74
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: Darek.74 »

trybun pisze:ew. w zakupie nowego routera, ale już takiego który obejdzie się bez podłączania hubów pod usb
http://allegro.pl/router-do-huawei-e327 ... 64251.html
I zapomnisz co to hub ;)
Awatar użytkownika
trybun

kmy pisze:jak masz Gargoyla, to pomocy szukaj na forum eko.one.pl

http://eko.one.pl/?p=openwrt-failsafe
No niestety, jak dla mnie to porady z tej strony są zbyt mocno zaawansowane. Przede wszystkim gdzie mogę w Windows ustawić adres IP na 192.168.1.2? jak wywołać telent, skoro konsola odpowiada że takie polecenie jest dla niej niezrozumiałe?

[ Dodano: 2013-04-04, 16:55 ]
Darek.74 pisze: http://allegro.pl/router-do-huawei-e327 ... 64251.html
I zapomnisz co to hub ;)
Wolałbym coś nieużywanego, i raczej bez obsługi LTE, która w moim wypadku tylko niepotrzebnie podnosi cenę. W moim miejscu zamieszkania zasięg LTE raczej mi nie "grozi". ;)

[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2013-04-04, 18:24 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=59341#59341">Panie i Panowie tniemy cytaty!</a>
Ostatnio zmieniony 2013-04-04, 17:24 przez trybun, łącznie zmieniany 1 raz.
key
*Mistrz bezprzewodowy*

trybun pisze:gdzie mogę w Windows ustawić adres IP
Wlasciwosci sieci...
trybun pisze:jak wywołać telent
use: http://www.chiark.greenend.org.uk/~sgta ... nload.html
Nie pomagam na PW.
Darek.74
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: Darek.74 »

trybun pisze:Wolałbym coś nieużywanego
A ja kupiłem i nie wiem na czym to używanie polega, ale mój był obklejony fabrycznymi foliami i nie miał żadnej ryski. Sprawuje się świetnie.
trybun pisze:i raczej bez obsługi LTE, która w moim wypadku tylko niepotrzebnie podnosi cenę.
Ja też nie jestem zainteresowany LTE, chodziło mi o super stabilność w 3G i ją mam, a każdy inny router w mniejszy lub większy sposób wykrzacza się właśnie na zasilaniu. Poza tym oszczędni płacą drożej, sam tego doświadczyłeś sumując koszty taniego routera + huba.
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Darek.74 pisze:nie wiem na czym to używanie polega
Nie otwiera mi sie allegro, ale podejrzewam ze "uzywany" = "brak 2 lat gwarancji".
Nie pomagam na PW.
Awatar użytkownika
trybun

key pisze:
Wlasciwosci sieci...
Bułka z masłem.. Mój błąd, nie chodziło o "telent" a "telnet". Wszystko poszło jak po maśle, a nawet lepiej bo nie tylko mi się udało wejść do panelu sterowania, ale do naprawy całego routera.. Wgrałem nowy soft i router ożył!! Oczywiście bez pomocy już bym chyba zamawiał nowy router. A tak na tą chwilę nie ma takiej potrzeby. Panowie - dziękuje za pomoc i zainteresowanie moim problemem.
ODPOWIEDZ