Problem z stabilnością LTE

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
mim9140
Początkujący użytkownik forum

Problem z stabilnością LTE

Post autor: mim9140 »

Witam,
mam modem ZTE MF821 oraz Huawei E398. Mój modem to Edimax LT-6408n. Jakieś 300 metrów od mojego domu jest nadajnik LTE. Mam także 2 anteny - kierunkową do 3G, która chociaż miała nie obsługiwać LTE to obsługuje oraz antenę "parapetową" do LTE. Z tego co czytałem w internecie to ludzie oddaleni nawet 5 km od nadajnika mają 20 Mb download i ping 20 ms. Mój ping wynosi około 70 ms, download 0,5 Mb, a upload 0.1 Mb. Problemem są obydwa modemy które natychmiastowo sie grzeją, przez co internet bardzo zwalnia. Jest bardzo niestabilny. Modem nagrzewa się po 30 sec używania. Ping potrafi się zwiększyć nawet do 30 000 ms. Oczywiście upload i download wynosi 0,01. Być może jest to problem mojej anteny, ponieważ czytałem że dobra antena ma dwa kable, które się podłącza do modemu a ja mam tylko jeden. Chociaż wydaje mi się, że powinno być dobrze nawet bez anteny. Poziom sygnału z anteną kierunkową wynosi -83 dBm, z anteną dookólną (parapetową) wynosi -87 dBm, bez anteny w środku -89 dBm , a na zewnątrz -79 dBm. Na aplikacji Cyfrowego Polsatu mam dwie kreski, które czasami spadają na jedną. Obydwie anteny stoją na kominie, nie są niczym zasłaniane i są skierowane do nadajnika.

Bardzo proszę o jakąś poradę, ponieważ borykam się z tym problemem już od dawna i nie umiem go rozwiązać. Być może przydałaby się jakaś antena?

Dodam tylko, że kiedyś jak nie było LTE to (miałem modem Huawei E367) łączyłęm się z HSDPA i o ile download był bardzo bardzo mały, ping spory to internet (oprócz rozłączania się, co było usprawiedliwione odległością do nadajnika) był w miarę stabilny.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Re: Problem z stabilnością LTE

Post autor: wojteks »

mim9140 pisze:Jakieś 300 metrów od mojego domu jest nadajnik LTE
Jesteś pewien że działa? Skąd ta informacja?
Nie pomagam na PW!
mim9140

Facet od CP powiedział nam że działa, poza tym modem jest ustawiony na "tylko LTE". I w aplikacji Cyfrowego Polsatu jest napisane, że widzi LTE.
Patryk63910

Post autor: Patryk63910 »

300 metrów od nadajnika i tylko 2 kreski? Ja mam modem zte mf 821 i ten sam router i w podobnej odległości od nadajnika bez anten ani nic (do tego nadajnik zasłonięty przez kilka bloków o 3 piętra wyższych od mojego) mam wszystkie kreski w aplikacji cyfrowy polsat i moc sygnału waha się od -67 dbm (max) do -57 dbm. Pingi mam po 30-50, nie przeszkadza mi to bo czasem tylko zagram w fifę a tam nawet z pingiem 80 dało się grać. Download najsłabszy jaki miałem to było 10mb/s a najlepszy 79mb/s, upload dużo słabszy, ale zdarzało się, że był lepszy od downloadu :D Modem też mi się grzeje ( minuta i odczuwać ciepło, ale internet działa jak należy). Może to wina bardzo mocno obciążonych nadajników, albo źle ustawionej anteny, albo przekroczyłeś limit danych. Sprawdź jeszcze raz, gdzie jest nadajnik lte i przesuń antenę bo nie możliwe przy 300m od nadajnika mieć 2 kreski.
mim9140

Właśnie dlatego to jest takie dziwne. Nadajnik nie jest zasłonięty nawet drzewem(mieszkam na wsi), a antena jest możliwie wysoko(na kominie). Antena musi być dobrze ustawiona bo po pierwsze jest dookólna, a po drugie widać gdzie jest nadajnik. Limitu danych nie przekroczyłem, bo po przekroczeniu internet sie wyłącza. A poza tym problem ten jest już od roku dzień w dzień:(

[ Dodano: 2013-04-10, 19:49 ]
Może po prostu moja antena jest zła. Jej model to AX - 14. Jest to antena z magnesem postawiona na kominie.
Patryk63910

Pisałeś, że masz też kierunkową :D W odległości 300 metrów od nadajnika nawet bez anteny powinieneś mieć szybkie i stabilne połączenie. Jesteś pewien, że ten nadajnik, który widzisz jest od lte? Może od jakiejś innej sieci, bo jak już pisałem, nie możliwe żeby 300m od nadajnika mieć góra 2 kreski, powinieneś mieć max, a prędkość pobierania i wysyłania i pingu to już sprawa obciążenia nadajnika.
mim9140

Jestem tego pewien. Sprawdzałem na mapie BTSów i ten facet od CP mi o tym powiedział.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

mim9140 pisze:Sprawdzałem na mapie BTSów
To mapa pozwoleń a nie działających stacji.
mim9140 pisze:i ten facet od CP mi o tym powiedział.
On (oni) Ci wszystko powie co chcesz usłyszeć.
Nie pomagam na PW!
Patryk63910

wojteks pisze:To mapa pozwoleń a nie działających stacji.
Jest też chyba tam opcja obecnych rozmieszczeń nadajników, a nie w planach.
Mim, skoro twierdzisz, że jesteś w odległości 300m od nadajnika a masz tylko 2 kreski to może być wina modemu, ale skoro na 2 modemach masz tak samo to może być wina nadajnika. Jeśli podłączysz modem do routera to masz tak samo?

[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2013-04-11, 18:58 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=59341#59341">Panie i Panowie tniemy cytaty!</a>
Ostatnio zmieniony 2013-04-11, 17:58 przez Patryk63910, łącznie zmieniany 1 raz.
mim9140

Na mapce CP też jest napisane, że tam jest LTE. Zresztą tego akurat jestem pewien. Ogólnie to modem jest ciągle wpięty do routera. Ale sprawdzałem także jak działa bez routera i było dokładnie tak samo. Największym problemem jest to, że jak modem się nagrzeje to internet wariuje, a szczególnie zależy mi na pingu. Tak swoją drogą to jest taka zależność, że jak jest podłączona ta antena "parapetowa" to wieczorem nagle zaczyna się psuć jeszcze bardziej, a po podłączeniu anteny kierunkowej nagle zaczyna działać trochę lepiej, aż do rana kiedy trzeba zmienić na tą pierwszą antenę. Ale oczywiście to może być moje subiektywne spostrzeżenie.

[ Dodano: 2013-04-10, 23:00 ]
LTE używam już od prawie roku i jednak widać różnice pomiędzy LTE a HSPA, chociaż problemy z LTE były od początku.
ODPOWIEDZ