[QNAP 119PII] - DNLA - skok przez dwa routery
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
[QNAP 119PII] - DNLA - skok przez dwa routery
Witam,
Gdy mój qnap jest w tej samej sieci co np: TV to udostępnianie mediów po DNLA działa bez problemów. Klienty znajdują Qnapa i odtwarzają media. Natomiast gdy znajduje się w innej sieci staje sie niewidoczny dla obcej sieci.
Jak to u mnie jest w domu:
Sieć 1: Router LAN 192.168.2.1 z dostępem do internetu z kilkoma urządzeniami z adresami klasy 192.168.2.x
Jak qnap jest w tej sieci to jest widoczny dla tv czy br z tej sieci (oczywiście ma adres 192.168.2.x)
Sieć 2: Router w trybie AP client LAN 192.168.3.1 z kilkoma urządzeniami z adresami klasy 192.168.3.x podłączony jest po wifi do routera z sieci 1 po porcie WAN z klasy 192.168.2.x Wszystko działa (net dla innych urządzeń z tej sieci).
I teraz sedno:
Jak qnap znajdzie się w sieci 2 z adresem 192.168.3.x to po odpowiednim przekierowaniu portów jest dostęp do wszystkich usług z będąc w sieci 192.168.2.x
Tylko DNLA nie działa bo TV z sieci 192.168.2.x nie widzi qnap z sieci 192.168.3.x Nie pomaga przekierowywanie portów, dmz, static routing.
Nie mam już pomysłów jak uwidocznić qnap po dnla bedeącego w sieci 192.168.3.x aby był widoczny w sieci 192.168.2.x
Router 1: Linksys WAG200G
Router 2: TP-link TL-WR 543G
Gdy mój qnap jest w tej samej sieci co np: TV to udostępnianie mediów po DNLA działa bez problemów. Klienty znajdują Qnapa i odtwarzają media. Natomiast gdy znajduje się w innej sieci staje sie niewidoczny dla obcej sieci.
Jak to u mnie jest w domu:
Sieć 1: Router LAN 192.168.2.1 z dostępem do internetu z kilkoma urządzeniami z adresami klasy 192.168.2.x
Jak qnap jest w tej sieci to jest widoczny dla tv czy br z tej sieci (oczywiście ma adres 192.168.2.x)
Sieć 2: Router w trybie AP client LAN 192.168.3.1 z kilkoma urządzeniami z adresami klasy 192.168.3.x podłączony jest po wifi do routera z sieci 1 po porcie WAN z klasy 192.168.2.x Wszystko działa (net dla innych urządzeń z tej sieci).
I teraz sedno:
Jak qnap znajdzie się w sieci 2 z adresem 192.168.3.x to po odpowiednim przekierowaniu portów jest dostęp do wszystkich usług z będąc w sieci 192.168.2.x
Tylko DNLA nie działa bo TV z sieci 192.168.2.x nie widzi qnap z sieci 192.168.3.x Nie pomaga przekierowywanie portów, dmz, static routing.
Nie mam już pomysłów jak uwidocznić qnap po dnla bedeącego w sieci 192.168.3.x aby był widoczny w sieci 192.168.2.x
Router 1: Linksys WAG200G
Router 2: TP-link TL-WR 543G
Pozdrawiam
Piotr
Piotr
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Re: [QNAP 119PII] - DNLA - skok przez dwa routery
DLNA nie działa przez NAT. Nic nie zrobisz.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Moze tunelowac - VPN client na Qnap + VLAN.Jo_gurt pisze:Nic nie zrobisz.
Nie pomagam na PW.
-
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Można też użyć proxy dla protokołu SSDP, reszta UPnP/DLNA działa niezależnie od podsieci, ważne żeby był działający routing.
VPN może negatywnie wpłynąć na przepustowość.
VPN może negatywnie wpłynąć na przepustowość.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
A chodzenie w trampkach na zapachy w pokoju.....moher pisze:VPN może negatywnie wpłynąć na przepustowość.
Przestan pisac nic nie wnoszacymi do dyskusji ogolnikami - w zaleznosci jak skonfigurujesz VPN masz mniejsza lub wieksza przepustowosc.
Nie pomagam na PW.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
A VPN server na czym?key pisze:VPN client na Qnap + VLAN.
To samo pytanie - na czym chcesz postawić to proxy?moher pisze:Można też użyć proxy dla protokołu SSDP
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Na dowolnym pudelku wewnatrz docelowej sieci. W najgorszym wypadku jakims tanim routerze sekond hand z pomidorem.Jo_gurt pisze:A VPN server na czym?
Nie pomagam na PW.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Bez sensu kombinowanie. Wtedy już lepiej wymienić to 
golibroda pisze:TP-link TL-WR 543G

-
Przestań się rzucać, większość domowych NAS to słabe maszynki dlatego wydaje mi się, że VPN może być wąskim gardłem (jeśli nie mają sprzętowego wsparcia).
Zaproponowałem inne rozwiązanie i wyraziłem swoją wątpliwość co do Twojej propozycji, a zachowujesz się jakbym Cie obraził.
Te Twoje porównania, które czytam w połowie Twoich postów są już męczące.
EDIT: Fakt, że nie wziąłem pod uwagę wyłączenia szyfrowania. Co nie zmienia faktu, że i tak mogłeś sobie darować nic nie wnoszące zaczepki.
Zaproponowałem inne rozwiązanie i wyraziłem swoją wątpliwość co do Twojej propozycji, a zachowujesz się jakbym Cie obraził.
Te Twoje porównania, które czytam w połowie Twoich postów są już męczące.
EDIT: Fakt, że nie wziąłem pod uwagę wyłączenia szyfrowania. Co nie zmienia faktu, że i tak mogłeś sobie darować nic nie wnoszące zaczepki.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
I wlasnie o to zdanie mi chodzi. Nie wiesz, mylisz pojecia, wymyslas bzdury i mieszasz ludzia w glowach.moher pisze:dlatego wydaje mi się, że VPN może być wąskim gardłem
Wytlumacz prosze, jak wyglada sprzetowe wsparcie dla n.p. openVPN?moher pisze:jeśli nie mają sprzętowego wsparcia
W porownaniu z czym? Akurat cytowany powyzej NAS ma wystarczajace rezerwy:moher pisze:większość domowych NAS to słabe maszynki
CPU Marvell 2.0GHz
DRAM 512MB DDRIII
Nie pomagam na PW.
-
Ok, pomijając Twój arogancki ton przypomnę Ci, że posty mogą być opiniami i nigdzie nie na pisałem, że VPN jest złym rozwiązaniem, tylko wyraziłem wątpliwość.
Może być sprzętowa akceleracja szyfrowania, ale zapewne zapytałeś tylko żeby się przyczepić (przed odpowiedzią przeczytaj aktualizacje mojego poprzedniego postu i daruj sobie dalszy wywód).
Z mojej strony koniec OT, jak autor ma pytanie odnośnie proxy SSDP wtedy mogę podzielić się swoimi doświadczeniami (@key: a nie wiedzą absolutną).
EDIT: samo taktowanie niewiele mówi, jak już mamy czepiać się ogólników.
Może być sprzętowa akceleracja szyfrowania, ale zapewne zapytałeś tylko żeby się przyczepić (przed odpowiedzią przeczytaj aktualizacje mojego poprzedniego postu i daruj sobie dalszy wywód).
Z mojej strony koniec OT, jak autor ma pytanie odnośnie proxy SSDP wtedy mogę podzielić się swoimi doświadczeniami (@key: a nie wiedzą absolutną).
EDIT: samo taktowanie niewiele mówi, jak już mamy czepiać się ogólników.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Sek w tym, ze wlasnie w tym wypadku nie moze.moher pisze:Może być sprzętowa akceleracja szyfrowania
Zgadza sie. Tyle ze VPN bez szyfrowania (jak dobrze zauwazyles istnieje taka opcja) potrzebuje niewiele wiecej niz zwykly routing pakietow.moher pisze:samo taktowanie niewiele mówi
Nie pomagam na PW.
-
Dzięki za zaangażowanie.
A może jest możliwość takiego ustawienia routera TP-link aby po obu stronach WAN i LAN była ta sama grupa adresowa t.j. 192.168.2.x ?
Mój tp-link pracuje w trybie ap client i nie ma możliwości skorzystać z niego jako punktu dostępowego wifi do którego mógłbym zalogować klientów multimediów, którzy są w tej chwili zalogowani po wifi do linksysa.
A jeśli nie mój tp-link to co niedrogiego w zastępstwie jako klient do linksysa ?
Najprościej byłoby przestawić NAS koło linksysa, ale ze względu na szum wentylatora "przy uchu" NAS wywędrował do drugiego pokoju koło tp-linka.
A może jest możliwość takiego ustawienia routera TP-link aby po obu stronach WAN i LAN była ta sama grupa adresowa t.j. 192.168.2.x ?
Mój tp-link pracuje w trybie ap client i nie ma możliwości skorzystać z niego jako punktu dostępowego wifi do którego mógłbym zalogować klientów multimediów, którzy są w tej chwili zalogowani po wifi do linksysa.
A jeśli nie mój tp-link to co niedrogiego w zastępstwie jako klient do linksysa ?
Najprościej byłoby przestawić NAS koło linksysa, ale ze względu na szum wentylatora "przy uchu" NAS wywędrował do drugiego pokoju koło tp-linka.
Ostatnio zmieniony 2013-04-07, 20:47 przez golibroda, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam
Piotr
Piotr
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Nie, to jest totalnie bez sensu. Ale mozesz uzyc portu LAN zamiast WAN, wylaczyc WAN i DHCP, wtedy nie bedzie NAT, bedziesz w tej samej sieci i nie bedziesz musial nic kombinowac.golibroda pisze:A może jest możliwość takiego ustawienia routera ... aby po obu stronach WAN i LAN była ta sama grupa adresowa ...
Nie pomagam na PW.
-
A tak się da ?
Przecież WAN jest anteną wifi, która łączy się jako klient do linksysa (bezprzewodowo).
Chyba,że czegoś nie rozumiem
a można 
Rozumiem,że proponujesz połączyć tp-link i linksys kablem po LAN a router pracowałby wtedy jako zwykły switch ? DHCP wyłączone jest static IP a za WAN pracuje antena.
Przecież WAN jest anteną wifi, która łączy się jako klient do linksysa (bezprzewodowo).
Chyba,że czegoś nie rozumiem

Rozumiem,że proponujesz połączyć tp-link i linksys kablem po LAN a router pracowałby wtedy jako zwykły switch ? DHCP wyłączone jest static IP a za WAN pracuje antena.
Ostatnio zmieniony 2013-04-07, 20:59 przez golibroda, łącznie zmieniany 2 razy.
Pozdrawiam
Piotr
Piotr
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
W wiekszosci wypadkow...A tak się da ?
Trzeba zmienic tryb pracy z WiFi-router na AP-Client. Sprawdz czy dany sprzet to obsluguje.golibroda pisze:Przecież WAN jest anteną wifi, która łączy się jako klient do linksysa
Nie pomagam na PW.
-
Właśnie teraz jest skonfigurowany (tp-link) i pracuje jako AP-client z logowaniem do linksysa.
Problem w tym,że od strony LAN (druga sieć) musi być inna grupa adresowa niż po WAN. Nie da się ustawić tej samej bo nie byłoby problemu, stąd sieć 1 to 2.x a sieć 2 to 3.x
Zerknij tutaj.
Problem w tym,że od strony LAN (druga sieć) musi być inna grupa adresowa niż po WAN. Nie da się ustawić tej samej bo nie byłoby problemu, stąd sieć 1 to 2.x a sieć 2 to 3.x
Zerknij tutaj.
Pozdrawiam
Piotr
Piotr
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Pracuje jako AP-Cient-Router - czyli z NAT miedzy LAN i WiFi. W.g. instrukcji ktora podeslales nie masz opcji AP-Client (bez router), ten router nie chodzi pod DD-WRT, czeka cie wymiana sprzetu.golibroda pisze: i pracuje jako AP-client z logowaniem do linksysa
Nie pomagam na PW.
-