Multiroom standard hd konfuguracja tp-linkow
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Multiroom standard hd konfuguracja tp-linkow
witam, jestem tu nowy , mam problem z podlaczeniem wifi przy multiroom standard hd, moze ktos podpowie jak skonfigurowac te routery , mam tp-link WR543G i tp-link WR340G , czarny tuner mam na pietrze podlaczony jednym kablem z konwertera,na parterze mam bialy tuner i tez podlaczony do konwertera,ale nie wiem co dalej:(
- wojteks
- *** Administrator ***
Re: Multiroom standard hd konfuguracja tp-linkow
Jak masz te routery połączone? Generalnie 2 routery=problem.diabelny83 pisze:ale nie wiem co dalej:
Nie pomagam na PW!
-
- Guru bezprzewodowy
Rozumiem, że jako główny dekoder używasz czarny dekoder. Napisz jaki to model. Główny dekoder musisz podłączyć do WR340G, który będzie pracował jako router.Napisz z jakiego internetu korzystasz. Drugi dekoder- biały musisz podłączyć do WR543, który powinien pracować w trybie AP Client.
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Ten router nie ma takich możliwości. Poczekajmy jak to wszystko jest w tej chwili podłączone, może kablami?matek451 pisze: do WR543, który powinien pracować w trybie AP Client.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
-
z tego co jest w instrukcji to wr543g ma AP , ja mam podlaczone odwrotnie ten wr543g pod czarny,a wr340 pod bialy, probowalem skonfigurowac siec,ale jest tak,ze na lapku widze te dwa routery,ale one siebie nie moga <font color="#FF00FF"><b>»»znaleźć««</b></font>, mialem podlaczone kablem to bylo wszystko ok,a teraz po wlaczeniu bialego tunera jest przez chwile obraz,a potem wyskakuje komunikat,ze nie ma polaczenia, a internet mam z orange cdma
[ Dodano: 2013-04-07, 13:14 ]
czarny tuner to nBox HDTV record Turbo,a bialy to standard HD
[ Dodano: 2013-04-07, 13:19 ]
jak wchodze przez przegladarke do wr543g to tam jest: If you modify the following settings, please reboot the router manually to take effect the changes.
AP Client Router
AP Router
wiec chyba ma ten AP no chyba,ze sie myle
[ Dodano: 2013-04-07, 13:14 ]
czarny tuner to nBox HDTV record Turbo,a bialy to standard HD
[ Dodano: 2013-04-07, 13:19 ]
jak wchodze przez przegladarke do wr543g to tam jest: If you modify the following settings, please reboot the router manually to take effect the changes.
AP Client Router
AP Router
wiec chyba ma ten AP no chyba,ze sie myle
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Weź narysuj co masz co czego podłączone i jakie chcesz połączenia radiowe, bo zapomniałeś jeszcze o 3 routerze od cdma...
-
podlaczenier.png
[ Dodano: 2013-04-07, 13:35 ]
http://img24.imageshack.us/img24/2112/podlaczenier.png
ja chce polaczyc te dwa tunery w jedna swoja siec bo na ten bialy z czarnego musi byc przesylana aktualizacja zeby bylo mozna ogladac, internetu nie chce ruszac, no chyba,ze bede musial
[ Dodano: 2013-04-07, 13:35 ]
http://img24.imageshack.us/img24/2112/podlaczenier.png
ja chce polaczyc te dwa tunery w jedna swoja siec bo na ten bialy z czarnego musi byc przesylana aktualizacja zeby bylo mozna ogladac, internetu nie chce ruszac, no chyba,ze bede musial
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Jak nie potrzebujesz internetu w dekoderach, to wystarczy jeden router na gołego AP wymienić.
-
mozesz podpowiedziec jaki bylby dobry i gdzie co podlaczyc? bo rozumiem ,ze ten wr543g do czarnego,a ten AP do bialego, tak?
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Nie ma znaczenia gdzie co podłączysz ani który router zostawisz, a co polecić z tanich sprzętów to nie wiem, najbardziej popularny tl-wa500g czy 501g już wyszedł z produkcji.
-
- Guru bezprzewodowy
Powiedz jaki jest sens nie podłączania turboboxa do internetu. Nie wykorzystasz w ten sposób wszystkich możliwości dekodera. Jeśli masz internet cdma z Orange to czy korzystasz z routera? Jeśli tak to do niego podpinasz po LAN turboboxa i masz dostęp do netu. Turbobox jest dekoderem głównym i to on daje uprawnienia do białego. Ten musi być podpięty po LAN do AP Clienta , który po Wi-Fi będzie się łączył z routerem głównym od Orange. Na białym będziesz miał też dostęp do internetu. Jeśli WR543 nie ma czystego AP Client to musisz dokupić jakiegoś AP Clienta. Ja osobiście używam do tego celu routera z funkcją AP Client- 8level WRT-150. Można go kupić za 70 zł, ma polski interfejs i łatwo się go konfiguruje w trybie AP Client. Zaletą jest to , że pracuje w trybie n (150 Mbps) i masz do dyspozycji 4 porty LAN zamiast jednego jak w zwykłym AP Client.
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Bzdura. Miejsce podpięcia w sieci lan nie ma żadnego znaczenia. Jeśli by któryś dekoder stał przy routerze orange, to spokojnie można go podłączyć do niego, a drugi dopiąć przy użyciu AP client, najlepiej było by oba, ale przy nbox standard ilości przesyłanych danych pomiędzy dekoderami są marginalne.Ten musi być podpięty po LAN do AP Clienta
-
- Guru bezprzewodowy
Tutaj nie chodzi o ilość danych przesyłanych między tunerami ale sam fakt że muszą być ze sobą spięte w celu przekazywania uprawnień z głównego na dodatkowy. W tym celu można je spiąć kablem skrosowanym ethernet lub mogą się łączyć po Wi-Fi. Kolega chce zastosować drugie rozwiązanie.Ponieważ dekodery n nie mają kart WiFi stąd konieczność zastosowania routera i AP Clienta aby nie ciągnąć kabla między nimi. Jeśli nie chce łączyć dekoderów z internetem to sieć może zbudować w oparciu o któryś z wymienionych TP-LINK i dowolny AP z funkcją klient. Do routera po LAN musi podłączyć turboboxa bo to on jest dekoderem głównym i nadaje uprawnienia innym dekoderom, które muszą być w jednej sieci z turboboxem a ponieważ nie mają one własnych kart Wi-Fi to poprzez LAN łączy się je z AP Clientem, który pełni rolę karty sieciowej. Takie rozwiązanie mam u siebie i działa.
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Nie masz bladego pojęcia o działaniu sieci lan. Oba dekodery muszą być w jednej sieci, dlatego trzeba użyć APC, a który będzie podpięty do routera a który do APC to już nie ma żadnego znaczenia!matek451 pisze:. Do routera po LAN musi podłączyć turboboxa bo to on jest dekoderem głównym i nadaje uprawnienia innym dekoderom
-
- Guru bezprzewodowy
Możesz mieć większe pojęcie o LAN ale nie musisz być arogancki i obrażać innych użytkowników forum. Nie na tym polega rola moderatora. Pisałem , że dekodery muszą być w jednej sieci i zaproponowałem konkretne rozwiązanie. Istotą jest zastosowanie routera i AP Clienta reszta to szczegóły. Do autora postu, zajrzyj tutaj http://ncplus.pl/pomoc/faq-najczesciej- ... tandard-hd
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Tylko wprowadzasz w błąd, że router musi stać przy konkretnym dekoderze, nie miało by to znaczenia jeśli oba miały by te same funkcje, niestety tak nie jest.matek451 pisze:Pisałem , że dekodery muszą być w jednej sieci i zaproponowałem konkretne rozwiązanie.
-
- Guru bezprzewodowy
Celem tego postu było podanie konkretnego rozwiązania. Podałem dwa, jedno z podłączeniem do internetu i drugie bez łączności z netem. W obydwu konieczne jest zakupienie AP Clienta i połączenie dekoderów w jednej sieci. Kolejną sprawą jest konfiguracja routera i AP Clienta, bo to też padło w tym pytaniu. Dalsze rozwodzenie się, do którego z nich podłączyć jaki dekoder nie ma znaczenia.