Sieć akademicka i AP
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Sieć akademicka i AP
Witam:)
Posiadam punkt dostępu Edimax EW-7026APg, który chce wykorzystać w celu udostępnienia sieci w akademiku za pomocą WiFi. Problem jest następujący, aby Edimax połączył się z internetem muszę podać DNS lecz niestety nie widzę tej opcji w ustawieniach. Jest jakiś sposób, aby połączyć AP z siecią akademicką czy tylko router mnie ratuje?
Pozdrawiam
Mateusz
Posiadam punkt dostępu Edimax EW-7026APg, który chce wykorzystać w celu udostępnienia sieci w akademiku za pomocą WiFi. Problem jest następujący, aby Edimax połączył się z internetem muszę podać DNS lecz niestety nie widzę tej opcji w ustawieniach. Jest jakiś sposób, aby połączyć AP z siecią akademicką czy tylko router mnie ratuje?
Pozdrawiam
Mateusz
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Re: Sieć akademicka i AP
AP zamienia kabel na radio i vice versa. Nie ma nic do ustawień adresów IP/DNS. Przy AP wszystkie te ustawienia muszą być na komputerze.
-
Czyli na AP muszę sklonować MAC karty sieciowej Ethernet, a w ustawieniach protokołu internetowego karty WiFi wpisać konfiguracje, którą mam obecnie wpisaną w protokole karty Ethernet?
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Nie wiem. Nie wiem też czy AP daje taką możliwość.Autsajder pisze:Czyli na AP muszę sklonować MAC karty sieciowej Ethernet,
Tak.Autsajder pisze:w ustawieniach protokołu internetowego karty WiFi wpisać konfiguracje, którą mam obecnie wpisaną w protokole karty Ethernet?
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Nie bo zrobisz burdel w sieci, musisz do admina zgłosić wszystkie urządzenia podłączone pod AP oraz samo AP.Autsajder pisze:Czyli na AP muszę sklonować MAC karty sieciowej Ethernet,
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
-
bylem u admina, kazal mi tylko MAC`a AP podać mowiąc, że reszty nie potrzeba tylko tyle, ze problem z brakiem internetu nadal pozostal. MAC urządzeń łączących sie z siecią przez AP muszą być dodane? bo teraz juz kompletnie nic nie czaje...
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Jesli to jest AP a nie router, to tak.Autsajder pisze:MAC urządzeń łączących sie z siecią przez AP muszą być dodane?
Nie pomagam na PW.