Rozłącza co 5 min mv610

SubForum obecnych i przyszłych użytkowników internetu w technologii CDMA - Centertel (Orange Freedom PRO), Sferia, Nordisk, Plus (CDMA2000 1xEVDO itd.)

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Kamil444
Stały użytkownik forum

Rozłącza co 5 min mv610

Post autor: Kamil444 »

Od rana traci sygnal co 5 min, mazowsze, garwolin.
Koledze 500m dalej działa bez problemu, siostrze w drugim pokoju na starym mv410 tez nie rozłączalo co jest z tym mv610

Podłączylem teraz mv 410 i nie rozłącza,

teraz mv 610 wcale się nie lączy czyżby padl?

[ Komentarz dodany przez: wojteks: 2013-02-14, 16:51 ]
<font color=orange>Poprawa pisowni.</font>
Ostatnio zmieniony 2013-02-14, 16:51 przez Kamil444, łącznie zmieniany 1 raz.
rafal13
Stały użytkownik forum

Re: Rozłącza co 5 min mv610

Post autor: rafal13 »

Jaki masz poziom sygnału na 410?
Rafał
Tesshu
Stały użytkownik forum

Post autor: Tesshu »

Witam , mam podobny problem z MV610 .
Wczoraj i dzisiaj gubił sygnał co za tym idzie rozłączał mi internet , na 2 komputerze MV410 w tym samym momęcie nie rozłączyło.
Dzieje się tak chyba gdy router zmienia bts-a , nie wiem czy jest na to jakaś rada . może ktoś mądrzejszy się wypowie .
Nie są to jakieś regularne DC jednak czasem bywają uciążliwe , nie jest to wina sygnału , na MV410 są 2-3max kreski ,a działa stabilniej gdzie na MV610 przeważnie zawsze leci na max-a z antena zewnetrzną jak i na standardowych antenkach .

MV610 - sygnał 75-85
MV410 - 95-110
Kamil444
Stały użytkownik forum

ja mam super zasięg ok 2 km do nadajnika na mv610 z anteną zewn mam 67
na mv 410 bez anteny zewn 74
BAQ
Początkujący użytkownik forum

Post autor: BAQ »

Ja w okresie próbnym miałem podobne problemy z MV610. Do tego dochodziło jeszcze to, że ruter sam się restartował o po restarcie nie potrafił sam się połączyć. Cały czas wyświetlało się "łączenie". Tylko fizyczne wyłączenie wyłącznikiem z tyłu pomagało, ale takie akcje zdarzały się kilka razy dziennie, co było bardzo uciążliwe. Na szczęście był to okres próbny i ruter, po wcześniejszym zgłoszeniu telefonicznym, wymienili mi w salonie od ręki. Miałem to szczęście, że brałem w salonie, to i w salonie został mi przy jednej wizycie wymieniony.
centrix23
Stały użytkownik forum

Post autor: centrix23 »

BAQ pisze:Do tego dochodziło jeszcze to, że ruter sam się restartował o po restarcie nie potrafił sam się połączyć.
Na początku miałem podobny problem, tylko, że w moim przypadku nawiązywał połączenie po samoczynnym restarcie. Przeczytałem gdzieś, że usterka ta może być spowodowana wadliwym zasilaczem. Restarty nie zdarzały się często. Niestety sam fakt, że nowe urządzenie zachowuje się tak już na samym początku jego użytkowania, potrafił być denerwujący. Wyjąłem baterię, ustawiłem tryb pracy wi-fi na "only b" i od jakiś 2 tygodni spokój, zero restartów... Zastanawiam się gdzie leży dokładnie problem. Może ktoś z użytkowników mv610 miał podobny przypadek i podzieli się info na ten temat. :cfaniak:
bliz08
Początkujący użytkownik forum

Post autor: bliz08 »

Mam usługę OF bez modemu, limit 15 GB. Kupiłem na allegro mv 610. Działało tragicznie rozłączało w ciągu dnia kilkadziesiąt razy. I nagle bingo! Po n-tym resecie urządzenia /dziurka na spodzie/, działa idealnie, ani jednego zerwania, osiągi się polepszyły. Czy to nie dziwne?
Awatar użytkownika
fiuzi
Stały użytkownik forum

Post autor: fiuzi »

centrix23 pisze:Przeczytałem gdzieś, że usterka ta może być spowodowana wadliwym zasilaczem.
Mógłbyś podać jakieś źródło tej informacji, bo ja przez dłuższy czas zmagam się z samoistnymi resetami MV610tki, głównie w godzinach szczytu; myślałem że to przeciążony nadajnik, ale MV410 pracuje stabilnie; zaktualizowanie softu nic nie dało; dopiero wczoraj wieczorem wyjąłem baterię i na razie jest wszystko w porządku, zero resetów.
blueconnect 500MB [EDGE] => Orange Freedom Pro 3GB [CDMA] => Orange Freedom Pro 10GB [CDMA] => T-Mobile Internet Domowy No-Limit [LTE+]
Kamil444
Stały użytkownik forum

u mnie problem zniknął samoistnie to cdma nawet pewnie zaskakuje orange działa jak chce
centrix23
Stały użytkownik forum

Post autor: centrix23 »

fiuzi pisze:Mógłbyś podać jakieś źródło tej informacji
Info wygooglowane gdzieś w sieci, z tym że nie dotyczyło ono konkretnie mv610 lecz routerów innych marek. Użytkownicy często wskazywali, że przyczyną może być zasilacz. U mnie póki co od jakiegoś czasu problem nie występuje. Łącze się po wi-fi. W routerze zamiast automatycznego kanału i i standardu (B+G+N) ustawiłem konkretny kanał i tryb pracy na "tylko b". I teraz pytanie: Czy zmiana parametrów wifi mogła być przyczyną, że usterka już nie występuje? Może ktoś obeznany w temacie wypowie się, czy ma to jakikolwiek sens, czy jest to po prostu zwykły przypadek...
Awatar użytkownika
fiuzi
Stały użytkownik forum

Na początku, też myślałem że automatyczny wybór kanału WiFi powoduje te resety, ale ustawienie na sztywno nic nie dało...
Na razie po wyjęciu baterii mam spokój.
Kamil444 pisze:u mnie problem zniknął samoistnie to cdma nawet pewnie zaskakuje orange działa jak chce
A żebyś wiedział

[ Dodano: 2013-03-15, 22:06 ]
U mnie router fiksował w godzinach wieczornych, nocnych i na weekendach, wtedy próba przesłania pliku o jakiejkolwiek wielkości pomiędzy kompami w sieci kończyła się resetem, nawet wysłanie czegoś do drukarki sieciowej... jakikolwiek ruch sieciowy na zewnątrz też... z tego powodu myślałem że to przez przeciążenie sieci.
W obecnej chwili przy wyjętej baterii jest ok, zobaczymy jak długo...

[ Dodano: 2013-03-16, 11:14 ]
No i po ptokach, skurczybyk zaczął się znowu namiętnie resetować...
Już mi brakuje pomysłów, wygląda na to że problem leży w samym routerze, bo podłączyłem go pod zasilacz z 410tki i nic się nie zmieniło...
blueconnect 500MB [EDGE] => Orange Freedom Pro 3GB [CDMA] => Orange Freedom Pro 10GB [CDMA] => T-Mobile Internet Domowy No-Limit [LTE+]
ajas75
Użytkownik forum

Post autor: ajas75 »

kurde jak by była jakaś możliwość logowania co się dzieje w routerze ale nie ma tylko pytanie czy on się restartuje ( widać że zrywa np WIFI ) czy tylko rozłącza bez restartu ??

jeśli się rozłącza to pytanie czy jest antena zewnętrzna - możliwe że ten z problemem nawiązuje połączenie do 2 BTS-ów raz do jednego raz do 2-go i dlatego rozłącza - trzeba by założyć sprawę w HD aby sprawdzili jakie BTS-y ciebie obsługują
Awatar użytkownika
fiuzi
Stały użytkownik forum

Jestem na antenie zewnętrznej, najbliższy nadajnik mam 6km od siebie, następne 25 i 30...

[ Dodano: 2013-03-19, 18:45 ]
u mnie router się resetuje kompletnie
Kamil444
Stały użytkownik forum

Znowu dziadostwo rozłancza brak słow!!!!!!!
ODPOWIEDZ